Last news in Fakti

6 Декември, 2018 18:32 4 837 9

ОПЕК: Тръмп да не ни казва какво да правим

  • опек-
  • иран-
  • саудитска арабия-
  • сащ-
  • петрол-
  • нефт-
  • доналд тръмп

Вашингтон не е в позиция да диктува на ОПЕК как да действа, каза саудитският министър на енергетиката

ОПЕК: Тръмп да не ни казва какво да правим - 1
Снимки: БТА/АР

САЩ "не са в позиция" да диктуват на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) как да действат, каза министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халид бин Абдул Азиз ал Фалих.

Това стана, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска организацията да се откаже от намалението на добива на петрол, за да поддържа по-високи цените на черното злато.

Вашингтон "не е в позиция да ни казва какво трябва да правим", подчерта саудитският министър преди среща на ОПЕК във Виена. "Нямам нужда от разрешението на никого, за да намаля производството", настоя той.

Доналд Тръмп призова ОПЕК да поддържа производството си във всяка страна, докато организацията има намерение да го намали, за да поддържа цените на петрола след спад от 30 процента за два месеца.

Противопоставяйки се изцяло на намалението на производството в страната си заради американските санкции, иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане иронизира Тръмп.

"За първи път президент на САЩ казва на ОПЕК какво трябва да прави", заяви той, като добави: "Те би трябвало да знаят, че ОПЕК не е част от американското министерство на енергетиката".

Саудитският министър на енергетиката подчерта, че ОПЕК иска да се споразумее за "достатъчно намаление" на производството си, за да уравновеси пазара. Според него това намаление "би трябвало да се разпредели по равно между страните" в зависимост от производството им.

ОПЕК: Тръмп да не ни казва какво да правим

Ал-Фалех определи като желателно едно намаление на производството "с 1 милион барела на ден", без да уточнява дали става дума за намаление спрямо равнището на определените в края на 2016 година цели или спрямо общото производство през октомври и ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    5 45 Отговор
    Трамп просто им каза да не съкратяват добива на нефт за да може да се задържи ниската му цена, а Пути кандардисва страните от ОПЕК да съкратят добива, че да може черното злато да поскъпне ! Браво на Путен, все за нас мисли !

    Коментиран от #6

  • 2 xexexe

    8 53 Отговор
    Америка вече е номер едно в производството на въглеводороди, така че....ТЯ...ще казва какво ще се случва а не чалмите.
  • 3 Meganoob BG

    36 6 Отговор
    Ще ги слушате какво ви казват, инак ще организират пореден кръстоносен... имам предвид миротворческа мисия:D
  • 4 газолин

    24 8 Отговор
    Поредният картел. Ей затова ще се радвам, когато дойдат електромобилите!

    Коментиран от #5

  • 5 ....

    27 7 Отговор

    До коментар #4 от "газолин":

    Та дойдоха, ама цената и е умножена по три!
    А както избуши батерията пак ли ще се радваш?
    А никой не казва колко ще трябва да си платиш Еко такса да ти преработят старата!

    Коментиран от #8, #9

  • 6 гост

    5 36 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Те не продават нищо друго освен това. Нефт и газ. Руската икономика е точно това, нищо друго. Скъпата цена е добра за тях. И конкуренцията от другите не е добра новина. Ето защо искат висока цена и никоя нова страна да не може да влезе на пазара. И ето защо руската политика е агрисивна а не защото защитава ... човешките ценности. Лицемери са.

    Коментиран от #7

  • 7 Бачо Киро

    32 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Балък... Гледат си интереса. Руската била агресивна, щото американската е нашляпала почти 800 бази навсякъде по света за да защитава.... човешките ценности... За човек който под път и над път само лае срещу Русия, сякаш са ти длъжни, е добре да прочетеш доктрината на армията на САЩ. Въобще и русофилите и американофилите от къф зор имате претенции която и да е от страните да гледа вашия интерес? Особено пък, когато нашите дебили на власт не ги гледат... САЩ не може да съществува на днешно време вече , ако не смуче постоянно от останалите, сами стигнаха до там.
  • 8 ДДДД

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "....":

    А в нашата мила родина ще започнат да ги крадът и да искат откуп за тях
  • 9 газолин

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "....":

    Струва колкото смяна на съединител и маховик на дизел от около 2005-а, а и не се изхвърлят ей така, въпреки митологията, която цари наоколо.
Новини по държави: