11 Декември, 2018 18:11 1 806 15

Русия почете големия Солженицин (СНИМКИ)

  • русия-
  • паметник-
  • александър солженицин

Паметник на писателя беше открит в Москва по повод 100-годишнината от рождението му

Русия почете големия Солженицин (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

В Москва беше открит паметник на Нобеловия лауреат за литература Александър Солженицин. Откриването на паметника стана на стогодишнината от рождението на прочутия писател и съветски дисидент, предаде ТАСС.

Паметникът е на улица в центъра на Москва, която носи името на Солженицин. Той е бронзов върху пиедестал от гранит и представя автора на "Архипелагът Гулаг" с риза и панталон, вперил поглед пред себе си. На паметника е "изписано" със златни букви само името на писателя, но не се споменава неговата дисидентска роля, защото "целият свят знае кой е Солженицин и не е нужно никакво обяснение", казва скулпторът Андрей Ковалчук, който е създател на паметника.

На церемонията по откриването му присъстваха руският президент Владимир Путин, вдовицата на Солженицин - Наталия, и др. Путин взе думата и изтъкна мъдростта на писателя и неговата безгранична любов към родината.

Русия почете големия Солженицин (СНИМКИ)

Русия почете големия Солженицин (СНИМКИ)

"Дори в изгнание Солженицин не позволяваше на никой да говори презрително и лошо за Русия. Той се съпротивляваше на всякаква форма на русофобия", каза Путин.

"Той правеше ясно разграничение между истинската Русия, тази на народа, и особеностите на една тоталитарна система, която донесе страдания и трудни изпитания за милиони хора", каза Путин.

"Но най-важното е, че гласът на Александър Исаевич продължава да се чува, а неговите мисли, неговите идеи продължават да намират отзвук в съзнанията и сърцата на хората", допълни той.

За да отбележат стогодишнината от рождението на Солженицин, редица руски театри представят днес спектакли въз основа на негови творби. Кметството на Москва пусна приложение за "визита с екскурзовод" из столицата по следите на писателя. Синът на Солженицин - Игнат, пък дирижира по повод годишнината в Болшой театър опера, базирана на романа на баща му "Един ден на Иван Денисович".

Русия почете големия Солженицин (СНИМКИ)

Солженицин беше експулсиран от СССР през 1974 г., защото разобличил пред света ужасите на трудовите лагери. Той се завърна триумфално в Русия през 1994 г. след две десетилетия в изгнание. Няколко пъти към края на живота си той се среща с Путин, пред който не криеше критиките си към управлението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Преброяване на бесните язовци

    11 3 Отговор
    Ако някой не знае какво е демагогия...
  • 4 Отечествен Фронт

    4 18 Отговор
    Сложеницин е едно предателче
  • 5 Borislav Popov

    9 9 Отговор
    До като беше жив го гонеха като империалисти и го оставиха без гражданство даже, а сега го почитат, двуличници !
  • 6 НКВД

    3 9 Отговор
    Грешка на Сталин беше че свитна много рано Генрих Ягода трябваше да го задържи още няколко години!!

    Коментиран от #11

  • 7 1944

    6 8 Отговор
    болшевишката наглост е по-голяма от човешката глупост. да ме прощава айнщайн. унищожителите на християнството в източна европа се кръстят в църквите. убийците на свободата откриват паметници на дисиденти. остава да се извиним на султан ердоган за обесването на апостола левски.
  • 8 НКВД

    1 6 Отговор
    Повечето дори не знаят кой е Сложеницин и какво точно е критикувал по времето на СССР!!Не може да критикуваш човека който спаси СССР от гибел и цяла Европа и да очакваш карамфили!

    Коментиран от #13

  • 9 стоян георгиев

    7 7 Отговор
    добре че не е жив щото сега щеше да е в пандиза.солжелицин се бореше срещу това което се случва в съвременна русия.
  • 10 многострадалния

    1 1 Отговор
    Не съм чувал Солженицин да е убил някой.Или да е откраднал нещо.Вероятно заслужава паметник.
  • 11 Хер Отто Флик

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "НКВД":

    Явно обичаш евреите!
  • 12 Усмивката

    2 4 Отговор
    Гавра с паметта му.Путин държи слово.А споменава ли вътре за империята на злото и нейните бивши служители.А неговото име фигурира ли.Щото при нас си го знаеме като „пожарникаря от Банкя” Добър човек.Народен.Със склонност към амнезия.Мрази комунистите.Сега.А Путин мрази ли ги.А, забравих че е християнин.Той не ги мрази.Даже ги обича.Простил им е.Дет казват....„прости тяхното,за да ти простят твоето”
  • 13 Усмивката

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "НКВД":

    Сталин ли.???Сталин и Хитлер са подписали тайно пазено от такива като Путин ,споразумение за нападение и разграбване на Европа.Този ли спаси европа.На неговата съвест лежи милиони човешки жертви,разрушени домове,човешки съдби.Затова последните години от живота си полудява .Получава халюцонации и го обладава параноя.

    Коментиран от #14

  • 14 КГБ Териер

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Усмивката":

    Цитати из Алманаха по история на Сорос.
  • 15 Пеньо

    4 0 Отговор
    Ето това е ирония - представител на палачите да държи слово пред паметника на жертвите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания