8 Ноември, 2018 08:59 11 122 65

Експерт: Побългарихме и системата „бонус - малус“

  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • щети-
  • бонус-малус

Безумие е да се наказва автомобила вместо джигитите

Експерт: Побългарихме и системата „бонус - малус“ - 1

По принцип "бонус-малус" е добър вариант, но за жалост това е побългарен вариант. Става дума за система, която цели да дисциплинира водача, но това няма как да върви заедно с автомобила, както искат да го направят тук. В крайна сметка не автомобилът извършва пътнотранспортното произшествие, а водачът. Ако някой трябва да бъде вкаран в правилния път, това трябва да е само водачът със съответните наказания.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти.

,,Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че ще бъде изградена Единна система, където отвсякъде ще бъдат качвани глобите. По този начин излизащият от нас чужденец ще бъде спиран на границата и ще трябва да си заплати глобата. Ако си я заплати веднага, ще плати санкцията наполовина'', посочи Бондаренко.

По думите ѝ последните изследвания относно агресията на пътя показват, че все повече хора заявяват, че са били част от агресията на пътя или свидетели.

,,Тъй като анкетите, които правихме, бяха анонимни, някои дори си признаха, че използват упойващи вещества, преди да се качат в колата, а други, че извършват нарушения. Ето защо жертвите на пътя продължават да растат. Това трябва да бъде добре анализирано и да се вземат необходимите мерки'', завърши Бондаренко.

,,Важно е как се събират глобите и дали се събират. С предвижданите промени в закона, ако не си си платил глобите, ще ти вземат книжката, което е усилие в правилната посока'', коментира по темата експертът по пътна безопасност Любка Маринова.

,,Алгоритъмът по събиране на глоби у нас е сгрешен, защото в Холандия например се заплаща глобата и после се обжалва, а тук е тъкмо обратното. Затова и някои глоби не се събират'', посочи още експертът.

,,Над милион актове и фишове са съставени до момента. А това че има хора, които не са ги платили, си е за тяхна сметка, но ще си ги платят, уверявам ви. Тези актове и фишове имат давност от пет години, така че когато отидат да си платят най-малко пътния данък, ще трябва да си платят и фишовете'', обясни Маринова.

Според нея системата „бонус - малус“ е добре да се въведе и у нас, но тя трябва да бъде обмислена изключително внимателно.

От една цена на застраховката „Гражданска отговорност” ще започват полиците за осъден като убиец на пътя шофьор и водач със златен талон. Това съобщи пред „Тази сутрин“ по бТВ експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев.

Той посочи, че за достигане на максималния бонус от 25% трябва да минат 7 години. При тази система бонусът е по-малък от малусът, посочи той. Корупцията ще се увеличи, тъй като нарушенията се записват и с коя кола са извършени. „Така някои ще плащат, за да изчистят историята ѝ“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Миризлив Пор

    182 1 Отговор
    Както е казал народа "кой плаща той поръчва и музиката" С една дума застрахователите не искат да плащат а да събират, написаха си законопроект и сега го добутват.
  • 3 Аман от разбирачи

    106 2 Отговор
    Супер ! Айде на голямото лапане на подкупи
  • 4 хаха

    115 1 Отговор
    то и сега е така !
    застраховката е на колата - демек тя е гржданин -тя е виновник !!!!
  • 5 PATRIOT

    125 4 Отговор
    Абе каква е тази малоумщина....
    Гражданската отговорност трябва да бъде само и единствено на физическото лице и да си върви с него, а не с автомобила.
    Защото един идиот може да кара много различни коли, и нека да трябва да плаща високи вноски. А автомобила сам по себе си , не трябва да се обвързва с Гражданската отговорност...

    Коментиран от #10

  • 6 бббббб

    106 5 Отговор
    Стойте си в къщи и се любувайте на ГРОБ.И на икономическия ръстеж в джоба на политиците .А,жълтите павета празни от недоволни.
  • 7 gost

    98 0 Отговор
    Народните представители дето уж трябва да защитават интересите на народа си, защитават интересите на няколко бивши мафиота и настоящи бизнесмени, трябва по често да им се припомня кой ги е изпратил там и защо и тогава всичко ще е наред.
  • 8 ключаря

    53 1 Отговор

    До коментар #1 от "гощо":

    има - гърците - при тях, се осъжда и автомобилчето.Нямаш на идея какъв смях пада в съда - съдията говори на номерата, обяснява им и ........... накрая ги осъжда.Глобата плаща собственикът на номерата.Мой познат се изцепил в гръцки съд с преводач - "ха сега, вземи си глобата от номера" и още 500 евро глоба за обида на съдийката.
  • 9 боцмана

    60 7 Отговор
    Тази система е побългарена и следва да се казва "Бойко-лапус". Време е да му преседне. Вижте как са го измислили за глобите в Холандия . Направете го и тук така , плащаш после ако искаш обжалваш и ще видиш как системата която досега се точеше с години докато изгуби давност се е обърнала против теб и паричките които искаш да си върнеш стават мираж. Ако не платиш вземат колата . пак не плащаш , продават я и ти връщат ресто.
  • 10 Бай Благой

    13 40 Отговор

    До коментар #5 от "PATRIOT":

    Когато физическото лице си е платило да кара кола Фиеста 1,0 кубика(ГО-200лв)....а кара SL 63(ГО - 1000лв) и направи катастрофа с този SL63, ко прайм?
    Тази "аномалия" (тарикатщина) как ще я премахнем?
    За мен е добре да се обвърже колата и шофьора!
    Това ще е доста голям стимул шофьорите да карат разумно!!
    1. Ако карат разумно по-малка гражданска
    2. Като тръгнеш да продаваш колата тя ще има по-малка гражданска (нали никой не иска да плаща 1200лв гражданска вместо 300лв в продължение на 1-2 години?)

    Коментиран от #11, #39, #57

  • 11 PATRIOT

    41 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Благой":

    Значи, 'Бай Благой' явно не си ме разбрал...
    Той не трябва да си плаща нито за Фиеста, нито за SL,...a плаща за себе си...
    И като излезе че, последната година има 5-6,или 10 нарушения...бум 1000- 1 500лв Гражданска, щото нарушенията нито Фиестата , нито SL, са си ги направили сами, нали така....
    Същото и за млад шофьор...навремето един приятел в Ирландия, чака, 5 години, преди да си купи кола, щото книжката му от БГ, там я признавали, ама като за току що взета /демек нов шофьор, без опит/ и Ирландците му определили 3 000евро Гражданска....ако искаш, а...

    Коментиран от #13

  • 12 SDECHEV

    73 1 Отговор
    1. ПЪРВО НАПРАВИХА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАСТРАХОВАНЕТО НЕЗАВИСИМО ,ЧЕ КОЛАТА МОЖЕ ДА СТОИ ПАРКИРАНА И ДА НЕ НОСИ РИСК ОТ КАТАСТРОФА
    2. ПОВЕДЕНИЕТО НА ШОФЬОРА ДА Е ВЪРЗАНО КЪМ ПАРЧЕ СКРАП Е НАГЛОСТ И БЕЗУМИЕ.
    3. БОНУС МАЛУС Е СУПЕР ,НО ЗАСТРАХОВКАТА ТРЯБВА ДА Е ЛИЧНО НА ШОФЬОРА .НА КОЛАТА МОЖЕ ДА ИМА ДРУГА ЗАСТРАХОВКА ,КОЯТО ДА Е МИНИМАЛНА И ДА ПОКРИВА РИСКОВЕ ОТ САМОЗАПАЛВАНЕ И ДР. ПОДОБНИ ,НА ПАЗАРЕН ПРИНЦИП ЩЕ Е ОКОЛО 20 ЛЕВА ЗА НОВИТЕ И 40 ЗА СКРАПОВЕТЕ НАД 20 ГОДИНИ
    4. ЗА ДЖИГИТА МОЖЕ И 2000 ЛЕВА ДА СТАНЕ ОТ НЕГО СИ ЗАВИСИ.

    ТОВА Е ИСТИНАТА И САМО ТОВА

    Коментиран от #31

  • 13 ключаря

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "PATRIOT":

    Добре, де вече сме в Ирландия и ... ми признават книжката от България - 3000 евро ГО.Само, че аз не карам кола 1, 2, 3 години.Вече 3 години нямам произшествие, вече не съм начинаещ и .......... какво? - 400евро ГО - това ли е справедливото?
  • 14 Митко

    12 6 Отговор
    Сега ще ти разкажа как е в Европа. Застраховката е на автомобила, но е пряко свързана със собственика, тоест каквото и нарушение да е направено (без катастрофа) си го отнася собственика. Не може да каже, ама баба ми е карала. Ако стане катастрофа, и е карал някой друг си го отнася шофьора, но и собственика на ГО, защото е предоставил автомобила на друг, без да уведоми застрахователя. Застрахователя може да откаже да плати, ако колата се предостави на рисков шофьор.
  • 15 Да да

    46 2 Отговор
    Да побългарена!Ще ви дам пример с Кипър.Системата е бонус малус.Застраховките са персонални.Водач с по-малко от година стаж почват от 800до1200евро(за шофьорски стаж се зачита не кога е издадена книжката а от кога има застраховка на свое име или е вписан за втори шофьор/ако стар шофьор няма застраховка нс свое име повече от 5г.се счита за нов шофьор/)2.Стаж повече от 5г.без птп(птп е само когато е изплатено застрахователно произшествие).Глобите за пътни нарушения не се отразяват на цената вкл.и отнета книжка за алкохол.-Цената почва от около 300 и пада до около 130евро.Вписване на 2и трети шофьор е безплатно ако имат стаж над 5г.За млад водач зависи от възрастта но почват около 400 и псдат до 20евро.отворена застраховка всеки над 25г и със стаж над 5г +титуляра да оправлява всяко превозно средство(застраховано)е около 70евро върху застраховката.Има и вариант ученик(лице над 17г.което е започнал шоф.курс.)да се впише като втори шофьор с право да управлява автомобил през светлата част на денонощието с придружител който е над 25г.възраст и стсж над 5г.цената в този случай е най-голяма около 150евро на месец.Ако има птп цената се вдига с около 50евро и след 2г.се връща нс същото положение преди птпто.И нещо много добро цената включва неограничена пътна помощ в рамките на страната-евакуиране при авария или птп,даване на ток,смяна на гума,ако ти свърши горивото ти носят и гориво като заплащаш само горивото.Моята застраховка след 5та година е 130 евро вкл.2ри шоф

    Коментиран от #41

  • 16 Да да

    36 2 Отговор
    п.п.Надявам се някой от застрахователите в България да прочете написаното в предходния коментар!Извинявам се за неволно допуснатите правописни грешки!Приятен ден на всички!
  • 17 дедо Шишарко

    48 1 Отговор
    Tова е все едно да застрелям някой и да ми осъдят пушката!Няма никъде по света бели такива МАЛОУМНИЦИ!
  • 18 Метлааааа!!!!

    38 3 Отговор
    НАЦОИНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ БЕЗУМНОТО ОЛИГАРХИЧНО БЮРОКРАТИЧНО И НЕГРАМОТНО УПРВЛЕНИЕ ! 11.11 ,11:00 ЧАСА ,В ЦЕНТЪРА НА КВАРТАЛА И ОТ ТАМ В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Фен на България

    14 2 Отговор
    А парите от актовете къде ще ходят ?А нетрябва ли едновремено с тези цени за един автомобил(застраховка,данъци,подръжка заради скапани пътища и гориво)Да се прераспредекят знаците и обезопасят някой участъци от РПМ.И какв,има доста ограничения на скороста които по скро пречат.И ако го прхвърля с 11/12 км/час застраховката ще ми стане висока.И после колко години ще плащам висика застраховка
  • 21 ггг

    28 0 Отговор
    Има в тази кочина някой на отговорна длъжност или законотворец който да знае за какво става дума и да си върши работата, въобще???

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 сноу

    42 2 Отговор
    В БГ-то вече не остана мислещ човек .Разни вкретенени и тъпи кухи лейки наслагани по агенциики ,администрация,министерства ,учили ,недоучили но естественно с добре оформен задник и напомпен силикон ,плещят глупост след глупост, а тати ,бати и е..гати, ги правят на закон в парламента.МаТриала направо е стигнал катастрофални низини.
  • 24 gost

    16 0 Отговор

    До коментар #21 от "ггг":

    Със сигурност има, друг е въпроса, че на някой не му изнася да се направи както трябва, ще се направи нещо дето да се отбие номера, а застрахователите пак ще са облагодетелствани, за сметка на хората.
  • 25 Ivan S

    11 0 Отговор
    Толкова е и експерт тази. Според решение № 2 на двете колегии на ВАС от 2017 г. давността за глоба е 2 години. Не 5, не безсрочна. Две! То е задължително за всички.
  • 26 Кратун

    17 1 Отговор
    Докато спим ще ни доят.
  • 27 гост

    35 0 Отговор
    Идиоти са, просто друго обяснение няма. Никой нормален човек не би приел становище, че колата е виновна. Точно обратното, една сигурна кола, би намалила застраховката на човека, например висок рейтинг за безопасност, ниска мощност и безавариен шофьор със стаж. Ако е спортна кола с много мощност и шофьор с нарушения, нека да е висока застраховката. Но всичко опира до човека. В полицата се вписва кой кара колата, ако е служебана или под наем тогава се заплаща по-висока застраховка заради факта, че има по-голям риск. Само идот може да каже, че колата е виновна за произшествие и вината й да се онаследява от следващ ползвател. Идиоти, идиоти, идиоти. Ако някой не е разбрал, това са идиоти.

    Коментиран от #49

  • 28 onq s konq

    20 1 Отговор
    Е начи-край с продажбата на беенвето!Остана си вечно мое!
  • 29 Баш Гост

    30 0 Отговор
    Който карал - карал. До Нова Година и край - нови данъци, нова гражданска. Айде на всички ЧНГ отсега!
  • 30 .....

    25 0 Отговор
    Пълна идиотщина и отново на гърба на спящия народ и в услуга на олигарсите и милионерите, за които нов автомобил е като да си купиш ягоди. Вместо да се чудят как машините ще носят отговорност да сядат да си пишат оставки.
  • 31 Като домакин

    5 11 Отговор

    До коментар #12 от "SDECHEV":

    Гражданската и сега не е задължителна, ако не ползваш колата!

    Коментиран от #37

  • 32 Споко...

    22 0 Отговор
    ...КРАЯТ ИМ НАБЛИЖАВА..........
  • 33 волен сидеров

    23 1 Отговор
    малоумни богоизбрани депутати коват закони леле мале отвратителна държава-МАРШ ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ ОТ НАШАТА РОДИНА-тъпанари от всякъде.удрят бедният ,работещият на заплата,честният и спазващият законите-сега остава само едно -каквото стана с чаушеско -иначе няма оправия в тази смотана и смачкана държавица булгаристан командван от псевдопатриоти утрепки.Искам си БЪЛГАРИЯ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Именно

    13 1 Отговор
    Спокойно, цената на ГО няма да се вдига.
    И вместо на колата ще се облага ... всяка гума ;)
  • 36 Джеки

    24 0 Отговор
    Тия не се наред! Къде по света се наказва колата, а не водача, който я управлява...?!? ПроЗти та вдлъбнати! Време е да се махат, докато все още има шанс за България! Нямам нищо против да е строг закона за водачите, но да прокарват такава лудост, могат само Бойко, Цв. Цв. и компания! Аман от рекетьори, шофьори, физкултурници и всякакви малоумни на високи постове!
  • 37 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #31 от "Като домакин":

    Бъркаш! Има ли регистрация и не е спряна от движение по законоустановеният ред, гражданската отговорност е задължителна!

    Коментиран от #43, #50

  • 38 Именно

    11 0 Отговор
    Да няма някаква врътка за джигитите колата като направи ПТП, да я продадат и после джигитът с чисто досие?
  • 39 998877

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Благой":

    Бай Благойчо, ами вземи се поинтересувай в белите държави как физическото лице посочва какъв точно автомобил ще кара - има си категории. Ако караш по-горна категория си в нарушение.

    Пример - В UK вземаш книжка и искаш да караш Фиеста 82 коня. Смятат ти едни 1000 паунда годишно за ГО. Обаче ако искаш да караш БМВ 300 коня или ще платиш 5000 паунда или ще ти откажат застраховка. Това е най-опростеното обяснение защото там има значение за крайната цена и къде ще се движиш / Лондон, магистрали, прованса /, колко човека ще возиш в колата, дали ще возиш строителни машини, инструменти, химикали, обемни предмети като мебели и прочее. Фермана е дълъг няколко страници!
  • 40 ИВАН

    18 2 Отговор
    Застраховката да е по желание и всеки да си внимава, ако пък не е внимавал - да си плаща .... аман от пладнешки разбойници с вратовръзки и химикалки
  • 41 дддддд

    27 1 Отговор

    До коментар #15 от "Да да":

    Чудесен пример си дал. Ама нали знаеш че 240 дебила не могат да вземат пример от нещо което е измислено и работи. На тях им дай да изс.рат някоя простотия като описаната по-горе и да им се смее цял свят
  • 42 ПЕШО

    26 1 Отговор
    ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА ,А ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ - УПРАВЛЕНИЕТО Е ОТ МУТРИ,БАНКИ,ЗАСТРАХОВАТЕЛИ,КРАДЦИ И УБИЙЦИ...
  • 43 мдааа

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Всъщност ти бъркаш - не платиш ли ГО се прекратява регистрацията служебно. Като си платиш се възстановява пак служебно.

    Коментиран от #44

  • 44 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "мдааа":

    Нали това съм написал, умник?! Явно или имаш проблем с четеното или с асимилиране на прочетеното от теб или и с двете! Казва се дислексия! Добре е да се упражняваш повече!
  • 45 Улиии

    21 0 Отговор
    Гражданската застраховка, трябва да се сключва за конкретен човек, а не за конкретен автомобил. независимо от това дали имаш един или няколко автомобила - застраховката ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕДНА - НА СОБСТВЕНИКА НА АВТОМОБИЛА. НЯМА КАК ТОЗИ АБСУРД ДА ПРОДЪЛЖАВА! Нали за това застраховката се казва "Гражданска отговорност". Може би трябва да се преименува на "Автомобилна отговорност" и ако автомобила направи ПТП да си плаща сам, какво ще кажете. Колата е виновна, нея да наказват!
  • 46 Бръм

    11 0 Отговор
    Нарочно са го измислили така, щото на шофьора може да му вземат книжката или да се разболее и да не може да кара автомобил или да почине и така да не бъде хванат и наказан, но колата ще се пре продава и ще се движи по пътищата...а бе майката си е тракало тук...
  • 47 ТОЧКАТА

    18 0 Отговор
    Японците вземат хубавото от света и го правят -перфектно,съответно печелят...Ние взимаме хубавото от света осираме го и се хвалим с това...То комунизма си беше кофти,но пък неолибералният капитализъм е върхът на простотията,нахалството,обира,манипулацията и непукизма от стореното.......Доказателства?Е ,ми този казус,пък и погледнете тъпите закони колко и какви поправки имат,погледнете кои влогове растат,погледнете има ли усмивки по улиците....
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Бе,,гост,,е , това е СИСТЕМАТА!!!!
  • 50 Като домакин

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Не бъркам! Не я ли ползваш, можеш да не плащаш! Но не може да престоява на общинска или държавна земя. Прибираш я в гаража, двора, или на частен паркинг.
  • 51 Тошо

    14 1 Отговор
    Аз за един приятел да питам ?
    Живее той във БГ ама работи във чужбина и на всеки 3 месеца се прибира във БГ за 2 седмици . Сега плаща данък , винетка, ГО, и тем подобните му ГЛУПОСТИ защото така трябвало . И какво излиза то : за 1 година той си е тук 8 седмици и за този период се плащат пъните такси за всичко нищо че кола му не излиза от гаража близо 11 месеца. Това как ще го решим ? Аз така за един приятел питам?

    Коментиран от #64

  • 52 Morgoth

    13 0 Отговор
    Бонус за застрахователите, малус за водачите - това е тази система. Ако сметнете загубите от ГО на един нарушител сравнено с глобите, които определено са недостатъчни за да го спрат да нарушава, ще видите, че тази система с нищо няма да помогне. Да не говорим, че един нарушител, който няма ПТП-та ще плаща повече от един не-нарушител или нехванат нарушител, който има богата история с ПТП-та. Целта е да се вземат едни пари, а за достатъчно дълго време ще се окаже, че само тези които не карат са в категория бонус.
  • 53 гостенин

    17 0 Отговор
    Не е нормално нарушенията на даден водач да вървят заедно с автомобила.Още по-ненормално,да не кажа лобистко е изявлението,че ако сега си купим превозно средство наследяваме негативните точки "малус" от предишният собственик!!! Това противоречи на всякаква логика! Нека просто примерните водачи да ползват РЕАЛНИ облекчения,а нарушителите да си носят РЕАЛНИ последствия и да си плащат по-скъпи застраховки и данъци! Така би било нормално и справедливо.
  • 54 Мунчо

    7 0 Отговор
    Строи се нов затвор с повишена сигурност, където ще се стреля без предупреждение при опит за бягство.

    Затворниците в този затвор ще бъдат постоянно с вериги, и особени охранителни мерки, в зависимост от това, каква им е мощността.

    Всички затворници ще бъдат лъскани, за да не им ръждясат ламарините, и по този начин да избегнат присъдата в автомобилните морги, или направо в центровете за претопяване.

    Никаква милост за тези джелезни изчадия, които убиват толкова много хора.

    Никаква милост на немилостивите джелеза.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 опа

    13 0 Отговор
    Системата е ''Бонус Бонус'' за паразитите в държавата!
  • 57 Когато се заведе дело да не го водят сре

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Благой":

    Когато се заведе дело да не го водят срещу автомобила?/че бил той и с клас/,Води се срещу водача.Иначе ако се съди колата ще им я карам до съда кат и доде призовката и дано не я осъдят на разфасоване, че ще сезираме Хага тогаз!!!!!
  • 58 Иван

    8 0 Отговор
    В Чехия съм от дълго време и системата тук е такава, че си със застрахователен лимит от минимум 35 млн. чешки крони, което си е сериозна величина. Сключва се за конкретен автомобил, но важи това, колко е кубатурата на двигателя, марката (шофьорите на някои марки са по-рискови от други), възрастта и опитът на шофьора, брой застрахователни събития в предишните месеци, като се отчита и това колко месеца шофьорът няма катастрофи или аварии на пътя, при които да е търсил помощ от застраховател или асистентна служба. Част от застраховките покриват примерно безплатно репатриране на автомобила до 50 км разстояние, други предлагат да ви заплащат глобите към полицаите за нарушения като скорост, колани и т.н., но с идеята, че няма да са толкова тежки и да ви вземат книжката. Плащам около 200€ годишно, но веднъж ми удариха една от колите и си ми я изплатиха до стотинка. Направо се смаях с очакваните цени на ГО в България - около 1000 лв. и то като се има предвид и разликата в стандарта с Чехия и заплащането тук. Знаете ли кога ще карам с българска регистрация? Май никога!
  • 59 hmhmhm

    6 0 Отговор
    Аз съм за старата система защото новата още в началото издиша. А тези за 1000лв да се вземат от депутатите умножено по балъците които им изкарваме заплатите и готово.
  • 60 Българин

    3 0 Отговор
    Първо да оправят пътищата и после да вдигат гражданската ама и заплатата също да вдигнат нямам против тогава да плащам висока гражданска отговорност.
  • 61 рибириши

    3 0 Отговор
    Ако имаш 2 автомобила еди икономичен и евтин да си ходиш на работа и един бус примерно да си товариш мебели примерно и си прлатил скъпата гражданска то тя трябва да е на водача а не да я плащаш 2 пъти за двете коли защото неможеш да ги караш едновременно.
  • 62 некой си

    4 0 Отговор
    Нема страшно бе пичове! Идат избори (макар и не скоро) И тогава.... НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ!
    Да видим дали ще повторят
  • 63 ВБА

    0 1 Отговор
    Аааа, още по добре е ГО да е разделена на две части едната да важи за шофьора (гледа се дали има нарушения минимално 2-3год, на колко е години, а другата за колата, като се гледат годините, класа на колата А, В, С....тн., еко нивото и мощността на двигателя, какъв вид гориво употребява, какво задвижване има на колелата, с какви гуми е обута, какъв клас са и на колко години са ... Е има, още но ГО, ще е 1500-2000лв. То натам вървят нещата и без тези неща изброени по горе. Дали, ще има ПТП един Господ знае, но всеки има органон( на някои е много закърнял) на раменете си та решението си е на всеки, дали към щастието или гробищата. Избора донякъде е на всеки, и прошка няма за никои, колкото и да не им се иска на някои... Та така е в нашия ареал, а ред няма за никои, но някои карат по бързата процедура, но в повечето случаи за сметка на други....
  • 64 Харлей

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Тошо":

    Решението е просто да заживее в чужбина ако има възможност да си изкара гражданство и да се откаже от бг личната си карта.Най-добре ще бъде за него.
  • 65 Мюмюн

    2 0 Отговор
    То колата беше виновна бе бате небеших аз, тя от де да знае какви ги върши
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове