20 Ноември, 2018 16:58, обновена 16 Юни, 2022 12:30 56 034 23

Пиенето на прекалено много вода може да ви убие

  • вода-
  • натий-
  • баланс-
  • здраве-
  • свръх хидратация-
  • пиене на вода-
  • количество вода

Важно е да поддържаме баланса на вода и сол в тялото

Пиенето на прекалено много вода може да ви убие - 1
Снимки: shutterstock

Всички знаем очевидните ползи от пиенето на вода. Всички основни системи в тялото ни зависят от водата и от начина, по който тя преминава през организма ни. Пиенето на достатъчно количество вода помага на тялото да регулира своята температура, предпазва ни от стомашни неразположения като запек, помага за изхвърлянето на отпадъчни продукти и разбира се подпомага изпълнението на всички основни телесни функции

Въпреки това, пиенето на прекалено много вода също може да бъде опасно.

Свръх хидратацията може да доведе до водна интоксикация или иначе казано — да намали драстично количеството сол и други електролити в тялото. Това е състояние се нарича хипонатремията и се случва, когато нивата на натрий (сол) в тялото станат опасно ниски.

Ако количеството на електролити спадне твърде много за прекалено кратко време, това може да е фатално. И макар смъртта от пренасищане на организма с вода да е нещо изключително рядко, то все пак може да се случи.

Има два основни типа свръх хидратация, които са свързани с повишен прием на вода или със задържане на водата в организма.

Първият е налице, когато човек пие повече вода, отколкото бъбреците му могат да изхвърлят с урината. Това може да доведе до натрупване на твърде много вода в кръвта.

Вторият вид е свързан с неправилното изхвърляне на вода от организма. Задържането на вода често е временно явление и лесно може да бъде преодоляно, но понякога може да е индикация и за сериозен здравословен проблем.

Пиенето на прекалено много вода може да ви убие

И двата вида свръх хидратация са опасни, защото нарушават баланса между вода и натрий в кръвта.

Какви са симптомите на свръх хидратация?

В ранните етапи е трудно да се доловят и разпознаят сигналите на тялото, но с напредване на състоянието, най-често срещаните симптоми включват: гадене и повръщане, главоболие, промени в психическото състояние, като объркване или дезориентация. Заради опасно ниските нива на натрий в кръвта може да почувствате и по-тежки симптоми, като: мускулна слабост, спазми, припадъци или безсъзнание.

И все пак, къде е златната среда и колко вода трябва да пием на ден?

Пиенето на прекалено много вода може да ви убие

Според препоръките на Американския институт по медицина, един здрав възрастен трябва да изпива средно по около 9-13 чаши течности на ден. Въпреки това количеството не е еднакво за всички. Важно е да запомните, че нуждите от вода варират според възрастта, пола, времето, нивото на активност и цялостното здравословно състояние на един индивид. Така че, реално, не съществува точна и универсална формула за количеството вода, което трябва да изпивате на ден.

Европейската комисия по безопасност на храните пък препоръчва на жените да пият около 1,6 литра течности на ден, а на мъжете — по около 2.0 литра.

Пиенето на прекалено много вода може да ви убие

За да се мотивирате да пиете нужното количество вода на ден, вижте 10 ползи за здравето от пиенето на вода:

1. Водата помага за загуба на тегло
Страхотна новина за всеки, който се опитва да загуби няколко килограма — водата естествено намалява апетита. Много хора объркват чувството на глад с жажда. Затова, ако огладнеете, изпийте чаша вода. Изследванията показват, че пиенето на 500 мл вода преди всяко основно хранене ще намали калориите, които приемате.

Пиенето на прекалено много вода може да ви убие

2. Помага срещу бръчки
Според скорошно проучване, при почти 1 на 5 жени, които пият 1.5 литра вода на ден, се наблюдава намаляване на бръчките след 6 седмици, без да правят други промени в диетата си. Освен това с пиенето на вода ще се радвате на по-чиста и сияйна кожа, по-здрава и силна коса.

3. Водата спира главоболието и замайването
Не посягайте веднага към хапчетата, главоболието ви може да бъде симптом на дехидратация, така че пиенето на вода помага. Дори и ако сте уморени, пийте вода, защото замайването може да е вследствие на дехидратация.

4. Водата изчиства кожата ви
Повечето хора знаят, че пиенето на повече вода може да бъде полезно за чистата кожа и помага за преодоляване на симптомите на акне. Ако имате суха кожа, питейната вода ще я освежи, а наред с това тя изпомпва токсините от тялото и изчиства кожата от всякакви замърсявания и бактерии.

Пиенето на прекалено много вода може да ви убие

5. Бори се с инфекциите
Питейната вода може да помогне за борба с инфекциите по цялото тяло, не само защото изхвърля токсините, а защото, когато сте дехидратирани, е по-вероятно да хванете вирус. Доброто хидратиране също е важно при алергии и настинки, защото изчиства дихателните пътища. Дори и раните вследствие на студа могат да бъдат намалени чрез пиене на повече вода, защото те се появяват на места, където кожата е особено суха.

6. Подпомага перисталтиката
Ако страдате от запек, водата е един от начините да се освободите от проблема. Яжте фибри и увеличете водата, за да се радвате на редовен стомах.

7. Помага за по-добрата тренировка
По време на тренировка пийте вода, защото чрез потенето губите важни елитролити.

Пиенето на прекалено много вода може да ви убие

8. Подобрява концентрацията
Тъй като вашият мозък е съставен от около 85% вода, ако се дехидратирате, това може да повлияе на вашата концентрация. 9. Повишава вашата енергия Вашите мускули са около 75% вода, костите са около 22% и кръвта е около 83%. Ако сте дехидратирани, всички тези части на тялото не работят толкова добре, колкото би трябвало, което води до липса на енергия и умора.

10. Поддържа сърцето
Най-важният мускул се нуждае от много вода, за да се поддържа здрав. Проучване установи, че пиенето на повече от пет чаши вода на ден може да намали шансовете ви за сърдечен удар с 41%, в сравнение с хората, които пият по-малко от две чаши на ден.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 експерт

    81 4 Отговор
    Статията е доста неточна.
    Така нареченият "воден удар" може да се получи само ако изпиете над 4 литра вода наведнъж. Не е сериозно и да се твърди, че бъбреците не могат да се стравят - водата просто стои в червата, без да е всмукана в кръвта. Пийте повече вода. Тя има откъде да си излезе, ако е повече. Но няма как сама да влезе, ако е по- малко.

    Коментиран от #22

  • 2 Смисловски

    35 4 Отговор
    Реално ако изпиете 5 л. вода на веднъж можете да се удавите!!

    Коментиран от #5, #15

  • 3 Бобката

    37 7 Отговор
    А на мен доктор Радева въобще ми е забранила да пия вода,тъй че аз си добре! хахаха
  • 4 trol

    33 4 Отговор
    водния удар е за дизелите.само опасност от напикаване има
  • 5 Бай х.й

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Смисловски":

    Ти лид ли си бе
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 -123-

    12 4 Отговор
    Затова само бира

    Коментиран от #16

  • 8 патолок

    9 4 Отговор
    Преди години при един двудневвен колоездачен преход по препоръка на разни всезнайковци прекалих с водата и на втория ден блокирах.Оправих се като изпих една тенджера айрян.

    Коментиран от #11

  • 9 Ганю Ганев

    27 2 Отговор
    Оня ден писаха че ракията може да ви убие, днеска водата, антифриз ли да пия?
  • 10 Голям прос

    9 0 Отговор
    За всеки е различно
  • 11 memento

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "патолок":

    следващият път си вземи една щипка хималайска сол и един лимон, няколко банана и две шепи бадеми и си ток и жица. Водата не хидратира без електролити. това е. Сол, калий и магнезий + витамин Ц, за да стигнат минералите, където трябва. Разреждаш и пиеш и си безсмъртен.
  • 12 боцмана

    17 3 Отговор
    Хубаво , че беше тази статия да разбера , че водата ставала и за пиене.
  • 13 гост

    7 3 Отговор
    Аз забелязвам интересни малки нещица от скромния си живот!Не зная кое еее полезно и кое не,но беше застанало до мен младо момиче ,миришеше на пиян мъж....!
  • 14 Caci

    13 1 Отговор
    За това я ползвам само за миене и пия само огнена вода.
    Доктор Радева ми е забранила да пия вода.
  • 15 експерта

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Смисловски":

    то и от 1-на глътка може да се удавиш.
  • 16 експерта

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "-123-":

    наи сигурният път към импотентност е да пиеш бира
  • 17 koki

    10 8 Отговор
    Доказано, е че 100% от хората, които пият вода... умират.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЗайоБайо

    16 0 Отговор
    ПИЙТЕ ВОДА КОГАТО И КОЛКОТО ВИ СЕ ПИЕ! ВАШЕТО ТЯЛО ЗНАЕ ПО-ДОБРЕ ОТ ТИЯ ТЮФЛЕЦИ ОТ КОЛКО ВОДА СЕ НУЖДАЕ.
  • 20 vasik atanasova

    4 3 Отговор
    за всеки човек количествата са строго индивидуални
    баща ми Бог да го прости не е пил една чаша вода
    обожаваше кафе и чай
    вода никога
    аз лятото пия вода
    но зимата най много 1 чаша на ден
    чувствам се добре
    и без тези 2 литра вода
    мене лично водата ме надува и имам чувството че ще се удавя
    ако се наливам насила без да ми се пие и без да съм жаден
    има документиран случай при който момиче пие за два часа 11 литра вода и едвам е спасяват от смърт мозъка и се надува като гъба както и сърцето и
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Аристотел не винаги е Аристотел

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "експерт":

    Мога ли да попитам защо в червата?
  • 23 Деси

    5 0 Отговор
    Аз направих алергичен обрив с подуване на устните, дланите и стъпалата .Не можеше да постъпя в болница и трябваше да пия по 4 литра вода на ден плюс хапчета и диета. Получи се, за 3-4 дни се оправих.