Last news in Fakti

5 Декември, 2018 14:47 10 204 31

Честито!? КФН остана без шеф

  • карина караиванова-
  • кфн

Карина Караиванова отива на висша длъжност в чужбина, а финансовият надзор ....

Честито!? КФН остана без шеф - 1

Комисията за финансов надзор (КФН) остана без шеф. Правителството на днешното си заседание реши да предложи Карина Караиванова да замени съпруга на Ирина Бокова - Калин Митрев, като представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Решението влиза в сила от 1 март 2019 г.

Това е странно решение на фона на последните скандали в работа на КФН. Регулаторът проспа фалита на „Олимпик“. Това доведе до скок на цената на задължителната „Гражданска отговорност“ от 180 лв. за миналата 2017 г. до 300 лв. в края на лятото на 2018 г.

В момента никой не може да даде гаранции, че „Гражданска отговорност“ няма да спре да поскъпва. Анализ на пазара за автомобилно застраховане показа големи дефицити в сектора.

През последните две години начело на КФН Карина Караиванова показа, че не успява да ръководи деликатни материи като автомобилното застраховане.

Не трябва да се забравя и последният скандал около предложената от КФН проектонаредба за въвеждането на системата „бонус-малус“ в „Гражданската отговорност“. Предложеният текст газеше гарантирани от Конституцията права като равнопоставен на личната и държавната собственост и други скандални предложения.

Оттеглянето на Карина Караиванова допълнително може да причини сътресения. КФН има ключова роля по подготовката за влизане на България в Банковия съюз и в ERM II. Регулаторът трябва да проведа оценка на активите за пенсионните фондове и застрахователите.

Припомняме, че Европейската банка за възстановяване и развитие е един от най-големите инвеститори в България, с която страната ни поддържа дългогодишни отношения на ползотворно сътрудничество, посочва още пресслужбата на МС.

От 2016 г. представител на България в институцията е Калин Митрев.

От началото на дейността си у нас, от 1993 г. до 31.10.2018 г., ЕБВР е предоставила инвестиции в размер на 3.847 млрд. евро за финансиране на 249 проекта в различни сектори на икономиката на страната. Инвестициите в частния сектор представляват 56 % от актуалния портфейл на банката в България.

ЕБВР е създадена през 1991 г,. с цел да допринесе за икономическия прогрес и да подпомогне прехода към пазарно ориентирани икономики на страните от Централна и Източна Европа, приели да съблюдават принципите на плуралистичната демокрация. Акционери в нея са 67 държави и 2 междудържавни институции - Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка. Акционерният капитал на ЕБВР е 30 млрд. евро. Република България участва в капитала на ЕБВР с 237,11 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хгт

    47 5 Отговор
    Трайте си, още повече ще ви се подиграват, после и ще се гаврят с вас.
  • 2 Пешо

    77 4 Отговор
    Явно изпълни поръчката да ни оскубе и сега си получава бонбончето. Тази е пример за корумпирана калинка. Чрез такива управляващите се самоунищожават.
  • 3 потрес

    71 5 Отговор
    Колкото си по-некадърен толкова повече те издигат, основрн принцип в кариерното развитие на ГЕРБ ! Тая същата "умница" преди няколко дена предложи хората да хвърлят боб, да си гледат на кафе и вълшебни сфери за да знаят, кой ще се наложи да им кара колата след месец - два, че да го впишат в "списъка на гражданската" ? Такива трябва с парцала и да мият стълби и прозорци, но тук е ......държавата на герб !
  • 4 mimi

    55 3 Отговор
    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИЦИ! НО ЗАПЛАТИ ПОЛУЧАВАТ ДАЖЕ ЗАЕМАТ ПО-ГОЛЕМИ ПОСТОВЕ КАКТО Е В СЛУЧАЯ!
  • 5 барбалан

    42 2 Отговор
    Карина Караиванова, защо ни оставяш Владко Горанов... взимай си го с теб, щото и той обича да го люлят, ама не на високо...
  • 6 Миризлив Пор

    46 3 Отговор
    Как са го подкарали, застрахователите са пред фалит, интересно какво ще кажат за пенсионните фондове май намирисва на филма "КТБ 2" - За тези дето не помнят - ГЕРБ се оттеглиха, служебно правителство и кржбата на няколко милиарда не са на тяхна сметка.
  • 7 Айде

    23 4 Отговор
    Новия гений да застъпва ваканъното място чакам 2000 лева гражданска
  • 8 ИМС

    29 2 Отговор
    Закрийте я тази комисия, каква е ползата от нея, само се прахосват солидни държавни средства за заплати за послушни и безотговорни чиновници. Дайте бюджета й за нещо по-полезно - помощи за "кресливите жени с уж болни деца", за лечение на болни дечица в чужбина, за смяна на отопление с твърдо гориво на такова с газ, има много дупки за запълване.
  • 9 1122

    48 4 Отговор
    При Герб е така. Който слушка Папка. Наш Човек.

    Коментиран от #28

  • 10 Иванов

    33 2 Отговор
    Боеко е строг, но справедлив! Към послушковците си. На дамата с дългия нос и честитя новия пост и да продължава все така в същия дух на Мамона! Пък ние, кой оцелее.
  • 11 боко

    36 4 Отговор
    Само некадърници, гарантирано от ГЕРБ

    Коментиран от #21

  • 12 ОРКЕСТЪР

    36 3 Отговор
    Награда за "ОЛИМПИК"?
  • 13 омерзен

    43 3 Отговор
    За какво я издигат? Некомпетентна, проспа фалита на Олимпик, ползва служебната кола за лични нужди. Голям позор!
  • 14 Ужас

    36 3 Отговор
    Това не е държава!

    Коментиран от #29

  • 15 Демократ

    17 4 Отговор
    По заслуги ли мъжът на Боковата е в тази банка? После имало "калинки" от другите партии. Да се има предвид, че Боковата в момента живее в МАСКВА!
  • 16 564

    18 2 Отговор
    Хвърлиха спадщсителен пояс на една явна некадърница с червени партийни корени
  • 17 Петър

    18 1 Отговор
    Много зор си даде жената последните дни, а такова напрежение за 13000 месечно не си струва, нали Карина?!
  • 18 Brus Liy

    17 2 Отговор
    Само на мене ли ми изглежда отблъскваща? Сякаш някой с моят боен стил я е бил.
  • 19 срам

    19 2 Отговор
    тая разсипа КФН и за благодарност ще я сложат в ЕБВР та дано спрат с инвестицийте у нас
  • 20 виж бе

    3 7 Отговор
    до 15 Демократ -Тои Боков е там но и в държавата влизат пари -чети бе
  • 21 123

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "боко":

    Филип Боков ти ли си пак те познах.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Таратута

    9 0 Отговор
    Това е нормално за България, като се осере някой да го издигнат по-нависоко....сигурно да мирише по малко...?
  • 25 112

    8 0 Отговор
    кфн - лобист на мафиотски интереси.
  • 26 Калинка от ГЕРП

    5 0 Отговор
    Е това е нашата родна действителност. Осрано дупе повишение получава. Но жалкото е че ние тука си пишем за такива неща а те си правят на тях каквото им е изгодно защото тези наши коментари от тези управляващи никой не ги чете и най малко ги интересува мнението ни. Важното за тях е на следващите избори да си купят гласовете за преизбиране с държавни пари от субсидията си като партия спечелила проценти от гласовете. При нас един малък град самия представител на управляващите си призна че са се изхарчили за да спечелят месните избори.
  • 27 Хмммм

    7 0 Отговор
    Избягала в чужбина? Сега разбирам как бг парите бягат от Бг. Те ги изнасят харчат ги и после бг парите не се връщат в бг федералния резерв. Просто те се изгарят. Но мор бг мъни. Кучка. Награби се и готово.
  • 28 filo

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "1122":

    А при кой не е така бе Ганьо.
  • 29 Едо

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ужас":

    ЖЕНА ЛИ СИ, ТА ИСТЕРИЗИРАШ? ,,УЖАС! УЖАС!...". ДЪРЖАВА Е, НО ЛОША! И КАКВО ДА СЕ ПРАВИ? (Не от Чернишевски!) И ВСИЧКИ ТУКАШНИ ДРАСКАЧИ-ЧУДАЦИ-ВСЕ ОТБОР ,,БЪЛГАРИ-ЮНАЦИ", НО ПО СТАДИОНИ И ТЕРЕНИ! ДА! А ИНАЧЕ, ЕДНА СВЕЖА ИДЕЯ НЕ МОЖЕТЕ ЛИ ДА ДАДЕТЕ? ИЛИ ИНТРИГИТЕ СА ВИ ПО-ИНТЕРЕСНИ, МАХАЛЕНСКИ КЛЮКАРКИ! ОДУМНИЦИ, ДУХОВНИ ИНВАЛИДИ! НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА УПРАВЛЕНИЕТО СИ?! БЪРЗО ЗАБРАВЯТЕ ТРАГИЧНАТА СИ ИСТОРИЯ-СЕДЕМ ВЕКОВНО РОБСТВО! НАВРЕМЕТО В.ЛЕВСКИ СЕ ВЪЗМУТИ ОТ ДЪНОТО НА СЪРЦЕТО СИ: ,,Българският народ все не си е доробувал!"! А ТОЙ БЕШЕ ПРЕВЪПЛЪТЕНИЯТ ИИСУС ХРИСТОС, ПРАТЕНИК НА БОГА, ЗА ДА ИЗПИТА ГОДНОСТТА НА БЪЛГАРИТЕ ЗА СВОБОДА! НО СЕ НАМЕРИ ЮДА, КОЙТО ГО И ПРЕДАДЕ! А ВИЕ КАКВО?! И ВИЕ ЛИ НАГОТОВО ЧАКАТЕ?! ,,КОЙТО СЛУШКА, ЩЕ ПАПКА! НА ЧАС ПО ЛЪЖИЧКА!". ЛЕСНО Е, ДА СЕ ПОКАЖЕ ИЗХОДНИЯ ПЪТ, НО Е БЕЗКРАЙНО ПО-ТРУДНО, ДА СЕ ИЗВЪРВИ! ШВЕЙЦАРСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ! ТЯ ДАВА НАЙ-ДОБРИ ПЛОДОВЕ ВЕЧЕ НЯКОЛКО ВЕКА! БЪЛГАРИ, ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА, КОЛКО ДУХОВНО ЗРЕЛИ ТРЯБВА ДА СМЕ, ЗА ДА ГО ПОСТИГНЕМ? КАЗВАМ ВИ! КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ, ТОЙ ОЩЕ НИЩО НЕ Е РАЗБРАЛ! И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ОБИКАЛЯТЕ КАТО МАЛКИ ПРАСЕНЦА, И НИЩО НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ СРЕЩУ ЗВЕРОВЕТЕ! ДА НЕ БЪДЕ!

    Коментиран от #30

  • 30 Бенц

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Едо":

    Защо ВИЕ,ВИЕ. Ами ти каде си, дай идея, личен пример и ти сигурно си един от ДРАСКАЧИТЕ като нас....
  • 31 Бенц

    2 0 Отговор
    И то ГОЛЯМ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове