Last news in Fakti

15 Ноември, 2018 17:01 2 696 40

Какво се случва

  • преход-
  • влас-
  • данък
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Властниците все се оплакват от фалшивите новини. Но заобикалят – или парфюмират – най-фалшивата: Прехода.
Сега, когато Хората се събудиха – по случайност това се случи около светлата дата 10 ноември – никой вече не претендира за бащинство на Прехода.
И той се оказа едно копеле, което си беше ясно още от началото, заченато и дундуркано с пазарлъци и компромиси.

Проект, лишен от Народната енергия и участие.
На Народа бе отредена ролята, която винаги му отреждат – да сърба отровната попара, която други са я надробили, да сърба резултата от гламавите упражнения на случайни хора с Властта, това и нищо повече.

Така постепенно Народа съвсем го изключиха от играта, която играят от 30 години - да си седи настрани и да оскотява, колкото си ще.
В това имаха успех, грандиозен при това – накъдето и да погледнеш, виждаш само знаци на Погрома, а Народът се е превърнал в истинска развалина.

Няма статистика, в която да не му е отредена скотска роля – но и с това Властниците свикнаха, ако изобщо са му обръщали внимание.
Те дори не схващат, че когато българските деца се очертават като най-неуките и най-гладните, това има отношение към тях.
Сякаш някой друг е причинил катастрофата, а не те самите – всички, от всички политически котила.
Погледът им е забит в плочките на улица „Граф Игнатиев“, или малко по-нависоко – към джоба на някой апашор, крал извън всяка мярка, нищо повече.

Колкото повече Пропадането става все по-очевидно, толкова повече става ясно – отново и отново – че две свети думи липсват от речника на Властта: Народ и Бъдеще.

Властта винаги се е свивала в „своето“ Време, в това микроскопично убежище, рие на място с копита, без честна представа за Миналото - и без никаква за Бъдещето.
А Народецът е унижаван с дребни милостини, по-скоро гнусливи, отколкото нещо друго. 5 лева на тия, 20 на други - лафове обаче на корем.

Истината е, че изобщо забравиха Народа.
И затова се чудят, защо той скача за „две кутии цигари“, колкото щяло да бъде увеличението на данъка за старите коли.
Скача не заради увеличението – а заради отношението към него.
И добре, че пустият соц вкара в гена на българина конски дози послушание. Всеки наркотик обаче по някое време изфирясва.

И какво се случва сега, поне с това наясно ли са?
Радев спомена нещичко – а пък Цветанов веднага се обади, че толерира „хаоса“.
Хаос ли искат хората?
Че какъв по-голям хаос от този, в който обитават?
Какъв по-голям хаос от мизерията, в която са затънали?

Безсмислени са упражненията на тема, кой се бунтува, дали това не е „средната класа“ – и това се чу, каква е причината – горивата, данъците или нещо друго.
Отговорът е пределно прост: Бунтува се Животът.

Най-често това се чува и от улицата: не ви щем живота, не искаме живот по ваше предписание, той е продънен отвсякъде.

Хаосът е в друго – не в неподчинението, а в нещо съвсем различно, в пълното разминаване на реалностите: живата и фалшивата, която ни налагат.
Например, не се умориха да повтарят, че тук бензинът е най-евтин.
И едва накрая се сетиха, да го съпоставят с доходите – най-простите неща сякаш са непостижими за тях – и се оказа, че, разбира се, тукашният бензин е най-скъп; дори в Гърция, където уж е най-скъп, е два пъти по-евтин, сравнено с доходите.

Така е и с всичко останало: играят си на пропаганда, но Народът усеща/проумява истината през собствения си живот.

Във всеки срез на Българския Живот сравненията с европейската нормалност са убийствени.
Хвалят се с някаква „средна класа“, понеже я сравняват с милионите тукашни бедняци – но не и с европейските средняци.
Разликата в доходите на най-бедните и богатите българи била осем пъти – казват го, сякаш е някаква хвалба.
А, всъщност, пак подритват милионите ни клетници.

„Средната класа“ никого няма да удържи на власт.
Нито пък преторианските гвардии: Властта може да обогати някои хора, но това не означава, че ще ги направи трайно предани.
Вижте им фасона – това не са хора на идеите, а на портфейла.

На Улицата се изсипаха много млади хора, това е очевидно.
Сега мазните глави ще се опитат, и вече го правят, да ги политизират, дори мафиотизират, още не са се сетили да спекулират с черните знамена, които преобладават на места.
А те са напълно естествени: на черния живот му се полагат черни знамена.

Дали обаче не сме свидетели на нещо ново: Младите най-сетне да са осмислили геноцида, на който са подложени родителите им?
Схванали са, че това ще се случи утре и с тях /то и днес се случва/, ако не потърсят/огласят/ причините за Хаоса?
Може би започват да осъзнават моралният дълг, който имат към предишните поколения?

Абсолютно печално е, когато разни типове продължават да се чудят от екрана, защо хората се изсипаха на Улицата.
Между другото, утре може и да се приберат – но не бързайте да се радвате: Гневът ще си остане там, навън, дори безпризорен и никога няма да се превърне в нещо друго, ще си остане гняв.
А пък безпризорният гняв е най-опасният.

И какво ще се случи накрая?
Най-вероятно Властта ще заиграе казачок, и ще се скрие в пашкула си.
Може би това ще се случи и с Бунта – и той ще се свие в собствения си пашкул.

Пашкул срещу пашкул, мълчание срещу глухо ръмжене - по пътя за Голямото Българско Никъде…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    63 4 Отговор
    Интересно Борисов защо не казва какви щяха да са цените на горивата без протестите? И защо трябваше да има протести че да паднат ? Трябва ли да се протестира за всяко неща ? За парното , за дървата и въглищата , за водата , за яйцата и т.н.

    Коментиран от #3, #13

  • 2 СссереМ

    9 64 Отговор
    Поредния червен клоун се изкенза,чудя се защо уважавана медия като "Факти" дава поле за изява на такива катили като тоя и Волгин?

    Коментиран от #4, #23

  • 3 Гост

    57 5 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Да, трябва да се протестира за всичко което не ни отърва! Права се извоюват, а не се дават!
    Колкото до статията - без думи! Точно в десятката, правдиво печална! С тази добавка, че бунтът ще се свие в собственият си пашкул, само и единствено, за да набере още повече сила и ярост!
  • 4 Гост

    38 7 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    А аз се чудя как на теб изобщо ти дават думата, при условие, че от толкова твои "творения" няма нито едно, знаеш ли какво означава нито едно, което да има поне капка разум?!

    Коментиран от #7

  • 5 гост

    7 39 Отговор
    Кево - долна руска подлого….
  • 6 Тръмп

    12 40 Отговор
    Господин К.К.,Преход във България не е имало,точната дума е Разграбване от вашите приятели Чекисти и КаГеБейовци!:)Народна също отпадна,сега сме само Република!!!Социализъм също нямаше,имаше Комунизъм!:)Днес България е по-добре от всякога,защото е Европейска и Демократична,а не Съветска Република!!:):)А Ноемврийската комунистическа революция не успя да ни върне в хаоса и нищетата където бяхме преди 2007-ма година!!:):):)Няма да стане това което искате,а това което трябва!!:):):)

    Коментиран от #11

  • 7 мислещ

    8 34 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    На тоя изобщо не му чета дрискавиците, само удрям червения палец и продължавам
  • 8 Тръмп

    9 33 Отговор
    Не се Случва това което иска Путин,хаос и Ноемрийска революция за Служебен Кабинет на Радев,БСП/ДПС/Атака,които са изцяло ръководени от Кремъл!:):):)Луканов също беше ръководен от там,за това нямаше Преход,а комунистическо Разграбване!!!:):):)
  • 9 Владо

    45 3 Отговор
    Протестите не трябва да се ограничават до определени цени.Кево е прав, че политиците ни от последните 30г направиха живота на хората ужасен, че ежедневно се гаврят с българите, обиждат ги, и се смятам за божества. Протестите трябва да продължат срещу отношението на политиците към народа, докато политическите божества не осъзнаят, че са само слуги на народа си, докато не започнат да изпълняват безпрекословно волята на суверена си, докато престанат да мислят само за пълнене на личните си банкови сметки.

    Коментиран от #38

  • 10 реалист

    29 3 Отговор
    Какво се прави на неразбрал? Имат право да са гневни. Това тук живот ли е? До онзи ден дрънкаше глупости как щял да върне хората от чужбина тук, а какви възможности и перспективи им предлага не се знае. Може би трябва да гадаем - НИКАКВИ. После, защо всички бягали от тук, защо протестирали ? Ми толкова ли е трудно да се сети? Подозирам, че много добре знае, защо протестират хората, но така му е изгодно, какво го интересуват там някакви си протестиращи. Тук има само и единствено ДРАНЕ. В младите е надеждата те да изметат самозабравилите се ненаситни и ояли търбуси от всички политически сили управлявали страната по време на така наречения преход, който вече 30 години продължава. Крайно време е незабавно разпускане на ТОЗИ НЕНУЖЕН парламент. ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА. На 1 президент е по-лесно да се потърси всякаква отговорност за делата му, отколкото на цяло правителство с всичките му там министри и още колко покрай тях, 240 депутата заедно с техния обслужваш персонал, НСО, калинки и какво ли не още. АЗ СЪМ ТВЪРДО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА.

    Коментиран от #12, #24

  • 11 Хер Отто Флик

    20 6 Отговор

    До коментар #6 от "Тръмп":

    Бате, не е добре работата! Унгарци, чехи, поляци и румънци си извоюваха свободата, а ние спяхме! Трябваше да избесим цялото ДС, ЦК на БКП до последния квартален доносник, барабар с жените и децата им и роднините им до 9то коляно! Изтървахме ги тогава, зер от ДС станаха на СДС , БСП и ДПС! От Бургас та до София, на всеки 100 метра трябваше да има по един обесен комунист и агент на ДС!
  • 12 Хер Отто Флик

    13 10 Отговор

    До коментар #10 от "реалист":

    Да те светна, хората започнаха да бягат още 1990а година! Ако бяха отворили границата още по комунистическо, тука щяхте да си останете само комсомолски секретари, членове на Политбюро и някой и друг заблуден комуняги!

    Коментиран от #14

  • 13 гост

    7 17 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Ти наистина ли смяташ,че протестите доведоха до падането на цените?То бива да си прост,ама вашата простотия е безкрайна,лошото е че много са хората ,мислещи като теб.Цените на горивата зависят от цената на борсите,аз не знам България да има нефт.

    Коментиран от #21, #22

  • 14 реалист

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хер Отто Флик":

    Аз не твърдя обратното. Така беше и тогава имаше хора, които искат да бягат от страната, само, че режима не ги пускаше, обаче и днес живота не е добър. Или може би ти си на друго мнение? Да не би сега да живеем човешки?

    Коментиран от #16

  • 15 гост

    10 2 Отговор
    Не 1990г,още 89 година ,България са напуснали 300 000 човека,това го пишеше ПСимеонов а след ВНС ,юли месец бройката им се увеличава.
  • 16 Хер Отто Флик

    4 14 Отговор

    До коментар #14 от "реалист":

    Лично аз се справям, работя на добра работа (малко рискована, но добре платена)! Въпреки, че съм диабетик, че със сестра ми гледаме болна майка на легло и въпреки, че сестра ми е пенсионирана учителка, а зет ми е безработен! Оправяме се и не хленчим!

    Коментиран от #20

  • 17 Хер Отто Флик

    5 16 Отговор
    Между другото в САЩ и Русия, полицията много бързо се справя с такива протести, инспирирани от чужди резидентури!

    Коментиран от #29

  • 18 оня с ракетите

    13 2 Отговор
    Достатъчно е един гътнем от тези боклуци.Без значение син,червен или розов
  • 19 sekac

    4 3 Отговор
    HORA DA NE SE OTKAZVAME ,simeonov -BEZOBRAZNIK,karakacanov (grazdanstvoto) KRADE OT OTBRANATA KVOTO MOZE A ZA NAGLITE MUTRI MILICIONERSKI -VSICKI VECE STE NAJASNO -TE SE PODIGRAVAT S CELIA NAROD O S T A V K A !!!!!
  • 20 реалист

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хер Отто Флик":

    И ти си доволен на този начин на живот? Ти или си голям лъжец или нещо си повреден. Е аз не съм доволен. Не може в БГ заплатите да са в пъти по-ниски от всичките ни съседи да не казвам от останалите европейски държави и да ме убеждаваш, колко хубаво се живее тук. Ти наистина ли си мислиш, че можеш да убедиш хората, че тук се живее добре?

    Коментиран от #27

  • 21 Кратун

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Има нефт макар и малко,но има една варненска групировка "тим".Чувал си я.Е тя е узурпира почти всичко в тая изстрадала държава.И нали знаеш на кой е.
  • 22 Borislav Popov

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    И защо изведнъж паднаха с 20 стотинки горивата ? На международния пазар няма драстичен срив на цените ! Няма нищо случайно в тая държава !

    Коментиран от #26

  • 23 сдфр

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    По-червен от теб трол няма, бегай да играеш другаде!
  • 24 сдфр

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "реалист":

    "Два милиона навън, един обмисляли" , заглавие на статия, само че има голяма вероятност да стане, 3 милиона навън, 1 обмислят, не след дълго!
  • 25 Мдааа

    22 1 Отговор
    Народа трябва да скандира :"Брюксел, къде си?". Когато стане въпрос за дърветата в Рила, белоглавия лешояд, щъркелите, костенурките, гейовете и тем подобни , от Брюксел винаги взимат отношения и са много твърди към БГ правителството. Дори кравата Пенка беше в дебатите на Брюксел и се застъпваха зад нея. Къде обаче е Брюксел, когато народа е недоволен? Защо се крият и мълчат? Защо пращат лъжливи доклатчета, с които да хвалят парламента, от който целият народ е настръхнал?? Явно защото партия Герб е създадена от немска фондация, което означава, че е тяхната партия и им прокарва глобалистичните и икономически интереси. Вие видяхте какво стана 2014, когато Герберите загубиха властта - бяха озверели членовете на НПО и корумпираните държавни служители, които получават грантове от Запад!!! Те бяха готови да стигнат до гражданска война, за да се докопат отново до кацата с мед!!! Освен това партия Герб е 99% съставена от българомразци, които нямат търпение да изтъргуват държавата и с парите да заживеят на Запад. За Западняците това е добре дошло, защото те винаги са ни мразели, и нашата история го доказва!!!
  • 26 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Borislav Popov":

    Е как да няма драстичен спад?Влез в един такъв сайт и гледай цените в реално време! На 04.10 цената е 87 $ за барел,в момента върви 65 $ .Това е някъде около 25%спад или не си съгласен.

    Коментиран от #32

  • 27 Хер Отто Флик

    4 9 Отговор

    До коментар #20 от "реалист":

    Аз не ламтя за много! Парите ми стигат за насъщния и да си отделям за мотор! Утре може да се гътна с мотора и за какво са ми многото пари! Заплатата ми е 1200 основната, плюс надбавките и купони за храна- стига 1500, фирмата не облича от- до с дрехи, които мога да нося и на улицата- американски! Доволен съм!

    Коментиран от #31

  • 28 Добре дошъл Пашкул

    6 3 Отговор
    Ех, колко хубаво си живя по Татово време... А, сега това живот ли е ?
  • 29 Качик

    5 9 Отговор

    До коментар #17 от "Хер Отто Флик":

    И у нас стана като в Украйна: протестите са инспирирани от чужди резидентури с джипове Кубче и пълни джобове с пари за раздаване на студентите.
  • 30 Хер Отто Флик

    7 7 Отговор
    Ето ги "бунтовниците" от Бургас- съветници от БСП и приближени до мутри от ъндърграунда!Русев е племенник на доскорошния зам.председател на ОбС Бургас от квотата на БСП Бенчо Бенчев, срещу когото се води наказателно производство за укривателството на преследвания от Интерпол Димитър Желязков-Очите.

    Фирмата се казва „Хит рент а кар”ЕООД и е регистрирана на ул.”Лермонтов”13 в Бургас, в сграда, която е собственост на Бенчев. Самият той твърди, че няма нищо общо с протестите. Но и не отрича, че познава Мартин.

    Племенникът му Господин Русев е съдружник на Антигона Янулис – жената на Митьо Очите. Мартин Пенчев, революционер №1 на барикадите, водещи серия от битки срещу олигархията и високите цени на горивата, срещу тежкия живот на българина и беззаконието има и щаб.
  • 31 реалист

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хер Отто Флик":

    Ми то всеки ще е доволен на такава заплата, ама май пропускаш, че повечето хора работят за по 500-600 лв., а в южна България има хора, които работят за 250-300 лв. доста под минималната заплата. Ако не вярваш се поразходи из селата в Родопите и ще разбереш. И не ми говори за синдикати, защото тях ги има само на хартия. Не може синдикатите да получават заплатите си от държавата и да очакваш, че ще защитават интересите на работниците.

    Коментиран от #35

  • 32 ОПЕК

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Световните милиардери научиха от медиите за протестите в България и решиха да намалят цената на петрола за барел.
  • 33 ОПЕК

    5 0 Отговор
    Световните милиардери научиха от медиите за протестите в България и решиха да намалят цената на петрола за барел.
  • 34 FFFF

    3 3 Отговор
    Една елементарна справка в Интернет :
    2000 г. Минимална заплата 75 лв. , бензин около 1 лв.
    2013 г. Минимална заплата 310 лв. , бензин 2,60
    2018 г. Минимална заплата 510 лв. , бензин 2,40
    Не , че положението е цвете , но е било много по зле .

    Коментиран от #37

  • 35 Хер Отто Флик

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "реалист":

    Оооо и аз не вярвам на синдикатите! Когато пътувах с корабите, след 2008а станах член на ITF- International Transport Federation! Имах тежък семеен проблем- оперираха дъщеря ми (на 1 г) в Третата градска болница детската кардиология! По договора, трябваше да сляза във всяко удобно пристанище (Европа)! От нашите синдикати- никаква реакция! Обадих се и в представителството на ITF в Гданск, където пристигахме след 5 дена! Още на следващия ден, електронния ми билет бе готов, а като пристигнахме и такси ме чакаше на пирса!
  • 36 име

    2 5 Отговор
    когато акцизът по евро правила е 1 лев ,колко да е цената му? питам агента. за да бъде според доходите и спрямо гърция. кево , съвсем си изкуфял или те води популизма. защо не протестираш с/у евро правилата? защо си траеш? глупак си ти .
  • 37 Saguaro

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "FFFF":

    Какво цвете,какви5лева-по времето на Клинтон в последният му мандат вСащ с надницата за 1ден можех да си купя около500л бензин средно,апо някога 600-800л???????Сега около300л.Да ви са честити управниците!
  • 38 хост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Владо":

    пич,след написаното от теб- с кеф да станеш ДОНОР!нали най големият им дерт на сега дерибействащите е че нямало донори!
  • 39 ФАКТ

    3 0 Отговор
    Г- н Кеворкян,защо никой не беше осъден за ПРИВАТИЗАЦИЯТА ?????? Хората не са обезщетени до ден днешен,на които им предстоеше пенсия,а останаха без работа.Също много хора работиха без осигуровки след 1989 година.Масово хората работиха за жълти стотинки на новоизлюпени алчни работодатели.Искаме ОБЕЗЩЕТЕНИЕ,а виновните в Затвора!!!!!!
  • 40 ХанкоБрат

    0 1 Отговор
    Само в Евро жендърският мюсюлмански съюз полицията надвишава правата на ГЕСТАПО. Само в това сататинско съюзче медиите пропагандират по поръчка и се приемат закони ограничаващи белите хора, докато изхранват талибано негърските орди с високите си данъци. Колкото по бързо БЪЛГАРИЯ напусне Еврохалифата, толкова по голям шанс има ние българите да оцелеем.