Last news in Fakti

6 Декември, 2018 19:22 4 611 18

Заев: Никога няма да станем северномакедонци

  • македония-
  • зоран заев-
  • гърция-
  • ес

Трябва да помислим какво ще оставим на нашите деца, обяви премиерът

Заев: Никога няма да станем северномакедонци - 1
Снимки: БТА/АР

Нито аз, нито вие, нито моите деца ще бъдат „северномакедонци“. Това заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от БГНЕС. По думите му въпреки термина „северно“, населението на Македония си остава от македонци и подчерта, че няма друга държава с това име.

Премиерът заяви това в отговор на въпрос „как се почувствал сутринта, когато в парламента 80 депутати гласуваха за промени в конституцията и кога неговите деца ще бъдат записани като „северномакедонци“, поставен от граждани по време на днешния публичен дебат за проектоизмененията на конституцията по силата на Договора от Преспа.

Обсъждането се проведе в университет в Скопие.

„Видяхме, че 27 години просто потъваме. Можем да продължим да потъваме, но за да подобрим живота тук, в нашата страна, и за да не станем държава на пенсионери, да запазим младите хора, ние се решихме на тези стъпки. Споразумението с Гърция признава македонския език, нашето самоопределение. Няма да бъдем "северномакедонци" и няма да носим срама на "фиромци“ (идва от FYROM – Бивша югославска република Македония)".

Заев: Никога няма да станем северномакедонци

"Трябва да помислим какво ще оставим на нашите деца“, отговори Заев, чиято реч беше бурно приветствана от присъстващите на обсъждането.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    31 2 Отговор
    Направо ЛАТИНОАМЕРИКАНЦИ. ХАХАХА
  • 2 Пуста Македония

    56 2 Отговор
    Е как да станете северно македонци, като сте българи? Няма как.
  • 3 Фен

    37 0 Отговор
    Е вие ако сте македонци, аз па сам Джедай!
  • 4 Абе

    23 3 Отговор
    Те са безмозъчни така че в края на деня няма да има споразумение, нито европейски пари и защита от албанци!
  • 5 Горд Българин

    41 2 Отговор
    Верно е ,че никога няма да станете северномакедонци, защото до 10 години ще сте източноалбанци.

    Коментиран от #6

  • 6 Иванов

    5 17 Отговор

    До коментар #5 от "Горд Българин":

    Българи и албани са братя. Само сръбските мекерета раздухват вражда и омраза и то под москалско ръководство. Явно е, че Бюрм е двународна държава и в това няма нищо страшно. Както са живели досега ще живеят и за напред. Като влязат в ЕС границите ще се размият.

    Коментиран от #8

  • 7 Ставрю

    9 0 Отговор
    Като гледам как се размиха границите до сега. Макетата съвсем скоро ще са малцинство в северномакедония. Нали са много напетени защо не устояха името си.
  • 8 Кеворк Яшхуян

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    Ти пък направо се самоунижаваш. Албанците са ти братя, а сърбите - НЕ
    Я се замисли българино, колко процента сръбски разбираш, и колко албански?

    Коментиран от #13

  • 9 Иван

    15 1 Отговор
    Няма нито една легитимна и истинска държава в света на която друга държава да и оспорва името . "Македония "(западна македония ) великите сили я откъсват от България и я дават на Сърбия . Северна добруджа я дават Румъния . Беломорска тракия я дават на Гърция . Осакатяват България с благословията на Русия .
    Гърция не може да има абсолютно никакви претенции за област македония . Античните македони на Филип и Александър още тогава не са ги водили гърци , а траки . С тракийски произход са и всички хора в днешна Гърция . Както и в България . През античността тракийското землище е обхващало целия балкански полуостров и мала азия . Цялата днешна територия на република Турция е в древна Тракия .Византия по територия е почти изцяло идентична с земите на траките , затова спокойно може да се твърди че основното население на византия е траки . Тогава къде бяха тези гърци които днес имат претенции за македония ? Били са византийци , поданници на една империя и през ум не им е минавало за Гърция . Били са етнически траки . При разпадането на Римската империя , тракийските племена на Балканския полуостров се обединяват и създават своя държава , наречена България през 5-и век . Това е най мащабното политическо обединение на траки до този момент . Преди това е имало по малки тракийски държави с различен живот .Останалите траки си остават в Източната Римска империя - Византия .По късно османците постепенно завладяват Византия , след това и България .Цялото тракийско мо
  • 10 Иван

    11 1 Отговор
    ре остава под османска власт . Това неминуемо се отразява на генетиката на завоевателите . Всички бели и европеидни турци са с тракийски произход . 400 години античност , 400 години римска власт , 1000 години византия , 500 години османска империя и някой да твърди че е античен македон , ей това е идиотия . Но тази идиотия не е само на македонците , а и на наглите гърци . Къде бяха тези гърци през 1000 години византия и 400 османска власт ? Не ги е имало , били са траки в различни империи. Защо е Филип Македонски , а не Филип Гръцки ? Защото МАКЕДОНИТЕ са тракийско племе , съществувало редом с голям брой други тракийски племена . Минали са 2400 години от тогава , това население днес живее в много държави . Никой не може да каже Къде и колко са . Всичко днес е политическа спекулация , наглост и интереси .
    А най голямото политическо обединение на траки е България през 5-и век , съществува 1000 години редом с Византия , съществува и днес . Гърция също е политическо обединение на траки но е много по млада държавица от България .
  • 11 Иван

    10 1 Отговор
    Цялата концепция на Македонизма е идиотска . Да твърдиш че си македон само защото преди 2400 години там е имало македони , ей това е да си идиот . Целия свят знае че "македонците " са чисти българи само те не го разбраха . Тракийски етнос е толкова голям че не може съществува в една държава . Днес траките са в много държави .България , Гърция , Македония , Сърбия , Румъния , Молдова, Украйна , Русия ...... Там където има източно (Византийско) православие основния държавотворческия елемент е ТРАКИЙСКИ . В някои страни траките са прекръстени на славяни , което е грешно .
    Но днешните македонци са чисти етнически българи . Не разбирам защо не се работи за национално обединение всички българи в една държава .

    Коментиран от #16

  • 12 стоян георгиев

    9 4 Отговор
    северномакедонците се дърпаха дърпаха и клекнаха на гърците,но учебниците им по история останаха антибългарски,гробовете на десетките хиляди убити български воиници разкопани и спорните моменти в общата ни история неизчистени.може само да се поучим от гърците как трябва да се деиства в подобна ситуация ,но уви у нас думата политик е синоним на некадърник.
  • 13 Отваряне размиване претопяване

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кеворк Яшхуян":

    А ти защо си мислиш ,че "Иванов" е българин ? Защото може да говори и пише на български ли? Това го могат и много бивши поданици на падишаха.А някои от тези "бивши" поданици на падишаха, още съжаляват за своята империя и работят подмолно за, нейното завръщане. От Албания започва лъча на тази така наречена мюсюлманска дъга на балканите.Всеки застанал на пътя със самостоятелност и самоопределение в своите територии им е враг.
  • 14 Пеньо

    0 0 Отговор
    Ескимосите отдавна си знаеха, че са северномакедонци.
  • 15 Все тая

    4 0 Отговор
    Заев, как няма да станете ,като вече СТЕ .хахаха
    На паспортите ще пише,Северно македонец. Цял свят ще ви нарича Северно македонци. Пък вие за какви се мислите , голем праз.
    Боле ме яйца
  • 16 Борисов

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Иванчо, уж отричаш македонизма но хитро ни пробутваш протурска ердоганова пропаганда. написал си някои верни неща но биеш към фесовете.

    Коментиран от #17

  • 17 Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Борисов":

    Всичко което съм написал е вярно . Това че ти не го разбираш и търсиш под вола теле е твой проблем .
  • 18 Македонец

    4 1 Отговор
    Мъдростите на ЗаеБ. Спечелил доверието на всеки един Македонец...
Новини по държави: