19 Декември, 2018 15:30, обновена 19 Декември, 2018 15:41 1 530 13

Дончев за глобата на БЕХ: Продажба на мажоритарен дял е неприемлива

  • томислав дончев-
  • бех-
  • мажоритарен дял

Той подчерта, че Комисията се е съобразила с аргументите срещу налагането на максималния размер на глобата

Дончев за глобата на БЕХ: Продажба на мажоритарен дял е неприемлива - 1
Снимка: БГНЕС

В хода на преговорите с Европейската комисия българската страна предложи десетки варианти за реорганизация на газовите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешното правителствено заседание във връзка с наложената от Брюксел глоба на Българския енергиен холдинг.

Вицепремиерът подчерта, че в рамките на продължилите три години преговори по проблема, страната ни е предложила различни мерки, но предложението на ЕК собствеността на „Булгартрансгаз“ да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял, е неприемливо.

„Миналата година Парламентът ни забрани да постигаме споразумение с Европейската комисия. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял“, каза още вицепремиерът Дончев. Той подчерта, че Комисията се е съобразила с аргументите срещу налагането на максималния размер на глобата, който може да достигне 320 млн. евро и тя е намалена до 77 млн. евро.

Вижте текста от стенограмата:

БОЙКО БОРИСОВ: Тук вицепремиерът Дончев ще Ви запознае с темата по т.нар. „Газово дело“.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Става дума за стар казус, датиращ от 2012 г. – претенция на Европейската комисия, че българските дружества в енергийния сектор са ограничили достъпа до тръбата, която идва от Румъния на друг участник на пазара. Подадена е веднага жалба в Европейската комисия.

Преговорите, поне последните 3 години, ставаха или с директно мое участие или съм имал възможност да контролирам целия процес. Тежки, дълги преговори на всякакво ниво.

Обсъждани бяха, без преувеличение, десетки варианти за мерки, които България да предприеме, и поведенчески мерки. Дружествата в газовия сектор, тук се има предвид „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ по какъв начин да си променят поведението на пазара.

Структурни мерки. От българска страна неведнъж бяха предлагани всякакви варианти за реорганизация на въпросните дружества. Смяна на принципала, извеждане на едно от дружествата от състава на БЕХ, които не бяха приети.

Настояването на колегите от Европейската комисия беше, че трябва да бъде променен контролът върху поне едно от двете ключови дружества, със силни предпочитания към „Булгартрансгаз“.

На финална фаза от преговорите от българска страна бяха предлагани, какви ли не варианти, които да гарантират прозрачност, контрол, създаването на второ ниво на надзор, мениджмънт, участие в борда на доказани европейски експерти.

Но, предложението на Европейската комисия е, че единствената гаранция за липса на сговаряне и неизкривяване на пазара е смяна на собствеността на дружеството, чрез продажби на мажоритарен дял на стратегически инвеститор – друга европейска компания, което няма как да бъде прието от българска страна.

Миналата година Парламентът ни забрани да постигаме споразумение с Европейската комисия. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял.

Редно е да се отбележи, че каквито и противоречия да сме имали, Комисията се е съобразила с всички наши аргументи, че глоба в максималния размер е в състояние да унищожи газовия сектор. Само да напомня, че максималния размер на глобата може да достигне 320 милиона, в момента е 77.

Това е. Всички, колеги да са информирани, защото аз като слушам коментатори в последните дни, енергийни експерти, които нямам честта да познавам, чувам, какви ли не неща. Комисията искала от нас само 20 процента. Не е вярно! Ние повече от веднъж сме предлагали опцията миноритарен дял да се обсъжда. Тя не беше приета с аргумента, че миноритарен дял не води до контрол върху дружеството.

БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 резил

    17 1 Отговор
    Стига сте замазвали след поредната лъжа и излагация на Тиквоча бе! Още вчера еврокомисарят ви каза, че такова изискване на ЕК за приватизация не е имало и не може да има.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахаха

    13 0 Отговор
    ЛЪЖА ... Вчера ЕК директно уличи Борисов и ГЕРБ тотална и нагла лъжа. ЕК иска да се разтури БЕХ, но ГЕРБ не искат, защото над 500 милиона евро облигационен заем става предсрочно изискуем.
    ГЕРБ са крадци, национални предатели и са за съд. А после в затворите дето Цецка толкоз приказва, че са с добри условия
  • 4 gost

    4 0 Отговор
    Искат да изкупят и малкото останали държавни фирми.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 999

    11 0 Отговор
    Вчера вечерта четох, чужди източници по въпроса. Това, което успях да разбера, че въобще не става въпрос за приватизация на енергийният холдинг, а заради липсата на достъп до тръбите от други източници на газ. Сиреч, тръбите са заети и не пускаме никой друг освен Газпром, който е резервирал обема на транзита!!!!

    Коментиран от #12

  • 7 Георги

    7 3 Отговор
    Който и да е голям чужд нвеститор е дошъл тук нищо добро не сме видели . Амириканските Марици 1и2 ,Лукоил,мобилни оператори,енерго разпределителни дружества,полезни изкопаеми-злато,манган и ощемного много такива . Защото всички печалби се изнасят в чужбина.Само питам кой чужд инвеститор работи за благото на Бългатския народ???Посочети само един!!

    Коментиран от #10

  • 8 Asterix

    6 0 Отговор
    Докъто тази сбирщина от цигани и селски тарикати управлява ,не чака нищо добро България.
    Към българите живеещи в чужбина:

    Спрете да изпращате на своите близки евра,долари и паунове!!!!
    Изпращайте еквивалент в Шведски крони!Залейте България със крони и ще им гледаме сеира много скоро след това!
  • 9 Системата ме Побърка

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря.......и аз ти благодаря за това, че нямам бъдеще срам ме е че съм българин и че още съществувам. Благодаря - Прос бАлгарин
  • 10 пешо средния

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Георги":

    Няма такъв .
  • 11 Усмивката

    5 0 Отговор
    Ей ,това са такива лъжливи нагледци.Такива гьонсурати...........ето какво прочитам току що....„еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестагер. Тя опроверга твърдението на българският премиер Бойко Борисов и каза:“ЕК не е искала приватизацията на Булгартрансгаз”.,Пази Боже ,опазия от тия кретени.
  • 12 Усмивката

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "999":

    „Дружествата продължават да считат, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището винаги се е осъществявал в съответствие с действащите закони”.....а какви са „действащите закони ” ,без да съм ги чел ,досещам се.....
  • 13 Уставка

    0 0 Отговор
    На всеки нормален човек е ясно какво трябва да стане. Да си даде оставката правителството доброволно. Защото хората я искат, но им е студено да излезнат на протести. Протестират си по друг начин. Така, че ако правителството осъзнава колко е съгрешило, би следвало да поиска прошка, да се откаже от неразумните си пътища(лъжа, измама, свръхоблагодетелстване, предателство) и да предостави правото на Президента да състави кабинет за справяне със ситуацията. Крайно време е и ще е за доброто на всички!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове