Last news in Fakti

9 Декември, 2018 21:00 1 929 20

Четвърти сме по разходи за Коледа

  • коледа-
  • елха-
  • разходи

Българските семейства ще похарчат до 25% от доходите си за подаръци

Четвърти сме по разходи за Коледа - 1

България e на четвърто място по прогнозни разходи за Коледа, сочи проучване на "Фератум Груп". То е проведено в 19 държави.

Българските семейства ще похарчат до 25% от доходите си за подаръци. Изследването анализира покупателните навици на повече от 23 000 потребители в световен мащаб. Резултатите показват, че най-много от приходите си ще похарчат за Коледа Мексико (48%), Бразилия (38%), Румъния (29%) и България (25%). Страните, които пък ще разпределят най-малко от месечния си доход за Коледа, са Дания (13%), Финландия (11%), Германия (10%) и Холандия (10%).

„България се нарежда отново в челните позиции за най-високи коледни разходи спрямо разполагаемия доход. Българите все още предпочитат традиционния начин на пазаруване, а 21% от анкетираните ще направят коледните си покупки онлайн. Онлайн покупките във Великобритания и Германия оглавяват тази класация.” - коментира Ивет Димитрова, управител на "Фератум Бъглария". “Развълнувани сме, че за поредна година успяваме да съберем все повече участници в нашия международен барометър. Глобаният му характер ни позволява да откроим ясно различните потребителски навици на страните – участници. Очаквам още по-голяма активност в следващото ни проучване!“ – добавя още тя.

Резултатите в проучването показват, че бразилците и румънците са склонни да изразходват повече пари за пътувания по Коледа, или до 27% от месечния си доход, докато респондентите от Полша, Латвия и Холандия ще разпределят само 10-13% за пътуване. Когато пътуват, 71% от австралийските респонденти, 56% от канадците и 39% от датчаните са готови да похарчат повече от 100 EUR на вечер в хотелска стая, докато повечето германци (70%), последвани от румънци (33%) и естонци (28%) казаха, че предпочитат по-ниска цена или AirBnB за тяхното настаняване.

В Коледния барометър на Фератум 18% от респондентите посочват, че новогодишното им желание е да прекарват повече време с близките си. Други 14% заявяват, че искат да пътуват повече и 13% - че биха искали да ремонтират къщата си. Спортът и здравословният начин на живот също са на високо място в списъка, като 12% от участниците казват, че биха искали да се упражняват повече.

Най-популярният подарък за Коледа през 2018 г. ще бъде облекло, тъй като този отговор е посочен от 16% от анкетираните. Други предпочитани подаръци са играчки (10%), сладкиши (9%) и забавления за семейството (8%). Според проучването 52% от респондентите посочват, че ще покрият разходите за коледните празници със спестявания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    40 2 Отговор
    Ще харчим 25% , защото заплатите са най-ниски. Не само в ЕС, но и в цяла Европа.
  • 3 ИЯО

    20 9 Отговор
    Гъзари сме и по подаръците. Нищо ,че чорапите са ни кърпени на много места.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Инкогнито

    21 2 Отговор
    Тази класация не за добро. вижте и другите държави и си сметнете ниски доходи скъпи стоки така се случва тази класация!
  • 6 гост

    26 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: спрямо разполагаемия доход!!!!!!!!!...............................е тука е заровено кучето от вашето заглавие. Що не написахте директно нисък доход и 25% от него заминава за празника?
  • 7 гост

    23 0 Отговор
    Ами една играчка струва едно и също у нас и у Германия, но Ханс взима 1500евро чисто, от които му остават 500евро за харчене, а Иван взима 550лв чисто, от които му остават 5лв за харчене. Е когато играчката струва 100евро кой ще си я позволи с лекота и колко трябва да пести Иван, за да купи скъпа играчка на детето си?

    Коментиран от #18

  • 8 Doni Brasko

    25 0 Отговор
    Интересно, отново всичко е в проценти. Ако не знаехте, вече знаете, че разпускаме най-много от европейците с цели 25% от 600 лв=150 лв=75€. Да ви ечестито благоденствието.
  • 9 Абв

    15 4 Отговор
    Уж нямаме пари но за да имат келешите последният модел айфон или самсунг дето струват над 2000 лв това може или пък плейстешон, след това ще се оплакват пак нямаме пари за сметките гладуваме нямаме пари за дрехи. Същото и с баловете май месец, всичко на кредит за една вечер 10-15 бона след това години кредити и глад. Щом за повечето хора това са приоритетите в живота да спрът да се оплакват заслужават си съдбата. Подобни телефони е хубаво ако имаш бизнес и с него работиш а не за газария в клас да се надпреварват кой има най скъпия телефон колкото 3 заплати на един учител. Мизерувайте си и си изпращайте ненужните глупости така ви се пада. Една нокиа с фенерче също върши работа просто връзка да има. Въобще не съжалявам такива хора сами си го правят никой не им е виновен.
  • 10 Марони

    9 1 Отговор
    Писарю,тия проценти си ги наври,знаеш къде!Богаташи ли изкара народа Ганьовски?

    Коментиран от #20

  • 11 констатация

    6 1 Отговор
    кратичко без проценти едно обикновено семейство харчи около 100 евро за празниците и правителството замисля да намали този разход за догодина
  • 12 Цеко сифоня

    5 1 Отговор
    Тва не мож да е верно, нъл Боко рече дека сме първенци у сичко.
  • 13 onq s konq

    7 4 Отговор
    В тая статистика ФАКТИТЕ СА СИ ФАКТ,но човек трябва да е поне средно интелигентен за да ги анализира и разбере.Първо:Не само по процент ОТ МЕСЕЧНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ,ИЗХАРЧЕН за "Новогодишни подаръци" сме в челните места на Европа,а и по аналогичния,ОТДЕЛЕН ЗА ЛЯТНА/ЗИМНА/ ПОЧИВКА.Което обаче СЪВСЕМ НЕ ЗНАЧИ,че сумите са РАВНОПОСТАВЕНИ С ТИЯ НА ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ В ОБСОЛЮТЕН РАЗМЕР!Обяснението-ние сме с най-малка МРЗ,което се отнася респективно и за размера на средната заплата.Второ:Няма логика българинът да харчи такъв голям процент от възнаграждението си за подобни празници и почивки,защото просто няма да има какво да яде до края на периода и респективно да си плати сметките.Обаче е факт!Обяснение:Ние сме НОМ.1 в Европа ПО УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ И ДЪРЖАВА С НАЙ-ВИСОКАТА "СИВА ИКОНОМИКА",т.е. дават се едни ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПАРИ "НА РЪКА" ,а се деклариря МРЗ .И така е в ПОЧТИ ВСИЧКИ БРАНШОВЕ.А тия пък "пари в плик" идват от неиздаване на Касов бон масово в Туризма примерно,вкарване и продажба на Контрабандни стоки ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД/съвсем не само горива и хран. продукти/ и т.н.Е така вече сметката излиза:)
  • 14 Дивака

    7 1 Отговор
    Прочетох три пъти статията и не повярвах на очите си. Ние 4-ти в света....Ако беше 1 Април щях да повярвам. Но е възможно. 25% от 600 лева прави точно три пици, 2 шампанско, 4 чифта чепици по 20 лъва, и 20-тачка за такси. . ...
  • 15 Абв

    5 0 Отговор
    Явно в класацията са включени онези 15 20 % българи дето паразитират на гърба на другите и крадат народни пари.
  • 16 До горните

    3 0 Отговор
    Вземете тези сметки в проценти да ги правете и за обучение и здравеопазване. Там сме далеч от четвъртото място!
  • 17 Aнонимен

    5 1 Отговор
    Какво можеш да купиш тук с тия пари? - по малко от половината от западна европа. От личен опит , по евтино ми е да ида с автобуса и да си напазарувам на запад, въпревъпреки билетите. Българските търговци са най алчни и ни обират за боклуци без качество. Взима сандали от китаеца 4 лв и го продава 25 лв.
  • 18 Сссерем

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Отговор:Иван е некадърник щом взима 550 лв. и не заслужава нищо,обаче комшията му Петър е енергетик и взима 1200 евро от които му остават 600 евро-той ще вземе две играчки и Ханс ще го духа.
  • 19 патриотъ

    1 0 Отговор
    Абе Венциславе,ти това сега ли го съчини или някой ти го подсказа?!
  • 20 Статистика

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Марони":

    Не бе брааат... Погледни го по следния начин - като проценти, тоя дето проси и спи в подлеза, дава 70-80% от дохода си за храна. А арабския шейх - кеф ти омари, кеф ти черен хайвер, че и за харема даже - надали и до 1% го докарва...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове