Last news in Fakti

19 Декември, 2018 09:34 13 344 42

Как правителството изяде 13-та пенсия за пенсионерите

  • пенсия-
  • пенсионери-
  • бех

"Газпром" иска да завладее бизнеса и транзитите в България. През 1996 година се стартира тази схема

Как правителството изяде 13-та пенсия за пенсионерите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днешната глоба, наложена от Еврокомисията на България, възлиза на 151 млн. лв. Сума достатъчна, за да бъде раздадена 13-а пенсия на всичките 612 хиляди български пенсионери, които получават минималната пенсия, и да останат 24 млн. лева.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Пламен Димитров Петров.

Но не парите са най-важното. Казусът с монополизирането на газопреносната мрежа е емблематичен за това, че след 12 години членство и едно председателство, България продължа да е чуждо тяло в ЕС.

Да припомня, че преди година, освен от правителството, решението да не признаваме вина пред Еврокомисията и да продължим да се запъваме като магаре на мост бе гласувано единодушно и от Народното събрание. Заради елементарна правна неграмотност, но също и заради дълбокия провинциализъм, бабаитлък и котловинно мислене на мнозинството български политици, които смятат, че националните интереси не изискват спазване на европейското (т.е. - нашето собствено) законодателство и правила, коментира Пламен Петров.

Казусът е красноречив пример за това, че министрите и депутатите нямат никакъв усет за това каква част от пълномощията на българските власти са делегирани (доброволно!) на Еврокомисията, къде свършва територията на българския суверенитет и започва тази на европейския.

Христо Казанджиев от Българския енергиен форум коментира пред бТВ, че причините да се стигне дотук, е неспазването от страна на българските мениджъри и министерствата на Закона за енергетиката в България и правилата на ЕС от 2007 г. насам.

„Това, което стана през 2010 г., е че съвсем съзнателно топ мениджърът на „Булгартрансгаз“ спира достъпа самоволно, въпреки препоръката от КЕВР. Тогава „Овергаз“ съвсем в правото си обжалва пред ЕК, което провокира едно наказателно производство срещу България. България търпи последствията от една престъпна безотговорност на " мениджъри на корпоративно и на правителствено ниво”, заяви Христо Казанджиев.

Бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" и енергиен експерт Васил Филипов е категоричен, че ако в българската администрация работеха грамотни хора, които да сигнализират на Европейската комисия, то до тази глоба нямаше да се стигне.

"Сумата беше много по-голяма - 330 млн. евро, но след становище се обясни, че не е направен правилен превод, за да се обясни как се е стигнало до това скандално решение. Тази история е замислена още от началото на 90-те години", твърди експертът в "България сутрин".

„"Газпром" иска да завладее бизнеса и транзитите в България. През 1996 година се стартира тази схема. Сега положението с нашата енергетика става тревожно, защото дълговете ѝ са повече от нейната капитализация", сигурен е Филипов.

Бившият директор на "Булгаргаз" коментира, че България винаги е плащала най-скъп газ от цяла Европа, но това не може да се проследи, защото трябва да имаш лични контакти.

"По този начин се налага малък акциз и държавата губи. "Овергаз" препродава газа на "Газпром", газът е един", допълни Филипов.

Той е категоричен също, че въодушевлението около вероятността "Турски поток" да мине през България е преждевременно. Това нямало да се случи. Проектът е един балон, Русия няма технически възможности да подава под налягане толкова газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Морук

    4 7 Отговор
    Че няма седи гладно,то си се храни редовно

    Коментиран от #27

  • 2 С увеличаване на минималната заплата

    47 12 Отговор
    управляващите отнемат и дванайстата пенсия на старите хора! Вдигайки минималната заплата, изкуствено увеличават инфлацията, а това намалява покупателната способност, цените изпреварват компенсацията за инфлацията, а с това ни изядат и пенсиите. Това увеличение което ще стане догодина е вече предварително стопено от инфлацията!

    Коментиран от #6

  • 3 Живите мъртви на България

    67 3 Отговор
    Правителството е изяло далеч повече. Тук трябва да се сложат загубите от 11 милиарда, заради корупцията, още около 5-10 милиарда, заради нефективната администрация. Сложете и политическите подараци към Доган - 30 милиона, за дупката във Варна 43 милиона. И после Борисов пак на власт. С тези пари може да се подобри образование, здравеопазване, наука, детски и т.н. Разбира се тук съпричастни са и БСП, ОП, ДПС и т.н.
  • 4 Булшитс

    79 3 Отговор
    Абе бегай, гърчолята фалираха 4 пъти и пак се раздава 14та пенсия и 14та заплата а тука в помийната яма само се краде

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хайл

    44 6 Отговор

    До коментар #2 от "С увеличаване на минималната заплата":

    Ти що не работиш от днес на половин заплата за да се спасим от инфлацията? Ти хората за будали ли ги мислиш "бизнесмен" такъв-няма да плащаме да не усетиМ /бизнеса/ инфлацията...на всички бизнесмени които са против вдигането на минималната заплата пожелавам бърз ФАЛИТ
  • 7 филанкиши

    32 6 Отговор
    Сума достатъчна, за да бъде раздадена 13-а пенсия на всичките 612 хиляди български пенсионери, които получават минималната пенсия!
    Е , ЗАЩО НЕ И НА ДРУГИТЕ!!!???

    Коментиран от #12

  • 8 какво става

    37 21 Отговор
    С какво право ЕК се меси във вътрешните дела на една суверенна държава ? Какъв е този съюз ? На суверенни държави или на роби ? Какъв е този диктат от шепа бюрократи избирани от незнайно кой ! Сидеров май ще излезе прав .

    Коментиран от #16

  • 9 англичанин

    35 8 Отговор
    Англия добре направи и напуска ЕС.
  • 10 Луд

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Вие?! Ти па за какъв се имаш бе хахаха
  • 11 Гост

    31 3 Отговор
    То за работещите отдавна няма 13-та заплата, та за пенсионерите ли ще има 13-та пенсия?
  • 12 ДДДДДД

    26 3 Отговор

    До коментар #7 от "филанкиши":

    Защото мързеливите винаги са почит затова така става.На тези с минималната може а на другите където са се трудили и са си дали здравето не може. После нямало дискриминация.
  • 13 Селянин

    11 51 Отговор
    Хайде бе! Само ревете, 95 процента от пенсионерите са собственици на скъпи имоти, които преди 1990г. са им раздадени от държавата или са закупили на половин цена. Не сте толкова бедни колкото се правите.

    Коментиран от #34

  • 14 Анонимен

    31 5 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    А кои некадърници определят кой е заслужил?Например на теб кой ти даде званието "заслужил лизач на задници"?
  • 15 Големите пенсии се взимат от

    26 2 Отговор
    Тези, на които държавата не е внесла пенсионни и здравни осигуровки! А тези, с реалните вноски, са с намалени пенсии! Това къде го има, другаде, по света?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    1 21 Отговор
    Нека им на дъртите влечуги!

    Коментиран от #23

  • 18 При еднакъв процент увеличение

    17 5 Отговор
    Тези ,с големите бюджетни пенсии, получават много по-голямо увеличение, за невнесени осигуровки и по-добро медицинско и санаториум , и болнични! Болен здрав носи!
  • 19 Асан

    3 22 Отговор
    300 милиона да бьде заради загиналите Турци или 3 милиона гявури набити на кол

    Коментиран от #39

  • 20 Щайнер

    33 3 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Е тука имаш грешка , гърчолята бачкат по 5-6 часа дневно а тука по 12-13 часа за същите пари че и за по-малко

    Коментиран от #38

  • 21 ТИККВОСТАН

    21 2 Отговор
    Да съберат парите / който държат на депозит/ от партиите подкрепили това решение .А управляващите от партията на тиквата като мандато носители да им конфискуват имотите по новият закон.Жалко че от Горанов не могат да вземат нищо защото той живее под наем.
  • 22 Byg

    7 10 Отговор
    Лъжливи помияри , парите няма да се плащат от джоба на хората , и помиярите да не се скатават , решението да не се приватизират тръбите за газа е взето единодушно от всички и комунягите , нито един против , ся че са мишки и искат да напуснат кораба е друга тема.
  • 23 Луд

    14 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Ти няма ли да одъртееш? С тоя манталитет вярно може и да не доживееш до пенсия

    Коментиран от #24

  • 24 Шансу Имамов

    1 17 Отговор

    До коментар #23 от "Луд":

    Те щото са много бедни за това фърлят хилядарки от балконите,а защо не повишават помощите на репресираните от малцинствата?
  • 25 РЕАЛИСТ

    16 0 Отговор
    ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 бл.134 в Зап. парк

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Морук":

    Долу ГЕРБ и политиката на ограбване на българския народ.
    Накажете продажната политическа мафия на следващите избори догодина
  • 28 Уико

    13 6 Отговор
    Бойко Бандюгата на власт ли е бял ден няма да видим.
  • 29 Брадвата

    12 3 Отговор
    Кога ще се поема не само политическа, ами и материална отговорност за такива тъпизми, които правителството прави?! Е това ме интересува мене.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Системата ме Побърка

    10 0 Отговор
    Някой хора все ядът ма нещо все не им стига. Аман от ненормалници.
  • 32 123

    8 1 Отговор
    Голяма работа сте журналистите,в единия случай правителството и зяло парите на пенсионерите,а в другия щяха да са продали националната ни сигурност...Но нали им плащат да се плюе!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Siegfried

    3 5 Отговор
    Ама дойде ли Нинова и БСП да управлява , ще видите ,кон боб яде ли ?Тогава вече , следващият ход ,ще е кървава революция .Които сварят от БСП да избягат ,ще избягат ,но другите ще свършат на ешафодите по площадите .Мислете му червени и проруски тролове ! Дамоклиева секира ви чака !
  • 37 СТАРОТО

    3 7 Отговор
    Я прочетете подзаглавието по внимателно-Газпром иска да завладее бизнеса и транзитите в България. През 1996 година е стартирана тази схема. И кой управляваше тогава България -не бяха ,ли пак червените боклуци-крадци заедно с Газпром ?
  • 38 СТАРОТО

    0 6 Отговор

    До коментар #20 от "Щайнер":

    мързеливите гърчоля бачкат по 5-6 часа дневно а мързеливите ни сънародници се скатават по 12-13 часа дневно в България
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ФАКТ

    4 0 Отговор
    Ами,да все повече хора ще бягат,за да не ги правят на маймуни във България !!!!
  • 41 ФАКТ

    1 3 Отговор
    Не разбрахте ли,че Комунистите са на власт от 1944-година и крадат НАРОДА още !!! Имали сме най-добрата пенсионна система,а те идвайки на власт , крадат 2-милиарда и нещо и остават хората без пенсии !!!!После само назначените и самозвани борци живеят с парите на НАРОДА !!! Такива хора ни управляваха !!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.