Last news in Fakti

18 Декември, 2018 20:40 3 674 33

Младите у нас предпочитат да живеят с родителите си

  • млади-
  • родители

Около 60% от представителите на нежния пол и 80% от представителите на силния пол живеят под един покрив с майка и баща.

Младите у нас предпочитат да живеят с родителите си - 1

2/3 от българите под 30 години живеят с родителите си. Това сочат последните данни на „Евростат”.

Статистиката отчита значителна разлика в жилищните условия сред младите хора в Европейския съюз. Младежите в Централна и Източна Европа в най-голям процент живеят в пренаселен дом, съобщава бТВ.

Средният показател за Европейския съюз е 27%. За сравнение 62 на сто от българите от 15 до 29 години обитават пренаселено жилище, пред нас е единствено Румъния. Малта е на другия полюс – 4% от младежите в живеят в същите условия.

2/3 от младите българи обитават общ дом с родителите си – у нас разликата между жените и мъжете е най-чувствителна – около 60 на сто от представителите на нежния пол и 80 на сто от представителите на силния пол живеят под един покрив с майка и баща.

Обитателите на апартамент в софийския квартал „Кремиковци” се шегуват, че живеят в къщата на зетовете си. Под един покрив са 4 поколения – често се събират 12 души.

Къщата построили родителите на сестрите Сава и Таня преди повече от половин век. Когато момичетата пораснали и се задомили, не искали да се отделят една от друга и довели тук и мъжете си.

Въпреки, че младите си имат собствени жилища, те предпочитат да живеят с родителите си. Подобна е и тенденцията в Европа. Специалистите я обясняват със стандарта на живот, но и с нагласата. И предупреждават, че най-здравословно за развитието на личността е отделянето от родителите в периода на пълнолетието.

„Една от големите задачи на юношеството е детето да намери отговор на въпроса как се става възрастен и да се отдели от авторитета на родителите, да може да поеме отговорност за собствения си живот”, коментира Весела Банова, Сдружение „Дете и пространство”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родител

    47 5 Отговор
    Не предпочитат а им се налага и в повечето случаи всичко е свързано с финанси

    Коментиран от #4

  • 2 Димов

    31 4 Отговор
    Млади и стари под един покрив - кавги и намразване. Ако искате зетьовете и снахите ви, да не ви мислят злото по цял ден, пъдете ги да се отделят.
  • 3 ДидоВъТъ

    37 5 Отговор
    Не искат,бре,не искат!Ама като им дават 6-7-8-стотин левчета като прясно завършили или на половин работен!Квартири,сметки,храна-и като се тегли чертата блъскаш точно зе шише уиски или 3 книги!Обстоятелствата ги принуждават!
  • 4 Бай

    34 5 Отговор

    До коментар #1 от "Родител":

    Да допълня, няма работа, ниско заплати и МНАГО ЛОША ПОЛИТИКА от групировката гроб !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 А циганите?

    13 3 Отговор
    Те изобщо не се местят! Ако бащата не опита стоката докарана от сина, цялата мааала ще му се смее!
  • 6 Оппа

    43 5 Отговор
    В Пловдив заплатите са около 800 лв , а квартирите 400лв. Имот да си купя ще струва около 100 000 лв и 100 000 за банката станаха 200 000. Ще плащам 30 години по 500 лв и ще ям само картофи. Дали е нормална тая държава?

    Коментиран от #20

  • 7 ХХХ

    26 4 Отговор
    Не предпочитат а им се налага заради ниските доходи. Ако имаха нормални приходи децата щяха да се отделят. Защо нямаше подобен проблем през 90те? - Защото държавата подпомагаше младите семейства да се сдобият с жилище, като освен добрите условия за кредит от банката имаше и взаимоспомагателни каси, където можеха да вземат заем на лихва от 1% за първоначалната вноска. Работата им бе гарантирана и хората си позволяваха да си купят жилища. Никой не се притесняваше да ли ще си плати сметките, а да ровят хора по кофите за боклук звучеше невъзможно!

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Drittes Reich

    8 20 Отговор
    Това е наследство от комунизма. Няма жилища, всичко с връзки. 110лв. заплата, нищета. Режим на тока, опашка за тоалетна хартия. Хората спяха с ватенки.

    Коментиран от #15

  • 10 Кикимора

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "BeverlyMerrow":

    Разкарай се от тук , омръзна на всички!!!
  • 11 filo

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "ХХХ":

    Как да не е имало. Сдобиването с жилище винаги е било проблем.
  • 12 Антисоциалист

    6 1 Отговор
    Господа, в статията няма и опит за разумно тълкуване на факта. Има дебилни твърдения като: "Една от големите задачи на юношеството е детето да намери отговор на въпроса как се става възрастен и да се отдели от авторитета на родителите, да може да поеме отговорност за собствения си живот”. Да оставим засега пренебрегнатите в статията стопански страни на факта, и да погленем към умствените. Няма как юноша - започващо да узрява и органически и умствено дете, да узнае как се става възрастен, т.е. зрял. Няма как хем да усвои от родителите си необходимото му, хем "... да се отдели от авторитета на родителите". Задачата е на родителите и школото е да му покажат как да узрява, а не негова - не по организма и ума на пубер е самостоятелното й решаване. Публикуваното твърдение е дебилно, но също дебилно е наименованието на сдружението на г-жа Банова, изказала този дебилизъм. Тое „Дете и пространство”.Както името на сдружението, така и приказките на г-жата от сдружението са откъснати от действителността, а това е основен признак на дебилизма. Основна не задача, а разумната посока на развитие на невръстния човек е умственото му узряване - инак ще остане с детския си ум. Но НПО-тата засега се движат в неразумната посока - Дебилизъм. Между другото, за някое недебилно НПО да сте чували?

    Коментиран от #22, #23

  • 13 Мартин

    16 0 Отговор
    Предпочитат е много грешно казано.. При положение, че със средна заплата едно жилище се изплаща за 30-40 години, въобще не става дума за желание и удобство, а за обективна невъзможност.
    Аз съм на сравнително добра позиция в една от най-големите компании в света и към момента не мога да си позволя кредит за жилище в София, какво остава за кеш. Ако родителите ми бяха софиянци с удоволствие щях да си живея в семейното жилище, вместо да давам половината си заплата за наем.
  • 14 оправяйте се

    4 5 Отговор
    Аз се отделих, пък вие си живуркайте при мама и тате.

    Коментиран от #26

  • 15 Помнящ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Drittes Reich":

    Защо се мислиш за ватенка ?
  • 16 На младите не им се бачка

    2 4 Отговор
    и предпочитат при мама и тати. Това е истината.
  • 17 Прадедите

    8 0 Отговор
    Ни са живеели в един и същ двор! И са могли различните поколения да се подпомага! А сега младите да се притесняват кой ще вземе детето от градината, а старците ,на десетки километри от децата си кой ще им купи хляб в студ или пек. Големият град изсмуквА пари и здраве, но държавата прави нещата такива! Всички в месомелачката и изстискване
  • 18 Една

    9 4 Отговор
    Чак пък толкова да е страшно млади и стари под един покрив, не мисля Някога хората са живеели заедно по 2 3 поколения, заедно са си изкарвали хляба и заедно са сядали на софрата и са се допълвали и къщата е била пълна и са били задружни Тези напъни още от деца да се отделят от родителите са поредните джендърски измислици, не казвам че е добре когато се задомят да са все още с мама и тате, но не е добре и на 17г. да бърза да напусне дома си защото така било модерно. И като започне да живее сам или сама какво ще научи за семейството, за общата грижа за съвместното съжителство и компромиси, за семейния уют, нищо, създават се едни отчуждени егоисти, които не могат да съжителстват съвместно с партньор повече от 2 _ 3 месеца. Хайде моля ви, да не се изхвърляме толкоз с това самостоятелно съществуване само защото така било модерно на запад от нас.

    Коментиран от #19

  • 19 на едната в устата

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Една":

    Супер селска пръчка си! Искам да ти с*ра в устенцата!
    Сега разбра ли, защо млади и стари не трябва да живеят под един покрив?
  • 20 123

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Оппа":

    Германия, Мюнхен, столица на Бавария:
    - средна заплата след данъци: 2500 €
    - наем на гарсониера: 800-1000 €
    - цена на квадратен метър при покупка на жилищна площ: > 6000€
    Хайде сега смятай и кажи това нормално ли е!

    Коментиран от #21

  • 21 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    Като ти е толкова зле в гарсониерата в М;нхен си ела в България на село. Колко големи къщи стоят празни. Наоколо природа и екология.

    Коментиран от #24

  • 22 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Антисоциалист":

    Всичко това е абсолютно вярно, но зависи от коя възраст детето вече се счита за узряло. За мен, 18 годишен човек вече не е дете. А статията май е насочена към хора над тази възраст. На 18г влизахме в казарма. Даваше ни се оръжие и ни учеха как се отнема живот. Имаш право да гласуваш - да вземаш участие в решения, за съдбата на целият народ (погледнато идеологически, щото реално, от нас нищо не зависи). Имаш право да се жениш, да създаваш семейство и също така, имаш отговорността не само за себе си, но и за семейството си. Нагледахме се на 25-30 годишни хрантутници, дето тати им носи а мама им меси, а те се местят от кръчма на кръчма, и каквото изкарат им е само за джоб-параса. Не говоря за хора с мин доходи, които са принудени да живеят всички под един покрив, по икономически причини. Тези хора не влизат в тази картинка. Говоря за мамините синчета, и татювите принцески, дето дори техните и да им уредят "подходяща" половинка, пак все си намират повод да са у мамини и не могат да скъсат пъпната връв. Тия хора няма как да създадат свое, здраво, ново семейство, щом още не са се откъснали от семейството на родителите си. Тия зрели хора се ужасяват, че трябва да живеят отделно, далеч от уюта, създаден от мама и тати. Тия хора е трябвало да се отделят още като юноши, да отидат да учат в друг град, или поне като студенти да са следвали в друг град. Да са свикнали, да бъдат самостоятелни. Ама те не са. Свикнали са там, до мама, която им готви, пере и шета, и ги гле
  • 23 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Антисоциалист":

    ..... и шета, и ги гледа като царчета. Те осъзнават, че никоя жена няма да ги гледка и кътка така, както мама, и въобще не смеят и да си помислят за съжителство с някоя друга, настрани. И всичкото това, щото мама и тати не са имали акъл навремето, да ги отбият от "сукането", докле е било време. Идва един момент, когато вече са прекалено привикнали и закърнели, и няма отбиване. Ако искаме децата ни да станат хора, да са отговорни и оправни, трябва да им позволим да се отделят отрано. Иначе, ще храним щъркелчета на дърти години.
  • 24 123

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Аз и това правя! Само показвам цифри, които ясно илюстрират факта, че покупката на имот е еднакво трудна и тук и там! Защото, само се 'реве' колко е зле у нас, а масата си няма 'хал хабер' колко е труден живота на Запад! И само сравняват живота у нас и там, като плюят по държавата! И там ако нямаш пари си никой! Има да си чакаш за преглед при лекар специалист по 2 месеца, ако не избереш платеният преглед, например! Или една 'лека' глоба от 300€ за превишена скорост и без книжка за 3 месеца, защото там закона е закон! И такива ти ми работи! Постлани черги няма никъде, но у дома и стените помагат!
  • 25 кеф

    3 0 Отговор
    Младите на село живеят с родителите си,останалите млади от село са в столицата на селянията

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 До романиста,

    2 2 Отговор
    Димов! Какви са тия романи? Само бегло мернах, че тези млади ,които не се отделят, не могат да имат здраво семейство! Противоречиш си със сегашните и тези от преди 100 години семейства! Те не са знаели за правният институт- развода! Женели са ги без да се познават! А семейни до живот!

    Коментиран от #31

  • 28 Отделен

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "кеф":

    Ми, какво да ви кажа, ако имаше начин вместо да спестяваме за жилище, да живеем при нашите и да им помагаме щяхме да го направим. Така върви един наем на Михаля, гъчкаме се в миризливата ви гордост (Столицата) дето най-голямото гето в Италия е по-чисто и подредено и така... Не ви ща 2500 нето, които взимам сега.. Дайте ми работа за 1200 но в моя роден град и в столицата няма да стъпна никога повече!!

    Коментиран от #30

  • 29 Голям Слон

    6 2 Отговор
    Нисък стандарт, нисък стандарт, нисък стандарт.. Само това чета. Променете го. Учете, работете. Бъдете спестовни. Не е лесно, със сигурност. Не може обаче да даваш по 100 лева за цигари на месец (минимум), да купуваш на половин година най-новия модел телефон (поне 50 лева на месец), да киснеш по заведенията (3 лева поне за кафе с кола на ден) и кръчмите (колкото похарчиш) и да твърдиш, че стандартът ти е нисък. Ето, това са поне 400 лева на месец странични разходи. Искате да ме убедите, че няма 400 лева ипотека на месец? Всичко е въпрос на желание и разбирания.

    Отдели се от вашите. Плащай наем. Един ден, когато се ожениш/омъжиш, изтеглете заем. Нищо не сплотява брака така, както една ипотека :-)
  • 30 123

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Отделен":

    Глупости!
  • 31 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "До романиста,":

    Точно затова е трябвало не просто да мерваш бегло, а да прочетеш целият пост. Ако схващанията на обществото бяха, като едно време, сега нямаше да дискутираме проблемите на съвременната младеж в такива статии.
  • 32 Жеко

    2 1 Отговор
    Не е важно кой къде живее! Важно е да се чувства и живее щастливо където и да е!
  • 33 Макаренко

    2 0 Отговор
    Тати носи,мама меси-да живей труда! Иначе носят телефони за 1000лв.и искат големи заплати ама ги мързи да бачкат.По-лесно е,стига да има кой да дава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове