18 Декември, 2018 17:50 3 873 52

Алекс Алексиев: Русия е сила със затихващи способности

  • алекс алексиев-
  • нато-
  • русия-
  • икономика

Тези хора, които искат да купуваме ненатовски самолети, не желаят да сме член на НАТО, твърди председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания

Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод посещението на заместник- държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас.

Обсъжданите теми са свързани със сигурността и отбраната на България, енергийната диверсификация и други.

Диалогът излиза ли извън рамките на разискванията между партньори в НАТО? Дали проведените разговори от страна на САЩ, не са насочени към България, а са част от други по-мащабни геополитически дебати? Темата за енергийната диверсификация как ще повлияе на взаимоотношенията с Русия и каква реакция можем да очакваме от Москва?

- Коя от обсъжданите теми между САЩ и България, според вас, е най-важна и ще доведе до трайни последици – партньорството в сигурността, закупуването на изтребители, енергийната диверсификация?

- Купуването на изтребителите е нещо, което ще се реши доста бързо, така че това не е толкова важно, според мен. Много по-важно е енергийната диверсификация, а също и това какво става с Украйна, руската агресия там. Това са много по-важни теми за доста по-дълго време.

- В тази ситуация обаче България все още не е направила окончателен избор коя оферта за изтребители ще предпочете. Освен цената и поддръжката, важно ли е все пак от кого ще бъдат взети изтребителите, сделката предполага ли лостове за въздействие?

- Разбира се, че е важно. Ние сме член на НАТО. В НАТО има една-единствена сила, голяма сила, това са САЩ. Да се говори, че ние можем да останем действителен член на НАТО и в същото време да купуваме ненатовски самолети, е просто смешно. Да не говорим за техническите показатели, да не говорим за това, че ако придобием F-16, бихме могли с течение на времето доста бързо да преминем към по-модерни изтребители, примерно от трета генерация като F-35, R-22 и т.н. Това е просто, тези хора които искат да купуваме ненатовски самолети, не желаят да сме член на НАТО. Това е моето заключение.

- Споменахте руската агресия в Украйна. Специалисти смятат, че САЩ имат стратегия за постоянно военно присъствие на Балканите. След напрежението между Украйна и Русия се заговори за военни бази в Бургас или Варна. Трябва ли да се съгласим с такова предложение или да се придържаме към това, което каза премиерът Бойко Борисов – Черно море е за туризъм, не за война.

- Това, което каза Бойко Борисов е смешно. Черно море от много отдавна е в акваторията на НАТО, както и на Русия. Така че да се смята в момента, че това едва ли не е море само за платноходки и за увеселителни яхти, просто не е сериозно. Разбира се, че като част от НАТО, да не говорим, че голямата част от държавите от акваторията на Черно море са или вече членове на НАТО, примерно Румъния, България, Турция, или такива, които желаят да са членове на НАТО като Украйна и Грузия, например. То е просто, според мен е смешно дори да се дискутира това.

Черно море винаги е било в обсега на НАТО. И сега тепърва да започнем да обсъждаме дали това е актуално, просто показва някакво фундаментално незнание на ситуацията, на геополитическата ситуация.

Да не говорим затова че, това което Русия прави, особено с последните си агресивни действия, го превръща в море - зона на конфликт. Това трябва да се разбере. Няма никакво съмнение за това. И в тази връзка България просто не може да си позволи да остане извън това.

Да не говорим, че това което не се споменава в българската преса – има цяла редица български кораби, които бяха спрени от нормалните си търговски визити в Мариупол, в Бердянск и прочие, от руснаците. Какво е това? Това е просто една икономическа блокада. Това не може да се позволи. Това е против международното право и руснаците би трябвало съответно да си извлекат някакви изводи от това.

- Казахте, че Черно море е в обсега на НАТО, но да не забравяме все пак Русия едва ли с лека ръка ще го приеме. Тя е водила доста войни за проливите и топлите морета, включително и Черно море. Т.е. можем ли да очакваме по-сериозна ответна реакция?
- Безспорно, че Русия е водила войни за проливите, които не са нейни, никога не са били нейни. Русия е водила агресивни войни за тях, включително войни, които засягат пряко България.

Мога да ви напомня, че 1915 г. тогавашният външен министър на Русия, Сергей Сазонов, изпрати тайна нота на Франция и Англия, в която казваше, че Русия иска проливите. Иска проливите да й принадлежат със забележете, с прилежащи територии. Какво значи с прилежащи територии? Това значи България. Така че руската империалистическа агресия спрямо проливите, спрямо България съществува. Но това не значи, че трябва да се съгласим с това.

- От 1915 г. е минало доста време. Да се върнем в съвременните условия, ако България премине към създаването на военни бази във Варна или Бургас, до защита или до засилване на напрежението ще доведе това? Въобще каква реакция да очакваме от Русия и може ли тя да е в икономическата сфера?

- Вижте, единственият икономически коз, който има Русия срещу България, тъй като търговия между двете страни почти не съществува е, че те ни продават газ, а ние можем да намерим газ от много други места.

Това е съвсем друга тема, за която за съжаление в България не се говори. Това, което е от геополитическо значение не са толкова военноморски бази във Варна или Бургас, а това че САЩ са пред загубата на основната си база в Турция - „Инджирлик“ и ако да кажем някой иска да помогне на България, става въпрос за военновъздушни бази, които да заменят „Инджирлик“.

Дали ще стане? Според мен не, тъй като нашите управници просто не са готови за това. Те са прекалено обвързани с Русия. А каква ще бъде реакцията? Това лично мен не ме интересува.

Русия е една сила със затихващи способности. Погледнете какво е Русия? В България много се говори за това колко е велика Русия. Русия като икономическа сила е по-долу от Италия и Южна Корея. Да не говорим за наистина големи държави. Симпатизирам на руснаците от историческа гледна точка, но това което Владимир Путин прави в момента за съжаление е да деиндустриализира Русия.

И когато след време историята на Русия напише за тези години, положително ще пише, че Путин нанесе най-големите вреди на Русия. Не са американците, не е НАТО, не е ЕС, а самият Путин. За какво говорим тук? Ще ви дам един единствен пример.

В момента Русия произвежда един-единствен самолет, който се продава на западните държави. Казва се „Сухой суперджет 100“. Защо се продава? Защото единствено нещо, което е руско в него е ламарината. Всичко останало – авиониката, моторите са западни. Русия е до такава степен изостанала, че то е дори смешно да се говори. За хора, които знаят какво става, са убедени че Путин направо унищожава Русия. Това поне е моето мнение.

- Господин Алексиев, да се върнем на българо-американските отношения. У нас посещението беше на заместник-държавен секретар. В Гърция посещението беше на държавен секретар. Езикът на дипломация как ще прочете този факт?

- България сега съвсем явно е в невралгична точка на геополитиката, както говорихме вече за Черно море, за Украйна, между Украйна, Русия и Турция. Така че, поне според мен, България би трябвало и тя да е в полезрението на САЩ. Доколко това е важна, стратегическа позиция, трудно е да се каже, тъй като ние като че ли правим всичко възможно да се правим на едва ли не васали на Русия.

И ако направим и тази глупост да купим самолети, които не са натовски, това само може фактически да задълбочи мнението на западни политици, особено на американски политици, че България, макар и да е член на НАТО, не се смята за такъв.

- Както стана ясно от предишния ми въпрос, успоредно с разговорите, които Вашингтон води с България, води разговори, да не кажа еднотипни и с Гърция, и с Кипър. Според вас това случайно ли е?

- Не е случайно. Случайности в политиката няма по принцип. Това, за което говорим от гледна точка на Кипър е най-вече свързано с икономиката и с енергийната независимост. Знаете много добре, че съвсем наскоро бяха открити огромни залежи на газ в Кипър, както и в Израел преди това, в Египет. Въобще Източното крайбрежие на Средиземно море става едва ли не една от най-важните зони на производство на газ в света.

Вероятно ще има тръбопровод между Израел и Гърция, и евентуално в Италия. Въобще се появяват нови възможности за диверсификация на източниците на газ и от това България трябва да се възползва. В момента се говори за нови терминали за втечнен газ в Гърция, на остров Кърк в Хърватия вече има построен такъв терминал. В Букурещ се събраха почти всички лидери източноевропейски държави да говорят за това как може да се осигури диверсификация и допълнителни източници на енергия, тъй като това което в момента съществува, особено за България, е пагубно.

Ние разчитаме само на Русия, като източник на нашата енергия, което е не знам как да го оприлича, но от геополитическа гледна точка е пагубно за България. И това се вижда от факта, че ние плащаме едва ли не най-високите цени. Принципът в Източна Европа е колкото си по-близък до Русия, толкова повече плащаш. Затова крайно време е България да намери начин да диверсифициране своите източници за енергия, особено на газ, както и на петрол.

- Вие казахте, че диверсификацията е най-важното от разговорите, които се водят между България и САЩ в момента. Но еднотипните разговори, които се водят и с Гърция, където тя беше наречена един фантастичен съюзник на САЩ, и където също се водят разговори за инвестиции, енергетика, отбрана и сигурност. В един по-късен момент това няма ли да доведе до противопоставяне на Атина и София? Примерно в скорошен план- върху „Турски поток-2“ и от къде да мине той?

- Надявам се, че няма, въпреки че това е напълно възможно, вие споменахте „Турски поток-2“. Руснаците пак играят с това, Путин беше казал преди време, че едва ли не те могат да решат „Турски поток-2“ да не минава през България.

Това са малко академични разговори, според мен, тъй като до „Турски поток-2“ няма да се стигне.

Това мога да ви обещая. Защо? Защото американците са против „Северен поток-2“, който е тясно свързан с „Турски поток-2“. Може би сте забелязали, че дори американският конгрес преди няколко дни прокара резолюция. Какво значи това? Американците ще наложат санкции на западни фирми, които в момента строят или поне финансират отчасти „Северен поток-2“.

Това значи, че те ще се откажат от този проект. Той е чисто политически, независимо от това какво говорят немците и специално госпожа Меркел, че бил комерсиален проект. Няма нищо комерсиално в него. Той е чисто политически проект на Путин.

И в момента, в който „Северен поток-2“ бъде спрян, ще бъде спрян и „Турски поток 2“. Това го каза в прав текст вчера Съливан. Много по-важно е ние да направим съответните изводи от това, което става в геополитиката и за съжаление нашите управници, като че ли са до такава степен свързани с Русия и с единствения доставчик на газ „Газпром“, който е един политически орган на Путин, като че ли отказваме да гледаме на настоящите интереси, национални интереси на страната.

За какво говоря тук? Ще ви кажа, че тук в България въобще не се вписва за това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5555

    30 6 Отговор
    Това не е новина!Това го чувам за милионен път през последните 30години.
  • 2 банкоматчето

    58 13 Отговор
    Качинк, качинк... този соросоид спечели 2 цента!
  • 3 Реално

    81 17 Отговор
    Русия е сила не със затихващи възможности...-а сила с нарастващи възможности. А точно НАТО е със затихващи функции-идващи от безсилието и разногласията между страните членки. Това са голите факти.

    Коментиран от #9, #20

  • 4 Емил

    18 46 Отговор
    Русия я закриха 1917 - това сега са послесмъртни конвулсии - не казвам, че не са опасни - точно обратното!
  • 5 РУМЕН

    53 10 Отговор
    Струва ми се , че ти си със затихващи функции!
  • 6 5555

    47 10 Отговор
    Газовете ма Алекс явно не са със затихващи функции....и ни задушава редовно с мозъчните си пръдни.
  • 7 Райко

    18 10 Отговор
    Руснаците си го знаят и го отразяват в собствените си медии.Има доста критични и аналични коментари по темата.Вземат възможните към момента мерки.Това обаче не е добре за никой защото се чувстват притиснати и тогава реагиратс агресия от която най много страдаме ние като съсед на границата когато се карат комшии гори и неучастващия
  • 8 жив

    49 11 Отговор
    този е купен соросоид .... СЛАВА НА РУСИЯ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стига глупости

    47 7 Отговор
    А тоя"Център за балкански и черноморски иследвания" от къде се финансира?Тоя господин на снимката разбира ли какви глупости плещи?Ако смята че американците могат да наложат санкции на целият свят,нещо се е объркал.Референдум за влизането ни в нато не си спомням да е имало.Иначе всички са големи демократи.

    Коментиран от #35

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Не съм чел

    13 39 Отговор
    Скоро по- точен анализ! Предпазлив но поучителен, даващ насоки, но русофила Борисов, ще ни натовари на животновоза на путя! Най-грешно е да имаш бедни, а недай си боже и агресивни, и надменни приятели, като руските ръководители. Умните нямат думата, у нас

    Коментиран от #40

  • 14 Мнение

    40 6 Отговор
    Плащат му. Не е единствен. Говори за каквото му плащат. Колко ли са тези които говорят за каквото им плащат? Само дето се пази като "дявол от тамяан" от посочване на "срокът" на затихващите способности. Дали ще го доживее? А ако "срокът" продължи 40 години? Тогава и един няма да има, който да си спомня за какво са платили на Алекс Алексиев. Бактън от платени пророци!

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Какъв е този Сорос

    5 13 Отговор

    До коментар #12 от "Hhhhhhh":

    Та все ви е в устата? Ал.Велики, Наполеон, хитлер, Сталин, Кастро ? Къв е?

    Коментиран от #25

  • 16 Кое отричаш?

    5 18 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    Дай факти, а не плюсчета от другарчетата на сина на Нинова! Долна проба демагогия, с глупаво отрицание за платен коментар! Всеки труд се заплаща! На кого с пари на кого с морална удовлетвореност, удоволствие за душата!

    Коментиран от #37

  • 17 Колкото по-качествена е услугата

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    Толкова е по-голяма цената й.

    Коментиран от #19

  • 18 СссереМ

    8 28 Отговор
    Коментар точно в десетката,няма какво да се добави повече.
  • 19 Меркурий

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Колкото по-качествена е услугата":

    Нали Борисов, е зодия “ Близнаци “, сега е момента да покаже дарба! Да ни продаде изгодно, ама и за народа, егоисти, да остане! Не само за теб и любимите ти гилдии, по майка, баща, сестра и твоите роднини други, застрахователите! Иначе нанайси власт!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 НКВД

    24 5 Отговор
    Това е някакво явн8 бивше седесарче което сека се прави на разбиращо Атлантиче той ще каже че търгувията с Русия стига само до газа!! А туризма? А др. стоки които пътуват за русия а петрола и всички свързани с него продукти? Явно човечеца е с малко багаж в главата!!

    Коментиран от #24

  • 22 Запознат

    18 4 Отговор
    Този един господин никой коментира теми които не са му ясни а тези които би трябвало да са му ясни и тех не ги отбира СПУСНАТ КАДЪР ОТ ВИСОКО ПАРАШУТИСТ!
  • 23 Язе

    22 5 Отговор
    Този самообявил се експерт е дългогодишна американска подлога ! Още преди да даде интервю зная точно какви глупости ще избълва !
  • 24 охо бохо

    22 3 Отговор

    До коментар #21 от "НКВД":

    Този е от бандата на черния крадец Иван Костов !

    Коментиран от #26

  • 25 филанкиши

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "Какъв е този Сорос":

    Слуга на рептилите!

    Коментиран от #27

  • 26 НКВД

    18 5 Отговор

    До коментар #24 от "охо бохо":

    И на мен ми замисариса на- църния сЕдасар! България имаше икономика до 1997г.докато не натиснаха Виденов за приватизацията той се дърпаше и знаете какво стана с него! Андрей също го убиха защото видя какво се случи с България само за 6 години!после грабеж вкл. до днес от ей такива продажни философи! Андрей раздаваше КЕШ за частен бизнес не за да ги харчат за коли, къщи и почивки бившите партийци!!

    Коментиран от #31, #34

  • 27 Виждал

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "филанкиши":

    Ли си му опашката?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Икономиката

    12 3 Отговор
    На България, бе съгласувана, със СИВ! Имахме да задоволяваме икономики на над 300 милиона хора. Какво да во обяснявам... защо ли да го знаете ! Ако знаете колко не знаете и колко сте зле, ама няма да го осъзнаете...
  • 30 ДЕМОКРАТ

    6 14 Отговор
    Еееееее , някой казва една статистика и ИСТИНА и не ви харесва ИСТИНАТА .???
    КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И..... трябва да млъкнете и да преглътнете рублите .
    Що да си редовно подлога ? Амне реалист???
    В сибир сега е мода регенерацията на комунизма, що ? Много просто.: див и азиатски субект не е готов за цивилизацията и може да съществува само под строй и като бройлерки . Скоро ще върнат копонната система и по бутилка водка на подлогите като бонус..
    Трябва ДА СИ ГО НАБИВАМЕ НА КАНЧЕТО ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА ВИНАГИ ПОБЕЖДАВА ДИКТАТУРАТА, ИЛИ КАКТО СЕ ДОКАЗА : КАПИТАЛИЗМЪТ ПОБЕДИ КОМУНИЗМА . ФАКТ.
  • 31 Марек

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "НКВД":

    Наш Ваньо ми е племенник, бе? Къв демократ, за какви СДС—та говориш? Е, че е коцкар, пройдоха, неграмотник, лакомия и наглец, но е комунист, до мозъка на костите си! Иначе власт нямаше да види!
  • 32 стоян

    8 15 Отговор
    Тази статия разказва истината от която путинофилите се втрисат като от грип

    Коментиран от #33

  • 33 Инкогнито

    10 8 Отговор

    До коментар #32 от "стоян":

    Такива като този Алекс (Сашко) само доказват какви нечестиви хора има в България!изобщо приказките му не са мерило за нищо!
  • 34 Във времето

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "НКВД":

    За което говориш, държавните предприятия бяха разпарчетосани, в стил Баневи и по-зле! Имам много примери! КРАЖБА, в огромни размери!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хрис

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кое отричаш?":

    Сън за щастие на бивш третокласен агент анализатор на ЦРУ. С единствено достоинство в миналото, че е превеждал материали от руската и българската преса на английски .
  • 38 Kcaniba

    5 13 Отговор
    Русофилнята квичи от ярост и безсилие! Музика за моите очи! Истината никога не им е отървала на орките и петата им колона у нас!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 брадясъл олюф

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Не съм чел":

    със златна ълка,блуждаещ поглед,ръсещ само простотии,сигурен пътник към Оня по-добър живот!намерил на кого да слага диагноза за затихващи функции.не вижда себе си!
  • 41 Духаш...

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "Румяна Костова":

    Ли ги?
  • 42 Археолог

    7 1 Отговор
    Тази мумия вече се разпада , скоро Маккейн ще го гушне .
  • 43 Усмивката

    3 1 Отговор
    Значи.Бойко Методиев Борисов ....Цар Боко, да ми се вживява на Цар Борис 4 ,няма да стане.Ако се поучим от историята България ,искаше ли не искаше ли ,след последната война пак се озова в прегръдките на една империя.Ма то само с прочита на една книга„Винету” държава не се упраелява...
  • 44 asen

    9 1 Отговор
    На този му кажете, че Нато няма да си изпълнява задълженията от 2020 година, а Русия ще е новата велика сила.
  • 45 Ники

    5 1 Отговор
    Този човек е бил американски шпионин по време на социализма сигурно и сега му плащат да дрънка изгодни за САЩ глупости.
  • 46 Един

    8 1 Отговор
    Деде, като те гледам и ти си със "затихващи" функции!
  • 47 ИСТИНАТА ВИНАГИ БОЛИ

    3 3 Отговор
    НАШИТЕ ГРАБИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА НИ СА БИВШИТЕ КОМУНЯГИ , НЯКОЙ ДА МЕ ОБОРИ С ФАКТИ.
    А ВСЕКИ МОЖЕ САМ ДА ВИДИ И ПРОВЕРИ : дали измежду всичките олигарси и богаташи има поне един случаен човек?
    А проверете сега , и сами си дайте отговора .
    А. АЛЕКСИЕВ Е ПРАВ НО ВАС НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА ИСТИНАТА , ЩОТО СЕ ТРОЛОВЕ , ПОДЛОЖКИ И МИНДИЛИ.
  • 48 ЪРП

    5 1 Отговор
    ОЧЕВАДНО Е ,ЧЕ УМСТВЕНИЯТ КАПАЦИТЕТ НА АЛЕКСИЕВ Е СЪС ЗАТИХВАЩИ СПОСОБНОСТИ!!!!!!!!....
  • 49 От къде се пръкна този мухъл

    4 0 Отговор
    Този е българският Сорос, същият изкуфял дъртак. За него живота е свършил, затова ни навира в лапите на САЩ, но хората не пасат трева и гласът на такива дъртаци, е глас в пустиня!
  • 50 След дъжд качулка

    2 0 Отговор
    Това плашило, е закъсняло с коментарите, поне с 30 години.
    На тази възраст , да си убеден Натовец, означава, че преди това,
    си бил Предател, в някое Българско Правителство!
    Старче , я си събери бумагите, стига изопачена драма, от Живково време.
    "Грипен" е по-добрия вариант, но такива, като теб, подлоги за пари ,винаги са съсипвали, бъдещето на бедната ни България.,
  • 51 Приятел

    0 0 Отговор
    Да ти плащат да говориш глупости
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове