15 Декември, 2018 14:25 7 287 15

Не искаме от Интерпол да дири Ветко и Маринела Арабаджиеви

  • ветко арабаджиев-
  • интерпол-
  • издирване

България май прикрива мафиотски клан

Не искаме от Интерпол да дири Ветко и Маринела Арабаджиеви - 1
Снимка: БГНЕС

Три месеца и половина след като Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха обвинени задочно, а адвокатът на сина им каза, че се прибират до дни, двамата не са в България, а имената им не са в списъка на издирваните, качен на сайта на Интерпол.

Това разкрива сайтът на "Дневник".

Имената на всички обвинени по т.нар. дела с обществен интерес през последно време и обявени официално от българската прокуратурата за издирвани от Интерпол са на интернет страницата на организацията - Евелин Банев - Брендо, братя Галеви, Цветан Василев, Димитър Желязков - Митьо Очите, избягалия от Софийския затвор Радослав Колев и др.

Арабаджиеви са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, укриване на данъци и пране на пари. При акция на прокуратурата в края на август в хотелите на Арабаджиев "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив бяха открити и иззети над 10 млн. лв. Тогава беше задържан сина им - Вълчо Арабаджиев, който е в ареста и две счетоводителки.

След акцията зам. главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев заяви, че спрямо семейство Арабаджиеви има издадена европейска заповед за арест и се търсят от Интерпол. Тогава разследващите имаха данни, че двамата обвиняеми са във Франция. Но Гешев подчерта, че не са на почивка, а се укриват.

Имената на Арабаджиеви не са на сайта на Интерпол. На въпрос на "Дневник" от международната организация обясниха, че не коментират конкретни случаи или хора, освен при специални обстоятелства и с одобрението на съответните държавни власти и насочиха въпросите към българските разследващи органи.

Наблюдаващият делото прокурор Кирил Пейчинов каза за "Дневник", че Арабаджиеви се издирват от Интерпол. Неофициално от държавното обвинение казаха, че организацията качвала имената на някои издирвани, а на други - не.

Според интернет страницата на международната полицейска организация има две причини, според които имената и снимката на издирван не са публикувани - не е искано издирването му или изискващата страна е поискала за червената бюлетина (за издирване) да знаят само разследващите органи на другите държавни членки в организацията. Искането на България Интерпол да издирва Арабаджиеви беше многократно и публично прокламирано от прокуратурата.

На сайта на Интерпол са имената на обвинени българи, чието местонахождение е известно като бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който е в Белград и се е явявал няколко пъти пред местния съд, който разглежда искането за екстрадицията му, както и Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, който е в турския арест.

Сред издирваните българи е и Георги Станоев, известен като Малката Бирма, той се издирва заради разследване срещу престъпна група за нелегални цигари. Акцията срещу Станоев, баща му - Евлоги Станоев, Голямата Бирма и брат му Антон Станоев, се проведе след тази срещу семейство Арабаджиеви. В средата на септември спецпрокуратурата направи претърсвания и изземвания в офисите на дружествата, стопанисващи свързаните с тях ресторанти "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест" в София. Антон Станоев също беше обявен за издирване, но той се предаде сам на прокуратурата. Към днешна дата неговото име е свалено от сайта на Интерпол и не е сред издирваните. Предаде се и баща им Евлоги Станоев, но неговото име също не беше качено на сайта на организацията, а адвокатът му Ина Лулчева каза, че той не е издирван, призоваван или търсен по някакъв начин.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan

    65 2 Отговор
    Ясно, вървят пазарлаци с колко да се откупят и затова ги държат на полусъединител. Създателя им иска ресто...

    Коментиран от #12

  • 2 Симо

    32 2 Отговор
    Вълчо е наше момче.
  • 3 vvvvv

    36 1 Отговор
    Много знаят и много са плащали. Държат ги изкъсо, за да ги изтръскат.
  • 4 Ганю Ганев

    32 2 Отговор
    Мафия!? Не може да бъде!
  • 5 ванката

    28 2 Отговор
    поредните циркове на герб всеки от дипница знае ме галеви често се въртят там което означава че са си в бг брендо също си е тука даже и хотел си купи скоро?!? за митьо и цецко няма смисъл да коментирам а за радо жалко за момчето но никога няма да го намерят любимия му го е пратил при създателя...а тоя вълчо е отроче на сегашната власт затова се сапунисват нещата около него но това е то герб съдадена от бивши мутри наричащи се бизнесмени и поставили най-простичкия и изпълнителен за лице на групировката им а те се крият от народа и се наслаждават на рая който са си създали
  • 6 Голям Слон

    33 1 Отговор
    Нашите прекрасно знаят, че трябва да ги търсят в ЮАР, но защо да го правят, ако получат онова, което са си поискали. Всичко, което не се купува с пари, се купува с много пари :-) Стара мъдрост!
  • 7 среднощен

    21 0 Отговор
    "Шоуто трябва да продължи"..!? Просто се променя разпространителя на билетите и евентуално цената им..!?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 тринити

    22 0 Отговор
    ВЕРОЯТНО СУМИТЕ СА ПРЕВЕДЕНИ ЗА КОЛЕДА/ 3 /
  • 10 Абе

    21 0 Отговор
    В държавата на мутрите е така!Плащаш си и никой не те закача!Пародия на съд, пародия на държавност,пародия на стопанисване ,пародия на грижа за обикновения гражданин Да се чудиш защо на запад /а вече и на изток, и на юг в Африка дори/ ни се подиграват и осмиват!???....??
  • 11 Абе

    15 0 Отговор
    В държавата на мутрите е така!Плащаш си и никой не те закача!Пародия на съд, пародия на държавност,пародия на стопанисване ,пародия на грижа за обикновения гражданин Да се чудиш защо на запад /а вече и на изток, и на юг в Африка дори/ ни се подиграват и осмиват!???....??
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Морук

    15 0 Отговор
    Отиде му хотелчето язък ше са научат те да си плащат на Боко тиквата
  • 14 Санчо

    11 0 Отговор
    По-скоро ги погнаха за да обсебват бизнеса им настоящите на власт. Нагледахме и наслушахме се на лъжи от властта от 30 години и повече досега.Ако Арабаджиеви са престъпници могат ги осъди . Но явно не са, а само ги рекетират. Двойна мярка в Правосъдието.

    Коментиран от #15

  • 15 Gencho

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Санчо":

    "Ако Арабаджиеви са престъпници..." - нима имаш съмнение в това?