19 Декември, 2018 07:29 4 109 3

19 декември 1915 г. Умира Алоис Алцхаймер

  • алоис алцхаймер-
  • болест

Той е откривател на болестта – бич на нашето време

19 декември 1915 г. Умира Алоис Алцхаймер - 1

На 19 декември 1915 г. в Бреслау (Вроцлав) умира Алоис Алцхаймер. Той е германски психиатър.

Той е откривател на болестта – бич на нашето време.

Алоис Алцхаймер е роден на 14 юни 1864 година в Германия. Алцхаймер има заслуги за идентифицирането на първия публикуван случай на "пресенилна деменция", която по-късно ще се идентифицира като болестта на Алцхаймер. През 1901 г. Алцхаймер наблюдава пациентка във Франкфуртски пансион. Петдесетгодишната жена имала странни поведенчески симптоми, включително и загуба на краткотрайната памет. Тази пациентка се превръща в мания за него в следващите години.

През април 1906 пациентката умира и Алцхаймер изпраща записките си и мозъка й в Мюнхен.

След направените изследвания се установява, че болестта на Алцхаймер е заболяване , свързано с деградация в психическите способности и атрофия на кората на мозъка. Дегенеративно заболяване на мозъка с неизяснена причина, настъпващо в пресениума (50-65-год. възраст) с напредваща мозъчна атрофия и прогресираща деменция .


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Черен хумор

    5 0 Отговор
    Жив е той - алцхаймерът! Не умира!
    (дано да не ни навести!)
  • 2 Гадната Англия

    4 0 Отговор
    Когато Алоис Алцхаймер беше в Бреслау, той работеше върху откритието си за цялото човечество. Когато Фартек Полски се натресе във Вроцлав, той повърна два пъти от кучешкия си живот и емигрира Англия да чисти изпражненията на болни от Алцхаймер.
  • 3 Бай хой

    2 0 Отговор
    Пено ма как се казваше оня немец дето ни взе ума ма? Маро галиба Алцхаймер се казваше.
Новини по държави: