18 Декември, 2018 09:39 3 320 19

Марк Жирардели: През 2016 г. придобих "Юлен"

  • марк жирардели-
  • банско-
  • ски-
  • концесия

Банско и България имат огромен потенциал в зимните спортове

Марк Жирардели: През 2016 г. придобих "Юлен" - 1

През 2016 година придобих мажоритарния дял от дружеството, процедурата започна четири години по-рано, още през 2012 година. Това заяви пред „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ Марк Жирардели. В понеделник стана ясно, че легендарният скиор е собственик на „Юлен”.

На среща с тримата министри - на околната среда Нено Димов, на туризма Николина Ангелкова и на икономиката Емил Караниколов, Марк Жирардели представи оригинални документи, удостоверяващи, че притежава 100% от собствеността на "Такс сървисиз лимитед", която компания е мажоритарен собственик на „Юлен“ АД.

На въпрос защо чак сега се разбира кой е собственикът на "Юлен", Жирардели заяви, че преди две години никой не го е питал за собствеността. „Аз като акционер съм единствен“, заяви още той.

Жирардели коментира, че процедурата за закупуването на „Юлен” отнела дълго време. Процедурата по изкупуването започна много преди това, още 2012 г. си мислех, че би било една прекрасна възможност да инвестирам в тази фирма. Но цялото проучване на правните и икономически показатели отнеха няколко години и в крайна сметка успяхме. 2016 г. приключи сделката. Купих „Юлен” от фонда, заяви Жирардели. Той каза, че е подписал декларация за конфиденциалност и не може да обявя кой е фондът.

Жирардели добави, че с Цеко Минев ги свързва общите им хобита – и двамата караме ски, обичаме природата и много обичаме планината, за съжаление той голф не играе, така че много рядко се виждаме през лятото, допълни скиорът.

Марк Жирардели бе категоричен, че Банско не е единственото нещо, с което се занимава. Той разказа за друг негов проект в Германия и как е решил да инвестира в Банско:

Преди няколко години го бях решил, в Германия купих една зала, в която може да се кара ски – подобно на известното съоръжение в Дубай. 2004 година продадох тази зала в Германия и понеже много ме интересува спорта, оглеждах се къде има един прекрасен обект и проект, където мога да инвестирам. Отдавна бях хвърлил поглед към Източна Европа, защото Банско и България имат огромен потенциал в зимните спортове. Фондът искаше да си запази дяловете във фирмата, но имаше доста негативен шум, много отрицателни гласове, а фондът е много голям – на три континента присъства и в много фирми държат акции. Предполагам, че това отрицателно настроение към Банско е било решението да продават.

Жирардели обаче не обяви каква е била цената за Банско. Цената за придобиването беше интересна, ако не ми беше интересна нямаше да купя, каза известният скиор и отрече да е вземал кредит или българска банка да е участвала.

Банско не е единствената ски зона, която ми е интересна. След време мога и други проекти да добавя, загатна скиорът.

Той обясни, че офшорните компании дават възможност за придобиване на различни проекти.

На въпрос съвпада ли концесионната територия по договор с тази, която се използва на практика, Жирардели заяви: Досега не сме стъпвали извън границите на концесията, която ни е допусната. Не е строено нещо без официално строително разрешение.

Концесионният договор е доста стар и тежко формулиран, затова много внимателно трябва да се анализира, да се направи точно замерване от независим институт, така че българите и правителството да се уверят, че всичко е според закона, категоричен бе Жирардели.

За втория кабинков лифт Марк Жирардели заяви, че място има – от самото начало втория гондолов лифт е проектиран като част от проекта.

В Австрия имаме десетки линии, лифтове, които се строят в защитени природни зони и винаги ме е срам да кажа, че в България десет години се опитваме да направим втори лифт и не можем. Караме хората да висят по 2 часа на опашка, каза още скиорът.

В заключение Жирардели добави, че вторият лифт е много важен, защото желанието му е да създаде най-добрият ски курорт в България. Искам Банско да стане известен в целия свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    16 6 Отговор
    А показаха ли ти незаконните участъци от пистите? Чел ли си решението на съда по този казус? И какво сега, искаш да сечеш още ли?
  • 2 Гост

    28 0 Отговор
    "Той каза, че е подписал декларация за конфиденциалност и не може да обявя кой е фондът."
    Има ли още някой да не е разбрал, че в Банско мафията изпра парите си!

    Коментиран от #4

  • 3 Софиянеца

    15 4 Отговор
    Това че някакво вехто величие има намерения да инвестира в Банско изобщо не значи че ще му дадем да реже гора! Да реже във френските Алпи тук в България не става вече...
  • 4 5446хх89

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Е как дати каже че Цветелинка иска да си купи и Банско след като вече си купи половината и повече Боровец!

    Коментиран от #12

  • 5 възмутен

    8 10 Отговор
    Писна ми да ви слушам глупавите коментари за рязане на гората в Банско и подобни глупости. Ски писти и лифтове трябва да има. Да не би дизелите дето ги карате да не замърсяват. Лифта е електрически и екологичен. ПРЕСТАНЕТЕ С ГЛУПАВИТЕ КОМЕНТАРИ. Циганите дето режат дървета в Софийските паркове не са проблем или контрабандата на дървен материал. Точно лифта и пистите в Банско са най-сериозния проблем за природата.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Омерзен

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "възмутен":

    Винаги ще има наимвици като вас, затова съсипаха черноморието, така съсипват и Банско. Щото всеки си накупи апартаменти в кооперацийки насред полето. Защо мълча 3 години за покупката, а?
  • 7 Инкогнито

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "възмутен":

    Е като режат незакнно мургавите дай и разни франсета да режат и те! Така ли?
  • 8 ха ха ха

    13 0 Отговор
    Жирардели на стари години заради пари забрави за чест и достойнство... Всеки се кланя на финикийските знаци. Българските капиталисти, бивши комунисти и техните чеда, вече разполагат с ресурси да купят каквото и когото си поискат! И това всичкото е с народна пара. Тази клета страна е била толкова богата в началото на прехода, че скед толкова крадене още има какво да се краде!
  • 9 Кукуригу

    5 1 Отговор
    Нема начин да не си целунал на тиквата някоя ерогенна зона
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 маркбуклук

    11 1 Отговор
    Още една голяма лъжа, Цацаров и Борисов, лъжат Българския народ като дърти, циганки!
    Преди един месец, тези ,управляващи боклуци ни лъжеха, че не знаят, кой е собственика на ЮЛЕН, СЛЕД ТОЛКОВА КРИЕНЕ И ШИКАЛКАВЕНЕ,намериха един" вратар" .Купил Юлен, преди 2 години.
    Марк, ти омърси спорта ,който беше сравнително чист до сега.!
  • 12 банкеритеБГ

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "5446хх89":

    Искаш, да кажеш Бойко Борисов, банката си е обща.
    Цветелина, шъта, насам- натам, ама без Премиера, ще и откраднат банката...
  • 13 Гената

    1 2 Отговор
    факт е, че Банско има потенциал, но трябва и да се използва. Дано най-накрая се направи нещо по въпроса. Втори лифт трябваше да има отдавна. Е, дано все пак го има някога.
  • 14 Митко

    3 3 Отговор
    Гледайте сега как се правят инвестиции и се учете!
  • 15 стоян георгиев

    8 0 Отговор
    поредния плитък цирк.жрардели купил юлен ама цеко минев не знае!!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дали

    2 0 Отговор
    Из Биволъ...
    Твърдението на Марк Жирардели, че през 2016 г. е купил офшорката, която е мажоритарен собственик на концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД, не намира документално потвърждение, установи проверка на Биволъ. Наистина има промяна във веригата на собствеността, но там не фигирира Жирардели, а краен собственик в момента се явява лицето Августа Пападополу.

    Последният документ за офшорката от Британските вирджински острови „Т.А.К. Сървисиз“ е внесен в Търговския регистър заедно с ГФО на Юлен за 2017 г. Той е датиран от 1 юни 2018 г. На него пише, че всички 10 000 акции на Т.А.К. Сървисиз са собственост на регистрираната в Кипър Duc Nominees. Проверка към днешна дата в Търговския регистър на Кипър показва, че Duc Nominees е сменила собственика си на 1 март 2017 г. Тогава Георгиус Георгиу е продал 999 дяла на друга кипърска компания CYF Services Ltd. Още един дял е продала Евдокия Макламузи.CYF Services от своя страна не е сменяла собственика си от инкорпорирането на компанията през 2015 г. Оттогава до днес собственик на всички дялове е лицето Августа Пападополу.
  • 18 ормв

    2 0 Отговор
    лъсват офшьорките а нямало корупция
  • 19 Алекс

    1 1 Отговор
    Банско вече е разпознаванемо име в света на зимните спортове. Но съм убеден, че с помощта на Марк Жирардели ще достигне нови върхове. Крайно време е да бъде решен въпроса с построяването на втори кабинков лифт, защото опашките на моменти стават нетърпими.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове