7 Ноември, 2018 21:15 6 303 18

Модернизират изцяло сухопътните войски

  • войски-
  • армия-
  • отбрана-
  • модернизация

Очаква се до май 2019 г. да приключи процесът за подаване на оферти и да се сключи договор

Модернизират изцяло сухопътните войски - 1
Снимки: БТА

До края на ноември ще бъдат изпратени исканията за оферти по проекта за нова бойна машина на пехотата. Очакванията ни са до май 2019 г. да приключи процесът за подаване на оферти и тяхната оценка и да бъде сключен договор. Това каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов пред журналисти днес, 7 ноември, след стрелбите на полигон "Сливница".

Освен главния проект за модернизация на Сухопътните войски, който привлича най-много внимание, през тази година разработваме още 12 проекта. Те включват проекти за инженерните и артилерийските формирования; за осигуряване на прибори за нощно виждане за военнослужещите; за комунално-битовото и логистичното осигуряване; за безпилотни летателни апарати; за радари за ПВО-подразделенията и т.н. Тези 12 проекта обхващат всички родове войски от състава на Сухопътните войски, съобщи генерал-майор Михаил Попов. Очакванията са проектите да бъдат реализирани в следващите от 5 до 7 години в рамките на „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт на Република България до 2024 г.“. Предприети са и стъпки за осигуряването на по-добра индивидуална екипировка на военнослужещите.

Командирът на Сухопътните войски каза, че подготовката на формированията от Сухопътните войски се води планомерно. Предвид зимните условия в готовност за оказване на помощ на населението са 20 модула от състава на Сухопътните войски. „Доказали сме, че сме винаги там, когато и където има нужда от нас“, заяви генерал-майор Михаил Попов.

Модернизират изцяло сухопътните войски

В отговор на журналистически въпрос командирът на Сухопътните войски отбеляза, че проблемите са свързани основно с поддръжката на наличната техника и с некомплекта във военните формирования, който от миналата година до сега се е увеличил с около 100 души. В тази връзка генерал-майор Михаил Попов изрази увереност, че предприетите от страна на ръководството на Министерството на отбраната мерки за попълване на вакантните места и увеличаването на заплатите на военнослужещите ще доведат до по-успешни конкурси и тенденцията за увеличаване на некомплекта ще спре.

Днес на полигон "Сливница" се проведоха заключителният етап на военно-приложния многобой за Купата на командира на Сухопътните войски и турнирът по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, ветерани и членове на общонароден съюз „Бойна дружба“. С това стартираха мероприятията по повод празника на Сухопътните войски – 19 ноември. През тази година той съвпада с отбелязването на 133-ата годишнина от Сръбско-българската война.

Във военно-приложния многобой между формированията от Сухопътните войски първо място зае отборът на Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, на второ място е отборът на 55-и инженерен полк - Белене, а на трето – отборът на Втора механизирана бригада Стара Загора.

В турнира по стрелба за представителите на средствата за масова информация, след оспорвана борба първото място зае Христо Анастасов от списание „Клуб Оръжие“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калашников

    26 5 Отговор
    И кой точно ще качите в
    тази техника? Тъмносините
    мангусти, или новодошлите
    ЕВРО-АРАБИ?
  • 2 Не е вярно

    3 0 Отговор
    Не да се модернизират, а да се полагат основите на този род войски и армията като цяло.
  • 3 Bulba

    12 0 Отговор
    С прашки и лъкове?
  • 4 Голям прос

    10 2 Отговор
    Даже да бяха оставили предишното въоръжение, щяха да са по-добре. Проектите щяха да са за модернизация и тук там за нещо ново. А сега е всичко отначало
  • 5 Курсант Щука

    21 3 Отговор
    Простотията в Българската армия няма край,Военните нямат доктрина за намаляне и ограничаване на огромната циганска раждаемост.
    Циганите безнаказано убиват и грабят в Родината,а военните нямат стратегия за справяне с циганите!

    Коментиран от #9

  • 6 мнение

    10 1 Отговор
    За да има истинска армия е необходимо на първо място достатъчно бройки войници . Техниката е добро нещо но ако няма хора е слаба армията. Нашата армия е малко , това мисля като лаик.

    Коментиран от #14

  • 7 Повече под в ученията

    7 5 Отговор
    По-малко кръв в боя. Не сме с огромни граници. Пълководците са важни! Дано има по един Владимир Вазов и Иван Колев ! Жуков ни не трябва за да прати на смърт, сигурна, два милиона съветски войници, защото рускините ще народят други!
  • 8 Пешо

    8 4 Отговор
    За сега армията да се предаде в помощ на полицията за съвместна работа по охраната на държавната граница, затворите и премахване на циганската престъпност. Едва след решаване на тези проблеми да се мисли за превъоръжаване и то предимно с ракетни комплекси, които да са в състояние да ударят директно столиците на съседни държави и такива, които осигуряват надеждно ПВО. Всичко друго ще са едни комисионни за едни хора.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Част от циганите

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Курсант Щука":

    Са идеални за войници! Защо са ги изгонили от Индия? Защото са агресивни! Колко български цигани са отлични боксьори, например!
  • 10 Бил ли си войник?

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо":

    Как се намалява престъпност? Не по твоя начин! Начинът е икономически! Служил ли си на граница? Явно не! Армията е за война и бедствия! Нямаме бедствено положение по границите! Имаме непознаване на обстановката и командировани, неподготвени!
  • 11 Кой род войски

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо":

    Е царицата на всяка една армия? Не ракетните!
  • 12 хахахах

    0 0 Отговор
    Какво имаме хахахаха
  • 13 Средна възраст

    0 0 Отговор
    Ама и армия ли имаме?

    Коментиран от #15

  • 14 бил в казармата

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "мнение":

    Ти в кой век живееш?
    Модерната армия има модерно въоръжение, вече войната се води със самолети и ракети и живата сила е дотолкова, че да управлява тия оръжия, това е съвременната концепция, иначе тия твоите приказки важат за Първата световна война, чиче!
    Ако си гледал примерно Джархедс за войната в Ирак, там войниците така и не достигнаха фронта, всичко беше сринато и изравнено с земята от А-10 и Ф-16, ракети Томахоук. Бройките войници са само пушечно месо и нищо друго.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 SAAB

    1 0 Отговор
    Да им купи "русенския - македонец " обущета от МОЛ-ла и по един тример за тало / обезателно Филипс / да се занимават докато скучаят ......Нали ни подариха на Султана да ни пази ? Другото е усвояване на парици ....:)
  • 17 КЕКО

    1 1 Отговор
    Просто съм учуден от некомпетентни и лаишки изказвания и мнения на хора които даже и не са помирисвали войнишката партенка! Имам в предвид тези които развиват теории, че Армията ни няма концепция за справяне с циганската престъпност и затова трябва да бъде придатък на полицията, или тези които ни убеждават, че съвременните концепции за война са свързани единствено със самолети и ракети, а живата сила била само пушечно месо и тези които твърдят, че мястото на Армията е в охрана на затворите. Те въобще не знаят и не са чували(и откъде да знаят след като не са влизали в казарма а само са чували манипулиращите ги политически изявления) дори житейската истина, че няма завладяна територия или дори победа, там където не е стъпил войнишкия ботуш! Те не са в състояние да отговорят дали бомбандировките на САЩ са им донесли победата във Виетнам, Югославия, Камбоджа, Ирак, Иран и Сирия? Да смениш политическото ръководство на една страна и то с насилствени войни, не значи победа!Важното е как народът на тази страна те оценява и как те посреща,като "победител" или като агресор!Колко от нашите политици са понесли ударите на закона за национално предателство, вследствие на недалновидните си политически решения за драстично съкращение на Армията, за унищожаване на въоръжението и довеждането ѝ само до изпълнение на задачи по помощ на населението при аварии и бедствия и придатък на МВР? Нима в държавата ни няма подразделения на "Гражданска защита"? Защо мега МВР е отнело фун
  • 18 Факт

    0 0 Отговор
    Забравил е да каже, че по голямата част от парите ще бъдат раздадени на калпак като бонуси и придобивки. За превъоръжаване пак нищо няма да остане и така до следващия път пак някой ще констатира че въоръжението е от 45 година пак ще отпуснат пари и цикълът се повтаря.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове