Last news in Fakti

31 Декември, 2018 17:55 11 765 8

96% от съседите живеят в собствен дом

  • румъния-
  • жилища-
  • собственост

Над 70% от сградите са в крайно лошо състояние

96% от съседите живеят в собствен дом - 1
Снимка: Shutterstock

По данни на Eurostat едва 4% от румънците не живеят в собствено жилище или къща. Това прави северните ни съседи най-имотната нация в света. На второ място е Сингапур. Там 90.8% от населението обитава собствени имоти. Третата позиция е за Словакия – 90.3%.

През 90-те години на миналия век близо 70% от недвижимостите са били собственост на държавата. Тя обаче започва да ги разпродава. Първоначално цените са много ниски и повечето от румънците са се възползвали от това. „С течение на времето стойността на квадратен метър нарастваше, но интересът не спадаше и това доведе до този висок процент на собственост”, коментират специалисти.

Девалвацията на местната валута в съчетание с растящата инфлация също подпомогнаха за ръст при покупките на апартаменти. Първата жилищна програма в Румъния започна през 2009 г., когато дойде световната финансова криза. Целта беше да се подпомогнат купувачите на първо жилище.

В статистиката обаче се наблюдават и някои аномалии. По данни на Световната банка и програмата за регионално развитие на Румъния, отсъстващият на практика наемен пазар води до пренаселване на жилищата. Дори след като една семейство се разшири то продължава да живее в същия апартамент.

В доклада също така се упоменава, че над 70% от жилищният фонд е в крайно лошо състояние. Често има проблеми с конструкцията на сградите, отоплението, слаба противоземетръсна защита – риск, който в Румъния е най-висок на Стария континент. Основната причина е липсата на поддръжка на сградите, а такава е налице поради невъзможността на собствениците да си я позволят финансово. Въпреки лошото състояние на имотите, цените им продължават да растат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    81 6 Отговор
    Трябва веднага да бъдат остро критикувани, че убиват бизнесът с имотните кредити. А и за друго - в ЕС няма такъв голям процент хора със собствено жилище. Бива ли такова своеволие от Румънците? Какво се опитват да демонстрират?

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    83 5 Отговор

    До коментар #1 от "Димов":

    Много си прав. Това тяхното е вече наглост, големите банки и международните спекуланти и крадци от какво ще живеят ?

    Коментиран от #6

  • 3 до сега ни баламосваха, че ние сме

    52 5 Отговор
    Най-имотните и така се оправдаваха за беднотията и мизерията. Но и този мит умря.
  • 4 krasen

    4 10 Отговор
    lipsva politika lipsva vizia za bade6teto prosto nima kapitan na koraba
  • 5 Нагло брокерче

    14 3 Отговор
    Требе и тука народу да са задлъжи да купува
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 еди кой си

    5 1 Отговор
    Не ми е ясна тази статистика. Ако си 18 годишен, който живее в домът на родителите си - това означава ли че живееш в собствен дом и попадаш в тези 96%? Ако живееш на семейни начала в дома на партньора си към кои си зачислен?
  • 8 Townboy

    5 0 Отговор
    Там си живеят по селата и не се напъват с ипотеки в разни комплекси мега кондоминиуми като нас. Тук всички станахме "граждани" роби на банките и на алчни хазяи.