Last news in Fakti

13 Декември, 2018 18:28 37 030 24

Можете да понижите кръвното си без лекарства! Ето как (ГРАФИКИ)

  • хипертония-
  • лекове-
  • природа-
  • кардиолози-
  • високо кръвно-
  • кръвно налягане-
  • хранене-
  • здраве

Кардиолози споделят най-добрите средства, дадени ни от природата, с чиято помощ да се справите с хипертонията

Можете да понижите кръвното си без лекарства! Ето как (ГРАФИКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Хипертонията или устойчиво повишаване на кръвното налягане е едно от най-разпространените заболявания в днешно време. По данни на НСИ около 2 милиона българи страдат от някаква форма на хипертония. Това неминуемо се отразява на качеството на техния живот.

Високото кръвно е един от водещите рискови фактори за смърт в световен мащаб, като от Световната Здравна Организация (СЗО) изтъкват, че това състояние е свързано с редица сърдечно-съдови и други заболявания, които всяка година отнемат милиони животи.

Хипертонията често пъти се развива без никакви симптоми и човек не осъзнава, че рискът, да бъде повален от инсулт или инфаркт, е много по-висок.

Можете да понижите кръвното си без лекарства! Ето как (ГРАФИКИ)
Снимки: shutterstock

Всички познаваме добре класическите препоръки на лекарите при лечение на хипертония — намаляване на количеството сол в храната, консумиране на повече свежи плодове и зеленчуци и редовно мерене на кръвното. Наред с всичко това повечето хипертоници трябва да приемат и лекарствени медикаменти, за да се справят с това опасно състояние.

Важно е да се поддържа здравословно тегло, да се спортува активно, да се ограничи или напълно да се спре алкохолът, тютюнопушенето и кофеиновите напитки.

Според експертите най-полезните храни, за намаляване на кръвното налягане, са зелените листни зеленчуци, заради високото си съдържание на калий, който помага на бъбреците да отделят по-лесно и ефективно солта в урината.

В диетата на един хипертоник трябва да присъстват основно храни, богати на калций, калий и магнезий, защото понижават кръвното налягане.

Можете да понижите кръвното си без лекарства! Ето как (ГРАФИКИ)
Снимки: shutterstock

Зеленчуците и плодовете са основен източник на калий.; калцият пък се съдържа в киселото мляко и сиренето; магнезият присъства в състава на зрелия фасул и граха, картофите, кафевият ориз, доматите, бананите, различните видове ядки и семена.

Сред продуктите, които кардиолозите препоръчват най-силно, са маруля, зеле, броколи, репи, спанак, рукола, кейл и манголд.

Включвайте зелените листни зеленчуци в менюто си толкова често, колкото е възможно. Сервирайте ги като отделно ястие или гарнитура към основните ястия, а защо да не ги пасирате и консумирате под формата на така модерните смутита.

Други важни храни, които трябва да присъстват в хранителния режим на хора, страдащи от високо кръвно налягане, са рибата и боровинките. Малките сини плодчета са с богато съдържание на антоцианини, които ефективно се борят със симптомите на хипертония. Същият благотворен ефект оказват и мастните киселини в рибата.

Можете да понижите кръвното си без лекарства! Ето как (ГРАФИКИ)
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    32 23 Отговор
    Пълни глупости! Аз съм мъж, около 60-те, със силно наднормено тегло (125 кг. 180 см.), не спортувам, пия умерено, пуша лула от 35 години. Според изписаното трябва да имам хипертония и проблеми със сърцето. Да, ама не - 125/80 кръвно и сърце на младеж - защо - не ям месо вече 20 години!

    Коментиран от #2, #11, #14, #15

  • 2 300

    31 8 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Статията е добра, все пак не всеки може да не яде месо, аз опитвах да го сведа до минимум но не можах да издържа, все пак съм разнообразил диетата с вегетарианска кухня
  • 3 300

    25 18 Отговор
    А от друга страна ти си единствен по рода си, другите със 125кг пиещи и пушещи са ходещи ковчези, даже лъхат на умряло, И ТИ САМИЯТ ЗНАЕШ ЧЕ СИ УНИКАТ НАЛИ ?

    Коментиран от #5

  • 4 Радо

    49 4 Отговор
    Чесън, чесън, и пак чесън!!

    Коментиран от #20

  • 5 Емил

    35 15 Отговор

    До коментар #3 от "300":

    Не е до уникалност! нЕ БОЛЕДУВА ТЯЛОТО, А ДУШАТА! Тялото само проектира проблемита на емоционалния и менталния свят на човека. Проблемите с високото кръвно се дължат на страхове (защитна реакция на организма при паника). А хората, чрез яденето на месо, поемат ужаса от смъртта на животното. Необходима е хигиена на чувствата, емоциите и мислите!

    Коментиран от #6

  • 6 Да, ама

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Съгласен съм с написаното от теб, а какво казва психосоматиката за наднорменото тегло?

    Коментиран от #7, #21

  • 7 Емил

    4 9 Отговор

    До коментар #6 от "Да, ама":

    Доста често е кармично, но е и синдром на собствено нехаресване.

    Коментиран от #8

  • 8 Да, ама

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Благодаря.
  • 9 Предник

    8 2 Отговор
    Рукола, кейл и манголд!
  • 10 Голям прос

    18 4 Отговор
    Излиза че трябва да съм веган според коментиращите. Ами изследвайте си порьозността на костите и ще видим кой ще носи идеалното ви кръвно. А колкото за ужаса който приемам с консумация на месото, е, някои казват, че растенията също имат душа. Без да вярвам и на двете, какво ще кажете за ужаса от откъсването на зеленчуците който приемате. Четох някъде че цветята например не харесват хеви метъл, но харесват симфонична музика. Все пак са растения. Рибите са също животни и се препоръчва месото им. Аз лично не се заблявам с глупости. Човека има кътници и кучешки зъби, защо ли са му

    Коментиран от #12, #19, #23

  • 11 Azzzzzzzzz

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Скоро ще разбереш...
  • 12 Пустиняка

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Голям прос":

    Да рупа месо....
  • 13 Веган

    14 1 Отговор
    Не ми върви пашата в този студ ..
  • 14 Г.З.

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Това тарикатлък ли е или хвалба?
  • 15 Birkenau

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Колко човека те обслужват токмак?
  • 16 Един с високо кръвно

    18 1 Отговор
    ВИСОКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ НЕ Е БОЛЕСТ, А СИМПТОМ!
    ЗАТОВА МНОГО ГО ОБИЧАТ ДОКТОРИТЕ: "ЛЕКУВАТ ГО " НА ОБЩО ОСНОВАНИЕ - ДЪЪЪЛГО И БЕЗУСПЕШНО!
  • 17 Шаран БГ

    5 3 Отговор
    ЗДРАВ ОРГАНИЗЪМ БОЛЕН ОРГАН НЕ ТЪРПИ - ТОЙ ПРОСТО САМ ГО ИЗЛЕКУВА ! Без напълно увредения , съсипан по една или друга причина, или генно-онаследен. Отделният човек може /стига да иска/ да откаже някаква храна или силно да я ограничи. Д.р Бийлер доказва, че храните са нашите лекарства ! /Реципрочно : до голяма степен и причина за нашите болести/ В Европа с най-ниска заболеваемост от високо кръвно налягане имат румънците . Отдават го на голямата употреба на царевицата като храна. / А ние , умниците, им се смеем и ги наричаме "мамалигари" / И най-много са засегнати народите, които употребяват приоритетно месна храна - предимно свинско месо !! Има хора с дотолкова извратен вкус и сбъркани разбирания и убеждения, че друга храна, освен месната,, плодовата, зеленчуковата или каквато друга пожелаете , не признават. Не бива де се изпада в крайности - водят до болестни състояния. НИЩО ПРЕКАЛЕНО ! - е казал древния мъдрец.Не бива човек да си "шета" на язика и небцето! Увреди ли се един орган /обърне ли се колата...../ цярове много...........
  • 18 Гост

    11 1 Отговор
    Номер едно е психическото състояние, емоциите, настройките към определени неща, които ни вълнуват. Диети, спорт са второстепенни. Казвам го от личен опит. Самоанализирайте се кое ви "вдига кръвното" и не го вземайте толкова навътре. Сменете си реакцията и подхода към нещата. Към едно и също нещо може да се подходи по различен начин. Не се вживявайте толкова по форумите. След това идват вече солта, месата, алкохола и т.н. Не спирайте да се движите. Преди 3-4 години се въртях около 145-150 на 95. Сега съм на 125-128 на 82-84. Без лекарства.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Боко

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Радо":

    А може и драпан!
  • 21 Красимира

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да, ама":

    Съгласна
  • 22 Красимира

    0 0 Отговор
    Съгласна
  • 23 С.В.

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Голям прос":

    О,не е вярно. Зъбите на хората не са създадени за хранене с месо. Погледнете кучешките зъби на хищниците и погледнете своите. Не са от най здравите и големи. За кътниците е същото. При хищниците те са двойни и броят на зъбите им не са 32,както при хората
    Това между другото отдавна е доказано научно.
  • 24 Денчева

    0 0 Отговор
    Никой не може да оспори начина на хранене за здравното състояние на организма. Вярно е, че са много вредните фактори на околната среда, които оказват влияние на здравословното състояние, но най-голямо въздействие имат хранителните навици. Не е задължително да се отказваме от определен вид храни, но просто някои трябва да се ограничават, за сметка на други. Човек е всеядно животно, но не и хищник, а също и тревопасно. Двете крайности са недопустими, тъй като сме от семейството на маймуните, трябва да се придържаме към тяхната диета, като даваме приоритет на растителната храна, изкуствената добавка на подправки като сол и захар е нежелателна и трябва да се ограничава, както и много преработените храни, защото така се предпазваме не само от хипертония, но и от диабет -2, онкологични заболявания и т. н., които са характерни не само за съвременния човек, но и за домашните любимци, отглеждани и хранени по подобен начин.