20 Ноември, 2018 19:00 2 913 20

Проклятието да си на власт

  • власт-
  • правителство-
  • управление-
  • герб-
  • бойко борисов

Времето изтича, енергията на улицата ще се трансформира и ще намери фокус

Проклятието да си на власт - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само преди два месеца, на 9 септември, в анализ за "Епицентър" написах: „Някои от ГЕРБ побързаха да обявят, че с трите подадени министерски оставки (заради драмата край Своге) кризата във властта е преодоляна. Не! Кризата тепърва започва!".

Тогава управляващата коалиция се разтърси от непреодолими вътрешни противоречия, личната неприязън между отделните субекти на властта избуя през през медиите, очертаха са лобита и лагери, извадиха се томахавки, захвърчаха каски, властта се превърна в бойно поле. Борисов жертва трима министри, но за първи път, откакто е в политиката, ситуацията показа, че той не е едноличен господар на положението. Срещу него бе сформиран отбор, който не се притесни публично да му се противопостави.

Кризата бе факт, макар че не всички я видяха. Или по-скоро - удобно си затвориха очите.

Изводите тогава бяха:
- властта не разбира, че това състояние, което демонстрира пред обществото, е вид перверзия;
- Борисов е загубил силата на въздействието си върху тези, които изпрати в управлението на различни нива;
- думата „оставка” кънти драматично в ГЕРБ, защото в партията е развит синдромът на страха от „кой ще е следващият?”;
- патриотите се провалят във властта, те са камък на шия и повличат и Борисов, и ГЕРБ, и държавата;
- срещу Борисов се изправят не само огромните проблеми в управлението, но и нарастващото НЕДОВОЛСТВО, чийто тътен все повече се усеща. ГНЕВЪТ клокочи, а властта няма сетивата да го чуе. БУНТЪТ може да избухне заради непредвидим повод.

Тогава разиграх и различни варианти за СПАСИТЕЛНИ сценарии.

ПЪРВИ вариант. Борисов хвърля оставка, но парламентът не се разпуска, а се завърта отново конституционната рулетка и лидерът на ГЕРБ се опитва да продължи да управлява чрез:
а) правителство на малцинството;
б) програмно правителство;
в) коалиционно правителство - само с някоя от партиите, членуващи днес в ОП;
г) коалиционно правителство от парламентарни партии, но без БСП и ДПС;
д) коалиционно правителство с БСП;

И петте вариации имаха една изходна база - с нови властови конфигурации, но чрез настоящето парламентарно мнозинство Борисов да се опита за "освежи" управлението си, без да се разпуска Народното събрание, за да не се дава възможност на президента да направи отново служебен кабинет.

ВТОРИ вариант. Борисов не хвърля оставка и се изправя пред:
а) продължаваща ерозия на властта с непрекъснати скандали "Сидеров-Симеонов-Каракачанов", без за прави промени в правителството;
б) прави промени в състава на кабинета, без да променя коалиционната формула, което няма да тушира скандалите в малката коалиция;
в) “добутва“ властта до евроизборите, които ще се явят един вид „вот на доверие или недоверие“ за управлението му.

ТРЕТИ вариант. Борисов хвърля оставка и президентът насрочва предсрочни парламентарни избори преди европейските.

От всичките тези възможности Борисов избра Втори вариант, т. б) - направи промени в състава на кабинета, без да променя коалиционната формулата, а скандалите в малката коалиция продължиха с нестихваща сила.

И в края на краищата го взривиха.

Днес, два месеца по-късно, Борисов вече е в патова ситуация. Скандалите износиха властта до степен, че той вече не може да я „освежи“ с нито един парламентарен ход - нито с правителство на малцинството, нито с програмен кабинет. Още по-абсурдни са каквито и да е комбинации с БСП, с ДПС, или пък с Воля.

Остава му само един-единствен вариант в този парламент. Като камък на шия, пак с Обединените патриоти! Пак със същите лица, който се самовзривяват отвътре! Пак със същата конфигурация, която ражда нестабилност, продуцира несигурност, дава простор на властовата некомпетентност и арогантност.

Така Борисов фактически управлява в условията на Втори вариант, т. а) - при продължаваща ерозия на властта с непрекъснати скандали "Сидеров-Симеонов-Каракачанов", независимо дали ще направи промени в правителството или не.
Това е истинско проклятие!

В тази конфигурация практически няма механизъм, който да спре агонията на управлението. И премиерът няма полезен ход.

Колко време ще издържи – само Борисов си знае.

Преди два месеца, когато все пак имаше варианти за изход от кризата, го нямаше факторът „Улицата“. Сега този фактор е изведен пред скоби. Неравенството, за което властта остана не само глуха и сляпа, но и безпардонна в неговото налагане, запали бунта. Разломът в обществото роди гнева. Единственият засега успокояващ факт е, че бунтът няма политическо лице.

Улицата крещи, но не дава решения. Гневът иска „промяна на системата“, но не посочва как да се случи това. Протестът не иска нито един от онези „онези горе“, но не казва кого иска. Липсва фокус, липсва лидерство. Но това не бива да приспива сетивата, както се случи досега. Радикализацията на недоволството се търкаля по площадите.

В същото време Властта стои безидейна и бездейна. Актуализира си заплатите, раздава си бонуси и гледа отстрани как Улицата я проклина.
Това не е нормално!

Всеки политик и държавник, изправен пред такава пропаст, трябва да предприеме бързи, нестандартни, радикални ходове.

Екипите на премиера вече трябва да са измислили спешни икономически действия, които да дадат глътка въздух на хората; трябват да се задействат финансови механизми, с които да се покаже промяна в концепцията за обществените отношения.

Властта трябва да покаже, че чува гнева. Хората искат справедливост и властта трябва да разбере, че повече така не може да продължава да управлява. Доверието към нея е сринато. Борисов трябва да се обърне към хората с разбиране за болката им. Трябва да говори човешки, а не да се хвали. Напред трябва да излязат хора със социално мислене, които носят в душите си съпричастност към бедните, а не хвалебствия за властта. Това отвращава. Трябват нови говорители, които обществото да припознае. ДОВЕРИЕ - това е ключът към кризата!

Нищо от това не виждаме към този момент.

Още Макиавели е казал: „Добрата държава може да бъде ръководена само от доброде­телен лидер, който умее да използва лостовете на властта за постигането на общонационални цели, а не за личното си величие“. И още: „Без задоволяване на болшинството хора, стабилна република не ста­ва“ – това правило важи за всички форми на управление“.

А времето изтича. Енергията на улицата ще се трансформира. И ще намери фокус.

Ако не покаже истинско лидерство, Борисов много бързо ще се изправи пред Втори вариант, т. в) “добутва“ властта до евроизборите, които ще се явят като „вот на доверие или недоверие“ за управлението му.
Но има и едно „ако“.

Ако след Нова година „пиянството на един народ“ или на неговите „патриоти“ не решат влаството уравнение и без него и превърнат месеците до евровота в „зимата на нашето недоволство“.

Тогава на власт идва ТРЕТИЯТ вариант. Борисов хвърля оставка и президентът насрочва предсрочни избори преди европейските.
Като направим рекапитулация на казаното дотук, изводът е само един - всичко е в ръцете на Борисов.

Това е време на лидерство!

Другото е проклятие, че си на власт.

Автор: Валерия Велева, "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРОТЕСТ

    39 5 Отговор
    ОСТАВКА!!!
  • 2 Генералът

    34 2 Отговор
    Отдавна повечето от нас знаят кой е проклетникът. Тик-так Тик-так господин Шлифер. Пък ти ако си викаш че не ядеш суджук.
  • 3 пипи дългото чорапче

    40 3 Отговор
    БОРИСОВ, смятам да ти подаря моето голямо увеличение на заплатата за да имаш парички.Пък и какво ли мога да купя с 40 лева.Даже хладилник не мога да заредя.Искам да се откажа от обидното за мен увеличение на заплатите,защото съм гневна и бясна.Никой богат не е богат достатъчно щом народа му е беден
  • 4 Дон

    34 3 Отговор
    Велико Народно Събрание- с цел-Президентска Република!!!,80 депутати!!!Референдумите с тежест на закон,забрана за гласуване на неграмотните( роми,и т.н) спиране на помощите за многодетни,малолетни и неграмотни майки,премахване на понятието самотна майка и т.н! Само това би могло да спаси България,и малкото хора останали в нея!

    Коментиран от #5, #16

  • 5 Poooing

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дон":

    +++++
  • 6 Дедо Грую

    23 2 Отговор
    Някога, когато са правили триумф на някой извънредно заслужил към Древния Рим, зад триуфатора е стоял човек, който е държал венеца над главата му и непрекъснато е повтарял : - Никога не забравяй и помни, че си смъртен.
    Явно "наЩе" са игнорирали напълно това.(че са смъртни)Дедите и родителите им организираха пуча "НАРОДЕН СЪД", СЕГА ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТЯТ С ЛИХВИТЕ за старите и и нови ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. Всички бивши и сегашни управляващи са потомци на комунягите, трансформирани във всички партии и осъществяват геноцид на БЪЛГАРИТЕ.
  • 7 оставка

    21 6 Отговор
    Затвор и куршум за Борисов и неговата шайка ГЕРБ
  • 8 Aaaa

    21 3 Отговор
    Оставка.Оставка
  • 9 Нео

    12 1 Отговор
    Тази снимка говори повече от всички казани думи в статията.

    Коментиран от #10

  • 10 Кикимора

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Нео":

    Да , Трите прасенца!
  • 11 Готин

    4 16 Отговор
    Много е гадно когато излъчват мненията на такива противни личности като Валерия Велева или Денис Джамбазов с турското име.Старая се да не ги чета,че много злъч, отрова и злоба изливат.
  • 12 Иванов

    14 0 Отговор
    Хора, борбата с Мафията не е еднократен акт. Борбата с Мафията ще отнеме време с което не разполагаме като народ, защото Мафията извършва геноцид над нас и се топим като ланския сняг. И въпреки това, ние трябва да намерим сили и да Застанем срещу Нея. Или Ние, или Тя, Мафията. Средно положение няма.
  • 13 Георг Георгиев

    11 2 Отговор
    Оставка и разследване за повечето от новия крадлив елит вече класа.
  • 14 Тръмп

    4 10 Отговор
    Това са сценки разиграни от Доган и БСП,но има и други по-сложни!!!:):):)Радев вече му видяхме Служебното правителство какви простотии направи,та изобщо не е вариант!!!:):):)
  • 15 ПЕЕВ

    3 12 Отговор
    КАКВИ ОСТАВКИ ВИ ГОНЯТ БЕ КОМУНЯГИ, НЯМА ДА ДОЙДЕ КУРНЕЛИЯ НА ВЛАСТ НИКОГА.

    Коментиран от #19

  • 16 Morgoth

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Дон":

    Искаш президентска република? Нямам против, но нека все пак да помислим какво означава това. Това е еднолично, до голяма степен авторитарно управление, в което един човек носи пълната отговорност за властта, нали? Е, това не се ли покрива до голяма степен със сегашното управление, което макар и партийно е водено от партия от лидерски тип и реално ББ държи авторитарно цялата власт? Смяташ ли, че ще има разлика когато ББ от авторитарен партиен лидер се превърне в президент на президентска република? Аз лично мисля, че един подобен преход само ще внесе хаос и ще позволи на политиците да направят още повече дупки през които да крадат.
  • 17 патриотъ

    6 2 Отговор
    Калашников,калашников!!!
  • 18 баш майстора

    0 0 Отговор
    ако честно управлявате няма да е проклятие
  • 19 никси

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ПЕЕВ":

    колко доза взе сутринта пак започна да плюеш против народа неразбрали че те вече никои не искат 30 години си видеме келепиро от тия и от ония нито герб , нито БСП нито дпс ното патриоти фронтове и цялата тая измет на нас ни трябва наинакрая ново и модерно правителство да защитава интересите на народа а тия си защитават техните виж колко богати хора има в тая бедна икорумпирана дьржава на народа ну писна от тия ограничения и без мислени закони които са ущьрб занашата дьржава утр щени накарат да плащаме и вьздуха които вдишваме само се плюват един друг старата песен на нов глас 30 години наи последнисме в Европа да некажа до голяма степен и от света 30 години ако се расьждаваше умно сега щеше даимаме силнаикономика като всяка нормална дьржава и нямаше да има тоя глад и безработица
  • 20 никси

    1 0 Отговор
    когато всеки в една нормална дьржава работи и си полимава нормална заплата и си позволи да си поема всички разхиди и сметки ток вода хляб храна гориво да си купи нова кола илджип да ходи на почивка всяка година и да несе притеснява от нищо него него интересува коя партя енавласт и коя не е точно това епроблема тука защото всеки мисли различно изащото 30 години няма обединение а 30 години има разединение