12 Ноември, 2018 16:30 1 818 1

Изкуство от шоколад

  • иец-
  • изложение-
  • шоколад

Как да създадем най-сладката статуя на света

Изкуство от шоколад - 1

Шоколадът е съчетание от вкусове; предлага невероятни сензитивни изживявания и заради това всеки го обожава. Но шоколадът има още една важна характеристика – чрез него може да бъде създавано „най-сладкото“ изкуство. Буквално.

Доказателство за твърдението ни дава шеф Мартин Шифърс от Великобритания. В последният ден на изложенията МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД И ДРИНК, в чиито рамки с подкрепата на The Alimentaria Experience, се проведе събитието GastronomiX, световноизвестният шоколатиер представи своя креативен поглед върху възможностите, които сладкото изкушение дава.

Нужен е баланс...

Заедно с Ради Стамболов и Борислав Екзархов от българската Pastry Academy, шеф Мартин Шифърс изнесе пред препълнената със зрители зала своя майсторски клас демонстрирайки техники за обработване на шоколад, с които се създават... склуптури.

Усилия...

„Ако се работи бързо, шоколадът се разтапя; ако се действа бавно – става чуплив“, разказа професионалистът, докато приготвяйки пластелина от шоколад, чрез което се създават склуптурите. Шеф Шефърс посъветва присъстващите да работят с малки количества, тъй като по този начин се постига така желаният краен ефект.

И търпение...

Оформяйки различни елементи от шоколад професионалистът даде и така важните насоки и съвети за темперирането. „Това е комплексна наука“, споделия опита си той. За да бъде правлно подготвен, шоколадът трябва да се загрее до 45-50 градуса; след това е нужно да се охлади, за да се постигне работна температура от 31 градуса.

Давайки почти безброй ценни съвети, шеф Мартин Шифърс разкри как се създава статуя от шоколад. С усмивка, в присъствието на Ради Стамболов и Борислав Екзархов, шоколатиерът допълни: „за приготвянето на статуята пред Вас ни бе нужно едно денонощие. А довършителните „операции“ отнеха... още шест часа“.

Какво се случи по време на изложенията МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД И ДРИНК, ще откриете ТУК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос:

    0 0 Отговор
    Тез температури за обработка на истински шоколад ли са или за палмово масло с какаов овкусител и оцветители?