14 Декември, 2018 20:55 4 647 11

Защо цените на имотите в Берлин растат неудържимо?

  • германия-
  • берлин-
  • цени-
  • имоти

8000 евро за кв. м.? Толкова струва ново жилище в хубав квартал в Берлин. Там е все по-трудно да се намери имот на приемлива цена. А само преди 10 години е имало жилища за около 15 000 евро, казват брокери.

Защо цените на имотите в Берлин растат неудържимо? - 1
Снимка: Shutterstock

Берлин е град на контрастите. Нещо, което си личи и от жилищните сгради - в квартал Кьопеник например могат да се видят както сгради в сталинистки стил, така и типичните социалистически блокове, но и идилични еднофамилни къщи. Имено в този квартал в източната част на града се намира и офисът на агенцията за недвижими имоти L&B Immobiliya.

Изпълнителната директорка на агенцията Люба Баумгертнер е от Украйна. Преместила се да живее в Германия преди повече от 10 години. Тя си спомня много добре как само допреди десетина години заедно с колегите си се опитвали да убедят клиенти да си купят жилище в Берлин за някакви си 10-15 хиляди евро. Суми, които днес изглеждат смешно ниски. Тогава много клиенти отказвали, а днес съжаляват, разказва Баумгертнер.

"Всичко се продава"

Днес такива цени в Берлин вече няма. "На практика всичко се продава, независимо от цената", казва брокерката на недвижими имоти. За малките жилища от по-ниския клас на цени около 100 хиляди евро веднага се намират купувачи. "Но дори и цената да е висока, жилището пак се продава - може би малко по-късно, когато цените се покачат отново и на фона на останалите офертата вече не изглежда скъпа", допълва тя.

Някои клиенти изпадат в паника, защото знаят, че цените ще продължат да растат. Затова са убедени, че трябва да действат бързо и на момента. "В момента имаме много запитвания", посочва по този повод Баумгертнер. Тя е съгласна с експертите, които твърдят, че пазарът на недвижимите имоти в Берлин е прегрял.

В германската столица има недостиг на жилища на приемлива цена - независимо дали под наем или обявени за продан. Според експертите има две основни причини за този дефицит: от една страна населението на Берлин нараства, гонейки вече 4 милиона жители, а в същото време се строят недостатъчно жилища. А това води до експлозия при цените на имотите.

Актуално проучване на консултантската компания PwC от ноември 2018 потвърждава, че пазарът на недвижими имоти в Берлин и другите големи градове в Германия е прегрял. При това до такава степен, че за първи път от много години насам се забелязва спад на чуждите инвестиции в жилища в Германия: през последните 12 месеца те са намалели с 3 милиарда евро - на 65 милиарда евро. Чужденците предпочитат вече да влагат парите си в покупката на недвижими имоти в съседна Франция.

"Германските банки всъщност оценяват стойността на повечето обекти с 1/3 по-ниско от цената, заявена от продавачите", казва Люба Баумгертнер. Тоест, банките не споделят по-високите очаквания на търговците. "Но цените се покачват и ще продължат да се покачват", уверена е брокерката, добавяйки, че немалък принос за това имат и клиентите от Русия, както и от страните от бившия Съветски съюз.

Всеки пети купувач говори руски

"Рускоговорящите клиенти за нас са много важни", уверява шефът на продажбите в Rubina Real Еstate GmbH Щефан Шулце. Неговата фирма се е специализирала в продажбите на имоти на чужденци. Около 20 процента от клиентите му са рускоговорящи. Той също потвърждава, че има огромен интерес към покупката на жилища. По думите му, търсенето дори доста надвишава предлагането.

Щефан Шулце казва още, че германската столица е идеалното "тихо убежище" за такива инвестиции: от една страна Германия предлага политическа стабилност и икономически ръст, а от друга - цените продължават да нарастват, което прави инвестициите в имоти рентабилни. Експертът посочва, че след началото на конфликта между Русия и Украйна се забелязва известен спад на клиентите от Русия, но затова пък нараства броят на други рускоговорящи клиенти, например от Азербайджан и Украйна.

Луксозни апартаменти за руските студенти

И компания Ziegert търгува с недвижими имоти. Тя също оценява дела на рускоговорящите си клиента на около 20 процента. На една пряка от "Курфюрстендам", основната търговска улица в бившия Западен Берлин, фирмата в момента строи нови жилища, десетина от които вече са закупени от руснаци - на цена от 8000 евро за квадратен метър. Руснаците търсят и луксозни апартаменти за децата си, които идват да следват в Берлин.

Представителят на компания Ziegert Тил Йоханес Брюхьофенер-Маккаурт очаква цените да продължат да растат, но лично той предпочита да не сравнява пазара на имоти в Берлин с тези в Лондон или Париж. По думите му, германската столица има друга социална структура, други доходи и съвсем различна история. "Говорим за един сравнително по-млад град, в който все още много ясно личат следите от разделението му на две части - източна и западна." А най-важното, според него: Берлин има голям потенциал, що се отнася до ръста на цените на недвижимите имоти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цоле

    4 6 Отговор
    американските наемници си харчат кървавите пари

    Коментиран от #9

  • 2 арис

    15 1 Отговор
    Статията сочи че не само в Б-я има балон.
  • 3 сико

    17 0 Отговор
    Меркел "покани" над един милион чуждоземци,нормално е да има скок.В БГ населението намалява и пак има скок.
  • 4 Всички бягат от русия

    11 6 Отговор
    Статията показва, че дори и най-задръстените- руските алконoлици бягат от азиатската кочина и гледат да се уредят в цивилизована страна!
    А червеният драскач който навърта трудов стаж плюейки по “люлката на културата” може само да го духa!
  • 5 Банго васил

    4 2 Отговор
    Да ходят там да ги ръгат амуджитата не мерси!
  • 6 будилник

    4 0 Отговор
    Светна ми лампичката.Трябва на голия си и кафяв задник. Да сложа и една ипотека за нещо дето цената му е двоина.Та да мога после хубавичко да се наредя. Пък и да уредя после някои с повечко акъл от мен с бърлога в която съм хвърлил 20 бона за обзавеждане и ремонт. Още в понеделник съм в банката да видя на колко ми оценяват годинките живот дето ми остават.
  • 7 Пинчера

    2 2 Отговор
    Ами при тези замразени лихви е нормално да се купува имот -носи наем

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "цоле":

    100% СИ ПРАВ
  • 10 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пинчера":

    В Германия доходността от наем е ниска. Има много данъци, такси и пр. Които изяждат наема преди да е стигнал до тебе. Освен това един път вкараш ли наемател, няма вадене. Системата работи за тях.
  • 11 30.03.2019

    0 0 Отговор
    В Германия може. В България НЕможе. Българите са намалели с 500 хил. за десет години. Масовият купувач в момента е на възраст 30-40 години. През 2050 година когато ще са в ранните години на своята пенсия (ако доживеят изобщо до тогава) населението в България ще е 5 милиона, а 50% от тях ще са цигани. Я кажете мили брокери, колко ще струва тогава апартамент от 100 Хил. Евро?
    Според мен НИЩО! Кредити , платени статии брокери МИЛИОНЕРИ,а българин вечен длъжник на мама банка.