Last news in Fakti

19 Декември, 2018 16:00 1 871 17

Размисли за зимната почивка

  • зимна почивка-
  • феодализъм-
  • зима-
  • празници

На мен ми се струва, че действителността ни повече прилича на феодализъм

Размисли за зимната почивка - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дори такова безобидно нещо като анкета кой къде ще почива през зимата показва грозното разслоение на нашето общество. Според социологическо проучване на изследователски център „Тренд“ 12% (650 хиляди) от българите планират зимна почивка в планината, а 79% не планират, главно поради липса на пари. Няма да припомням (защото вече взе да става банално), че по времето на социализма нямаше човек, твърдя – нито един, който да се е лишавал от почивка през годината поради липса на пари. Просто нямаше!

Но за друго пиша тези редове.

Първо, повечето казват, че днес живеем в условията на капитализъм. На мен ми се струва, че действителността ни повече прилича на феодализъм. Милиони не могат да мръднат за два дни от населеното си място, защото нямат пари – нито за транспорт, нито за елементарен евтин ресторант. Това е крепостничество. Крепостничество, в епохата на големите приказки за „Шенген“.

Второ, тук в социалните мрежи, а и в обществото като цяло, има две групи, които никога няма да се разберем, каквито и аргументи да си представяме. За едната група едно общество не заслужава уважение, когато позволява дори един негов член да умре от студ; да умре, поради липса на пари за лекарства; или дори да стои често гладен. Независимо какви приказки раздува за Брутен вътрешен продукт, за Ай Ти специалисти или за принадлежност към някакви ценности. За другата група всеки е длъжен да се оправя сам и ако не се оправя, да се сърди на себе си. Важното е да има енергични, преуспяващи и успешни хора, на които трябва да се молим да останат в България, защото те са нашето злато, те са нашето обществено щастие. И да им намаляваме данъците, и да им внасяме още по-бедни и по-гладни работници от чужбина и да им пазим тихо докато спят.

Няма как тези две групи да се разберем. Просто живеем в различни морални светове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТАСС

    20 5 Отговор
    Прав сте господине .
  • 2 Само питам

    11 26 Отговор
    Кой и къде по времето на социализма почиваше през зимата? Колко зимни курорти и с каква леглова база сме имали, та никой по времето на социализма да не се е лишавал от зимна почивка поради липсата на пари??? Подобни "анализи" са част от хибридната война, която цели да докаже колко зле живеят българите днес в сравнение с времето на социализма, когато сме били под крилото на Русия.

    Коментиран от #3, #4, #15

  • 3 бай щирлиц

    28 7 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам":

    Всяка зима бяхме на почивка или на Пампорово или на Чепеларе или на Боровец (там баща ми менаучи да карам ски) или на Паничище, а на Витоша почти всяка събота и неделя и не знам кой можеше да НЕ си го позволи, е имаше и такива дето кътаха пари кой за вила кой за няакакво друго хоби, а ти пъпчиви ми гейчо нищо не знаеш защото менторите ти от козяк това ти наливатв празната кратуна, ееее като се замисля бяха щастливи времена

    Коментиран от #5

  • 4 антрашпиц

    29 4 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам":

    Не обичам комунизма ама в интерес на истината ходехме всяка година на море по две седмици.И то без бързи кредити и други такива..

    Коментиран от #6

  • 5 Само питам

    7 19 Отговор

    До коментар #3 от "бай щирлиц":

    Руско зомби, колко е взимал баща ти и какво е работел? Не е бил стругар или учител, нали? Сигурно сте били в някоя почивна станция на МВР или МНО на Пампорово.
  • 6 Само питам

    13 16 Отговор

    До коментар #4 от "антрашпиц":

    Всяко година може , но при условие, че се сдобиеш по втория начин с карта от профсъюзите. Полагало се е една на три години. В повечето случаи в бунгала с външна тоалетна и мивки и стая с четири легла.

    Коментиран от #16

  • 7 Morgoth

    13 17 Отговор
    Публикувано във факти.бг: по времето на социализма нямаше човек, твърдя – нито един, който да се е лишавал от почивка през годината поради липса на пари. Просто нямаше! ............... Аз по време на социализма не съм ходил на НИТО ЕДНА зимна почивка. На море съм ходил ЕДИН ЕДИНСТВЕН път. И два пъти на ученически лагер лятото в планината или по-скоро на село, защото трудно можеше да се нарече планина. Вас комунистите ви обслужваха с парите на останалите и затова ходехте на почивки и лято и зимъска, а някои други едвам свързвахме двата края. Сега като се обърнаха нещата голяма врява вдигате. Ние по онова време не вдигахме врява, защото за това се ходеше в Белене ... не точно на почивка.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 ТАСС

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "Morgoth":

    Всяка година 2 седмици на планина и 2 на море със сестра ми - баща ми беше шофьор , а майка ми счетоводител.
    По 30 лв. беше картата на дете.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Порно

    18 0 Отговор
    В статията ме впечатли не заяждането за почивката, а описаните два свята. А както добре го е написал Смирненски - Два свята , единият е излишен.

    Коментиран от #13

  • 11 Apple

    6 1 Отговор
    В джунглата още живеят разни екземпляри, дето мислят, че Втората световна не е свършила, другарю Борисов...
  • 12 Morgoth

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "ТАСС":

    Радвам се за теб. При мен в учителско семейство нещата не стояха така. Сега наваксвам, но тогава си бяхме бедни отвсякъде и то не защото сме спестявали за вила.
  • 13 onq s konq

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Порно":

    Твоят Смирненски се е объркал ТОТАЛНО относно Световете,защото въпросните "2 свята" НЕ МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ ЕДИН БЕЗ ДРУГ!Е затва се провали КомунизЪма-защото подобни ПОЕТИ -ГЛАШАТАИ ДРЪНКАХА ГЛУПОСТИ против всякаква НАУЧНОСТ И АНАЛИЗ НА НЕЩАТА,а може би пишеха това,което ИМ СЕ НАРЕДИ "ОТГОРЕ"!И да е ясно:ТОЧНО НЕРАВНОПРАВИЕТО МЕЖДУ БЕДНИ И БОГАТИ Е ДВИГАТЕЛ НА ПРОГРЕСА,а Социализмът тръгна да ги "изравнява"/поне теоретично/ и затова се провали.

    Коментиран от #17

  • 14 анализатор

    4 0 Отговор
    Абе, питащия, прочети пак каво е писал авторът. За по-лесно ти го цитирам: "Публикувано във факти.бг: че по времето на социализма нямаше човек, твърдя – нито един, който да се е лишавал от почивка през годината поради липса на пари." Къде тук има думата "зимна". По отношение на зимната почивка, например, аз в последните години от посочения период, тогава живеех във В. Търново, със заплата на главен специалист средно около 300 лв. и жена ми като проектант с около 200 лв., съм ходил на ски поне веднъж всяка година и на Боровец, и на Витоша (тогава хотел "Щастливеца" още не беше разрушен), дори и на Узана в Стара планина и на други места, да не ги изброявам всичките. Така че авторът е напълно прав за всичко, което е написал.
  • 15 анализатор

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам":

    Прочети горния коментар.
  • 16 анализатор

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Питащия, от писанките ти оставам с впечатлението, че или въобще не си живял в посочения период, а си слушал за него само глупостите на някой бивш седесар-хейтър, или, ако си над 40-годишен, си живял в някакъв друг свят, нямащ нищо общо с реалността в България, за която говори авторът. Добре поне, че още сме живи тези, които прекарахме най-хубавите години от живота си в онова време, за да предаваме на нашите деца и внуци истината и да знаят, че е имало и може да има и по-добър живот и да се стремят към него.
  • 17 критик

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Толкова ти разбира главата от поезия. По-добре върви сложи малко плява на коня да не умре от глад и спри с тъпите коментари.