Last news in Fakti

12 Ноември, 2018 18:16 42 308 36

Купуваш кола от друг град, без да сменяш номера

  • кат-
  • полиция-
  • регистрация

КАТ няма да регистрира автомобили

Купуваш кола от Перник, а живееш в София. Според сега действащия закон трябва да смениш номерата със софийски. В новия проектозакон за пътните превозни средства това задължение отпада. Регистрационен номер се издава при първата регистрация на автомобила в България и тя е по постоянния адрес на собственика.

След това може да си купиш кола от търновец, а да си от Пловдив, но ще имаш право да продължиш да я караш с “ВТ”, ако искаш. Това обясни за в. “24 часа” Бойко Рановски, директор на изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

Минаването на колата на преглед през тях е първото изискване при регистрация на внесен в България автомобил. Досега това се правеше от КАТ, предвижда се да премине в частни ръце.

Пунктовете за идентификация са нещо като тези за технически преглед, но към тях има допълнителни изисквания към специалистите, които ще извършват тази дейност.

В момента в София има един такъв пункт - в КАТ, и това прави опашките. В страната за 32. Възможно е в столицата да се регистрират 10 такива пункта и хората ще могат да избират къде да вкарат колите си. Отпада и изискването за задължително поставяне на номерата. Хората ще могат да си ги получават и да ги поставят сами.

За КАТ ще останат полицейските дейности - да се провери колата дали не се издирва в Шенгенските и Интерполските системи.

Накрая МВР издава свидетелството за регистрацията на автомобила, това е само един документ и КАТ има капацитета да се справи, казва шефът на автомобилната администрация.

Имаше идея цялата регистрация на автомобилите да мине към транспорта, но заради проверките в полицейските системи, до които достъпът е ограничен, остава ролята на КАТ.

На задължително преминаване през пунктове за идентификация подлежат и коли, които нямат технически паспорт или пък по тях са направени промени в конструкцията.

Собственици на пунктове - за технически преглед и идентификация, на автошколи и психолаборатории, няма да могат по свое желание да прекратят дейността си, когато е започнала процедура за отнемане на разрешителното им или за заличаването им. В момента нормите позволяват един пункт, срещу който тече проверка, да прекрати сам дейността си. На другия ден собственикът му отваря нова фирма и си вади ново разрешително и продължава дейността си с новото име.

Друга промяна при техническите прегледи е, че се залагат минимални и максимални норми на отделяните газове. Ако автомобилът, който минава на технически преглед, надвишава заложените норми, то системата, а не пунктът, не позволява той да получи документ, че е минал. Така колата остава на трупчета, докато не изпълни екоизискванията.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Психопат

    73 21 Отговор
    Дали пак ще започнат да се карат масово крадени коли,както през 90-те години?

    Коментиран от #35

  • 2 Християнин

    65 21 Отговор
    Е сега ще стане мазало
  • 3 Бай

    108 4 Отговор
    Номера на собственика Застраховката също !!!Нотариусите ,опашките в Кат ,Регистраторите АУТ от Играта стига са ни щавили !!!

    Коментиран от #9

  • 4 Баш майстора

    61 5 Отговор
    От цялата статия най-интересен ми е последният абзац. Скоро ми дадоха пример за монтьор с Опел Астра Г, който си сменил катализатора с нов за 400лв и после му измерили газовете в сервиза където работи и пак не отговарял на нормите :)
  • 5 мутроландия

    45 14 Отговор
    В никоя европейска държава не е така, само в африканските държави не се регистрират и ние натам вървим. Ще стане анархия като при махането на задължителната регистрация по местоживеене. После пак я направиха задължителна, обаче то мазалото и пропуските и до днес не са изчистени и затова има регистрирани по 100 човека в един апартамент.

    Коментиран от #27, #28

  • 6 Иванов

    69 17 Отговор
    Както обикновено всяко гейберско нововъведение завършва с пълно фиаско. Ама какво да очаква човек от мутри, физкултуртици и гъста мрежа от калинки и калинчоци.
  • 7 идея

    59 5 Отговор
    Какво им пречеше да пренасочат регистрациите в пунктовете за годишни технически прегледи и така слагаме край на опашките.Справките да могат да се пращат мобилно на КАТ и от там да изпратят отговор дали колата е легална или не.
  • 8 Николай

    29 1 Отговор
    Купуваш и нарушенията и си плащаш новата гражданска.
  • 9 Не глеам таувизия

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бай":

    Баш за тва номеро си седи на колата:(
  • 10 ДКН- личен

    100 9 Отговор
    Сега всичкото селянин, ще купува коли от София да се прай на софиенец !
    Сега сериозно, направете номерата персонални ве идиоти до кога да ви го повтаряме !!! Въртите сучете, чудите се каква герберастка простотия пак да измислите ! Персонален номер, като в Англия, с право да го продаваш, подаряваш и унаследяваш ! Купуваш си нова кола слагаш си личния номер и информираш задължително НАП и КАТ, продаваш си колата сваляш си номера информираш КАТ и НАП и после следващата и т.н. Ако решиш продаваш си номера за което пак информираш заинтересованите държавни структури ! Нищо сложно, ще се спре с това безумно печатане, сваляне, качване на номера! Сега, ако по някаква причина си затриеш талоните нови номера и т.н. а ако е с персонални просто си показваш ЛК виждат, че си собственик на даде ия номер и ти го отпечатват !
    Персонални номера схванахте ли идиоти герберастки ???

    Коментиран от #18, #29

  • 11 Боко

    34 1 Отговор
    В такъв случай всеки нов издаден номер да започва с БГ и нема геле!

    Коментиран от #30

  • 12 той

    8 3 Отговор
    Има и положителни неща, по малко бюрократи, да събират такси.
    И както след нова година винетките ще са електронни по рег. номер на колата, няма да се налага нова винетка за новия номер... ще видим и застраховките дано не е минус за нас..
  • 13 Силистра

    21 3 Отговор
    Сменям веднага номера си, че като пътувам по Молдова ме питат дали съм еСеСовец, демек фашист!..
  • 14 пищова

    10 0 Отговор
    защо трябва да я пререгистрираш до няколко дни собственика се обажда в КАТ,че я е продал новия същото го прави и няма значение с какви номера е ако искат идиотите да я откраднат никой не мой ги спре.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Патето Яки

    17 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ако автомобилът, който минава на технически преглед, надвишава заложените норми, то системата, а не пунктът, не позволява той да получи документ, че е минал. Така колата остава на трупчета, докато не изпълни екоизискванията.

    ------------------------

    вадят частично сондата от ауспуха и газовете стават окей и печелят 35лв
    Караш по пътя и пред тебе дизел кола прави димна завеса от пушек сякаш кара на въглища

    Коментиран от #23, #34

  • 18 Некой си.

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДКН- личен":

    Това нема как да стане при нас.Много месо има на този кокал,никой нема да пусне.Ако си купувал кола скоро,ще ме разбереш.
  • 19 vasik atanasova

    11 1 Отговор
    ще има по яка корупция това разбирам аз
    от прочетеното
  • 20 Шаран БГ

    13 1 Отговор
    Хората по света отдавна са измислили ефикасни, удобни и изгодни,и за гражданите, и за държавата начини, за регистрация и контрол на МПС - тата. И това в държави много по-големи от нашата "човешка длан". Обаче толкова простотия и незачитане на загубеното време от отделния човек, няма никъде, както у нас. Тридесет години дъвчат и предъвкват, как да съвместятят милиционерските чалъми с полицейската ефикасност. Симбиоза явно няма да се получи и скоро по пътя на "белите"страни няма да тръгнем ! При толкова роднински връзки и рушвети, просто няма как да станем скоро европейци!!!
  • 21 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Хората по света отдавна са измислили ефикасни, удобни и изгодни,и за гражданите, и за държавата начини, за регистрация и контрол на МПС - тата. И това в държави много по-големи от нашата "човешка длан". Обаче толкова простотия и незачитане на загубеното време от отделния човек, няма никъде, както у нас. Тридесет години дъвчат и предъвкват, как да съвместятят милиционерските чалъми с полицейската ефикасност. Симбиоза явно няма да се получи и скоро по пътя на "белите"страни няма да тръгнем ! При толкова роднински връзки и рушвети, просто няма как да станем скоро европейци!!!
  • 22 Работя в КАТ

    4 1 Отговор
    'Що бе, какъв ви е проблема с КАТ!? Казвам ви, такова дранье и лапачка като тук няма и нема да има никога и никъде!
    Мислите ли, че ще пуснем кокаша, а??! Мне, не познахте. Нека ме наричат гербераст... през ръкава ми е
  • 23 ДДДДДД

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Патето Яки":

    Точно преди 10 минути го видях това. Търговеца гледа да минеш и да ти вземе парите. Не го интересува дали замърсяваш дали не.
  • 24 ДДДДДД

    5 1 Отговор
    Да не забравяме че с новата система повечето коли са обречени да ходят към пункта за вторични. Кой ще си вземе кола с гражданска от 800 лв
  • 25 НХВИ

    8 0 Отговор
    С този проект се отваря нова лапачка - нов тънък начин за пълнене на нечии много гладни гуши маскирано като голема грижа за народа и чистият въздух. Пробват ни отвсякъде, с нови данъци, нова прекалено скъпо гражданска сега с нов модел индентификация на колите и анархия с номерата на колите. Оставка вече друга дума нема.
  • 26 гощо

    5 2 Отговор
    Френският модел е подобен.Колата се регистрира и с този номер си се кара до край без значение в кой град живееш.
  • 27 Живко Абрашев

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "мутроландия":

    В Англия например като си купиш кола не сменяш номера, попълва се талона с имената и адреса на новия собственик, попълва се датата на продажба разписват се и двамата и талона се праща на ДВЛА, това е нещо като нашия кат. След 2 седмици получаваш новия талон на твое име и това е. В талона е отразена всичката информация за колата включително и колко собственика е имала преди теб. Няма опашки, няма бюрокрация няма излишни разходи. Единственото което се плаща е таксата за пощата която е 60ст. И е задължение на продавача да изпрати документите. Ако не го направи всички снимки или глоби за неправилно паркиране си остават за негова сметка
  • 28 Бачо Киро

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "мутроландия":

    Глупости ... В Гърция колата носи номера от първото си регистриране, освен ако не е сваляна от движение. Затова виждаш множество различни регистрации във всеки град. Няма абсолютно никакъв проблем. Прехвърлянето става в съответния орган (там не е КАТ за книжки и регистрации), на всеки талон на колата има място за нов собственик.
  • 29 Иванов

    19 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДКН- личен":

    В интерес на истината най-много селяни има в София!
  • 30 Да да

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Боко":

    В Испания ги регистрират по азбучен ред! По буквите на номера може да разбереш приблизително коя година и месец е регистрирана колата,но не и от кой град е!
  • 31 Бай Яни

    1 2 Отговор
    Хора, спокойно бря😁, скоро купих една количка за дъщерята, от Хасково я взех А живеем в Асеновград. И сега колата си е с номерата с който са я регистрирали в България. Не е задължително вече смяна на номерата по региони😁, спестяваш 50 кинта. 15 лева излиза само смяната на талони те. А в Пловдив вече има пункт в който регистрират колите,, нов,, нос🤔, и така трябва да е, минават технически преглед, и ако има нещо за отстраняване го маркират🤔и ако не остраниш дефектите не ти дава ти дават нова регистрация, 😁🤔. А от кат само потвърждават че колата е внесена съвсем законно. И каква корупция видяха някой тук🤔не разбирам. Лично с очите си всичко това видях, с зета на голямата щерка регистрирах е кола от Италия докарана, закачиха и сонда в ауспуха, спирачки при равен терен, спирачки по наклон. Ръчна при наклон., течове по двигател и цялата система, аве има няма 40 минути и готово, а същевременно се свързват с кат и там я провериха дали законно е предобита и внесена в България, срещу 900 лева си вземаш документите, и в кат само си взехме българските номера. А в тези пари влиза както прегледа технически, проверката в кат, новите номера и таксата за банката и екотаксата.
  • 32 dod

    4 1 Отговор
    УЖАС ИДВА НОВО ДРАНЕ НА българина ДА ВИ Е ЧЕСТИТО!!!

    Коментиран от #36

  • 33 Иво

    5 0 Отговор
    На всеки се случвало да виси в КАТ. Ама в перник е някакъв ужас. На цяла Пернишка област работи само 1 повтарям ЕДНО гише за заявления ЕДИН канал и трима дето така са се надули че все едно цяла България има да им дава по 2 лева. Толкова са нагли и безочливи че на хората им е кипнало до ушите. Но нали нямаме избор седим и си мълчим. Кога системата ще се скапе , кога тока ще угасне . И върха на сладоледа е като накарат някой с една клечка и парцалче да им търси номера на двигателя. Час по скоро да се маха тая комунистическа система че това е ЪПСУРд. За да регистрираш в момента без да имаш връзки или да си сам на каналите не ти мърдат 2 дни. Ини е ходим на работа по дяволите .
  • 34 Чудо на чудесата

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Патето Яки":

    А ако караш зад бензин на газ дето гори масло като трабант, като даде газ какво става зад него?
  • 35 Тошо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Психопат":

    Българина е цар на тая цигания
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове