23 Март, 2012 21:17 1 021 0

Гаук: Екстремизмът не ни плаши

  • германия-
  • екстремизъм-
  • ес-
  • йоахим гаук

Бившият пастор Йоахим Гаук положи клетва като президент на Германия и се обяви за „повече Европа” при справяне с кризата, изтъквайки важността на това Берлин да защитава ЕС, въпреки трудностите. В реч пред Бундестага новият държавен глава обеща да работи за мултикултурализма и заклейми всички форми на екстремизъм.

„Няма да ви направим подарък и да ви дадем страха си”, обърна се той към крайнодесните екстремисти, които „мразят демокрацията”.

„Заставаме зад тази страна не защото е перфектна, а защото никога не сме я виждали по-добре”, заяви 72-годишният антикомунист и защитник на човешките права, наричан „германският Нелсън Мандела”. Той очерта своята визия за Германия – държава, в която има социална справедливост, възможности за участие и  развитие за всички.

Гаук е първият човек от бившата ГДР, който заема президентския пост. Фунцията е церемониална, но натоварена с важна морална тежест. Иначе от Източна Германия е и канцлерът Меркел.

За президентският пост Гаук бе подкрепен от управляващата коалиция на християндемократите и свободните демократи, така и от опозиционните социалдемократи и зелени.

Федералното събрание в Германия избра нов държавен глава на страната, след като президентът Кристиан Вулф подаде оставка след серия от скандали за подкупи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА