Last news in Fakti

13 Декември, 2018 19:40 2 058 5

Ключово примирие в Йемен

  • йемен-
  • примирие-
  • оон

Прекратяване на огъня в Худейда

Ключово примирие в Йемен - 1
Снимка: БТА/AP

Враждуващите страни в Йемен постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в град Хувейда, съобщи France 24.

Информацията беше обявена от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. До споразумението се стигна след мирни преговори в Швеция, които продължиха през последната седмица.

В споразумението се включва разполагането на неутрални сили, които са под контрола на ООН, както и откриването на хуманитарни коридори.

Бойците и от двете враждуващи страни ще се изтеглят от региона. Ако примирието продължи по-дълго време, това ще се счита за голям успех, тъй като пристанището се счита за хуманитарен център в региона.

В момента Ходейда и столицата Сана са под контрола на бунтовниците – хуси, които организираха преврат срещу бившия президент Рабу Мансур Хади преди три години. В момента неговото правителство се опитва да си върне контрола с подкрепата на коалицията, оглавявана от Саудитска Арабия.

Правителствените сили обаче все още не могат да си върнат основните градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аристотел

    3 2 Отговор
    Кой този с гадната глава? Не вдъхва доверие ама хич!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Трай си Костов

    5 1 Отговор
    Саутидите след като убиха Хашоги и световната реакция по случая се уплашиха американците да не им изиграят номер в стил Кадафи и се отказаха от игрите в Йемен и сега по-спокойно явно ще го дават
  • 4 jambazina

    4 0 Отговор
    Саудите не са добра партия на война. Една от кифлите на Тръмп беше казала, че не могат да си проправят път с бой през хартиена торба и без подкрепата на САЩ щяха да са иранска провинция в момента, въпреки че имат втория по големина военен бюджет.
  • 5 Тръмп

    0 1 Отговор
    И се възцари мир в района,амин!!!:):):)