19 Декември, 2018 08:27 3 038 10

Оставка в Брюксел! Задава се криза

  • белгия-
  • оставка-
  • ес-
  • шарл мишел

Белгийският премиер Шарл Мишел подаде оставка пред крал Филип

Оставка в Брюксел! Задава се криза - 1
Снимки: БТА/АР

Белгийският премиер Шарл Мишел подаде оставка пред крал Филип. От администрацията на държавния глава съобщиха, че засега кралят ще изчака със своето решение.

Държавният глава в този случай разполага с три възможности - да приеме оставката, да не я приеме, или да я задържи до свикването на съвещания с председателите на парламентарните партии. При хода, избран от краля, е възможно правителството на Мишел да бъде преназначено като служебно до следващите избори.

Редовните парламентарни избори в Белгия са насрочени за идната пролет, но водещата партия Нов фламандски алианс (НФА) показа желание за незабавни предсрочни избори. За да се стигне до това развитие ще бъде необходимо парламентът да приеме решение да се саморазпусне.

В началото на декември НФА, която бе мандатоносител на правителството, изтегли своите министри заради несъгласие с подкрепата за споразумението на ООН за миграцията.

Въпреки тези действия Мишел пътува няколко дни по-късно до Маракеш за подписването на документа, упълномощен от парламента, където се обособи мнозинство от партии в управлението и опозицията. Подкрепата за миграционното споразумение доведе до митинг на крайната десница в Брюксел преди два дни, когато се стигна до размирици и нанасяне на щети по сгради на Европейската комисия.

В последните три седмици Мишел водеше усилени преговори с парламентарните политически сили, за да спаси своето правителство. Снощи той обяви оставката си пред парламента, където се подготвяше вот на недоверие срещу правителството по настояване на социалистите франкофони.

Оставка в Брюксел! Задава се криза

Политически наблюдатели и водещи политици коментираха, че правителството на Мишел не се е справило с няколко основни за обществото въпроса. Сред тях те посочиха понижението на покупателната способност, повишението на данъците, влошаването на условията за пенсиониране и излизане в болнични, ръста на акцизите върху горивата и извършването на прехода към чиста енергия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    20 0 Отговор
    Както казах : Само смяната на долната капиталистическа система на упраеление може да промени нещата. Референдуми за всичко с национално и международно значение, народни представители около 20 човека без парламент, безмандатно избиране и ежедневен народен контрол, незпартийни избори.

    Коментиран от #2, #3, #7, #10

  • 2 Jhgf

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Най-тъпото нещо, което съм чел в скоро време, а съм чел много тъпи неща!
  • 3 Шпек Салам Народен

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Мечтата ня Ганя...
  • 4 Енчев, Илия

    5 1 Отговор
    Правилното название на €С/€U-то е;
    Недообмислен €вро-Г€Й-ски конгломерат на концептуален Ш€НГ€НО-МА$ОНСКИ КОНСТРУКТИВИЗЪМ, т. е. сбирщина от КРА£СТВА, ЦАРСТВА, Р€ПУБЛИКИ, МОНАРХИИ, Т€О-МОНАРХИИ и забележете, В Ч£€НСТВО с КО£ОНИА£И$ТИ!
    Народите зашлевиха прозвището "Четвъртия-Райх", на този Н€о Нацистски пс€вдо-съюз.
    КО£ОНИА£И$ТА №-1, островна Мало-БритАнглия !
    Мало-БритАнглия краде островите ЧАГОС в Индийски океан, и за да скрие Престъплението си, ги дава с таен договор под-наем на НАТО.
    Същият този Мало-Британски „Г€Й-ропейски колонизатор ” в съглашение с “Чичо-$АМ”, другият Милитарист-НАТО, създават Най-Голямата Военна база за унищожение в Света, построена върху „Открадната територия”;
    Това е базата с прозвището на смъртта “Диего-Гарсия”.
    А псевдо православният ни синод, затворил очите и на бога пред факта че и неговата килимявка членува в €вро-Г€й Конгломерата с колониалисти, продължава бизнеса си "православие".
    Но истинските божие чеда-Българи, потомци на Дякона, Ботева и Вапцарова се питаме;
    Къде е това "православие"когато църквата ни безприемно, едни народи урочаства приживе, а други присмъртно помазва?!
    Подробности ще намерите в Документалното филмче;
    (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger) https://archive.org/details/John_Pilger
    Става дума за Народа от Архипелага ЧАГОС, останал без Родина заради Мало-Британския колонизатор и подложен на И$ГНАНИ€ до ден днешен.
  • 5 Енчев, Илия

    5 0 Отговор
    Народ без Родина, за който нито една прогресивна сила в Света (начело с мас-ООН-ите), не се застъпи ефективно, за да принуди и накаже Мало-Британския колонизатор, връщайки Родината и жизнените му права.
    Тази открадната територия е превърната в основен Милитаристичен плацдарм за Коран-опикани, петрол-геноцидни НАТО-агресии срещу Човека.
    От тази база агресорът ся смърт на Балканите-Югославия, от там все още обстрелват незаконно и Афганистан, Либия, Сирия, Ливан, Судан, Сомалия и Ирак.
    Сега са насочили очи към Иран и Пакистан след неуспеха им в Грузия.
    Всичко това за кражба на петрола.
    Мало-Британския колонизатор №-1 в 21ви ВЕК, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДИ МИЛИТАРИСТИЧ€СКИЯТ СИ Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??
    Така и псевдо православният ни синод, и €вро-Конгломерата не признават самоосвободилите се от Нео-Нацизма републики;
    Нагорны-Карабах, Сверна и Южна Осетии, Донецк, Луганск, Малороссия, Сръбско-Косово и Крым, а поддържат Нео-Нацистските режими в Литва, Латвия, Эстония, Полша и Украйна, бръщолевейки за д€мокрация.
    СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТИ на €вро-Конгломерата!
    С Уважение, Енчев / България
  • 6 Енчев, Илия

    3 0 Отговор
    ЦИК ( централната избирателна комисия ) се явява НАЙ-ГОЛЯМИЯТ РАЗЦЕПНИК ЕДИНСТВОТО на Народа. Българите зашлевихме прозвището ( Център за Идеологическа Конфронтация), вследствие на безотговорността и че, записва кой да е, единствено въз основа на съмнително събран или купен брой подписи.
    Без да ИЗИСКВА Най-важното от всеки един предизборен кандидат или група, а именно; "ПЛАН-ПЛАТФОРМА ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО НА НАРОДА-Български", като МНОГО-ЕТНИЧЕСКИ и тотално радединен.
    Защото сега Човечеството е жертва на западно-парламентарната тотална ДЕКОНСОЛИДАЦИЯ от oгрупирали ПОЛИТ-поборства, ЕТНОС-пререкания, ненавист, злоба и хули, не мислещо-ТОЛЕРАНТНО за ПРИЕМСТВЕНОСТ на разкилите си.
    Всичко това поддържащо и откритата западно-парламентарна дискриминация от БЕЗПРИЕМНИ поборства, кавги и обиди между парламент-членове или групи, заради разлики на личните увлечения.
    ДЕМОКРАЦИЯТА Е САМО ЕДНА И НИЩО ДРУГО, ЗАПОЧНАТA ОТ ПРОМЯНА НА СЪЗНАНИЕТО НА ЧОВЕКА!
  • 7 бл.134 в Зап. парк

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Долу лъжевропейските псевдодемократи.Идва ред на България , запасявайте се с хранителни продукти и си купувайте жилища по лизо до летището.
  • 8 Комунизъма

    4 0 Отговор
    Въвеждане на Китайската социалистическа система , връщане на член1 , Нараден съд и конфискация имуществото на всеки доказан крадец, връщане на милицията и Държавата в живота на хората за постигане на справедливост в обществото. Всички парвенюта станали милионери чрез приватизация на съд. Безплатно здравеопазване !!!! ..... и пр.
  • 9 Кака

    1 0 Отговор
    зомбита
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: