31 Декември, 2018 18:27 20 860 64

Съседите притежават втората най-силна валута в света

  • сърбия-
  • икономика-
  • валута-
  • растеж

Основната лихва беше понижена до 3%

Съседите притежават втората най-силна валута в света - 1
Снимка: Shutterstock

Инвестициите в Сърбия за 2018 г. достигнаха 3 млрд. EUR, което е доказателство, че годината е била много добра за икономиката на западната ни съседка. Сръбският динар също достигна нови рекорди и по данни на Вlооmbеrg е втората най-силна валута за 2018-а. „He мoгa дa paзбepa ĸaĸ няĸoй мe питa дaли динapът e гoтвeщa ce дa избyxнe бoмбa, a Вlооmbеrg, ĸoйтo нe e пpиятeлcĸи нacтpoeн ĸъм мeн или ĸъм Cъpбия, oбяви, чe тaзи гoдинa динapът щe бъдe втopaтa нaй-cилнa вaлyтa в cвeтa", каза упpaвитeлят нa цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Cъpбия Йopгoвaнĸa Taбaĸoвич

Още в началото на годината cpъбcĸият динap дocтигнa нaй-виcoĸoтo нивo cпpямo единната европейска валута за последните 3 гoдини. Това го направи втopaтa нaй-дoбpe пpeдcтaвящa ce вaлyтa в cвeтa за пocлeднитe 12 мeceцa, a cpъбcĸитe дъpжaвни oблигaции ce ĸoтиpaxa мнoгo пoвeчe oт тeзи нa останалите дъpжaви oт peгиoнa.

През 2018-а Централната банка на Сърбия два пъти коригира надолу основната лихва, като я понижи до 3%. Целта беше съживяване на икономиката и подпомагане на износа.

Близо 3 млрд. EUR са преките чуждестранни инвестиции в западната ни съседка за изтичащата година. Големи предприемачи и от Запад, и от Изток откриха отлична възможност да правене на пари в Сърбия.

Силно нарасна БВП, инвестициите и потреблението. Голяма част от дъpжaвнитe и oбщecтвeнитe пpeдпpиятия бяха преструктурирани през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джентълменът русофил

    241 65 Отговор
    Ей това е то Русия да ти е гръб и приятел.

    Коментиран от #10, #12, #54

  • 2 Джендър - русофил

    84 209 Отговор
    Ей това е да си руска подлога

    Коментиран от #5, #42

  • 3 JPower

    226 54 Отговор
    Я да влязат в ЕС и НАТО, че къв глад ги чака....ама, нямат си Боко тиквата!!! Дано българите в Македония да не влязат в ада наречен ЕС И НАТО!!
  • 4 Джентълменът русофил

    134 30 Отговор
    Защо говорите глупости. Колко пъти Русия помогна на Сърбия със стотици милиони, модернизация на железниците и прочие. Във факти.Бг говорете с факти или замълчете.
  • 5 антрашпиц

    110 17 Отговор

    До коментар #2 от "Джендър - русофил":

    Е,не всички мислят като тебе.Демек нашата държава да няма инвестиции от вън и да сме голи и боси .,ама да сме със САЩ и евросъюза и да налагаме санкции на рашките.
  • 6 smile

    98 18 Отговор
    Еми развивасе държавата ние пак сме в девете глуха подлога били на Руснаците ние на кога сме и как живеев на Америка голяма демокрация и бедност!!
  • 7 Куюм Джиев

    69 28 Отговор
    ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ СИГУРНО Е ИЗНЕСЪЛ ТАМ НЯКОЛКО МИЛИАРДА, ТЕ ЗАТВА НЕ ГО ДАВАТ, ЩОТ Е ПОДКУПИЛ СОЛИДНО ВСИЧКИ ОРГАНИ
  • 8 Ventura

    123 21 Отговор
    Сърбия и при комунизъма,
    социялизъма, бяха и са стотици години пред нас.

    Коментиран от #63

  • 9 Адолф

    105 19 Отговор
    Сърбите винаги са стояли добре икономически.
  • 10 Джендърменът русофил

    24 49 Отговор

    До коментар #1 от "Джентълменът русофил":

    Прощавай, ползваш ли някакви лекарства?

    Коментиран от #13

  • 11 Жиката

    142 26 Отговор
    Сърбите имат добра икономика, стабилна валута и големи преки чуждестранни инвестиции, защото нямат премиер като Боко Тъпото. Ако там се появи някой ръководител като Тъпото/просто едно тъпо и безкрайно ограничено парче/, подкрепяно от шайка крадци, наричани герп - сърбите ще задухат супата като нас.
  • 12 Преброяване на бесните язовци

    36 61 Отговор

    До коментар #1 от "Джентълменът русофил":

    А що направо рублата не е втората най-силна валута? Щом приятелството с насрассия прави валутата ти втора по сила, би трябвало рушката валута да е още по-силна, нали?

    Коментиран от #15

  • 13 Джентълменът русофил

    40 14 Отговор

    До коментар #10 от "Джендърменът русофил":

    Не ползвам, затова немога да ти препоръчам, съжалявам. Потърси специалист, форумите не са надеждно място да търсиш лекарски съвет.

    Коментиран от #16

  • 14 Морук

    59 14 Отговор
    Сърбите стачкуват сороса май взе и там да вършее ,подготвят ги за "демокрация "
  • 15 Джентълменът русофил

    60 26 Отговор

    До коментар #12 от "Преброяване на бесните язовци":

    О това е лесно за обяснение. Лесно е да съживиш малката икономика, но за държава с размерите на Русия....трябва време. Но аз вярвам, че яко не бяха всеъзможните санкции, Русия вече, щеше да е начело на Г20. Те затова я ръчкат отвсякъде... завиждат и!

    Коментиран от #18, #27

  • 16 Джендърменът русофил

    13 22 Отговор

    До коментар #13 от "Джентълменът русофил":

    Не ползваш, ама трябва.

    Коментиран от #17

  • 17 Джентълменът русофил

    37 8 Отговор

    До коментар #16 от "Джендърменът русофил":

    Нали ти казах, форумите не са надежно място за медицински съвети, затова няма как да взема и твоят насериозно. Все пак мога да ти дам съвет за алтернативно лечение - мисля, че за твоят проблем, ще ти е от полза поезията на Вапцаров.... действа безотказно. Щом почувстваш стиховете до степен в която очите ти започнат да се пълнят със сълзи.... значи човещината и разсъдъка ти са в отлично здраве!!!
  • 18 Преброяване на бесните язовци

    22 34 Отговор

    До коментар #15 от "Джентълменът русофил":

    Е нали санкциите ви помагат бре? Последно? А защо една Германия, разрушена след ВСВ и в пъти по-малка по територия, население и полезни изкопаеми от насрассия е в челото на Г-20? Това лесно ли е за обяснение?

    Коментиран от #20, #40, #64

  • 19 Чочо

    47 8 Отговор
    Еми явно там корупцията е по малко щом имат такива инвестиции от чужбина .Според мен там където има малка корупция има добра икономика а къде е Българи Яя нека ни отговорят управниците нали много знаят все умници и интелектуалци а пък май нещо не е наред държавата едва крета с 80% бедни и работещи.
  • 20 Джентълменът русофил

    60 15 Отговор

    До коментар #18 от "Преброяване на бесните язовци":

    Какво значи "ви помагат"? Аз съм българин, драги господине и нямам капка руско потекло, нито някога съм стъпвал в Русия. Симпатизирам на Русия, но симпатизирам и на Великобритания например, която е част от западното общество. Това, което не харесвам е нечестната и имперска западна политика и всичките западни игри и трикове насочени срещу Русия. Всичко е една геополитическа игра. В крайна сметка истината е само една: западният изкуствени интелект иска да се разрастне, приобщавайки Русия към себе си. Ще кажете"ами какво лошо има в това". Лошото е, че по този начин ще и сложат чатала и ще я впримчат да работи за благото на интелекта. Ще кажете "какво лошо има и в това". Лошо е, защото ставате роб на една машина, която контролира и най-дребните детайли от живота ви. Ще се чувствате като част от компютърна програма от която няма излизане, повярвайте ми. Ще се чувствате, като онези мишчици, които тичат в колелото без дори да осъзнават, зашо го правяр. Ще бъдете просто роботизиран роб на тази програма и единственият смисъл в живота ви, ще е вашата работа. Тоест няма да съществувате заради вас самият, за да получавате и за да отдавате любов на околните, тоест няма да бъдете такива какквито Бог ви е създал, а ще съшествувате само за да служите на интелекта, на системата, на машината. Това ще започне да се случва и с българите до десетина години, просто още неможете да осъзнаете накъде духа вятъра. Елате на Запад и се вгледайте в тълпата, невиждаща, нечуваща, нечувс

    Коментиран от #24

  • 21 Джентълменът русофил

    71 11 Отговор
    Елате на Запад и се вгледайте в тълпата, невиждаща, нечуваща, нечувстваща, движеша се хаотично, водена от една едничка цел, пълнене на стомаха и на гардероба. Зомбиран живот - това ли е което искате? Разберете - всички сме роби на изкуственият интелект. Но в Русия, в Индия и на много други места по света, хората все още са чувстващи, обичащи и свободни, оставете ги такива, каквито Бог ги е създал! Това е и моят последен пост в този сайт, защото виждам, че някой читатели се дразнят на мненията ми, а аз не искам да създавам дискомфорт на когото и да било. Весело посрещане на новата 2019 година. Останете със здраве.
  • 22 Янко

    39 7 Отговор
    Всичко е интереси ,лошото е че всички голями сили гледат да ни го сложат от както Бг съществува ,но Англия,Хамерика и Франция са ни ощетили най много и продължават да го правят
  • 23 Що да чиним?

    10 11 Отговор
    Имам си една мисла дек ми се врти во главата.Да си купим имотче во Срьбия. Мислим там да нема толко много гюпци. Тука се напуни, и уще ке се пуни,епа оно ке стане гюбска дрьжава.
  • 24 Преброяване на бесните язовци

    13 34 Отговор

    До коментар #20 от "Джентълменът русофил":

    Зададох прост въпрос, отговор не видях. Само локуми. А какво значи изразът "ви помагат", питай серГЕЙ Лайвров или пиклата с малки цицки. Мине се мине 1 седмица и почват да ни обясняват как санкциите им помагали. Ама да ги оставим тия санкции. Почнаха да ги налагат от 2-3 год. До преди това какво спираше насрассия да стане номер 1 в света?
  • 25 Ввв

    28 5 Отговор
    Похвално за съседите дано тези пари да не са инвестиции в имоти и бетон както бе при нас след 2004 изляха се десетки милиарди в имоти в очакване да цъфнем и вържем... А да не забравяме какво стана с "проспериращите" икономики на южните ни съседи Гърция и Турция...
  • 26 стоян георгиев

    24 23 Отговор
    как са се съгласили да са втората по сила валута в света сърбите?не сте ли първата бе убавци?със заплати от 200 и двуцифрена безработица сте направо пред китаи и германия няма и дума.тияw сърбите са по-големи идиоти и от нас .това е абсолютно доказано!
  • 27 А БЕ

    10 22 Отговор

    До коментар #15 от "Джентълменът русофил":

    МОМЧЕ ПИЙ ВОДИЦА НЕ ПОСЯГАЙ КЪМ НИКАКВИ СУБСТАНЦИИ !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Евелин Влахов

    35 12 Отговор
    Първо си научете реалната, истинска история! Дайте си сметка що за политик и подлога бе Българоубиеца Г. Димитров, в сравнение с Йосип Броз Тито. Че в Бивша Югославия, никога не имало такава диктатура както в България след 44г. и последвалата национализация. Тито ги направи интернационалисти, техните паспорти важаха за цял свят. А нас ни направиха роби на СССР, заградени с кльон, точно като овце..Ето това са факти. Но на кой ли му изнася да се знаее истината?
    Не и в 16та Р. България...

    Коментиран от #32

  • 31 Пешо

    19 9 Отговор
    Бъдете точни 3 милиарда за период от 1995г.Я напишете статия защо сърбите не искат евразийският саюз а преговарят с Европеиския.И какво каза президентът и в Москва когато взеха миг29 на кредит.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Калоян

    26 16 Отговор
    Абе хора не се побърквайте прочетете малко статистика какъв брутен вътрешен продукт имат разходете се малко в Сърбия недейте говорете глупости те са години назад след нас.

    Коментиран от #50

  • 34 Но.1

    15 10 Отговор
    Явно Макетата са но.1, щом като сърбите са но.2. По- велики от съседите ни нема. Както са се затичали напред, ще им видим съдраните гащи отзад.
  • 35 ИсториятаПомни

    8 8 Отговор
    Това са резултатите от нашето европредседателство - присъединихме западните Балкани и ето вече се виждат резултатите. Ние сме лидери и можем да помогнем на всички да се оправят...
  • 36 Евелин Влахов

    12 10 Отговор
    # 32 Прав си! Югославя бе федерация на думи! Затова и се разпадна щом се разпадна СИВ. А и в края на крайщата добър диктатор няма! Поне не и подкрепян от Русия...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 гост

    13 13 Отговор
    Ей руски тролове вие нямате умора.Денонощно пред компа.Пут...кин така ли ви нареди ? Заблудени и облъчени мозъци.

    Коментиран от #44

  • 40 Тони Стоянов

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "Преброяване на бесните язовци":

    Питаш ще ти кажа:

    "Един от елементите на плана "Маршъл", който често остава пренебрегнат е опростяването на дълговете на Германия, както и насърчението което останалите страни получават да търгуват с нея. Между 1948 и 1955 г. дълговете на Германия на практика се опрощават, а страните които получават помощи от плана "Маршъл" са задължени да не изискват заемите си към Берлин, докато страната не изплати американската помощ. В резултата на това германският дълг спада 300% от БВП към 1948, на 20% в края на 50-те г. В същото време страни като Франция и Великобритания се борят с дългове от порядъка на 200% от техния брутен продукт."
  • 41 КОНТРА

    11 5 Отговор
    ЯВНО СИЧКИ ТУК СПИТЕ. В СЪРБИЯ СИЧКО ОТДАВНА И ПРОДАДЕНО НА СОРОСОИДИТЕ/ НАЙ ПЕЧЕЛИВШИТЕ ОТРАСЛИ/. ЩОМ НАШИ БАНДИТИ И ПАРТИЙНИ ПЕРАЧИ И БАНКЕРИ/ЦВЕТАНОВ/ ИМАТ КВИ ЛИ НЕ БИЗНЕСИ / ЗАВОДИ РУДНИЦИ/......СЕГА В ТОЗИ МОМЕНТ ТРЯА СЪРБИТЕ ДА НЕ СЕ СТРЕСИРАТ ПО НИКАКЪВ НАЧИН ЧИ ИНАЧЕ НЯМА ДА ВЛЕЯТ В ЕВРОКАПАНА А ДОЕНЕТО СИ ИМ ПРОДЪЛЖАВА ЗАЩОТО ПРИВАТИЗИРАНО Е ПОЧТИ ВСИЧКО А НОВИТЕ ПРОЕКТИ СА ПАК САМО С ВЪНШНО ФИНАНСШРАНЕ И КОНЦЕСИИ КАТО ИМА ЕДНА МААААЛКА ПОДРОБНОСТ.СЪРБИНА НИКОГА НЕ СИ СВАЛЯ ПЪРВО ГАЩИТЕ/ КАТО НАС/ ТОЙ ДЪЛГО СА ЧЕШИ ЗАД ВРАТА ШИКАЛКАВИ И ФАЩА МАКСИМУМА ОТ ДАДЕНА СДЕЛКА/ ТУК Е НАОБРАТНО/.ДРУГО МНОГО ВАЖНО НЕЩО ТЕ ИМАТ ИЗКЛЮЧТЕЛНО ПО ГОЛЯМА ЕМИГРАНТСКИ СТАЖ ОТ НАС КАТО ИЗБИРАТ САМО НАЙ БОГАТИТЕ СТРАНИ/ НАЙ ВЕЧЕ ШВЕЪЦАРИЯ АВСТРИЯ/ СЪРБИН НЯМА ДА ВИДИТЕ В ИТАЛИЯ ГЪРЦИЯ ИСПАНИЯ/.УМНО
  • 42 загрижен

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Джендър - русофил":

    дъно искараш поне до 2 февруари за прадника си но може и да нестигнеш щото болеста ти напредва
  • 43 Силна

    6 8 Отговор
    Докато дойде падежа, на главница и лихва към Путин
  • 44 учуден

    5 4 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Ейй, най после си се оправил от снощния нарко-гендарски купон и си вече на вахта !
  • 45 как така

    12 6 Отговор
    Малееее ! Какво става бе !Как така сърбия бе ! Нали Боко и джендарите в софия викаха , че ние сме най добре ?
  • 46 хитеp

    13 4 Отговор
    Не зная колко е силен динара но зная че за последните 100години са девалвирани 100 да сто нули от него ! Имам познати сърби от над 30 години и никой от тях не пресмяташе или пресмята цени в динари а смятаха в марки и в момента смятат в евро! В началото на 2007г. 1евро се разменяше за 55динара онзи ден на 29ти декември 2018г. размених 1евро за 124динара Направете си изводи за каква стабилност става дума!

    Коментиран от #51

  • 47 Иванчо геШов

    8 8 Отговор
    До Джентълменът русофил..."Елате на Запад и се вгледайте в тълпата, невиждаща, нечуваща, нечувстваща, движеша..." Глупендер, днес гледах концерт на Андре Рийо от Холандия по Нова ТV. Беше великолепно представление. Публиката беше одухотворена, танцуваше, пригласяше и истински се радваше. Само тъпоъгълни олигофренчета могат да пишат заключения като твойте и предполагам да си вярват. Не ми отговаряй. "Факти" е събирателен център за хора с промити мозъщи от омраза.
  • 48 БУКО

    7 5 Отговор
    СЪРБИТЕ СА БИЛИ ВИНАГИ ПО ДОБРЕ ОТ НАС.ЕВТИНИ ЗАСТРАХОВКИ ЕВТИНИ ДАНЪЦИ ХУБАВИ И ПОДДЪРЖАНИ ПЪТИЩА КОИТО НЕ СЕ ПЛАЩАТ. ПЛАЩА СЕ САМО МАГИСТРАЛАТА НИШ ПИРОТ Я ПОСТРОИХА СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА МНОГО КАЧЕСТВЕНО. ...,.КЪДЕ СМЕ НИЕ...,
  • 49 Западните Балкани

    10 6 Отговор
    Като си нямат ГЕРБ и Бойко Борисов ще дръгпнат и още как. Ние в БГ много си мислим, че нещата зависят от хората от чужбина, но всъщност те зависят само нас. И ако няшите политици не бяха мафиоти и лекета, отдавна да сме дръпнали напред. А Борисов и ГЕРБ ни крадат на всяка крачка, а ние им ръкопляскаме. Същото е разбира се и с БСО, ДПС и т.н. Ако те бяха различни, отдавна ГЕРБ да беше в миналото
  • 50 Гражданин

    7 6 Отговор

    До коментар #33 от "Калоян":

    С кое са по- назад? Че политиците им крадат по- малко от нашите ли?
    От 5 години ходя редовно до Сърбия- с цел почивка. Всеки път се удивлявам колко бързо строят магистралата до границата. И което ми направи най- голямо впечатление- на информационните табели на различните участъци на магистралата масово като инвеститор беше посочена Република Сърбия.На една или 2 стоеше инвеститор-ЕС.
    За качеството на храната и обслужването няма да говоря. Можем само да мечтаем и при нас да е така.
    Личи си, че ЕС го няма и не е...л мама.. на всичко.

    Коментиран от #52

  • 51 Гражданин

    6 2 Отговор

    До коментар #46 от "хитеp":

    От 5 години 1 евро е около 120 динара. 1 лев е 55 динара

    Коментиран от #60

  • 52 стоян георгиев

    8 6 Отговор

    До коментар #50 от "Гражданин":

    във въпроса ти се крие отговора .ходиш от пет години в сърбия на почивка!!!!ходиш щото е евтино,а ти е евтино щото им е нисък стандарта,а им е нисък стандрта щото са зле.иначе щеше да ходиш в сърбия на почивка ама в шестак.що не ходеше на почивка там 1995 а?само да ти кажа от границата ни до белград нямат ни едно предприятие дето да е ново ,разбираи да става за нещо.горе във воиводина става работата ,но надолу са си 86 година с горещ вятър и заветния шурда.
  • 53 Ядохте кифтета не ревахте

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "ДОКО":

    Само Бойко и Цветанов ви лекуват.Като ядохте кюфтета не ревахте Кумоняги
  • 54 Townboy

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джентълменът русофил":

    И да не си в ЕС!
  • 55 Иван

    8 2 Отговор
    Само който не е минавал през Сърбия може да повярва на тая глупост...
  • 56 истинко

    6 1 Отговор
    Радвайте се, че сега "добрия" чичко Сорос е зает - финансира убийците на Ислямска държава в Сирия! Не се е заел със Сърбите - не ги е смачкал! Вижте кво стана в Турция - уж бяха силна икономика, а нещо инфлацията ги смачка! За руснаците не плачете - те своите си собствени бакии не могат да оправят, а камоли да инвестират и да помагат на Сърбия!
  • 57 боко е велик

    6 1 Отговор
    а беше във война,а и си нямат боко
  • 58 Бизнесът

    1 6 Отговор
    инвестира там, където има стабилност и предвидимост. Сърбия и Черна гора се разправиха безапелационно с преврата, който руснаците бяха на път да осъществят. Както Черна гора, така и Сърбия посочиха с пръст руснаците и изгониха техни шпиони. В България това не може да стане. Тук има тотална руска доминация. Затова Сърбия се ползва с по-голямо доверие от запада. както винаги, с изключение на двата мандата на Бил Клинтън.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ЦАЦАМУН

    3 0 Отговор
    Само Цветан Василев е инвестирал поне половината.
  • 63 Мъдурко

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ventura":

    Глупости! Изключая Белград (в някои части) и Нови Сад, в останалите градове са в `80-те години!
  • 64 Философия на историята

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Преброяване на бесните язовци":

    Приятелю, времената се променят, нищо не стои на едн място. Рим е бил първа икономика навремето, а германските племена на последно. Рим не съществува, а германските племена-англи, сакси, днес са първа имономика, Идва ред и те да слязат. Конфуций го е казал това, което днес е велико утре няма да съществува, това, което днес никой не вижда, утре ще бъде велико-това се нарича естествения ход на нещата