Last news in Fakti

15 Ноември, 2018 09:48 10 091 30

Некачествените горива у нас причиняват все повече повреди

  • гориво-
  • горива-
  • автомобили-
  • двигател-
  • повреда-
  • повреди-
  • горивна система

Запушени филтри, дефекти в горивните системи, та дори повредени двигатели

Некачествените горива у нас причиняват все повече повреди - 1

Автомонтьорите все по-често се натъкват на повреди при колите, причинени от некачествени горива - запушени филтри, дефекти в горивните системи и дори повредени двигатели. Проверка на "Нова телевизия" сочи, че от началото на годината са изтеглени над 1 млн. литра горива, които не отговарят на нормите, а наложените глоби на търговците вече минават 1 млн. лева.

„В Австрия, в Германия, дори една Румъния, където са на 250 км от нас, горивото е в пъти по-добро. Придърпването на колата се получава от горивото. При зареждане от Румъния няма шум, няма вибрация, придърпване”, споделя Галин Белчов, шофирал 5000 км по пътищата на Еврпопа.

Според шофьора разходът на гориво също е различен.

„Като заредя в България, 100 литра ми стигат за 600км, а ако заредя в чужбина – 650-700 км”.

От Българското петролна и газова асоциация твърдят, че такова разминаване не може да има.

„Не е възможно да има двоен стандарт, тъй като стандартите за качество на горива са разписани в европейска директива. Наистина може да се стигне до проблем, но това се случва при обекти, при които няма вътрешен контрол”, обясни Светослав Бенчев от асоциацията.

„Запушват се филтри, катализатори. Това в дългосрочен план води до големи повреди на целия двигател”, допълва автомонтьорът Марио Арнаудов, цитиран от "Нова телевизия".

Арнаудов е с над 20-годишен стаж като монтьор и е категоричен, че причината е една – горивата.

Горивата се проверяват по няколко критерия, пък обясняват от „Контрол на качеството на течните горива”, ДАМТН – пламна температура, плътност, дестилационни характеристики, гранична температура, сяра, вода.

Контролиращите органи признават, че често откриват и проблеми при пробите.

„Най-чести отклонения дават дестилационните характеристики при бензина и по-специално краят на кипене, както пък при дизела е пламната температура. Нарушение на всеки един от тях води до некачествено гориво”, обясни Росица Калоянова, ДАМТН.

От петролната асоциация твърдят, че многократно тестват продуктите си преди да стигнат до резервоарите на автомобилите ни.

Тестовете в някои от пробите показват и примеси в горивата.

„Не може да се каже, че това са някакви злонамерени манипулации на горивото”, смята Калоянова.

„Основният проблем, който се констатира на по-малките обекти, е смесването на бензин и дизел. Понякога се прави умишлено. Повече случаи е въпрос на грешка при доставката”, каза Бенчев.

Адвокат Румяна Желязова обясни, че може да се търси обезщетение при ремонт заради некачествено гориво, но засега застрахователите не покриват щети, причинени от некачествено гориво.

Васил Нейчев от Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор съобщи в ефира на „Здравей, България” по "Нова телевизия", че през последните месеци са направени масирани проверки в над 12 общини на територията на страната. Проверени са над 170 бензиностанции, взети са проби от над 260 горива,като изследванията показват 12 несъответствия от изпитванията на тези проби. Основно несъответствията са пламна температура на дизеловото гориво и дестилационни характеристики на бензина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 BRABUS

    66 1 Отговор
    “ У нас няма некачествени горива”
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дедо Дурчо

    25 11 Отговор
    Публикувано във факти.бг: шофирал 5000 км по пътищата на Еврпопа......................Алоооу журналятааа - аз тези километри си ги изминавам без да напускам границата за няма и три месеца бе !
  • 5 Пеньо

    60 0 Отговор
    Ако имаше истинска журналистика, този проблем щеше да бъде разнищен до край!
  • 6 Начо

    43 2 Отговор
    Всички правителства са на лукойл и за това монополиста продава скъпи боклуци.горивата им не са за автомобили произведени след 2000 година,за японските даже и по стари.
  • 7 ЪРП

    73 0 Отговор
    БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА В БУРГАСКАТА ГРАБИТЕЛСКА РАФИНЕРИЯ ОТ КАКВИ ОТПАДЪЧНИ ПРОДУКТИ ДОСТАВЯНИ С ТАНКЕРИ ПРАВЯТ "ГОРИВО"!!!!...НЯКОЙ ДА НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВА ,ЧЕ ГОРИВОТО СЕ ПРАВИ В БЪЛГАРИЯ ОТ ЧИСТ ПЕТРОЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #14

  • 8 Ооо невероятно

    61 2 Отговор
    Каква новина, сякаш незнаем от години, че горивата в БГ са боклук
  • 9 ЪРП

    67 1 Отговор
    ГОРИВОТО В БЪЛГАРИЯ СЕ РАБОТИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БОКЛУЦИ И ОТПАДЪЧНИ ПРОДУКТИ ,КОИТО ГИ ИЗХВЪРЛЯТ ДРУГИ РАФИНЕРИИ,А ТУК ГИ ПРЕРАБОТВАТ И НИ ПРОДАВАТ ДОЛНОПРОБНО ГОРИВО НА ХИПЕР ЦЕНИ!!!!!!!!!!! ПОВЯРВАЙТЕ МИ, ЗНАМ КАКВО ГОВОРА, ЛИЧНО МИ СА ГО КАЗВАЛИ ХОРА РАБОТЕЩИ ТАМ ДЪЛГИ ГОДИНИ!!!!!!!!!!!
  • 10 onq s konq

    32 5 Отговор
    Язе си купувам от комшията и си я слагам у варел та да се утаи поне един месец!После я прецеждам 5-6 пъти и слагам у беенвето като задължително слагам добафка бардал!Беенвето пърха като пеперутка в бурканче....те тва е!

    Коментиран от #29

  • 11 Сатаната

    36 5 Отговор
    Стига бе, верно ли? В България, абсурд. Това Корнелия ша да го е писала. То управляващите се счупиха от работа да ни угодят с най-качествените горива, храни, лекарства и прочие и на най-ниските цени /направо без пари/, и сега те такива приказки, срамота така да се каже.
  • 12 Знам

    13 2 Отговор
    Купувайте си от газьола на магарешки той е най-евтин
  • 13 132

    27 0 Отговор
    Е, 'айде пък ся и вие. Хем скъпи горива, хем да са и качествени. Ма не може така! Само едното.

    Коментиран от #24

  • 14 Инж Химик

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "ЪРП":

    На мен не ми е толкова бедна фантазията ;) горивото излиза с хубаво качество, проблемът е по цялата верига докато стигне до резервоарите ни.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 В ГЕРМАНИЯ

    28 0 Отговор
    Карах Деу Нубира 1.6 на газ в Германия, с 30л там изминавам 300-330км градско, тук в България максимум 250км!Съотношението 60:40 пропан-бутан лятото, и 60:40 бутан-пропан зима говорим та там се спазва много стриктно , да не говори че на газ колата вдигаше над 190км там, а тук на бензин не мога да вдигна повече от 170км ,и разликата в цената на газта беше около 10 стотинки по-скъпа в Германия от тук, повече какво да говорим ?
  • 17 Townboy

    32 2 Отговор
    Горивото ни е скъпо но за сметка на това с лошо качество. Лукоил е държава в държвата а премиерът ни е кум/сват на СЕОто. Тука няма управия ще знете.

    Коментиран от #20

  • 18 Кецат ни отсекъде

    7 0 Отговор
    Яко ни шият ейй
  • 19 123

    6 4 Отговор
    Първо, една сериозна част от разликите е в ландшафта на страната ни, както и капацитета на нашите пътища/улици! Второто е манталитета ни при каране! Там се спазват ограничения, а тук 'дрифтим' кой колкото може! И третото е човешкият факта по веригите! Визирам разреждане, чистота на цистерни и хранилища, манипулации на колонки и смеси и т.н.!
  • 20 Хер Отто Флик

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Townboy":

    А мъжа на курнела, зам. директор нали?
  • 21 filo

    1 5 Отговор
    Как на едно все горивата им виновни, а други години наред нямат проблеми с тях. Явно поредната опорна точка.
  • 22 Jack Bauer

    9 0 Отговор
    На Ауди А3 наливам бензин 95 и двигателя трака като на стара жигула "аванса". Наливам бензин МаксМоушън 100 и двигателя "заспива". И това е от 8-9 години вече.
  • 23 ERTY

    7 0 Отговор
    ПЪРВО ПЕТРОЛА Е НА КАЧЕСТВА КАКТО МАСЛИНИТЕ И БАНАНИТЕ И ТУК ИДВА НАЙ-НИСКОТО.ВТОРО НАШАТА РАФИНЕРИЯ Е С СТАРО ОБОРУДВАНЕ ТОЕСТ НЯМА Я ХУБАВАТА МОМА ЧЕ ДА Я ИМА ХУБАВАТА БУЛКА.ТРЕТО ПО ПЪТЯ ДО КЛИЕНТА СЕ КРЪЩАВА С ВСЯКАКВИ ИМИТАТИВНИ И ФАЛШИВИ ТЕЧНОСТИ И ОСОБЕНО АКО СИ НА ДИЗЕЛ СТАВА СТРАШНО.ДИЗЕЛИТЕ СА КАПРИЗНО И СКЪПО НЕЩО ПОРАДИ НАЛИЧИЕТО НА ДЮЗИ,ТУРБО,КЛАПАНИ ЗА ОТРАБОТЕНИ ГАЗОВЕ И МАХОВИК КОЙТО УБИВА ВИБРАЦИИТЕ НА ДВИГАТЕЛЯ НО И ТЕ НЕГО ГО УБИВАТ ПРИ ЛОШО ГОРИВО.
    РЕАЛНО КАЛПАВАТА НАФТА ПРАВИ КАРАНЕТО НА ДИЗЕЛ ПО СКЪПО ОТ НА БЕНЗИН ЗАРАДИ НЕИЗБЕЖНИТЕ,СКЪПИ ПОСТОЯНИ РЕМОНТИ.ТРЯБВА ДА СЕ КАРА САМО СКЪПА НАФТА С ДОБАВКИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО КОЕТО УБИВА ИКОНОМИЯТА ОТ ПО НИСКИЯ РАЗХОД НА ДИЗЕЛ.НАКРАЯ ЗА КОМПЕНСАЦИЯ МОЖЕ САМО ДОНЯКЪДЕ ДА СЕ КОМПЕНСИРА ЛОШО ГОРИВО С СКЪПИ ОРИГИНАЛНИ МАСЛА И ДА СЕ СМЕНЯТ НАЙ-МНОГО НА 8 000 КМ .
  • 24 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "132":

    Едното, ама на практика е нито едното.
  • 25 Именно

    7 0 Отговор
    Може да са некачествени, но за сметка на това са скъпи!
  • 26 гост

    8 1 Отговор
    Горивата ви виновни. Пробутват ни боклуци и после що не караме нови коли. Всичко след 2000 година е боклук , бъкани с електроника и куп не нужни екстри които дават грешки от всичко , и едно изчистване на тия грешки ти струва от 50 до 200лв Защо няма проблем със старите коли , старите дизели ги карат на изгоряло масло и олио и вървят , как те нямат проблеми. Аз затова си карам стара бангия и нямам проблеми , и да се изпикая в резервуара пак ще върви.
  • 27 гол и бос

    4 0 Отговор
    Рафинерията на Ротшилд Лукойл ни продава супер помия внос от Русия .... Трябва да се замести с ОМВ и качествен петрол.
  • 28 Анонимен

    1 0 Отговор
    Пропан бутана от лукойл идва от пустинята защото филтърът ми за 5000 км е пълен с пясък и трябва да се сменя. Добре че го вземам на едро и струва 2 лева, но това не е нормално.
  • 29 0000

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Пърха един дъх.Ай стига си го хвалил тоз допотопния миндил.ако наистина караш тдс моа ти подаря един полустрошен мотор.от рейнджа ми хартиса
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове