Last news in Fakti

20 Декември, 2018 12:35 2 159 10

Задигнаха статуята на Аполон пред Централната софийска баня

  • аполон-
  • статуя-
  • георги чапкънов

От регионалния исторически музей са предали всички записи на полицията

Задигнаха статуята на Аполон пред Централната софийска баня - 1
Снимка: БГНЕС

Откраднаха бронзовата статуя на Аполон лечителят, която беше поставена до чешмите с минерална вода при Централната баня в София.

В рамките на няколко дни това е вторият вандалски акт в района на Централната баня. Първо вандали изпочупиха месинговите чешми, а сега изчезна и статуята на Аполон. За направата на статуята е използван образът, запечатан в монети от Древна Сердика. Сега полицията издирва вандалите по образ, запечатан от видеонаблюдението. Стойността на една подобна творба е десетки хиляди левове.

Авторът - професор Георги Чапкънов, обаче се опасява, че за крадеца на Аполон стойността се е измервала в теглото на бронза. „Аз съм сторил големи усилия да го направя. Хубаво беше, радваха му се всички”, каза той пред камерата на бТВ.

От регионалния исторически музей са предали всички записи на полицията. „Предполагам, че става въпрос за вандалски акт. Това не се случва за първи път. За първи път е в такъв мащаб”, обясни доц. Д-р Венета Ханджийска – Янкулова.

Предишният път статуята на Аполон е срязана, но е намерена наблизо. Дали ще се завърне този път, не е сигурно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    19 0 Отговор
    А пазача къде е гледал? Там по цяла нощ има клошари и никой ли не е видял?

    Коментиран от #3

  • 2 Евала на холдинга

    15 1 Отговор
    Евала бе София !!!! ( Столицата !!! Ще умра от смях )
  • 3 бай Тодор

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Пазача е гледал как циганките си мият шундите на топлата вода и за това е пропуснал кражбата, а може и да е изкарал някой коледен бонус от айдука.
  • 4 Провинциалист

    15 0 Отговор
    Браво на модерна европеиска столица. Аман от самохвалство. Цигания и мизерия даже и в централните квартали. Ще си направи ли някой труда да претърси пунктовете за скраб като половината са на полицай или техни роднини. Тази статуя беше голямшка и плътна. Ще има мастика и кечеци.
  • 5 Цецо

    8 0 Отговор
    Така ще е, за жалост...
  • 6 Има решение

    12 1 Отговор
    но няма политическа воля. Пълна забрана на изкупуването на цветни метали от частни лица и закриване на пунктовете за такива метали.
  • 7 Ники

    10 1 Отговор
    Само спирането за изкупуване няма да промени нещата ... все едно наркотиците са забранени и няма никъде такива неща ... Винаги ще има някой друг неофициално да ги взима и то стика .. значи навсякъде където съм виждал в Европа .. тия изделия от бронз ... ще преживеят ядрен холокост !! тоест за да откърти статуята ще му трябва къртач и тн ... Тук се прави .. да кажем по скъпа статуя и се монтира яко евтно ... ония чучури бронзовите ... ги измъкнали с голи ръце ... ми ЕВАЛА ... са да видим как ще монтирате новите ... и крайно време е .. В София .. европейска столица да има полицейско присъствие денонощно !!!!! Ама не в колите на топло !! и Симулираме дейност И не С ПО ЕДНА СТОП палка в джоба и спираме колите за бакшиши ... ами Обикаляте ... ПОСТОЯНО и ПЕША или с КОН , КОЛЕЛО, РОЛЕРИ , SEGWAY или със Скутер .,.. именно на централните места 24/7 То реално такива по хубави работи има само в центъра на ключови места ... така ще се създаде сигурност в съцето на столицата ....
  • 8 Алаах акбар

    3 3 Отговор
    Да не се чудите как тоз хубав народ турците са го колили е на виждате се муахахахах
  • 9 Аз ,Врчанката

    4 0 Отговор
    Това са само цигани,които са откраднали статуята! Виждала съм я,наистина хубава статия беше,но засъжаление е "проходилка" и се е отправила към Вторични суровини- София!
  • 10 Гост

    5 0 Отговор
    Това е най лесното за крадеца ,да краде!Софийската баня е един от символите на София,и аз този район много го харесвам!!!!По принцип не харесвам покрайнините на който и да е град!Виж селото си е ,друго нещо..!!!!?