16 Декември, 2018 18:30 2 666 2

Сърбия пренася войната с Косово в ООН

  • сърбия-
  • косово-
  • оон-
  • александър вучич

Президентът Александър Вучич ще участва в заседание на Съвета за сигурност

Сърбия пренася войната с Косово в ООН - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще участва утре в заседанието на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Белград след формирането на армия на Косово, и веднага след това ще замине за Брюксел за участие в среща на регионалните лидери, организирана от Федерика Могерини, предаде Танюг.

Вучич потвърди новината и уточни, че по покана на Могерини на срещата ще присъстват премиерите на Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония и трима президенти - той, на Черна гора и на Косово.

На работна вечеря в сряда те ще разговарят с Могерини за регионалното сътрудничество.

Сърбия ще защити народа си в Косово от възможно прогонване, погроми и убийства, каза още Вучич.

Той добави, че не иска да говори за начина, по който косовските сърби ще бъдат защитени, нито за техническите подробности, но подчерта, че важното е, че те ще бъдат защитени.

Президентът обясни, че въпреки някои повърхностни твърдения, Сърбия няма право да влезе в Северно Косово ръз основа на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и че влизането на сръбската армия е възможно с разрешение на силите на НАТО КейФОР.

Сърбия пренася войната с Косово в ООН

Вучич добави, че и косовски войници не могат да влязат в Северно Косово, ако не изпълнят две условия - да получат разрешение от НАТО и съгласие от сръбската общност в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    5 8 Отговор
    След като Косовски войници нямат право да влизат в Северно Косово КАКТО САМИЯ ВУЧИЧ ТВЪРДИ,ОТ КАКВО СЕ ОПАСЯВА са сърбите там? Нещо няма логика.
  • 2 Шах

    1 4 Отговор
    След Сирия идва Косово. Старите сметко трябва да се разчистват ако си супер сила. Косово се отдели от Сърбия.Сега нещо би трябвало да може да се отдели от Косово по същата схема. Ще видим колко ще им помогне тази армия. Половината руска армия се озова в Украина по същия начин по които. Цялата талибанска измет на света се озова в Сирия. Начини винаги има Американците ги измислят. Руснаците са тъпи но взеха да се учат от най добрите.
Новини по държави: