Last news in Fakti

19 Ноември, 2018 18:35 2 209 2

Испания иска гаранции за Гибралтар

  • гибралтар-
  • испания-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • жозеп борел-
  • ес

Мадрид постави ясно условие

Испания иска гаранции за Гибралтар - 1
Снимка: БТА/ AP

Испания няма да подкрепи проектоспоразумението на Европейския съюз за Брекзит, ако не бъде изяснено, че Мадрид ще може да преговаря за бъдещето на Гибралтар пряко с Великобритания, заяви днес испанският външен министър Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Мадрид иска в сделката за напускането на Великобритания да се казва ясно, че преговорите за отношенията между Лондон и съюза няма да се отнасят за Гибралтар. "Преговорите между Великобритания и ЕС имат териториален обхват, който не включва Гибралтар, преговорите за бъдещето на Гибралтар представляват отделна дискусия", каза Борел, след като пристигна в Брюксел за разговори за Брекзит с колегите си от ЕС.

Този въпрос трябва да бъде ясен и докато не се изясни в споразумението за раздялата и в политическата декларация за бъдещите отношения, ние не можем да подкрепим сделката, добави той. Малкият полуостров в Южна Испания, който от 1713 г. е британска територия, е един от най-спорните въпроси в британско-испанските отношения.

Гибралтар би трябвало да напусне ЕС заедно с Обединеното кралство през март догодина, въпреки че на референдума пред 2016 г. 96 процента от населението му гласува за оставане в Евросъюза. Миналата седмица Испания заяви, че приветства включването на протокол за Гибралтар в проекта за споразумение за Брекзит и че това ще е положително за жителите на полуострова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    5 9 Отговор
    мунчосите има да чакат за зелена трева още 400 годинки!
  • 2 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    От края на седемнадесетия и началото на осемнадесетия век половината земя е англичанска, половината - испанска. И малко е останало за Португалия и Франция. От тях години още на Англия и Франция им текат лигите за природните богатства на необятната руска земя. Само ще напомня за "помощта" която оказват и двете"велики сили" малко по-късно /Франция - с 400 хилядна армия, Англия - със 250 хилядна, имало малко немци, сардинци и швейцарци/ на Турция /която воюва с 300 хиляди / в Кримската война 1853 - 1857 година срещу Руската империя / 700 хилядна армия и около 4 000 българи и малко гърци - като доброволци !!! /Изминали са 41 години от краха на Наполеон Бонапарт ...... Англичаните НЯМА да се махнат от Гибралтар !! Някъде към 2713 -та година може......
Новини по държави: