6 Декември, 2018 11:20 3 897 24

Банкер: Идва краят на ниските лихви

  • банкер-
  • лихви-
  • депозити-
  • кредитополучатели

Да се готвим за забавяне на икономиката

Краят на ниските лихви идва не само в България, но и навсякъде. За това предупреди в студиото на „Тази сутрин” по бТВ председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

Той припомни, че Европейската централна банка вече е обявила, че ще започне лихвен растеж през втората половина на 2019 г. „Федералният резерв на САЩ започна процеса на корекция през декември 2015 г. и от тогава на 8 стъпки по 0,25% се увеличи от 0 до 2% лихвата по доларите. Вероятно ЕЦБ ще следва такъв плавен преход”, прогнозира банкерът.

По думите му това ще има различни ефекти: „Най-сетне нулевите лихви по депозитите ще се заменят с нещо положително, но за кредитополучателите това няма да е добра новина”.

Върви ли светът към нова финансова криза? Според Андронов трябва да сме готови за забавяне на икономиката в глобален план, защото вече има „прегряване” в САЩ и Европа, а зад Океана скоро ще отбележат 10 г. растеж – 80-годишен рекорд, след който няма как да не се навлезе в следващата фаза.

Петър Андронов беше категоричен, че нашата банкова система е в най-доброто си състояние за последното десетилетие и не отстъпва по параметри на средното за Европа. Според него нашата страна е атрактивна за инвеститорите заради ниската цена на труда, стабилните фискални параметри както и ред други фактори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Банкера

    68 0 Отговор
    Мен тая атрактивност "ниска цена на труда"ме кара да се срамуеам. Не може да изтъкеате такива проблеми на обществото, като плюсове...
  • 2 НАТО ВЕЦ

    37 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Петър Андронов беше категоричен, че нашата банкова система е в най-доброто си състояние за последното десетилетие и не отстъпва по параметри на средното за Европа. - То и за КТБ-то така разправяха. Пък забавяне имат икономики, дето са в растеж. Такива, като нас отдавна са "запрели".
  • 3 Крадливо племе

    45 3 Отговор
    Тук никога не е имало ниски лихви в Германия в банката за 25 000€ връщаш 26 800 € за 5 г.2%годишна. Тук същата банка за 50 000 лв. връщаш 80 000лв 12%годишна!!
  • 4 Хаджи Папурко

    42 0 Отговор
    Яснооо. Задало се е пак недохранване на банкерите. Мамини мили канибали.
  • 5 чичко тревичко

    28 4 Отговор
    Едни хора си седят удобно в креслата и си хортуват: "Абе, какво ще кажеш да им разкатаем фамилията на тия глупаци и да им вдигнем цените, че взеха много да се замислят и да вдигат глава?". "Ами, да, я всички марш долу, под земята, да се заравяте, че много ланкате!"...

    Та така... Кризи няма, кризите ги измислят богатите да гледат сеира на бедните.
  • 6 ха ха ха

    21 0 Отговор
    Банките са узаконено средство за заграбване на доходите и спестяванията на хората. Горе - долу на 15 години има инфлации и кризи, "оправдаващи" тези грабежи.
  • 7 Гост

    25 0 Отговор
    Страшен наглец е тоя Хамбарцунян. Значи е ЕС лихвата се вдига от 1 на 2% и тук веднага трябва да се вдигнела, с малката разлика, че тук е 8%. И този същия дори си призна, че лошите кредити у нас били колкото в ЕС, обаче лихвата е 8 пъти по-висока, заради ретроградния Меркурий сигурни. Наглеци!

    Коментиран от #9

  • 8 hmhmhm

    15 0 Отговор
    Петър Андонов сигурен ли си че банковата система е добре а КТБ тя добре просперираща банка ли е? не ми отговаряй. Празни думи без покритие видимо.
  • 9 hmhmhm

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    8% друг път. тук е 100% па нагоре. А могат и да ти сменят вноската. На въпрос към банков служител да изтегля сума ми каза няма проблем. Казвам аз сумата той ми отговаря 8% лихва. А смятам смятам 8% не ми излезе на въпрос ами аз ги изкарвам около 100% лихва онзи от касата ми то господине това е сложна лихва. А бе я у лево му викам аз изчислявам около 100% лихва той ми вика не е така. имах и заем бях се разписал на 34 страници за една сума да давам после ми я увеличиха и от тогава как си говоря с банковите служители мали. Лъжци мошенници и измамници. Надалеч от тази пасмина. Потърпящ !

    Коментиран от #12

  • 10 симо

    11 0 Отговор
    Контрола в БГ е нулев На практика б-те цакат овцете както им падне.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Посмали малко

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "hmhmhm":

    Е добър ден тя винаги лихвата е била сложна. 100% малко послъгваш за какъв период е била ако е за 10 години може и да удари 100%

    Коментиран от #13

  • 13 hmhmhm

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Посмали малко":

    за 30г. всеки месец 729лв. след 10г. ми направиха вноската 800лв. При положение че се бях разписал на 34 станици за 729лв. Изтеглена сума 65000 евро. Смятай да видим каква лихва ще изкараш.

    Коментиран от #17, #24

  • 14 hmhmhm

    6 0 Отговор
    За увеличението ми казаха че лихвения процент се бил вдигнал и за това ми били вдигнали вноската.
  • 15 hmhmhm

    5 0 Отговор
    И имай предвид че в тези пари не са сметнали обслужване по сметка + застраховка на имота който е ипотекиран. Като първите няколко вноски за застраховка на имота бяха над 700лв. после ги намалиха защото иначе щях да си правя застраховка при други измамници.
  • 16 Економиста

    4 0 Отговор
    Как да разбираме двете заглавия:
    1. Първи отрицателни лихви по депозити за бизнеса
    2. Банкер: Идва краят на ниските лихви
  • 17 Посмали малко

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "hmhmhm":

    Трябвало е да прочетеш малко. Лихвата се смята годишно за 30 години имаш късмет да е 100%, явно си хванал ниските лихви.Другото в договорът ясно пише чети внимателно : БЛП+ Х . Дааааа пише го та значи този Х не могат да го бутат обаче трика е в БЛП!!!!! Та той е плаващ и такааааа се затъва и затова предупреждава човекът защото БЛП ще отива нагоре така че ако имаш кеш затваряй веднага!!!!!
  • 18 Bubbles

    6 0 Отговор
    НИСКИТЕ ЛИХВИ?
    Къде ги тия ниски лихви?
    10-12% а в някои случаи и до 15% месечна лихва, ниска лихва ли е плужек такъв? А в същото време по депозитите лихвите често нямат и 1% ГОДИШНО!!!
    Как пък не се наядохте вие, това ми е чудно?!
  • 19 Гост

    10 0 Отговор
    Не се оставяйте на банките да ви Е.ът
  • 20 Научи занаят и език

    2 0 Отговор
    Цената на труда е ниска ама и цената на билетчето за самолет също не е много висока. Тия инвеститори не са хванати от гората и знаят че половината от тия цифри дето са изгодни работници.Вече идват по един път в месеца в красивата ни страна. Просто защото са българи и я обичат. А не за да са роби на някакви изпаднали фирми.
  • 21 Банката

    1 0 Отговор
    Нашия девиз е всеки ден Никулден
  • 22 Uflaf

    1 0 Отговор
    Да бе ,кък да не им верваш ? Почти си вътре и имаш да даваш за спестявания и кредитна карта с 16 % + такси 4 лв на всеки започнати 100 лв кеш. Справка - ДСК. Гугтките ни те горките банкерчета . Криза се задавало. Ми тя никога не е била за Вас . За Вас тя е манна небесна ,уроди умнички недоклатени гейшове.
  • 23 гнида

    2 0 Отговор
    Държавата ни е като банкерите , пълна нула ! Ако искаме да оправим нещата трябва да изритаме много паразити !
  • 24 Нема лабаво

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "hmhmhm":

    6,881% x127129лв(65000е)=8748лв:12 месеца=729лв/месец