Last news in Fakti

14 Декември, 2018 08:44 2 845 6

ЕС отряза крилата на Лондон: Преговорите свършиха

  • великобритания-
  • ес-
  • брекзит-
  • тереза мей

Европейският съвет заяви отново, че няма да има предоговаряне на споразумението с Великобритания

ЕС отряза крилата на Лондон: Преговорите свършиха - 1
Снимки: БТА/АР

Европейският съвет реши тази нощ, че постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС не подлежи на предоговаряне.

В заключенията, посветени на този въпрос, се посочва, че предвидената в споразумението предпазна мярка за границата между Ирландия и Северна Ирландия е само защитен механизъм. Европейският съвет изразява очакването той да не се прилага, както и до 31 декември 2020 г. да бъде възприет друг възможен подход. Ако прилагането на мярката се наложи, това ще бъде временно, до намирането на постоянно решение.

На пресконференция след първия ден от заседанието на Европейския съвет председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква от "британските приятели" да кажат как си представят бъдещите отношения с ЕС. Очакваме в следващите седмици да ни съобщят очакванията си, имаме нужда от яснота, добави той.

Юнкер съобщи, че на 19 декември ЕК ще представи подготовката си в случай, че Великобритания напусне ЕС без споразумение. Британският премиер Тереза Мей се бори смело, но няма резултати, коментира той.

Най-вече бихме искали да се знае, че предоговаряне на споразумението няма да има, нови правни задължения няма да бъдат поемани, посочи председателят на ЕК. Попитан дали наистина е възможно с напускането на Великобритания да бъдат въведени визи за гражданите на ЕС и за британците, той поясни, че този въпрос е част от преговорите за бъдещите отношения с Лондон.

ЕС отряза крилата на Лондон: Преговорите свършиха

Необходимо е одобрение на споразумението не само на британския парламент, но и от Европейския парламент. Това са два парламента - единият е континентален, другият е островен, мнението и на двата е важно. Останах с впечатлението от дебатите в британския парламент, че има голямо разнообразие от мнения, стори ми се, че няма да има съгласие в никаква посока. Струва ми се, че трябва да започнем преговорите за бъдещите отношения на ясна основа. Струва ми се неудобно да се очаква ЕС да предложи посоката. Според мен по-скоро Великобритания, британското правителството или парламентът в Лондон, трябва да кажат какво желаят в бъдеще от ЕС, заяви Юнкер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не БЕ не ви ли омръзна:

    9 1 Отговор
    Да си пълните новините всеки ден с ще остане ли в ЕС или не!?!?? То е ясно имаше референдум и ще се изпълни!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Охо,

    2 0 Отговор
    щом Ишиаса е още там, мирише на джибри.
  • 4 Пламен

    0 1 Отговор
    За предателите - смърт!
  • 5 емо

    1 0 Отговор
    Не ми е ясно как Европейците надхитриха "високомерните, надмените,,подлите и хитрите " англичани.
  • 6 Иво

    1 0 Отговор
    .... как си представят бъдещите отношения с ЕС.... - ами те изобщо не си представят НИЩО ! Найджъл Фараж, Борис Джонсън.... и сие се пениха , пениха, а после се изпокриха ! Нали искаха излизането на Великобритания от съюза? Ами ето ви го сега! Какви предоговаряния повече? Пък да видим след това как ще се оправят с Шотландия, Ирландия .....! Великото кралство!
Новини по държави: