Last news in Fakti

2 Декември, 2018 11:25 7 383 33

Грандоманщина по румънски

  • румъния-
  • букурещ-
  • строителство-
  • катедрала

В Букурещ се намира втората най-голяма сграда в света – Дворецът на парламента

Грандоманщина по румънски - 1
Снимки: EPA/BGNES

Две десетилетия след завършването на огромния Дворец на парламента в Букурещ, Румъния отново влезе в новините със строеж на сграда с внушителни размери. В непосредствена близост до втората най-голяма сграда в света, започната от комунистическия лидер Николае Чаушеску, но довършена чак след свалянето на неговия режим, в румънската столица беше осветена новата катедрала "Спасението на народа". Със своите 120 метра височина катедралата се превръща в най-големия православен християнски храм в света. Новата постройка заема и още едно първо място: основната ѝ камбана с диаметър 3,35 метра и тежаща над 25 тона е най-голямата в света свободно люлееща се църковна камбана. Тя измества от първото място камбаната на Св. Петър в Кьолнската катедрала, наричана още "Дебелия Петър".

Разходите дотук: 110 млн евро

Новият православен храм в румънската столица побира 5000 вярващи, но още не е завършен: до освещаването строителите бързаха да приключат с покрива и с монтажа на олтара и църковните камбани. Но до окончателното завършване на строежа, което в православните храмове означава също и изписването на стените отвътре, могат да минат години.

Грандоманщина по румънски

Дотук градежът е погълнал 110 милиона евро - основно обществени средства. Но докато сградата бъде окончателно завършена, разходите могат да скочат неколкократно. В страна като Румъния, известна с лошата си инфраструктура, именно високите разходи за издигането на такава грандоманска постройка пораждат и най-острите критики. Мнозина не одобряват и размерите на сградата, която създава усещане за непропорционалност. Има забележки и по отношение на мястото, на което е издигната. В същото време дори и критиците признават, че досегашният патриаршески храм "Св. Св. Константин и Елена" в центъра на Букурещ не е много представителен, както и че е отеснял за многото вярващи, стичащи се към него - особено на големи религиозни празници. А за изграждането на нова катедрала в Букурещ се говори от 130 години.

Защото точно сега?

След падането на комунизма в Румъния, православната църква постоянно засилва значението и влиянието си. Тя участва активно и в политическите процеси в страната, както видяхме при неотдавнашния референдум за дефиницията на брака. А управляващата Социалдемократическа патия - въпреки комунистическите си корени - също търси близостта на църквата. Затова и гигантските размери на новата катедрала не са случайност.

Грандоманщина по румънски

Що се отнася до момента, избран за нейното освещаване, той също не е случаен. На 1 декември - националният празник на страната - румънците отбелязват обединението на няколко области в единна румънска държава след края на Първата световна война. А през 2018 се навършват 100 години от събитието. И в този смисъл освещаването на новата катедрала малко преди юбилея трябва да подчертае значението на православната църква за днешна Румъния и за румънската идентичност. Точно това обаче буди най-голямо раздразнение сред представителите на католическото унгарско малцинство в Трансилвания и протестантското германско малцинство в страната.

Грандоманщина по румънски

Грандоманщина по румънски

Грандоманщина по румънски


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    63 6 Отговор
    Завистливи католици, а в Мюнхен и Берлин издигат джамии с държавни средства!
  • 2 1234

    50 12 Отговор
    браво! а ние една базилика в Плиска на 1200 г не можем да възстановим, герб са българоубийци

    Коментиран от #17

  • 3 Иванов

    46 12 Отговор
    Като дете ходих в Букурещ. По онова време там имаше точно 365 църкви и тези които видях бяха пълни с хора. Ако съм жив докато построят тази църква, задължително ще ида да я видя и ще съм спокоен, че ако ние не удържим ислямската паплач, поне децата ни ще могат да преминат Дунав и да живеят сред себеподобни хора, каквито са власите. Точно те са наши братя траки, а не шумадийските свини.

    Коментиран от #4, #30

  • 4 НКВД

    22 21 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    Власите са Даки! какви Тракийци дириш отатък Дунав бе?

    Коментиран от #5, #18, #25, #27, #28

  • 5 Иванов

    38 3 Отговор

    До коментар #4 от "НКВД":

    Не споря, че в днешната "румънска" история има много неистини и чисти измишльотини възприети от Австроунгария и СССР, но генетичните изследвания са категорични, че гените на българи и румънци са еднакви. Напълно еднакви!!! Сега на кръвта си ли да вярвам или на НКВД? Мм?

    Коментиран от #7

  • 6 Иванов

    26 4 Отговор
    И още нещо, румънският език е романизиран български. Човек със средни възможности започва да го говори за седмица време. Предполагам, че след 100 години един друг НКВД ще нарича и бюрмите, че са чисти елини и нямаме нищо общо помежду си. За моя радост генетиката като наука се развива ежедневно и все повече лъжи от миналото ще се изпарят безвъзвратно и завинаги!

    Коментиран от #8, #33

  • 7 НКВД

    5 12 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    Там в НПОто историята на Европа ли ще пренаписвате? И само да си знаеш готите когато слизат от север преминават Дунав точно тук и една част от тях оства в дакските земи другите преминават в тракиятогава Римска империя инещо бъркаш славяните, българите, траките!! Ако признаваш траките като корени на българите ще ти се наложи да признаеш и македонците като наследници на Александър!
  • 8 Полиглот

    8 10 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    Румънския език е смесица между френски и румейски!!
  • 9 Голям прос

    7 5 Отговор
    Не ми пука, имали бол пари, дали ги!
  • 10 Иванов

    15 3 Отговор
    Александър и неговите македони не са елини.
  • 11 Дам

    21 3 Отговор
    Тия от DW навсякъде са компетентни.Ако не си ариец значи си враг на Запада...Яко пропаганда
  • 12 Произход на румънците

    14 1 Отговор
    И старобългарският език там! Пофренчили се около 1830 година! Малко исторически са били под властта на Рим. Защо да, е да на български и румънски?
  • 13 пешо

    15 0 Отговор
    Браво!
  • 14 Оракула

    7 9 Отговор
    Колкото по-голяма и по-висока толкова по-лесно се краде същите схеми, като при нас.
  • 15 Супер

    22 1 Отговор
    Радвам се истински на такива новини,браво на румънците !!!!
  • 16 Кабагайдаров

    27 2 Отговор
    Цъкайте с език и плюйте братята румънци ама хората се развиват ,а ние българите какво правим.......ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. Давам примери: Сумати пари отидоха за Цанков камък и кога ще се избият един Господ знае , сумати пари отиват за АЕЦ Белене, а да не говорим и за КТБ. За сравнение румънците имат на територията си три автомобилостроителя , а ние само знаеме да плямпаме....... Така че това което правят румънците е похвално.
  • 17 Евроглас

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Абе ГЕРБ ти били виновни! Къде бяха БСП ,защо те не възтановиха базиликата? Управляват България вече 75 години!! Къде са така наречените патриоти ??? Лапат парите отпуснати от Путин и нищо не правят за България !!! Ако погледнем реално, след 1944 никой не мисли за България !!! Всички гледат да си напълнят джобовете !!!
  • 18 Евроглас

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "НКВД":

    Там в Русия така ли са те учили?? Добре ще е да си припомниш и българската история!! Даже и изкривената ни история казва,че Хан Аспарух се установява отвъд Дунав ,на сегашните румънски територии. Едва след войната с ромейте преминава Дунава и завзема територията до Стара планина. Ама ти от къде да ги знаеш тези неща, толкова сте с промити мозъци ,че сигурно не знаеш,че НИЕ БЪЛГАРИТЕ ви даваме азбуката и православието!!!
  • 19 нервен

    4 2 Отговор
    Простете невежеството ми но някой може ли да ми разясни по какъв критерий "Дворецът на парламента" в Румъния е втората най-голяма сграда в света ?? По площ ? По застроена площ? По височина ? По брой помещения ? Че отворих в нета една две статистики на колосални здания по света и не видях това нещо да фигурира изобщо камоли да е топ 2

    Коментиран от #20, #31

  • 20 не се ядосвай

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "нервен":

    най-тежката сграда в света .

    Коментиран от #21

  • 21 нервен

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "не се ядосвай":

    Ся пък най-тежката ...последно
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 да м

    7 0 Отговор
    Огромна е , но изглежда като фабрика пред Александър Невски
  • 24 машала ердоган

    5 4 Отговор
    Ние пък в булгаристан активно строим джамии за новия религиозен ред на балканския полуостров !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 червени боклуци

    9 0 Отговор
    А сега руските боклуци ще си ухапят гъзовете от яд.Нали се имат за вождовете на православието .Сега ще им остане само най-голямата джамия в Европа-тази в Москва.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Апостол

    0 6 Отговор
    Цигани ! нема такъв народ.. ние сме по добре ! Крадливи ... език без интелект... а бе с една дума чумата на Европа.
  • 30 321

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    Браво Иванов. Много точен коментар. А и дакийските племена, които вземат превес във формирането на румънската държава действително са едно от многото тракийски племена. Лошото, че те са решили да се еманципират леко от нас и ползвания до преди 150 години български език е заменен от тази странна смесица, която представлява сега техния език.
  • 31 321

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "нервен":

    Втора по големина по площ след Пентагона. Трета по големина по обем след космическия център в Кейп Канавъръл и Хеопсовата пирамида.
  • 32 мокаНИН0

    0 0 Отговор
    За тея пари БОко Тиквата щеше да направи още 100 метра магистрала!!!
  • 33 246

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    Колега, за всичко си прав. Малко надценяваш интелектуалното ниво на троловете , живеещи и изхранващи се във "Факти". Те не правят разлика между НКВД и ДНК , ти им пишеш за генетика.