15 Декември, 2018 07:31 3 961 7

15 декември 1853 г. Ражда се Александър Густав Айфел

  • айфел-
  • кула-
  • творец-
  • инженер

Все пак творбата на Айфел за Световното изложение през 1889 г. го обезсмъртява

15 декември 1853 г. Ражда се Александър Густав Айфел - 1

На 15 декември 1853 г., във френския град Дижон се ражда знаменитият инженер Александър Густав Айфел. Той издъхва на 28 декември 1923 г. в Париж.

Между тези две дати той остава в историята с редица свои творби. Едни от знаковите са символите на Париж и Ню Йорк.

Символът на Америка – Статуята на Свободата – отчасти дължи появата си на Айфел. През 1881 г. инженерът разработил за нея рамката, която поддържа творбата на скулптора Фредерик Огюст Бартолди.

Александър Айфел получил образованието си в Централната школа по изкуствата и занаятите в Париж.

В духа на своето време инженерът строи железопътни линии, гари, мостове и виадукти. Айфел издигнал въртящият се купол на обсерваторията в Ница. Той е автор на един от парижките универсални магазини “Бон Марше”. Сградата е проектирана през 1876 г. и с нея се поставя нова епоха в архитектурата, в която сградите започнали да се украсяват с функционални метални елементи и стъкло.

Скандал с корупция застигнал и Айфел. Причината е, че той е работел като инженер в Панамското дружество. Айфел дори бил обвинен във вземане на подкуп в размер на 19 милиона франка, от фиктивни сделки

През 1883 г. той е бил осъден на две години затвор и глоба. Но касационният съд отменил присъдата, поради давност.

Все пак творбата на Айфел за Световното изложение през 1889 г. го обезсмъртява. Строителството започва през 1887 г. и продължило повече от 2 години. Височината на кулата е 317 метра, а много години тя останала най-високото чудо в света, докато през 1903 г. в Ню Йорк не бил издигнат небостъргачът Емпайър стейт билдинг.

Айфел е автор и на книги по аеродинамика, в които е описал резултатите от изследванията си в тази област. През 1920 г. Александър Айфел дори подарил лабораторията си в Отее на френското правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всезнайко

    12 0 Отговор
    И друго измисля, жена му все се оплаквала че дългите чорапи и се смъкват и той измисля коланчето със жартиера малко известен факт за Айфел!
  • 2 АЕЦа

    0 6 Отговор
    Направил е един уголемен стълб от електропреносната мрежа. :))

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Циганин

    3 0 Отговор
    Всеки път като видя Айфиловата кула по тиливизията въздишам.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иванов

    1 1 Отговор
    Айфел явно е бил провидец и е усещал бъдещата ислямизация на Франция. За в бъдеще тя ще бъде позлатено минаре и воят на мюезина ще се чува на стотици километри!
  • 7 Тръмп

    2 0 Отговор
    Айфеловата кула е затворена днес в знак на траур!!!:):):)