18 Декември, 2018 13:00 1 974 38

Целта на руския трол: Сей лъжи, за да не вярват на истината

  • русия-
  • трол-
  • дезинформация-
  • ес-
  • ек

Майсторите на дезинформацията в Русия владеят този метод: поне 20 различни версии за покушението срещу Скрипал бяха пуснати в ход, за да накарат хората да не вярват на нищо, включително и на истината

Целта на руския трол: Сей лъжи, за да не вярват на истината - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Все още те са само неколцина: 14 експерти по комуникациите и анализатори на Европейската служба за външна политика работят за т.нар. East StratCom Task Force. Оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация с източното съседство беше създадена преди три години – за да проучи в каква степен европейската общественост става жертва на руски дезинформационни кампании в интернет.

Оттогава насам групата е регистрирала 4500 подобни случая и е разкрила механизмите на въздействие, техниките и намеренията на руските източници. ЕС сега смята да мине в настъпление, но не с методите не руснаците, а чрез разяснителна дейност сред европейската общественост.

ЕС увеличи бюджета на работната група за 2019 година на 5 милиона евро и смята да увеличи числеността на експертната група с още 50 души – включително и поради предстоящите европейски избори. С тези мерки ще се противодейства на опитите на Москва да оказва влияние върху евроизборите, както това бе направено по време на президентските избори в САЩ. " Чрез координирани кампании в интернет можеш да подкопаеш и най-стабилната демокрация“, заяви говорител на ЕС.

Случаят „Скрипал“ и войната в Украйна

Как функционират тези целенасочени кампании показва ярко случаят с покушението срещу двойния руски агент Сергей Скрипал. След като бе установено, че той и дъщеря му са били отровени с нервнопаралитичното вещество "Новичок", британското правителство посочи обвинително с пръст към Москва, а оттам реагираха просто светкавично. Из различни сайтове и социалните медии бяха пуснати поне 20 различни версии, поставящи под въпрос британското становище. "В крайна сметка се стигна дотам, че европейците вече не вярваха на нищо, за съжаление и на истината", заяви говорител на ЕС.

А в украинския конфликт руските тролове се опитаха да окажат целенасочено въздействие над три основни групи в Германия – изселниците от бившия СССР, дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ и Левицата. Мотото на кампанията гласеше: "Подсилвай политическата периферия, за да дестабилизираш системата!" Понякога дезинформацията представлява смесица от измислена информация и действителни факти. "По този начин се изкривяват обществените представи", обяснява един от експертите.

Повечето обикновени потребители трудно могат да идентифицират фалшивите новини. Последни проучвания показват, че дезинформациите в мрежата се разпространяват шест пъти по-бързо, отколкото истинските информации. Затова държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС смятат, че са нужни спешни действия. В основата на тяхната информационна офанзива е общ план за действия, който трябва да бъде осъществен от Еврокомисията.

Обща информационна мрежа

Европейските институции и страните-членки ще бъдат свързани в обща информационна мрежа. Ще има взаимодействие и с частния сектор в лицето на компании като Туитър, Гугъл и Фейсбук, а така също и с НАТО, както и с групата на Г- 7. Целта е чрез засилен обмен на информации да се активизира и ускори общата борба срещу фалшивите новини.

Предвидено е да се създаде система за ранно предупреждение, която в реално време да обръща внимание на руските дезинформационни кампании. Европейската общественост трябва да бъде своевременно предупреждавана и предпазена от фалшивите новини в интернет. С досегашните средства това няма как да стане – в момента има само един бюлетин, чиито информации са предназначени за вътрешна употреба и за журналисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    19 25 Отговор
    Така си е, пример москалския агент на гру с ник НКВД. Васик Атанасова тоже.
  • 2 факти

    45 16 Отговор
    Ето на това му се вика Фалшива новина
  • 3 бббббб

    38 10 Отговор
    Същото важи и за ЦРУ и МИ6
  • 4 ЧОКОВ ОЧИТЕ ТРЕЙС ВИС СИК МИТ

    14 2 Отговор
    И ПОДОБНИ НЕ СЕ ЛИ ПРИКРИВАТ ОТ БГ. ТРОЛОВЕТЕ .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НАТО ВЕЦ

    21 10 Отговор
    Даже авторът на тъпизма го е било срам да си го подпише. DW сър...
  • 7 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    20 13 Отговор
    Само като видях заглавието и на 90% бях убеден че простотията под него е дело на гноиче веле, даже не си направих труда да чета тази глупост!

    Коментиран от #36

  • 8 САП

    18 7 Отговор
    А каква целта на европейската дезинформанционна журналистика. Промиване мозъците и двойни стандарти за да останат само правилно "мислещи" овце, които да белят когато им кажат. Най-вече да представят Русия като "Торбалан" от детските приказки. Изграждане на системно мислене в хората Русия е абсолютното зло. За мен едно 80% от действията на Русия отговор на действия извършени от САЩ(рекетьора), ЕС и НАТО(бухалката на САЩ). Истината е винаги по средата, нито САЩ, ЕС и НАТО са абсолютното добро, нито Русия е абсолютното зло. За съжаление демокрацията се използва от САЩ, като лозунг зад, който се извършва за икономически рекет. Този метод на управление е удобен за указване на задкулисно икономическо и политическо давление върху правителствата.
  • 9 Чичо Тони

    22 11 Отговор
    Deutsche Welle, а вие къде сте в класацията на троленето?
  • 10 Синан

    7 2 Отговор
    Ние с Хасан и Осман, като агенти на MIT пишем истината, само истината, но не и цялата истина!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 сори сорос

    14 5 Отговор
    Тролът вика - дръжте трола!
  • 13 Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "на баба Яга внучката":

    Редакторите различни личности ли са или една личност с разлино самосъзнание, която пише материал и после сама си опонира.
  • 14 Иванов

    14 3 Отговор

    До коментар #11 от "на баба Яга внучката":

    Аз не се сърдя и да трият коментарите. Важното е да са на сайта поне минута та посолите да си напишат грамата и да не мислят в чужбина, че тук има заспал народ, защото народът ни е измъчен до безкрайност от безродници като Костов, Симеон, Доган, Сатанишев и Боеко, НО НЕ И ЗАСПАЛ!
  • 15 Тръмп

    10 17 Отговор
    От истината по-ценно няма и за това парите се въртят около нея!!!:):):)СССР се разпадна само на думи,а иначе израстна скрито в клетки на КГБ по целия свят и целта е покриването на истината без правила!!!:):):)ЕС и САЩ реагираха малко късно на този тип хибридна=пропагандна война с партизански методи и саботажи!!!:):):)Престъпното КГБ вече е разкрито и няма къде да се скрие от Истината!!!:):):)

    Коментиран от #17, #26

  • 16 Знаещ

    14 7 Отговор
    Хи-хи-хи-хи.............ИСТИНСКИ "фалшива новина"!!!! ИМЕННО ингилизите измислиха над 20 версии - то не беше водка, то не беше гречка, то не беше някаква жена....абе ВСЯКАКВИ ИЗМИСЛИЦИ, а накрая се спряха на някаква дръжка, която била нацапана, а се оказа че когато са излизали от къщи, ония нещастни руски момчета ОЩЕ НЕ СА БИЛИ В Солзбъри!!!! И ВЪОБЩЕ - НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖЦИ ВИКАТ "ДРЪЖТЕ ЛЪЖЦИТЕ"!!!! Ако знаят само колко са смешни в нашите очи и от ден на ден репутацията им пада ли пада!!! Ако въобще са имали някаква репутация, освен колониалното поробване на народи и страни!!! Само Индия горката какво е натърпяла от тях! НО ЯВНО ВЕЧЕ ИМ СЕ ВИЖДА КРАЯ, ЩОМ ТОЛКОВА вият като на умряло и се плашат даже от сянката си!!
  • 17 Възмутен

    15 7 Отговор

    До коментар #15 от "Тръмп":

    Най-лошото, което се случи при разпада на СССР е пълното разпарчетосване на службите за сигурност! Като у нас де! Но се радвам, че все пак не е било съвсем пълно и братушките така ще им го върнат на тая англо-саксонска сган, че мед ще ми закапе на душата!!! Както ми става кеф от възраждането на Велика Русия, която за накакви си 10 години от своите хилядолетия, малко беше заспала и не реагираше на тия, които ограбваха бърлогата и!! Но сега.............СЕГА ВАШЕ ЧУДО НИЧИЕ, ЩЕ СИ ПОЛУЧИТЕ НАПЪЛНО ТОВА, КОЕТО ЗАСЛУЖАВАТЕ! Колкото и да лаете чакали, НА РУСКАТА МЕЧКА НЯМА ДА НАПРАВИТЕ НИЩО, ЗАЩОТО ПРАВДАТА НЕ Е НА ВАША СТРАНА!!! Вие сте 19 век, век на колонизации, избиване на конкурентите, потъпкване на всякакви права! Затова народите СКОРО ЩЕ ВИ ПОИСКАТ СМЕТКА и за разчовечването, и за брадатите жени, и за бедните мигранти!!! Оооооо.....скоро ще си платите!
  • 18 Сатаната

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "на баба Яга внучката":

    Добро внуче. И аз да питам за оценяването на коментарите. Тук тролове бол, модераторки дал бог, затова огромна част от прегледите остават без пост или глас.
  • 19 ЗайоБайо

    7 2 Отговор
    Само прочетете за какво се хвърлят мангизи в ЕС! 14 киртака с бюджет 5 милиона евро!!! За какво?

    Коментиран от #21

  • 20 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Е ,,истанбулската конвенция ,, е образец за ,,чисти и непорочни,,помисли от запад....пък и ,,гостите,, от америка постоянно ни увещават колко са добри Ф/16.....та има нужда и от това ,,подразделение на истината,,...
  • 21 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "ЗайоБайо":

    ..да убеждават зайо-байо , че моркова бил ,,фейк нюз,, и да не го яде....
  • 22 накратко

    1 0 Отговор
    Лъжеца вика: "Дръжте лъжеца!"
  • 23 име

    2 0 Отговор
    добре. скрипал къде се скриха? живи ли са ? нека се покажат!

    Коментиран от #29

  • 24 973

    2 1 Отговор
    Абе случая Скрипал си остава едно голямо насиране на Англия и САЩ и сега бършат оцапаното и дезинформират
  • 25 бг рускиня

    1 3 Отговор
    ще тролая за русия, но приемам плащания само в долари и моят син както на корнелия и радева е американски гражданин
  • 26 Идиот

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тръмп":

    Забравил си и 7-мо управление на ДС. Да не си от него?
  • 27 5555

    4 0 Отговор
    Дезинформация от тип "с голяма степен на вероятност" ли става дума?Или откровенни лъжи в стил:"Садам има хим.оръжия,ядрени разработки?Истината е че "демократичния" Запад от години лъже и сега се чуди....аджаба,защо не ни вярват?
  • 28 Румяна Костова

    0 0 Отговор
    Научавам от тази статия ,че около 20 -те версии за неуспешното тровене на Скрипал са били пуснати от руснаците?!Чакайте ,Дойче Веле,та нали Западните медии ни веселиха почти всеки ден със все по -фантасмагоричхи ,,открития".Имаше отначало дрон,напръскани вещи с Новичак на Юлия Скрипал,елда и най-накрая категорично се спряха на намазана с газ брава на врата.Руснаците само ги коментираха и се забавляваха.Обща информационна мрежа за страните от ЕС?Значи ли това ,че ще имаме цензура и че ще трябва да вярваме само на пропагандата на Дойче Веле и подобни?

    Коментиран от #32

  • 29 Румяна Костова

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "име":

    Каквото и да си дрънка Дойче Веле,на Русия днес единствено и стиска да се опълчи на сегашните господари на света.Те не са само американци,а интернационална компания на върха на икономическата пирамида.За това и цялата Западна пропаганда в редичка и хорово ще рисува Русия като световен агресор.Тревожните събитията,които се случват по света ни се тълкуват едностранчиво и винаги има един и същ виновник.И това е Русия.Единствено не можаха да я замесят в убийството на Хашоги.Непрекъснато ни се рекламира Украйна ,на която като уж жертва на руска агресия ,европейските и американци данъкоплатци трябва непрекъснато да се бъркат и дават пари.А в същото време Порошенко се снима със дивизията на мъртвите глави ,на реверите с типичния за нацистите череп.Тази дивизия е 33 танкова дивизия на СС ,позната с изключителната си жестокост.Шарий показа тази снимка на украинските бойци,копирали черепите на униформите си.Те са се снимали заедно с Порошенко,малко преди да се отправят на Донбас.Дойче Веле,помолете Щарий да ви пусне тази снимчица .Той вече каза ,че я е препратил на ваши колеги в Германия.Дали някой ще я побликува?Не ,не вярвам.

    Коментиран от #30, #34

  • 30 Наблюдател

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Румяна Костова":

    Правилно са им сложили тези знаци , да им напомнят като какви ще се върнат след битка с руснаците .
  • 31 Вдигнете Знамената Високо

    2 0 Отговор
    Брей, най- после и във факти нещо вярно!
  • 32 US FORCE mashines10

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Румяна Костова":

    Направо ми иде да си сложа петолъчката на оная работа, като ти чета коментарите.Хората от МИ6 показаха всичко и хората и начина на отравяне.Да се хванем на бас, че двамата господа скоро ще се споминат.По руски..образец
  • 33 Мирчев

    0 0 Отговор
    Кой е този който определя коя е фалшива новина и коя не ? Кой го е назначил на тази длъжност? Дори автора на тази статия не си е написал името. То си е моя работа как и от къде ще се информирам. Нещастници .
  • 34 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Румяна Костова":

    руските тролове пускат 1000 лъзливи версии с цел да компрометират истината,но те са лицемерни към господаря си.щото въпреки напъните да изкарат русия хубаво и приятно място ни един от тях няма намерение да се заселва там .интересно защо.другарко костова вие с приятелките що не се заселвате в масква или петербург или поне не ходите там на море или да поработите като гастърбаитери?отговори да се посмеем и ние ,стига сте се смели ти и приятелките ти.
  • 35 Един

    0 1 Отговор
    Ами американските, израелските, немските, френските, турските, китайските , ... тези тролове какво правят? Ааа, те разпространяват само "истини" !
  • 36 СТАРОТО

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    там ти е ГРЕШКАТА -ще си идеш неосведомен !
  • 37 СТАРОТО

    1 0 Отговор
    ха, колко му е да се "ОБРАБОТИ" тази снимка-не ме дразнете с лъжите си защото ше я "обработя" наистина и ще я кача в мрежата за да разберете колко много лъжат пияндурниците !
  • 38 СТАРОТО

    1 0 Отговор
    Иванов пропусна Кора Ментата,бре !