Лешниците повишават количеството на микроелементите и витамините в организма на възрастните хора, но за тази цел трябва да се ядат в големи количества. Същото важи и за хората на средна възраст.
Учени от университета на Орегон, провели изследване сред 32-ма доброволци на възраст над 55 години. Те трябвало да ядат по две чаши ядки на ден в продължение на 16 седмици.
Резултатите показали повишаване на количествата магнезий в кръвта и тези на вит. Е в урината, като същевременно бил отчетен спад в нивата на кръвната захар и лошия холестерол.
"Хората не обичат да пият мултивитамини, но лешниците са мултивитамин в естествена форма и не се пият", казва с лека усмивка Марет Трейбър, един от експертите в екипа на проучването.
Недостигът на магнезий и на витамин Е, е проблем, от който страдат много хора, най-често възрастните хора и бременните. За да повишат нивата им в организма, лекарите често пъти предписват на пациентите хранителни добавки и лекарствени медикаменти. Никой обаче не се сеща за лешниците.
Съставът на тези ядки ги прави изключително полезни за здравето, тъй като в тях има много полезни мазнини, мед и витамин B6.
Само в една шепа лешници (около 28 грама, или около 20 цели ядки) се съдържат 4.2 г протеин, 2.7 г фибри, 21% от препоръчителната дневна доза витамин Е, 12% магнезий, 24% мед, 87% манган, както и витамини от група В, фосфор, калий и цинк.
Лешниците също така осигуряват на организма ни значителни количества антиоксиданти, които защитават организма от оксидативен стрес.
Стресът може да увреди структурата на клетките в телата ни и да забърза процесите на стареене, рака и сърдечно-съдовите заболявания. Заради богатото си съдържание на фенолни съединения, лешниците могат да спомогнат за намаляването на този стрес и следователно да спомогнат за намаляване и на нивата на лошия холестерол, да възпрат възпалителни процеси в организма, както и да бъдат полезни за здравето на сърцето.
По-голямата част от антиоксидантите обаче, се съдържат в люспата на лешника и количеството им намалява при топлинна обработка като печенето.
Благодарение на високото си съдържание на мастни киселини, диетични фибри, антиоксиданти, калий и магнезий, лешниците спомагат за нормализиране на кръвното налягане.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Boxer
17:56 13.12.2018
2 незнайко
11:48 16.12.2018