Last news in Fakti

9 Декември, 2018 14:08 1 834 15

АБВ иска оставката на Захариева

  • румен петков-
  • абв

Партията иска ЕК да се произнесе за държавната помощ, която плащаме на американските централи

АБВ иска оставката на външния министър Екатерина Захариева. Тя водела неадекватна външна политика. Водим агресивна политика. АБВ е срещу двойните стандарти в енергетиката. Ние сме за диверсификация на доставките, но когато това стане на конкурентен принцип.

Това заяви на пресконференция Любомира Ганчева, заместник-председател на АБВ.

Националният ни интерес означава преки доставки през Русия, според нея.

Държавата със своето бездействие прави така, че цените да се покачват.Партията алармира за фрапантни нарушения с проекти в енергетиката.

Лидерът на партията Румен Петков е скандализиран от ценообразуването на тока. 100 лева повече плащаме на "Марица" 1 и със 70 лева повече на "Марица" 3 за мегават час, отколкото на държавната "Марица". АБВ в следващия европарламент ще атакува Европейската комисия да развали сделката с американските централи. 500 милиона лева годишно българите оскъпяват цената на тока от двете американски централи.

Нашата битка за защита на националния интерес ще продължи, категоричен бе Румен Петков.

Ние сме входната врата на Европа, каза той.

АБВ ще иска директна доставка на газ през България.

От партията смятат, че външното министерство не защитава националния ни интерес. Затова АБВ иска оставката на министър Екатерина Захариева.

Партията смята,че натовски ракети ще бъдат разположени на наша територия. Това щяло да ни превърне в мишена.

Захариева е заплаха за националната сигурност, категорични са от АБВ. Първият ни дипломат нямала успех и на ниво ЕС. Тя не разбрала как работи Общността.

Ще искаме ЕК да се произнесе за държавната помощ, която ние плащаме на американските централи. Това заяви пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията.

„Начинът на ценообразуване на ел. енергия е повече от скандален. От него сме потърпевши като граждани и икономика и като общество и държава повече от 10 години“, коментира Петков.

„Имаме 350 млн., които заплащаме над това, което заплащаме на „Марица“ 1 и 140 млн. заплащаме на „Марица“ 3, над това, което получава нашата „Марица“ 2. Това е в най-изчистена форма държавна помощ“, обясни Петков. Според него това е престъпление към обществото и държавата.

„В подписания договор плащаме всички подобрения, които собствениците на 1 и 3 реализират в сферата на околната среда и т.н. Всичките, които нашата „Марица“ 2 си плаща сама и затъва в борчове за сметка на поддръжка на други две мощности“, каза Петков и заяви, че това е неконкурентна среда.

Лидерът на АБВ обърна внимание, че КЕВР е определил, че изкупува мегават час за 54 лв. от АЕЦ „Козлодуй“, а например топлоцентралите получават 173 лв. на мегават час. По думите му тук може да се види каква степен ощетява страната ни неизграждането на АЕЦ „Белене“.

„Ние като европейска партия искаме да запазим възможността Европа да получава газта на най-ниски цени, при най-добри условия“, допълни още Петков.
„Ако искаме да бъдем конкурентоспособни, трябва да си гарантираме електроенергия на ниска цена“, каза още Петков.

„Днес двата реактора, ако не бяха спрени от правителството на Станишев, щяха да бъдат въведени в експлоатация. Когато ни се обясняваше, че ще бъде по-лесно да се направят нови два блока на площадката в Козлодуй, ние казахме простичко - ако идеята е да ги направи „Уестингхаус“, ще фалира и „Уестингхаус“ фалира“, лидерът на АБВ коментира по отношение на АЕЦ „Белене“. По думите му страната ни е потрошила пари, за които е крайно време да се потърси отговорност.

Входирахме сигнал до министъра на енергетиката, в който сме описали скандални факти в сектора. Това са най-фрапиращите случаи в букета от мероприятия, действия и бездействия на институциите, заяви зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева.

Тя разкри, че български фирма без никакъв опит и с 2 лв. уставен капитал печели за газопровод – 22 млн. лв.

„Сами разбирате, че най-малкото буди такива едни въпросителни интереси на какъв конкурентен принцип, на каква конкурентна основа се взимат отговорни решения по изпълнение на огромни проекти, които ги плащаме всички ние“, допълни още Ганчева.

По темата енергетика зам.-председателят на АБВ заяви, че националният интерес се изразява в най-добрите условия, директната доставка на газ през Русия, без посредници, без да сме зависими, без да се оскъпява цената. По думите ѝ трябва за населението и отговорния бизнес да има най-добрите условия.

„Политическото противопоставяне и говорене според нас е несериозно и безотговорно. Най-лошото е, че то не е в наш интерес, в интерес на България, а цената я плащаме всички ние“, допълни още Любомира Ганчева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 japan

    10 17 Отговор
    всичко против руските интереси е 'неадекватна ' политика ..най обикновени рубладжиий и продажници...поредната руска партия АБВ...
  • 2 груйо

    13 9 Отговор
    Най после да се появят истини за хала на енергетиката.
  • 3 Кумчо Вълчо

    13 1 Отговор
    Тъпаци , като бяхте на власт защо не спряхте американските централи???? Това след Нефтохим е най - голямата далавера , никой не смее да я пипне ,не знам защо, толкова ли силно хапе??????
  • 4 Адолф

    11 3 Отговор
    Да си подаде оставката Екатерина Захариева ще бъде сменена със същото недоразумение като нея или по голямо.
  • 5 При Румен Петков

    9 3 Отговор
    Ли загинаха войничетата при Филиповци? Не че не бяха, мъртви, преди това! Г/р/ уменчо, ма много дебел гьон си, в сурата... поеми команда свободно и изчезни, ама за това трябват някои морално-волеви качества.
  • 6 На мнение съм

    10 3 Отговор
    Че енергетиците, живот си живеят, както казва народът! Малко бач, много кинт! А бедните умират от студ! Аплодисменти!
  • 7 SPQR

    7 7 Отговор
    Кои са АБВ и кой ги е питал за нещо?

    Коментиран от #13

  • 8 Тръмп

    7 10 Отговор
    АБВ са съветска партия на КГБ и могат да искат нещо само от шефа си Решетников!!!!:):):)
  • 9 гост

    6 10 Отговор
    Толкова е жалък , че чак не е смешен !!! България "плащала" 500 милиона за американските , а оня ден сигурно комшиите ни платиха 500 милиона за ТЕЦ 2 ???!!!! И това за тая година , а догодина ще са 750 , по догодина МИЛИАРД и т.н. !!!! А че американските ползват 2/3 от въглищата на "мините" и ако затворят , същия ден затварят и мините , тоест и ТЕЦ 2 и това са дреболии , нали !!!! Или Първанката и Руменчо им се прищяло евродепутатство и смятат с евтин популизъм да си спестят някой лев за предизборна кампания , май това ще е , раиш !!!
  • 10 Какво значи НЕП

    2 4 Отговор
    Комунистическа измишльотина, да се стриже народът! Абе, енергията, на хората е по-важна, от енергетиката! Виждате , че убивате нацията, но пуст егоизъм и лакомия!
  • 11 Властта делегира едни права

    0 1 Отговор
    На едни гилдии, под условие, да бъдат устроени нейни хора! Злоупотреба с власт, както учи Бакунин и Христо Ботев!
  • 12 ВКЙ

    7 5 Отговор
    Тук АБВ са прави както за американските централи, така и за АЕЦ " Козлодуй" и точни за госпожата чиято оставка искат.
  • 13 Чомбо

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "SPQR":

    В случая АБВ са прави. КЗП и КЗК трябва да глобят ББ и виновните, за тези парични грабежи от бг гражданите, а не да спят. Всички тези институции и комисии от 30 г. Работят други българите, но се водят за български... Що за гаврае това?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    0 1 Отговор
    Ма,що не ходиш да си пиеш и пикаеш по фонтаните,ми се правиш,че разбираш от политика?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове