24 Ноември, 2018 00:22 3 604 9

Доставка на оръжие за Тайван ядоса Китай

  • тайван-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • оръжие-
  • "един китай"-
  • доставка-
  • отбрана-
  • национална сигурност

Планирана продажба на оръжие за Тайван на стойност 330 милиона щатски долара спечели одобрението на Конгреса, разчиствайки пътя на Държавния департамент на САЩ да изпълни споразумението си, и междувременно разстрои Пекин.

Продажбата премина през 30-дневен процес на преразглеждане, който изтече в полунощ в сряда тази седмица, без да предизвика никакво неодобрение от страна на Конгреса.

Това е втората продажба на оръжия на Тайван за по-малко от 18 месеца след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Администрацията одобри първата продажба през юни 2017 г., която възлизаше на стойност от 1.4 милиарда щатски долара и бе в подкрепа на демокрацията и задълбочаване на връзките между Вашингтон и Тайпе.

Одобрението на новата сделка дойде скоро след като два американски кораба преминаха през Тайванския пролив и броени дни преди Конференцията на отбранителната индустрия САЩ-Тайван. Последната се състоя в Анаполис, Мериленд, и участие в нея взеха заместник-министърът на отбраната на Република Китай – Чанг Гуан-чунг, както и представители на американското правителство. Ежегодното събитие бе посветено на бъдещето на американското сътрудничество с Тайван в областта на отбраната и националната сигурност.

Китай категорично се противопоставя на продажбата на оръжия от страна на САЩ, както и на поддържането на официални контакти с Тайван, доколкото смята последния за своя провинция и настоява за следване на принципа „Един Китай“. Към този момент САЩ нямат официални дипломатически отношения с автономния остров, но подържа неформални връзки с него и е единственият му доставчик на оръжие.

По време на форума, посветен на националната сигурност в Пекин, китайският министър на отбраната обеща да не отстъпва и „един сантиметър“ от територията.

„Китай е единствената голяма нация в света, която не е обединена. А китайската армия носи голямата отговорност да не изгуби и един сантиметър от територията си. Ако има някой, който се опитва да отделя Тайван от Китай, китайската армия ще предприеме необходимите действия“, каза той.

Говорителят на Министерство на външните работи на Китай Лу Канг миналата седмица призова САЩ да коригира грешките си да спре всички официални контакти и военни връзки с тайванския регион, както и продажбите на оръжие.

Пентагонът на свой ред е на мнение, че сделката ще допринесе за външната политика и националната сигурност на Съединените щати и ще спомогне за подобряване качеството на отбраната на Тайван, без да нарушава постигнатия военен баланс в региона и привидно установения мир.

През последните 10 години Вашингтон отхвърли много от исканията на Тайпе за нови оръжейни системи и забави доставките на други, но това рязко се промени след встъпването в длъжност на президента Тръмп. Неговата администрация приоритизира подобряването на качеството на отбраната и сигурността на Тайван, без да поставя фокуса върху това как продажбата на оръжие би се отразила на Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    26 5 Отговор
    миротворците от сащ трябва да продават мироопазващо оръжие , иначе умират гладни
  • 2 Потев

    22 4 Отговор
    Не ми е ясно как Сащ може да продава на Тайван без съгласието на Китай, какъв е тоя статут на Тайван ?
  • 3 Кисинджър

    19 6 Отговор
    Много груба американска грешка ,ще има тежки последствия ,но няма да се усетят веднага,а след години.
  • 4 Бай хой

    14 8 Отговор
    Дааа сащисаните си го навряха немит за жълти стотинки. Чрез продажба на оружия на сепаратистите от тайван Противопоставяне на кредитора Китай. Сейчас Русия може да подкрепи демокрацията в източна украйна по подобаващ начин.

    Коментиран от #6

  • 5 Borislav Popov

    13 15 Отговор
    Браво на американците, много добре правят, че помагат на Тайван да оставв независим от Китай ! Сигурен съм на 500 % че ако в Тайван се проведе референдум, дали да се присъединят към Китай или не, резултатът няма да бъде в полза на Китай ! Също така искам да напомня на тукащните рублерасти, дет дижат топките на китайците, че ако в окупираният от китаците Тибет, се проведе такъв референдум, резултатът пак няма да е в полза на китайците. Та затова знайте рублофилчета и да ревете и да не ревете, Тайван ще си остане независим от Китай, завинаги !

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Чудя се защо не вземе Китай да подкрепи Палестина с малко оръжие.
  • 7 Да ама

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Ако направят и референдум при араби и перси дали ще са за Израел?

    Коментиран от #8

  • 8 хост

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Да ама":

    скиф сега,ние соросоид-козячетата не обичаме да се зачекват теми,които са ни неизгодни.То така е според еврогейатлантическите ценности!
  • 9 Груьо

    6 3 Отговор
    Сепаратистите и терористите са от комунистически Китай, Тайван е наследник на китайската държава преди комунистическия преврат, така че е по-стар.
    Браво на САЩ.