Last news in Fakti

14 Декември, 2018 15:33 6 266 16

ФАКТИ единствени с въпроси към депутатите за Бюрото за контрол на СРС-та

  • бюрото за срс-
  • срс-
  • подслушване-
  • илко желязков

Кандидатът на Воля опита да избяга от поставените въпроси

ФАКТИ единствени с въпроси към депутатите за Бюрото за контрол на СРС-та - 1
Снимка: БГНЕС

ФАКТИ единствени от българските медии бяха изпратили писмени въпроси до парламента за новия състав на Бюрото по контрол на СРС-та.

Това става ясно от днешното заседание на ресорната парламентарна комисия. Нейният председател Димитър Лазаров в началото на заседанието за изслушването на нови членове на Бюрото за контрол на СРС-та заяви, че ще изчете въпросите, защото те отразяват интереса на гражданското общество към темата. Въпросите не са публикувани на сайта, защото в правилника за избор на нови членове на Бюрото не предвижда медиите да поставят въпроси.

Все пак той прочете въпросите на ФАКТИ:

- Доколко Илко Димитров Желязков е допустим за член, след като в публикации в медии през 2001 г. той е освободен от Националната служба за сигурност по обвинения за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупционни действия?

- Как изборът на Пламен Колев Иванов и на Илко Димитров Желязков ще гарантират прозрачност и контрол над използваните СРС-та?

- На какво основание щатен служител на ДАНС е попълнил декларация, за да бъде предложен?

- Това не е ли в нарушение на чл. 45 и чл. 47 от Закона за ДАНС?

- Пуснал ли е Пламен Колев Иванов предизвестие за за прекратяване на взаимоотношенията си с ДАНС в изискуемия от закона 30-дневен срок?

ФАКТИ единствени с въпроси към депутатите за Бюрото за контрол на СРС-та
Снимка: БГНЕС

Запознахме с тях и присъствието на Пламен Колев Иванов и на Илко Димитров Желязков на днешното изслушване показват, че те отговарят на всички условия. Освен това те са получили достъп до секретна информация, който не се издава от Народното събрание, а от независим орган при строга процедура, заяви в началото на заседанието Димитър Лазаров.

Той посочи, че Пламен Колев Иванов не е в нарушение на чл. 45 и чл. 47 от Закона за ДАНС, защото тези разпоредби се отнасят за изборни длъжности като участие в изборите за парламент или президент.

Самият Пламен Колев по време заседанието отказа да вземе отношение по поставените въпроси.

След края на заседанието той заяви пред ФАКТИ, че се е консултирал с юристи преди да приеме номинацията от партия Воля. Спазването на закона винаги ме е водило в изпълнението на моите служебни задължения, уточни Пламен Колев.

Както ФАКТИ вече предупреди

Формално Пламен Колев Иванов има необходимия стаж да влезе в Бюрото за контрол на СРС-та.

Въпросът е, доколкото като служител на ДАНС, Пламен Иванов безпристрастно ще се грижи за правата на гражданите, а няма да изпълнява поръчки.

Юристи смятат, че кандидатът на Воля за Бюрото за контрол на СРС - та, първо трябва да подаде оставка от заеманата в момента длъжност в ДАНС и тогава да се кандидатира. Това е процедурата, която следва разпоредбите на чл. 45 и чл. 47 от Закона за ДАНС, както и чл. 130 от правилника за прилагане на закона за ДАНС.

Така той участва в състезанието за Бюрото за контрол на СРС-та, но не се отказва от заплатата си и „топлото си местенце“ в ДАНС.

Това е порочната схема „win – win”. И в двата случая Пламен Иванов печели. В този случай обаче губят гражданите и демокрацията.

Държавна агенция „Национална сигурност” е специализиран орган за контраразузнаване и сигурност, чиято основна мисия е разкриване, предотвратяване, пресичане и неутрализиране на заплахите за националната сигурност.

Агенцията е създадена, за да осигури ненамеса във вътрешните работи на българската държава от страна на външни фактори, да предоставя необходимата информация на висшите органи на държавна власт за провеждане на политиката по националната сигурност и вземане на решения в съответствие с националните интереси.

В изпълнение на законовите си функции ДАНС работи с целия инструментариум от оперативноиздирвателни методи и средства, се посочва на сайта на службата.

Всеизвестен факт е, че специалните служби по света се изкушават да прекрачват закона. В същото време гражданското общество изработва механизми, за да се противопостави на безконтролното подслушване и следене.

За целта беше създадено Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства като е независим държавен орган, който осъществява наблюдение на процедурите по разрешаване, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства.

По тази причина издигането от ВОЛЯ на Пламен Колев Иванов повдига редица въпроси.

Основният е доколко един служител на ДАНС ще може безпристрастно да контролира не само бившата си служба, но и други органи да не се изкушават да подслушват или следят незаконно гражданите.

Надвисналата заплаха той да оглави Бюрото след политически договорки намирисва на поредния гешефт.

В момента е известно, че четирима от тях са сегашните членове на бюрото, номинирани за втори мандат от същите политически сили. Това са – председателят Бойко Рашков и Илия Ганев, посочени от БСП, Огнян Атанасов, номинация на ГЕРБ, и Огнян Стоичков – кандидатура на Обединени патриоти, внесена на лидера на "Атака" Волен Сидеров. ДПС предлага Илко Желязков.

Предложеният от ДПС за заместник – председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Димитров Желязков е действащ директор в Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. В същото време той е председател на съвета на директорите на ТЕЦ „Марица Изток 2“ АД, както е и член на Съвета на директорите на търговското дружество „Ай Си Джи Би“ АД.

Това е абсолютно нарушение на закона за държавния служител. Законът е категоричен, че държавни служители, нямат право да участват в никакви търговски дружества, както и в съвети на директори в такива търговски дружества, включително и като контролни органи.

От своя страна „Терминал 3“ припомня, че Илко Желязков достига до ниво началник на сектор в направление „А“ на НСС. През 2001 г. обаче е освободен от структурите на службата за сигурност като според публикации в медиите, отстраняването му е за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупционни действия.

На фона на затруднената комуникация между бюрото и ДАНС, агенцията всъщност произвежда най-неграмотните искания за СРС, става ясно от последния доклад на Бюрото за контрол на СРС-та. От една страна ДАНС е отправил най-малко такива до съда, а от друга е получил най-много откази, заради различни нарушения на изискванията.

В последния доклад на Бюрото за контрол на СРС-та официално се признава, че през 2017 г. в структури на ДАНС са били осуетени три проверки. Още по-тревожно е, че това вече е официална позиция на ръководството на Агенцията.

Издигането на служители от ДАНС с амбиции за началнически постове поставя в опасна зависимост гражданското общество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    16 2 Отговор
    Работете за Народа,че Националните Медий ИМ ОСИГУРЯВАТ МЕДИЕН КОМФОРТ.

    Коментиран от #8

  • 2 Онзи

    18 4 Отговор
    Еее... кой - коий другаря борисоФ !!!
  • 3 Вуна

    25 4 Отговор
    Всичко идва от тиквата и негавата ГРУПИРОВКА гроб !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 4 Сатаната

    23 1 Отговор
    Каквото и да питате и да ви или да не ви отговарят 90% от нас знаем че си правят каквото си искат. А, питайте какво стана с Танев и Мишо бирата и жена му, ама нямате топки.

    Коментиран от #5, #16

  • 5 Крипли

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сатаната":

    Аз пък поздравявам Факти. Въпреки че със сигурност има още въпроси, на които да отговаря тая сбирщина подлоги.
  • 6 доко

    13 1 Отговор
    срс се поема от цецко ушко най доброто полицай и най доброто мафиот в света..цецко ушко е всепризнат от сичкото световна полицияи дажеи от интерпол даже папата се моли за него..муу
  • 7 ванката

    12 0 Отговор
    с въпроси нищо нества доказано е трябва да играе тоягата до тогава цирка ще е пълен!!!
  • 8 коментари

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Какво е това "медиЙ"?

    Коментиран от #9

  • 9 Коментар

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "коментари":

    Иформационни Пропагандни Новини с цел Облагодетелства Личност Партия Структура или Интереси.Отклонява Общественото Внимание При Нужда Или Осигурява Медиен КОМФОРТ НА ДАДЕНИТЕ ПО ГОРЕ Са НАПИСАНИ.КАКТО СЕ ИЗПОЛЗВА И ЗА ПРОПАГАНДИРАНЕ FAKE NEWS Изопачаване на Информация с цел уронване Авторитет Усмиване и Неглежиране на Дадена Личност или Личности Структора или Звено.Както и за усложливо премълчаване на Нередноссти Държавни Структорни или на Личности .МЕДИЙНИ КОМФОРТИ РАЗБРА ЛИ.
  • 10 антрашпиц

    7 0 Отговор
    Факти бг:Защо сте толкова наивни и си въобразявате че някой ви бръсне за слива и ще ви отговори?Власта се е самозабравила и народа не я интересува.
  • 11 Тръмп

    2 0 Отговор
    Щом е издигнат от ВОЛЯ,значи ще работи усилено за КГБ и Путин!!!:):):)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гари

    1 3 Отговор
    Ау-у-у колко са страшни. Пуделите от "Факти" питат. Треперете !
  • 14 Кълвач

    0 0 Отговор
    Бля, бля, бля, Венци! Ти си Поръчков и не ти вярвам!
    И не трий , може да си прав , но си лъжлив, както и сайта ви!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Честните хора страдат

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сатаната":

    Умориха ги комундетата. Господ с Инфаркт и тях ще дари !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове