Last news in Fakti

12 Ноември, 2018 11:41 5 483 47

Горанов обясни колко точно ще скочи данъка на старите коли

  • данък-
  • застраховка-
  • коли-
  • владислав горанов

Цена 1000 лева гражданска отговорност не стои на дневен ред

Две кутии цигари – толкова ще е увеличението на данъка за старите автомобили. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов след днешния коалиционен съвет. Това е мярка и в борбата за чистия въздух, а цената ѝ е поносима за българските граждани според него.

"Предложихме и се прие от българския парламент още един компонент за данъка върху моторните превозни средства, който освен имуществената част, да държи отговорност и за степента на замърсяване на отделните автомобили и тяхната екологична категория. Действително автомобилите, които нямат екологична категория и замърсяват повече, ще се наложи да плащат малко по-висок данък, който в зависимост от възрастта на автомобила може да достигне 6 до 10 лева увеличение. Което е действително, макар да не е пренебрежима сума, по наши оценки е малко на фона на целите, които сме си поставили за чистотата на въздуха. Знаете, че имаме наказателна процедура в доста напреднала фаза по отношение на чистотата на въздуха и в същия този момент да не вземаме никакви мерки, след като сме се превърнали в гробницата на Европа за стари автомобили и след като очакваме в следващите няколко години целият ЕС в западната част и Гърция да премахнат и да ограничат използването на дизелови автомобили, можем лесно да предположим къде всички тези моторни превозни средства ще се насочат. Затова тази мярка има своя и икономически, и екологичен смисъл, и тежестта върху старите автомобили не е такава, че да се превръща в непосилно бреме за българските граждани. Що касае размера на данъка – повтарям, 60 или 80 стотинки на месец или 2 кутии цигари за цялата година не са това, което може да промени драстично склонността към покупка на по-стари автомобили на българските граждани, а същевременно ще даде една политика в областта на чистия въздух”, коментира Горанов на брифинга в Министерския съвет, пише Блиц.

Той коментира протестите от изминалите дни, както и темата за увеличаването на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Застрахователи вече обявиха, че тя може да скочи до 1000 лева заради разширения кръг на хората, които могат да търсят обезщетение при смърт, но според Горанов това е спекулация.

"Цена 1000 лева гражданска отговорност не стои на дневен ред, подобна тема е спекулация, която цели създаване на обществено напрежение. По принцип по-рисковите шофьори би трябвало да пращат повече, но наредбата на КФН е в много начален етап и тепърва ще се обсъжда дали тези разпоредби с такава ескалация на "Гражданската отговорност", в зависимост от рисковото поведение, тепърва ще се анализира. Дебат за 1000 лева „Гражданска отговорност” няма и такива цени на пазара в България няма", каза на брифинга министърът на финансите Владислав Горанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 James

    83 7 Отговор
    2 кутии цигари за тия с данъци по 25-30 лв. За по-мощните коли ще са няколко стека цигари.

    Коментиран от #33, #47

  • 2 smile

    70 4 Отговор
    И завъртат спиралата на инфлацията, по-скъп транспорт, повече данъци за фирмите, дигане на цените на всичко поред и т.н.
    'айде честито на печелившите!
  • 3 Onq bez konq

    90 2 Отговор
    Що не обясниш това на дядо ми.Пенсия-210 лв.от която 83 за лекарства.Всяка жълта стотинка,не левче а стотинка му е ценна.За тролчетата- Четири пъти в месеца пътува 35 км.до болницата в града.

    Коментиран от #15, #45

  • 4 ГОСТ

    70 3 Отговор
    210лв данък в момента +30%,означава 273лв. или допълнително 63лв.

    Коментиран от #44

  • 5 Зайко Байко многознайко

    66 5 Отговор
    Българи,забравихте ли, Виденовата зима, забравихте ли, какво беше при Гоце Три.пера, при Дргалевския индиевропеец с модрите джуки и походка на камила, забравихте ли за Мадридския мошенник, който така ни оправи за 800 дни заедно със своите Лондонски хипита, че затънахме до ушите в калта за " великия" хидромелиоратор Доган на сран, всички от едно котило със сегашните бандити от ГЕПИ. Превърнахме се в бананова република в гетото на Европа, във вторични суровини за старите трошки от Европа. Пример, при 100% автомобили у нас 110% са дизелови печки. Ресурс има положението да се поправи, но желание няма, защото хора с тъмно минало и с нисък морал без социялна отговорност ни управляват. Политици крадци, които са безмилостни към собствения си народ!
  • 6 Време е да си ебете мамата

    81 4 Отговор
    От вашата Стабилност мила скъпа Партия Гроб Герб Грабим Европа Рушим България ни дойде ДО ГУША разбрахте ли!!!!!
    11 години Европейски Съюз а нито крачка към Европа .По бедни от Босна😠😠
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 kirt4o

    65 4 Отговор
    в Германия масово застраховката го е 400 евро ---- а в България да е 1000 евра евала --- задминахме и богатите страни по ценииии
  • 9 Пак тос

    55 0 Отговор
    АХА пак мислят за екологията.....абе ще има ли отстъпки за екологичните автомобили на газ и метан? Че май само думата използвате без да и знаете значението.
  • 10 Нико

    40 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: след като сме се превърнали в гробницата на Европа за стари автомобили и след като очакваме в следващите няколко години целият ЕС, хайде сега да ми каже защо сме гробницата на Европа и защо ми слага всички стари коли под общ знаменател, като едно замърсяване има дизеловата кола, друго бензиновата, а да не говорим, че на газ/ природен или пропан / замърсяването е почти нулево.
  • 11 Blood

    55 1 Отговор
    Започнаха да дават на заден ход.Още един национален протест и ще отменят всичко прието до сега.хаххахаха
  • 12 Иво

    41 1 Отговор
    На човека му трябват пари палат строи влезте му в положението стига с тия протести

    Коментиран от #36

  • 13 Calibra

    81 1 Отговор
    На кола над 101 коня, чийто данък е над 100 лева, а увеличението е с 30% пак ли са 2 кутии цигари бе, умник? Като увеличим данъците, ще се насочим към по-екологично бъдеще. Ми вдигнете заплатите х2, да видим кой ще кара стари бараки. Не ги слушайте, искат да успокоят положението, протести до дупка!!!!!!!!!
  • 14 Стамат

    46 1 Отговор
    Майстори са на манипулацията признавам им го на ГРОБ .Как удобно си вкараха в речника 1000 лв ,дневен ред и спекулации.Но много удобно избягва каква ще е реалната сума .Разбрахме че няма да 1000 .Но цифрата ще клони към 1000. А те ще удържат на обещанието си под 1000 .Хаха както винаги .
  • 15 Така е

    38 1 Отговор

    До коментар #3 от "Onq bez konq":

    И при мен е такава ситуацията. Майка ми пие лекарства за 120 лв на месец за кръвно и за нерви. А нервите са от това, че не може да си плати тока и лекарствата. Изобщо този Горанов няма представа какво значи 1 лв за такива пенсионери.
  • 16 El comandante

    48 2 Отговор
    Дорде емъничка змията елате да се съберем с крака да и строшим главата свободни да се наречем!!!!!!,
  • 17 ГАД

    51 1 Отговор
    30 процента на 300лв не са две кутий цигари,кого лъжеш ве каун
  • 18 Пенчо Кубадински

    9 53 Отговор
    А я ми кажете ,колко от вас имат катализатори на дъртите Голфове,Мерцедеси ,Аудита,ми вместо дъртия Голф 97г купи си пежо или фиат и ситроен2005,и не ми ревете на дъртофелите катализатори нямате е нема 17лв данък

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    28 1 Отговор
    Докато не почнат с реални цифри и калкулации всичко друго е долна, гадна и гнусна ЛЪЖА.

    Предлагам журналята да ги съберат всички тези с обещанията под 5лв под 10лв, 2 кутии цигари, 1 дамаджана ракия и тн и ако сумата надвишява, да ги съдят колективно за ЛЪЖА.
  • 21 Гост

    36 0 Отговор
    тоя пуши някакви скъпи вносни цигари, аз така го разбирам.

    Коментиран от #38

  • 22 до оялите се

    48 1 Отговор
    Всички са гнусни и отвратителни ,но този е толкова отблъскващо същество,че нямам думи.Горанов ,за българите всяка стотинка отгоре им идва в повече,но няма как от твоята позиция да разбереш хората.Когато започнете да служите на народа и да взимате 600 лв.заплата,да пътувате със собствен автомобил,да купувате лекарства и т.н тогава мамини синчета ,ще разберете,къде зимуват гладните мишки.Да ви преседне дано.
  • 23 тутун

    38 0 Отговор
    Не разбирам, не пуша и не знам колко са две кутии цигари! Но като си сметнах за моята кола по таблиците то тва пушенето много скъпо излиза!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 боцмана

    35 2 Отговор
    Много сте гъвкави от това правителство , много бързо вземахте да давате назад. И въпреки всичко сте пътници.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сатаната

    15 2 Отговор
    Въоръжение, кой с каквото може. Много пъти повтарям че комунистическата пасмина с кръв я взела тази власт и докато не им изцедим и последната капка няма да я даде. Уважаеми мили другари, един ден ще чакате на портата ми и тогава ще ви уредя безкрайно " забавление".
  • 29 конгречулейшънс

    6 0 Отговор
    А обясни ли , ЗАЩО ?
  • 30 Непознат

    26 2 Отговор
    Жалко Бойко,народа ти имаше доверие да не се краде и да вдигнеш жизненият стандарт на народа,тръгнал си по пътя на царя Симеон да знаеш,споко за 800 дни НАРОДА ЩЕ ВЕ ОПРАВИ,аз гласувах за теб,кажи за какво да гласувам пак за теб,заплатата ми намаля с 20% а цените нагоре.
  • 31 Бай Тошо

    6 0 Отговор
    Ами що не раздават кутии цигари като си платиш данъка, така няма да има и сърдити

    Коментиран от #39

  • 32 Гост

    25 0 Отговор
    А като вдигнете данъка, как точно ще повлияете на екологията, г-н Горанов?! Хората каращи стари автомобили ще си купят по-нови ли? Те ако имат възможност, няма да чакат теб, за да го направят! Отделно, би ли ми обяснил къде се разходват средствата за екология, калкулирани във въпросният данък и на колко точно възлизат те? Може и в проценти от общата сума за данък, които плащаме, защото никъде не е ясно колко от тази сума е данък собственост, колко е за екология и т.н.... Една примерна калкулация да предоставите на нас, данъкоплатците, за да сме наясно.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Асен

    7 0 Отговор
    Защо неги намалиш с 3кутии цигари г-н горанов даже и цигарите да намалиш 2милиарда и нещо има излишък защо ги вдигаш тока другата година с колко ще го вдигнеш
  • 35 Дедо

    5 0 Отговор
    Абе Горанов ,много са ти криви сметките!Ти какви оценки имаше по математика?
  • 36 The real BMW

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иво":

    Kакъв палат от злато ли.То палат да е добре ама то е цял остров с палати.
  • 37 Българин

    2 0 Отговор
    Заплатите трябва да се увеличат двойно.Да станат равни на останалите европейски държави.
  • 38 Тарикат

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Пури попушва, оядоха се тия свини
  • 39 Тцъ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бай Тошо":

    Неможе ша цапаш въздуха
  • 40 Skk

    1 0 Отговор
    Финансов министър, а не знае да смята. Глей, Владка сметката е проста 60лв. Данък, като приспаднеш 50% за това че колата е над 14г. И 20% за катализатор демек 70% намаление сега. Мисля, че от 65лв. Падна на 22 след 14г. А сега махни тия отстъпки 70% общо + твойте 30% увеличение и те станаха 100%. Тоест аз от 22лв. Ще платя 90лв тая година. Ебахти и скъпите цигари.
  • 41 Фоста

    0 0 Отговор
    Тнаженатигорано ......
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 бдрдтдтдт

    0 0 Отговор
    Горанов - оставка!
  • 44 Ташко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГОСТ":

    Каква е тая 20 годишна кола с 210 лв данък
  • 45 Ташко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Onq bez konq":

    Дедо ти не се ли страхува да кара кола с толкова много болести , пък и на тая възраст по добре с карта на градския транспорт
  • 46 автор

    0 0 Отговор
    тия двамата от фотоса са за Дунав с камък единия краде от училищата като профсъюз другия от цяла България
  • 47 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "James":

    Народа трябва да нахрани 240 депутати, 1милион цигани, 500 000 чиновници, а идват и избори ...да не говорим за поголовна корупция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове