Last news in Fakti

4 Декември, 2018 01:34 2 733 22

Юлиян Попов: Спирането на въглищните централи е неизбежно

  • въглища-
  • тец-
  • централи

Производството на електроенергия от тях е скъпо и мръсно

Юлиян Попов: Спирането на въглищните централи е неизбежно - 1

Неизбежно е спирането на въглищните централи, особено в Европа. Това каза Юлиян Попов, старши политически съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен министър на околната среда и водите, пред Bloomberg TV Bulgaria. Според него затварянето ще е поетапно и в момента се обсъжда както ще е мястото на газа в този преход.

„Вече влизаме в период на усложнена диверсификация на енергийните решения. Важно е да се види дали се плаща пълната цена на въглищата, когато се използват - става дума и за въздушното замърсяване, емисиите. Когато тези стойности се добавят към цената на въглищата, те стават доста скъпи. В този смисъл въглищата влизат в тежка конкуренция с други горива. Енергийната ефективност е най-евтината и устойчивата алтернатива“, смята той.

Той е на мнение, че от гледна точка на производството, вятърната и соларната енергия са значително по-евтини. „След това е газът, следван от въглищата и атомната енергия. Атомната енергия и въглищата са най-скъпите. Технологиите се развиват лавинообразно и в света се появява силна технологична конкуренция, от която Китай започва да печели сериозно. Трябва да се инвестира в иновации и икономико-енергийни промени в широк спектър. Следва и да се работи в областта на транспорта и селското стопанство, каза Попов.

Той е на мнение, че Европа страда от късната комерсиализация на научните изследвания, докато САЩ и Китай са силно заинтересовани от случващото се електроенергийния сектор.

„Работещите във въглищното производство имат всички основания да искат да запазят работата си. Трябва обаче да погледнем икономическите показатели на електроцентралите. Те не са добри. Нужно е да се обмисли работеща алтернатива, която да удовлетвори работещите", смята експертът. "Една от тях е "Марица-Изток" да се превърне в нова индустриална зона, съсредоточена в новата енергетика. Там има невероятни условия това да се реализира – добра инфраструктура, огромна площ държавна земя. Освен това там работят инженери и техници“, каза Юлиян Попов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    32 4 Отговор
    неозбежное е държавната, тец 1 и 3 ще си бачкат за сащ

    Коментиран от #10

  • 2 Тъпанар

    27 9 Отговор
    Спирането на държавата е неизбежно ! Последният да изгаси лампата !
  • 3 За ВЕЦ-овете

    20 3 Отговор
    Ни дума, ни вопъл ни стон!

    Коментиран от #11

  • 4 Тъп

    25 4 Отговор
    Неизбежен е и Народният съд v.2 Въпрос на време е.
  • 5 Анонимен

    21 5 Отговор
    Неизбежно е и ток ще купуваме от чужбина.
  • 6 Енергетик

    18 5 Отговор
    Абе Юлиянчо, защо в Германия се спират атомните електроцентрали пък ние тука ще спираме въглищните?
    А относно "Публикувано във факти.бг: вятърната и соларната енергия са значително по-евтини." Пак си помисли как се отразява с зелената енергия на сметките на гражданите и на каква цена я изкупува държавата???
  • 7 Генчо

    18 8 Отговор
    Поредния тъпанар виждал Тец само на снимка.
  • 8 Ужас

    14 3 Отговор
    М@йк@ ви продажна!!! Не се ли наядохте бе!!! Чужди слуги за порабване на България!!!
  • 9 Усмивката

    6 5 Отговор
    Така е .Но там има сега толкова „работещи” че в бъдеще ако се превърне в една соларна енергодобивна площ ще трябва на всеки да се даде по един слънчев панел и да стои там като слънчоглед..Умен слънчоглед.
  • 10 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    ТЕЦ 1 и 3 (по твоята "класификация") имат договори до 2024 и 2026 съответно , след което са на свободен пазар , колкото и да ти е неприятно и цената им и в момента ВКЛЮЧВА таксите за емисии , тоест не чакат държавата да им ги плаща отделно !!!! И ако включим подаръчето от 500 милиона за ТЕЦ 2 в цената , ще лъсне , че "държавната" ти всъщност има 30 % ПО-ВИСОКА цена на тока !!!! И това само ще нараства през следващите години , да не говорим , че въглищата (и то истински , не радневска кал ) на борсата са по-евтини даже от сегашната цена на мините , а те искат увеличение и то сериозно !!! Та като свършат договорите , какво ще е оправданието за бездънната яма за пари Марица Изток !! Само не почвай с "независимост" , че направо ще ме разплачеш , хахахах !!

    Коментиран от #12, #21

  • 11 гост

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "За ВЕЦ-овете":

    Вземи първо се уточни какво искаш да напишеш и ако имаш предвид ВЕИ (!!!) , както предполагам , само ще ти кажа , че последните цени за същите са доста по-ниски от любимата ви кал на която викате въглища !!

    Коментиран от #18, #22

  • 12 куку руку ку

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Марица 1 и 3 иамт най-висока цена на kWh и са златната гъска за питър литгоу. Снасят му дори и да не работят. Само, че аз, ти, той, тя и вся що е в България плащаме цената.

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    0 8 Отговор

    До коментар #12 от "куку руку ку":

    Опорките сме ги слушали до втръсване , ама не хващат дикиш , освен при такива като теб с промити мозъци !!
  • 14 ПЕШО

    0 0 Отговор
    Ко каза ?Нова Енергийна зона ли ?
  • 15 многострадалния

    4 0 Отговор
    Въглищните централи ще спрат скоро ! Ще се открие НОВ ИЗТОЧНИК НА ЕНЕРГИЯ !!! Абсолютно чист ! Дотогава ще се ползват АЕЦ и ВЕЦ -овете.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "многострадалния":

    Е няма да е толкова скоро , успокойте се ! Ама след 2030 не ги бройте !!!
  • 17 Емил

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "многострадалния":

    Преди три месеца излезе мой патент за нов вид генератор за ВЕЦ с КПД 78-80% (при сегашни 18-22%). Знаеш ли какъв е интересът към него - НУЛА! Ако се въведе при сегашните ВЕЦ, ще се покриват нуждите на България над 80 %.
  • 18 Така ли?

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    На моята фактура за тока "зелената енергия" е най-скъпа. Вятър и слънце е вятър и мъгла за да ни скубят.

    Коментиран от #19

  • 19 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #18 от "Така ли?":

    И какво общо има твоята фактура със себестойност на тока от ВЕИ ??? Или не знаеш , че това са цени гласувани от станишевци още преди почти десет години !!! Ако имаш забележки , търси тях !!! И на тях им остава не повече от 6-7 години до изтичането на договорите !! А новите централи в Турция и Гърция дават цени под 10 ст на киловат !!

    Коментиран от #20

  • 20 аааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    10 евро цента, не стотинки.
  • 21 Обективност моля

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    ХаХа гост както винаги обективен държавните марици са супер вредни а на Костов са мехлем за душата. Браво гост успя ли да се вредиш да си купиш вазелина днеска???
  • 22 Обективност моля

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Да по ниски са защото ти ги рефинансираш чрез субсидия!!!!!! А сега познай кой я плаща тази субсидия??? Не не е Европата нито такива като теб чергари дето живеят в сламени колиби.