14 Ноември, 2018 13:55 5 154 12

Тежко въоръжени полицаи завардиха ромско гето в Стара Загора

  • полицаи-
  • гето-
  • роми-
  • стара загора

Съборени са 24 незаконни постройки

24 незаконни постройки бяха съборени в съществуващо от две десетилетия ромско гето в крайния старозагорски квартал „Кольо Ганчево“. Багер навлезе сред бараките, обитавани от над 50 мъже, жени и деца след като още в 7,00 часа на 14 ноември махалата беше блокирана от тежко въоръжени и снабдени с щитове и каски полицаи, предаде в. Монитор.

От съображения за сигурност и за да не се нагнетявало напрежение, журналистите не бяха допуснати до обекта. Официална информация беше дадена едва три часа по-късно. Живеещите в района трябваше да удостоверяват адресната си регистрация с личните карти, за да бъдат допуснати до домовете си.

До принудителното премахване се стигна след продължила близо 2 години административна процедура за общо 58 постройки, половината от които били съборени доброволно от обитателите им през м.г., коментира инж. Ангел Стоманярски, началник – отдел „Контрол по строителството“ при община Стара Загора.

Около 40 000 лв. от бюджета на общината ще струва събарянето и разчистването на терена от близо 4 дка, те ще бъдат платени на кооперация „Синвекс“,която е спечелила обществената поръчка за тази дейност. Тепърва съществуващото УПИ 1/838 в квартала ще бъде разделяно на парцели, които ще се продават на търг. Част от незаконните обитатели са поискали да им бъдат предоставени имоти на същото място, но след като разбрали, че ще трябва да играят на търг, се отказали.

Бараките, някои от които с масивни основи, са били вдигани по различно време. Няма улици, канализация, течаща вода и съответно адреси. По неизвестен начин обаче е прокарано осветление, така и не станало ясно на чие име и по какъв път е открита партида за заплащане на тока.

Акцията по събарянето съвпадна с предварително обявения ден за отчет на кмета Живко Тодоров за свършеното от него и администрацията му в предпоследната година от втория му мандат. Като чиста случайност определиха чиновниците това съвпадение. Сметките показват, че за 7 години в тези два мандата са били съборени освен тези 48 бараки още 60 в изцяло ромския квартал „Лозенец“. Там вървяла процедура за още 56 незаконни къщи, тяхното събаряне обаче нямало да се случи до края на годината.

Обитателите на гетото мълчаливо товареха мебелите и покъщнината си на каруци, за да се изнесат при приятели и роднини в града и околните села. Никой от тях не пожела да коментира случващото се под погледите на полицаите от кордона. Служители на МВР, пожелали да останат анонимни, съобщиха, че в акцията са били привлечени свободните от наряд униформени, за да не бъде „оголван“ града от охрана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nku

    66 2 Отговор
    Само така. Да бъдат съборени всички незаконни постройки на ромите. Това е ред и законност и той трябва да бъде прилаган еднакво за всички без значение чии гласоподаватели са.
  • 2 пари ИМА действайте

    38 10 Отговор
    Пак цирк,пак измама.И полските мишки даже знаят,че ликьорите просто биват премествани, настанявани в жилища и обгрижвани с държавния бюджет.Там разните му тоци,води и др.,естествено без пари+помощи на корем.Единствено са задължени да се развъждат.
  • 3 Кво туй

    21 7 Отговор
    Нощо не става от тоя умрял кмет на стара загора, един разкопан град е станал от бързане да вземат паричките, спорта им умря... Жалка работа, кво да искаш от кмет на герб - крадец

    Коментиран от #5, #11

  • 4 К.К.

    11 1 Отговор
    Колко гета има в Зарата, и колко роми в тях?
    Дали станаха 25%.
  • 5 гост

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Кво туй":

    Най-лошия кмет досега. Типично за неговата партия, показно прави нещо, което можеше и на доброволни начела да се организира и да не се даде и лев за това. Защо пък не заселилите се не бъдат подведени под отговрност и те да разчистят терена, а работата да им бъде призната за трудов стаж? Все пак ако аз отида и си построя къща на някоя общинска земя дали само ще ми кажат да се напусна къщата или ще ме скъсат от глоби, заплахи и съд?
  • 6 Димов

    18 0 Отговор
    Добър пример за останалите градове. Нека практиката продължи и да се превърне в ежегодна кампания. Ще я наречем "Да изчистим България-2".
  • 7 той

    9 0 Отговор
    Като почнахме стачки, и нещо се раздвижи властта...
  • 8 Сатаната

    8 3 Отговор
    Живко е много свестен човек и свестен кмет. Стара Загора като цяло е много доволна от управлението му. Живко, защо обаче ГРОБ ти бере лаврите?

    Коментиран от #9

  • 9 Pompev

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сатаната":

    Живко памперса ли бе?Ами да,бива го като кмет на Зарата.
  • 10 ДРАСКАЧ

    8 0 Отговор
    НЕ СЕ ДОПУСКАТ ЖУРНАЛЯ ЗАЩОТО ПРЕДИ 4Г ТОЧНО ТЕ НАПРАВИХА ТАКА ЧЕ СЕ СТИГНА ДО МЕЛЕ С ЦИГАНИ И ПОЛИЦАЙ ТАКА ЛИ Е ЖУРНАЛЯ СТАВА ВЪПРОС ЗА МАХАЛАТА ст загора
  • 11 куршум за мафията

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кво туй":

    Точно така е . Шири се огромна корупция . И наши и ваши . А този мост дето го ремонтират вече 6 месеца е върховен скандал и страшни схеми . Японците правят мост, от - до ,за 24 часа , тези в Стара Загора умишлено се бавят с ремонтирането вече 6 месеца , блокиран важен коридор за индустриалната зона на града и за южна България . Това ГЕРБ е супер долна мафия .
  • 12 незнайко

    6 0 Отговор
    Правилно е че не се казва нищо за полицаите. Ако са били с маски още по добре. В цялата страна трябва да върви такава акция !!! Щом е започнато не трябва да се спира, за да се вкарат поне малко в пътя, тези СЪЩЕСТВА НА ПРИРОДАТА - ЦИГАНИТЕ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове