14 Декември, 2018 10:54 2 075 8

Лондон и ЕС трябва да се приготвят за нов референдум

  • брекзит-
  • тони блеър-
  • великобритания-
  • ес-
  • референдум-
  • нов

Възможен ли е такъв сценарий?

Лондон и ЕС трябва да се приготвят за нов референдум - 1
Снимка: Shutterstock

Бившият британски премиер Тони Блеър ще заяви днес на проява в Лондон, че Великобритания и Европейският съюз трябва да се приготвят за втори референдум за Брекзит, защото парламентът най-вероятно няма да одобри постигнатата от премиера Тереза Мей сделка за излизане от ЕС, предаде Ройтерс.

По-малко от четири месеца преди посочената дата за Брекзит Мей отмени планираното гласуване в парламента на постигнатата с Брюксел сделка, след като призна, че депутатите най-вероятно ще я отхвърлят. Обръщайки се към лидерите на ЕС в Брюксел, Блеър ги призовава да реформират блока, за да получи Великобритания по-силен стимул да остане негов член. "Сега е времето за подготовка.

Парламентът трябва разумно да разгледа една по една различните възможности и да постигне съгласие за някоя от тях или за референдум, а Европа да гарантира, че ако Великобритания преосмисли позицията си, и тя ще е готова да преосмисли своята", пише в разпространената предварително реч на Блеър.

Едно предложение за реформиране на ЕС ще демонстрира, "че политическото ръководство на Европа и Великобритания са чули основните притеснения на гласувалите за Брекзит". В речта на Блеър се казва също, че ако парламентът не може да вземе решение за съдбата на Великобритания, то депутатите трябва да оставят това решение на британския народ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    14 1 Отговор
    Ето подходящ момент ЕС да се реформира и да загърби двойните стандарти и джендъризма.
  • 2 среднощен

    6 0 Отговор
    Защо ли ми звучи много познато..!? Блеър ни говори за нов " политически елит", който ще управлява ЕС! "НАДНАЦИОНАЛЕН", е - с повече представители от Германия, Франция но и от UK..!? Време беше глобалистите да "изплюят" камъчето..!? Готвиме се за нов Брекзит, това е ситуацията..!!
  • 3 Икономист

    5 3 Отговор
    Браво на Блеър това е най-разумното.
    Референдум с 3 опции:
    1.Брексит без сделка.
    2.Брексит с Мей сделка.
    3.Без брекзит.
    Сега вече всеки знае дори и без никаква кампания как изглеждат 3те опции, така че няма нищо по демократично от това.
    До март референдума може да се проведе и веднага резултата да се обърне в закон.

    Коментиран от #4

  • 4 No Exit from Brexit

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Икономист":

    Ако има втори референдум сега, Кралството остава в ЕС с 52/48 гласа. Но половината все пак е за излизане от ЕС, те няма да се примирят, и ще искат трети референдум. Кралството показва че Брюксел трябва да се промени-децентрализация, запазване на националното самоуправление, все по-затихващи функции на Европарламента и европейския съд и всичките наднационални институции. Спиране на безумната имиграция от третия свят. Кралството си има парламент и друг не му трябва, имат си достатъчно имигранти и повече не им трябват. Затова гласуваха за брекзит преди две години, точно по време на имигрантската вълна и безумието на Меркел. С две думи, те искат икономически, но не политически съюз. Всеки да си знае границите.

    Коментиран от #5

  • 5 Икономист

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "No Exit from Brexit":

    Напротив всъщност сега проблемът е митническият съюз!!!!! Ако е така както казват щяха да приемат сделката, но те не я приемат. Всъщност идеята на Корбин е това което ти казваш, но той няма думата в момента.

    Коментиран от #6

  • 6 No Exit from Brexit

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Икономист":

    За митническия съюз се разбраха. Твърдата граница в Ирландия ще отреже главата на всеки британски премиер. Мей зависи от гласовете на юнионистите, а те никога няма да приемат каквато и да било форма на отделяне от Кралството. ЕС трябва да даде гаранции по това което искат те, и, дай Боже, януарският вот ще мине. Камшиците в парламента вече плющят, а това ще принуди всички двоумящи се консерватори да гласуват за Мей.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Икономист

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "No Exit from Brexit":

    Да де разбраха се ама Мей се разбра!!!!!!! Обаче гласуването щеше да е на 11ти и Мей каза отлагам го няма да мине!!!!!
    Няма отстъпка това е 100% всички го разбраха най-много някакво ала бала в политическите декларации. Всъщност сделката на Мей е пълен провал и Англичаните го знаят, Мей казва има 2 години преходен период до тогава ще измислим нещо!!!! Не няма или СИ в европейският митнически съюз и проверки в морето или ИРА вие си изберете???? Това няма да се промени след 10, 20, 50 години щото Норвегия ще се обиди и ще каже чакай бе аз да не съм по глупава и т.н.
  • 8 Икономист

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "No Exit from Brexit":

    Всъщност гласуването за вот на доверие на лидер на консерв. мина 200 за и 114 против. И това само в консерваторите, сделката няма минаване никога!!!!!!
Новини по държави: