Last news in Fakti

20 Декември, 2018 15:15 14 791 16

Пачките с хиляди левове на саниращата престъпна група (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • саниране-
  • организирана престъпна група-
  • гдбоп-
  • данъчни измами

Бяха иззети над 750 хиляди лева при акция на ГДБОП и прокуратурата

Пачките с хиляди левове на саниращата престъпна група (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Снимки и видео: МВР

В резултат на проведени съвместни действия на ГДБОП и специализираната прокуратура беше установена и задържана организирана престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления.

"Интересното в случая е, че става въпрос за сделки, касаещи строително монтажни работи и саниране. От една страна са поставени участници в групата, а от другата – различни общини в страната", поясни заместник-главният прокурор Иван Гешев.

"Разследването е започнало през октомври миналата година, а в хода му служителите от сектор „Данъчни престъпления“ в ГДБОП развиват придобитата информация и изясняват механизма на престъплението – групата е учредявала търговски дружества на имената на лица с нисък социален статус за строително-ремонтни дейности или саниране и чрез тях кандидатствали за съответните дейности", допълни главен комисар Ивайло Спиридонов.

Пачките с хиляди левове на саниращата престъпна група (СНИМКИ+ВИДЕО)

След изпълнение на възложените обществени поръчки, съответно фирмите издавали фактури, по които възложителите плащали по банков път. Тези фактури обаче не се осчетоводявали от фирмите, не се вписвали в счетоводните им регистри. Така се избягвало установяването и плащането на съответните данъчни задължения.

Пачките с хиляди левове на саниращата престъпна група (СНИМКИ+ВИДЕО)

"Само едно от дружествата, а те са около 20, контролирано от групата, не е внесло ДДС в бюджета в размер за над 380 хиляди лева", уточни прокурор Кирил Пейчинов.

Пачките с хиляди левове на саниращата престъпна група (СНИМКИ+ВИДЕО)

Четирима от участниците в престъпната схема са привлечени към наказателна отговорност, на двама от тях е повдигнато обвинение за извършване на данъчно престъпление, а едно от лицата – за изпиране на пари.

Пачките с хиляди левове на саниращата престъпна група (СНИМКИ+ВИДЕО)

Операцията е проведена на 17 и 18 декември на територията на страната. Претърсени са множество адреси и автомобили, ползвани от групата. От банкови касети са иззети над 750 хиляди лева и 120 златни турско монети с лика на Ататюрк.

Операцията е част от съвместните усилия на институциите по една от приоритетните задачи – подобряване на фикса на страната и дисциплиниране на фирмите.

Пачките с хиляди левове на саниращата престъпна група (СНИМКИ+ВИДЕО)

“Само тази година са запорирани и иззети по дела на Специализираната прокуратура парични суми за над 50-60 млн.лв. Това за нас е важна насока за работа и приоритет на Специализираната прокуратура", обобщи зам.-главният прокурор.

По думите му този метод е един от сериозните способи за борба с организираната престъпност. Само паричните гаранции по дела тази година са над 2.5 млн.лв.

"В този смисъл за нас мярката за неотклонение„парична гаранция“ е много сериозна, защото гарантира, че при едно отклонение тези парични средства ще влязат в държавата", уточни още заместник-главният прокурор на страната Иван Гешев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    62 6 Отговор
    А, офшорките с милиардите на управляващата престъпна група?

    Коментиран от #4

  • 2 гост

    34 5 Отговор
    Ееее развалихте коледата на момчетата. Да ги бяхте изчакали да минат празниците да изхарчат парите и тогава да ги арестувате.
  • 3 BG1000

    53 3 Отговор
    А кметовете които са в схемата къде са?
  • 4 Пешо

    31 7 Отговор

    До коментар #1 от "балама":

    Там са супермошенниците Цвъки, Бойко, Лиляна и Нанков, но чадъра Цацаратура ги пази. Засега.

    Коментиран от #9, #12

  • 5 Последния Май

    29 3 Отговор
    Това което пиша отдавна. Най сетне се сетиха да проверят фирмите. Хайде сега проверете и фирмите изграждащи пътища
  • 6 Строител

    31 3 Отговор
    Нали строителните босове ревнаха като ощипани моми че били оклеветени, а всъщност това е масовата практика в бранша им.
  • 7 анализатор

    23 1 Отговор
    Още като измислиха тази програма аз в изказванията си го пишех това че ще се" нагушат" определени хора а българския народ ще плаща с лихвите 2 милиарда/официално обявените/

    Коментиран от #11

  • 8 Bubbles

    25 5 Отговор
    Не се отчиташ на гигантската тиква - ГДБОП ти идва на гости!
    Народна мъдрост.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Андрейчо

    7 1 Отговор
    Тикварски бушони - изпържи 5 да спасиш 1005 ... Бошонаджията - част от ГЕШЕВ-ТА. :р
  • 11 Иво

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "анализатор":

    Четири милиарда от националния ни бюджет са откраднатите от саниране, като се прибави източното ДДС стават много повече, ама Лиляна Павлова и бандитите и са на свобода.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Катастрофирала страна

    2 1 Отговор
    Тази, Държава е кочина, със свине политици.....
    Май, плачем, за някакъв модел, революция, тип Чаушеску!
    То, не бяха милиарди,магистрали,Доганската, КТБ,Бойковата, БАБР,с Цв. Бориславова,ОБЩАТА банка ББР,язовирни, половин милиард,Самолети, цена няма,Мигове 250милиона,АЕЦ ГЛОБИ1.5 Милиарда,и стоят и се тапанчат и още, нови закони,от хора
    без никакво, стойностно покритие.

    ,
  • 14 СТАРОТО

    3 1 Отговор
    дърти лъжи опашати хахаха -на "госпожа лъжа"ментаржиите са в действие. По интересно е кой поръчва и плаща тези НЕБИВАЛИЦИ? Намирисва ми на "руска връзка"- Путьо си подготвя-разбирай плаща на протежетата си в България с цел някак си да има предсрочни избори защото иначе протежетата му в България "ОТИВАТ НА КИНО"
  • 15 СТАРОТО

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Иво":

    иво икак разбра ,че са откраднати четири милиона от санирането? Що не разясниш механизма на тази "кражба" бе момче??? А относно"сумата" на тази кражба твърде много на мирисва на Кора Ментата-"госпожа лъжа,де. Ще и се на горката предсрочни избори ама българина не е толкова прост за да повярва на тези откровени ИЗМИСЛИЦИ на Ментата.
  • 16 Гост

    0 0 Отговор
    Какво стана сега има ли осъдени хора за това деяние или задържахме ги за да се сетят, че не са сами и трябва да се отчитат, дайте подробности по случая, то иначе си е само чесане на езика