Last news in Fakti

17 Декември, 2018 09:35 2 231 12

Саудитска Арабия осъди позицията на САЩ

  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • осъди-
  • джамал хашоги-
  • резолюции

Рияд обвини Вашингтон в намеса във вътрешните работи

Саудитска Арабия осъди позицията на САЩ - 1
Снимка: БТА/ AP

Саудитска Арабия осъди приетите от американския Сенат резолюции за конфликта в Йемен и за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде и Ройтерс.

"Кралството осъжда приетата от Сената на САЩ позиция, която се основава на неверни твърдения, и отхвърля всякаква намеса във вътрешните му работи", заяви саудитското външно министерство в комюнике, публикувано от саудитската осведомителна агенция. "Кралство Саудитска Арабия потвърждава, че ще продължи да укрепва отношенията си със Съединените американски щати, но наред с това изразява безпокойство от позициите, изразени от уважавана законодателна инстанция на съюзническа и приятелска държава", добавя министерството. То подчертава, че случилото се с Хашоги не отразява политиката на кралството и е крещяща намеса в неговите вътрешни работи. Двете резолюции бяха приети в четвъртък с гласовете на сенатори демократи и републиканци.

В първата се съдържа призив към президента Доналд Тръмп да изтегли американските въоръжени сили от боевете, които се водят в Йемен или са свързани с него, с изключение на американските сили, участващи в операции срещу Ал Кайда или съюзени с нея сили. Във втората Сенатът посочва, че престолонаследникът Мохамед бин Салман е отговорен за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Рияд отрича вината на саудитския принц.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    20 1 Отговор
    Световната демократична общественост иска главата на принца....благодарение твърдата позиция на Ердоган светът не забрави убийството

    Коментиран от #3

  • 2 Насран русофил

    3 8 Отговор
    Оплачете се на чичко путин
  • 3 среднощен

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Оказа се че има само "аудио запис"..!? "Видеото" показва само влизането на Хашоги в консулството..!? И двете могат да бъдат "манипулирани"..!? След като не откриха никакви други "доказателства", работата заприлича на "нагласена"..!? Може просто да са "скрили" агента си..!? Не казвайте, че няма логика! За Ердоган съм съгласен! За сега държи позиция, която е изгодна и за нас! При друг лидер, Турция би била най голямата заплаха за България..!? Това е моето мнение.

    Коментиран от #4, #7, #8

  • 4 Ариец

    7 11 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    Всички араби, цигани и турци на сапун.
  • 5 koпа

    13 1 Отговор
    Да видим колко още ще продължи двуличноста на ЕС и САЩ в този случай.Санкций срещо Саудитска Арабия ще има ли или само ще ги порицават .Случая Скрипал и този случай показват краварите и ЕС колко са лицемерни и двулични.
  • 6 Сатаната

    9 1 Отговор
    Световната дем/агогия/окрация, на колене пред една фамилия. Какво да каже човек.
  • 7 Хасан

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    Защо Турция да е заплаха за Бхлгария ????има нефт ,газ????...

    Коментиран от #9

  • 8 Хасан

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    На тоя запис се чуват и разговорите на касапите ...след това пускат един с дрехииеина Кашоги да се разкарва по Истанбул за да заблуди..абе арабска му работа..колониална държава
  • 9 среднощен

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    В основата на всяка "Велико държавническа доктрина" стои нещо което носи "висок идеал"..!? Говоря за доминация на ниво религия..!? За да се покаже, че именно Турция, а не СА, е обединител на мюсюлманите има нужда от доминация над християнска и то православна държава..!? Примери много - Армения, Кипър, Гърция, Македония и в България виждаме този "стремеж към идеал" в лицето на стотиците джамии построени в иначе "затихващи" родопски села..!? За това иде реч, а иначе газ ще има, когато му "дойде времето"..!!

    Коментиран от #10

  • 10 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "среднощен":

    Какво му е лошото Турция да е обединител ??..има пазарна икономика,демократична избирателна система,конкуренция,свобода на словото,демокрация ,член на НАТО и др западни организации и прозападна.....в джамиите построени в България никой никого насила не кара да се ходи ,камо ли християни...те са официални ,под наблюдение на органите на реда и това е добре отколкото нелегални неконтролируеми месчити по махалите ...

    Коментиран от #11

  • 11 среднощен

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    За това и казвам, Ердоган е по-добрият вариант..! За "съвременната демокрация" знаем как се "експлоатира"..!? Като пример можем да вземем САЩ и UK. Целта на Ердоган не е налагане на демокрацията, той само се прикрива зад нея..! Опитът за "преврат", макар и неуспешен, "говори"много за демокрацията в Турция..!
  • 12 Симпатизант на принцът

    1 0 Отговор
    Чудя се какво ли още ще измислите за да плюете по човека, в какво още ще го обвинителния. Толкова много завиждатв на принцът, че човека с честност спечели толкова много, и заалужи властта си и доверието на хората. Престанете вече да плюете по човека, няма да му надделеете. Това е пълен саботаж, от завист се опитват да уронят престижа на човека, и го винят в престъпление което не е извършил . Както пуснаха и нелепи слухове че бил ухажвал някаква актриса. Спрете да плюете по човека, нищо няма да постигнете.