Last news in Fakti

9 Декември, 2018 22:30 2 091 12

Русия и Руанда ще си сътрудничат в атомната енергетика

  • росатом-
  • руанда-
  • аец

Предвижда се сътрудничество при надзора

Русия и Руанда ще си сътрудничат в атомната енергетика - 1

Русия и Руанда подписаха Междуправителствено споразумение за сътрудничество за използването на атомната енергия за мирни цели.

Документът създава правна основа за взаимодействие по широк кръг въпроси – от изграждане на Център за ядрена наука и технологии и на АЕЦ до съдействие при създаването на ядрена инфраструктура и регулации в областта на ядрената и радиационна безопасност в съответствие с международните изисквания.

Споразумението бе подписано на 5 декември в Москва от генералния директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов и от министъра на инфраструктурата на република Руанда Клавер Гатете.

„Радваме се да предоставим на партньорите си от Руанда достъп до нашия над седемдесетгодишен опит в областта на мирното използване на атомните технологии и се надяваме сътрудничеството в тази сфера да помогне за икономическия ръст на Руанда и повишаване на качеството на живот на нейното население“, заяви Алексей Лихачов по време на подписването.

Междуправителственото споразумение е отправна точка за започване на активен диалог между двете страни в атомната сфера и ще позволи да се пристъпи към практическо осъществяване на конкретни проекти.

Предвижда се сътрудничество при надзора, свързан с физическата защита на ядрените материали, радиационните източници, местата за съхранение, както и наблюдението на системата за отчет и контрол на ядрените материали, радиоактивните вещества и отпадъците, осъществяването на фундаментални и приложни изследвания в областта на използване на атомната енергия за мирни цели.

Предвижда се и взаимодействие при производството на радиоизотопи и използването им в промишлеността, медицината и селското стопанство, сътрудничество в областта на използване на радиационните технологии, ядрената медицина, обучението и подготовката на специалисти за атомната индустрия.

Двете страни ще създадат съвместни работни групи за изпълнение на конкретни проекти и за извършване на научни изследвания. Те ще обменят експерти, ще организират семинари и конференции, ще си оказват съдействие при обучение и подготовка на научен и технически персонал, доставка на оборудване, материали и компоненти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    8 2 Отговор
    Аец Белене- 2 ли ще строят? Или Чернене- 1?))))

    Коментиран от #3

  • 2 ФатмакЪ

    12 10 Отговор
    Закъсали са го! Деньги нет! Крим наш!
  • 3 Петров

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    А в кои области ще си сътрудничат с Буркина Фасо и със Свазиленд?

    Коментиран от #4

  • 4 КВИТО ПРОЕКТИ ИМА

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Петров":

    БЪЛХАРИЯ СЛЕД 1990 Г ТАКИВА ИМА И СВАЗИЛЕНД....... ПРОВАЛ СЛЕД ПРОВАЛ
  • 5 Радиоточка Позитано

    10 3 Отговор
    А кога ще строим космодрум дрогари?

    Коментиран от #6

  • 6 ИЗВАДИ ПОНЕ ПАРИТЕ ОКРАДЕНИ

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Радиоточка Позитано":

    ОТ САНИРАНЕТО И ДВА КЖСМОДРУМА ША ПОЛУЧИТЕ...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сделано в России

    7 2 Отговор
    Руанда и ядрена енергетика ???!!! Съвсем се смахнаха ушнките !!! А Руанда ще сътрудничи на Русия в областа на модернизиране на брането на банани ,портокали и киви в областите зад полярния кръг (сигурно)
  • 9 Помнещ

    5 2 Отговор
    Някога за СССР казваха " Горна Волта с ядрени ракети!"
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 СТАРОТО

    2 1 Отговор
    по добре руснаците да си сътрудничат с Того за да не потопят пак говедовоз от того руски военен кораб-както се случи в началото на 2018 година
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.