17 Декември, 2018 19:28 5 269 23

Изтекоха нови СРС-та по делото на Десислава Иванчева

  • десислава иванчева-
  • срс-
  • подкуп

От записите става ясно още, че тримата са без или с изключени телефони

Изтекоха нови СРС-та по делото на Десислава Иванчева - 1

Подсъдимите за получаване на подкуп отстранената кметица на столичния кв. "Младост" Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров са обсъждали какво смятат да правят с парите. Такова предположение може да се направи от стенограмата на разговорите между тримата, записани с разрешение от съдия.

Преди две седмици СРС-та бяха разсекретени от Специализирания наказателен съд, а сайтът "Правен свят" започна да публикува части от тях. Днес беше изнесена нова порция от тях. Те разкриват подробности за случилото се в последното денонощие преди ареста. От тях изглежда, че Иванчева е искала да получи парите в понеделник - първият работен ден след срещата с бизнесмена Алекснадър Ваклин в кабинета й, проведена в петък вечер. На няколко пъти тя намеква, че ако не получи каквото трябва, преписките за проекти на строителния предприемач няма да се предвижат.

16 април (понеделник). Ваклин звъни на Дюлгеров, за да му потвърди, че парите са налични, но за да ги предаде очаква действия от страна на кметицата - да препрати документите му към Столична община.

Дюлгеров прави многократни опити да се свърже с Иванчева и Петрова. Докато очаква връзка с тях, намира начин да се добере до информация за преписките на Ваклин, като се обажда на секретарката на Иванчева, която познава от времето, в което е бил кмет на "Младост".

Малко по-късно Иванчева звъни на Дюлгеров. От разговора им, който е предпазлив и лаконичен, става ясно, че тя умишлено не е повдигала темата за подкупа по време на срещата й с Ваклин, защото за това отговарял "Пепи" (Петко Дюлгеров).

Около 20.30 часа Дюлгеров звъни на телефона на Петрова. Двамата говорят отново за преписките на Ваклин и начина, по който следва да бъдат изпратени от Община "Младост" до Столична община. Телефонният разговор се провежда в присъствието на Иванчева. Това се разбира, когато Дюлгеров и Петрова се уточняват за среща на другия ден. Тогава кметицата взима телефона на Петрова и дава да се разбере, че иска да получи парите още същата вечер.

Дюлгеров се обажда на Ваклин и двамата се уточняват да се видят в 10.00 часа на 17 април в заведение на ул. "Раковска", за да може да бъдат предадени "документите". Твърди се, че така изнудващите са наричали парите за подкупа.

17 април (вторник). Александър Ваклин и Петко Дюлгеров се срещат в заведение на улиците "Раковски" и "Ген. Гурко", където парите по първата вноска от 70 000 евро от искания подкуп са предадени. Дюлгеров влиза в контакт с Иванчева и Петрова, но променят мястото на срещата си, за да не са близо до Столична община. Новото място е заведение, отново на ул. "Раковски", до градинката на бившия ресторант "Кристал". Там триото прекарва около един час, където разговарят.

Триото обсъжда дори как да намери доверени лица, които да управляват бизнес проектите им, за да не попаднат в конфликт на интереси.

От записите става ясно още, че тримата са без или с изключени телефони, т.е. службите са успели да приложат специалното разузнавателно средство чрез друг технически способ. По част от обсъжданите теми тримата говорят с кодови думи - "ливанците", "нещата" и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шерлок Холмс

    69 18 Отговор
    Защо не ни ги пуснат тези СРС да ги чуем и ние с ушите си? Така някой да предава със стенограма и да прдполага е нещо много съмнително!

    Коментиран от #3

  • 2 Фико

    75 24 Отговор
    Защо Ваклин не е в затвора за даване на подкуп? Сега вече след ареста на Иванчева строи два обекта. В Младост ударно се застроява. Явно е, че Иванчева е сготвена от много високо държавно ниво.

    Коментиран от #4

  • 3 Радо

    25 53 Отговор

    До коментар #1 от "Шерлок Холмс":

    Кой си ти та ще слушаш СРС-та. Ама много на сериозно си се взел.

    Коментиран от #14, #15

  • 4 Радев

    34 8 Отговор

    До коментар #2 от "Фико":

    Чети НК. Ваклин е уведомил органите за искания подкуп и го е дал под техен контрол. Вързал си е гащите стабилно.

    Коментиран от #9

  • 5 Пешо

    46 23 Отговор
    Делото е съшито с бели конци! За подобни дела крайно време е прокурори да лежат в затвора. Недопустими са подобни действия от магистрат!
  • 6 Bubbles

    51 12 Отговор
    Абе комшийката Пенка чула от Васка от 2-я етаж че Ганка от 3-ия етаж миналия месец легнала с бай Пешо от 7-ия етаж, ама си говорили кодово, че ще варят компоти...

    ...това ако е държава, аз съм самолет!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Холмс

    18 4 Отговор
    Може и така да е, но нещото което буди голямо съмнение е защо четири месеца не и дават право на публичен отговор при положение, че Иванчева иска да говори.
  • 9 Бачо Киро

    18 6 Отговор

    До коментар #4 от "Радев":

    Искан? Как точно е искан, след като по думите на Ваклин, всичко е инициирано от самия него? Той решава да "оправи" проблема, той е потърсил Дюлгеров, понеже "знаел от приятели", че можел да помогне и тн..
    СРСтата по данни на медиите са силно обработени, голяма част неразбираеми и тн. С други думи пълна боза...
    Тея все едно работят с техника от 1945та...
    Доколкото знам за даване на подкуп има наказание. Ваклин инициира даване на подкуп, без преди това някой да му е искал нещо. Дори това е казал в ДАНС, че Иванчева разпитвала жена му какво работят, но не е искала пари нито тогава. Приелият Ваклин от ДАНС всъщност завърта случая. Това е следващата версия от Ваклин и служителят на ДАНС. Толкова са се омотали, че няма накъде.
  • 10 Голям праз

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Кои думи бе, пребоядисан?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пръднал

    4 0 Отговор
    Ето ги СРС тата
    https://www.dnes.bg/temida/2018/12/17/iz-srs-ta-trioto-ivancheva-petrova-diulgerov-bezskrupulni.396816,image23#photo

    Коментиран от #13

  • 13 Bubbles

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "Пръднал":

    Аудиото да дадът така както е записано без редакции и т.н.
    Що на текст и аз мога да ти напиша такъв диалог че ще пратя в затвора доживот ако ставаше така.
  • 14 Мадо

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Кой си ти па да казваш кой да слуша и кой не,много на сериозно си се взел, гербав
  • 15 Усмивката

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Защо са засекретени.Виж кво.Много въпроси изплуват.И не си прав.Тия наистина взимат народната маса за простолюдие.Има хора и на спец .инспектори могат скрият шапката.А тия спецове знаем как взимат дипломи и растът в кариерата.Щом едно ...тъпо СРС не може половин година да вкара разследван в кауша ,работата говори за.....зле,ама много зле свършена работа ,или зле нагласена политическа повър.я.Казах тъпо СРС. Ние не сме специалисти.Но ето....Вчера гледам реклама на уред ,от 300 метра звуков запис прави.И това за гражданска употреба.Ами и баба Дора да беше сега тия да бяха „хванати” и по бързата процедура.Само това говори каква африканска демокрация сме.А какво говорим за далеч по добре организирани престъпни организации.Та ние сме в 17 век.
  • 16 Усмивката

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    И какво е изрекла.И в какви обстоятелства,Нали в това е спора .Дали въопще го е изрекла.Щом казваш че го е изрекла значи ти си информиран.А нали е секретно.Ни остава да съдим от субективни фактори.....Прекалено дълго проточило се дело.Нещо като КТБ.Престъпление за милиарди ,по бял ден и няма основни свидетели .Или по тточно един ,чийто живот е на косъм....Буташ пешката и печелиш цялата игра.Елементсрно Уотсън....
  • 17 SDEЧЕВ

    3 5 Отговор
    БРАВО ПАРТИЗАНИ ,ЗАЩИТАВАЙТЕ ВАШАТА ДРУГАРКА ,ТЯ ОЧЕВИДНО Е НЕВИННА . НЕ Е ИЗВЪРШВАЛА ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ, ВЪЗПРЕПЯТСТВАЙКИ ЧАСТНИЯ БИЗНЕС ОТ РАЗПОРЕЖДАНЕ С СОБСТВЕНИТЕ СИ ИМОТИ, ТЯ Е ЕДИН ЧЕСТЕН И ДОСТОЕН ГРАЖДАНИН,ТЯ Е СВЕТИЦА СЪС СВЕТЕЩИ РЪЦЕ. СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ ИДВАТ ИЗБОРИ ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ВАС ПАРТИЗАНИ ,ХАРЕСВАМЕ ВАШИЯ ДЕВИЗ "ВСИЧКО ВАШЕ Е И НАШЕ". ПОКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ ПАРТИЗАНИ В БОРБАТА С МОНАРХИЯТА НА ТРЕТОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО.
  • 18 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    ааа,нещо друго по-конкретно...ТОЧНО/както казват троловете защитаващи статуквото//?????Това ли ви е ,,точността,,???-ливанеца,нещата,това онова,може и он уииииии....Бе то поне да бяхте извикали агент 007!!!При него няма ТОВА/ОНОВА.....
  • 19 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    ААА то затова Ценко Чоков пирувал!!!!И ...има основание...
  • 20 уууууууууууууу

    2 3 Отговор
    Ха ха, и сега кво ще правим, господа комунисти-яростни защитници на Иванчева?
  • 21 Иванов

    4 4 Отговор
    А бе хора, вие наистина ли мислите ,че е невинна? Поставете се за момент на нейно място и си представете, че можете да прибирате десетки хиляди левове рушвети .Айде сега сложете ръка на сърцето и се закълнете ,че няма да взимате рушвети. Не става ,нали? Моля ви се , големи хора сме , всичко ни е ясно, човещинка е.

    Коментиран от #22

  • 22 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Иванов":

    Какво си мислим е едно,какво ТЯ си мисли е друго,какво ТЕ си мислят е трето,а какво е станало ---съвсем друго....Знам ОПИТИ ,,да бъде сготвена,,,НЕУДОБНА...То въртене,сучене ДА Я НАКАРАТ ДА КАЖЕ!!!!НЕОБХОДИМОТО!!!!!!!А тя въобще си няма на представа ,,,къв е тоя БОКЛУК дето се МАЗНИ,направо ми се гади от него,,,,!!!!!!И само голямата ПРОСТОТИЯ на опита ги проваля,,,липсата на опит,,!!!......ма в софето е по-друго.....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове