Last news in Fakti

20 Декември, 2018 16:19 1 450 9

Цацаров: Таен арест няма!

  • сотир цацаров-
  • таен арест-
  • вкс

Лицето има право на адвокатска защита от самото му задържане, обясни главният прокурор

Цацаров: Таен арест няма! - 1
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази своето отношение към промените в НПК, за така наречения “таен арест”, касаещ възрастни лица и деца. Президентът Румен Радев вчера наложи вето на промените, позволяващи задържане до 48 часа без уведомяване на близките. Това бе 12-ото вето на държавния глава.

Въпросът има два аспекта. Таен арест няма. Това не е таен арест по една проста причина - лицето има право на адвокатска защита от самото му задържане, обясни пред медиите главният прокурор.

По думите му става дума за неуведомяване на конкретно лице по преценка на прокурора. Но законодателният текст се нуждае от юридическо прецизиране, категоричен е Цацаров.

Трудно е да приемем, че това може да се прилага за всички престъпления. Това трябва да се практикува за тежки престъпления, като тероризъм например, каза Цацаров.

Главният прокурор отговори и на въпроси на медиите, свързани с приетите на второ четене по-рано през деня поправки в антикорупционния закон. Според депутатите от БСП тези изменения превръщат КОНПИ в репресивен орган. Цацаров обаче е на мнение, че няма такава опасност. Главният прокурор обаче смята, че "нищо не налага скоростта, с която са приети новите промени в антикорупционния закон".

"Не съм запознат и не мога да ги коментирам, ще мога, когато това стане в рамките на нормална законодателна инициатива. Бързината с която се приеха промените беше изненада за мен. Бързината е вредна", добави обвинител №1.

Запитан нормално ли е да се отнема имуществото на хора, които нямат присъда Сотир Цацаров отговори: ”Говорим за два законопроекта, които касаят антикорупционния закон. Единият законопроект е този, който следваше да заличи последиците от тълкувателното законодателно решение на Върховния касационен съд. Аз бях в Народното събрание и изразих становището си съвсем ясно по този въпрос. Същевременно обаче разбирам, че предмет на обсъждане е бил и втори законопроект, който се оказва доста подробен, изпълнен с разпоредби, които се нуждаят от доста внимателно обмисляне. Ако съм изразил подкрепата си и тя е категорична по отношение на първия законопроект, имам известни резерви относно бързината, с която е тръгнал вторият законопроект."

Измененията в антикорупционния закон бяха внесени миналата седмица веднага след тълкувателно решение на ВКС, светкавично бяха разгледани от парламентарните комисии, внесени в пленарната зала и одобрени и на първо, и на второ четене. Бързането бе критикувано остро от опозицията.

Целенасочено и лошо – така Цацаров коментира готвената поредна поправка в Антикорупционния закон, с която от него се изключват общинските съветници (тя беше отложена за гледане след Нова година).

"Моето мнение е - каквото за всички, това и за тях. Като ще въвеждаме подаване на декларации, каква е логиката да вадим общинските съветници?", заяви главният прокурор и напомни, че в Антикорупционния закон са включени много по-широк кръг хора, включително директори на горски стопанства.

Цацаров отговори и на въпроси, свързани с проверката, която започна срещу финансовия министър Владислав Горанов. Главният прокурор уточни, че все още тече проверка за конфликт на интереси от КПКОНПИ и трябвало тя да завърши, за да може да започне производство за конфликт на интереси.

Прокуратурата е уведомена, че е започнало производство в Комисията (б.р - КОНПИ), което трябва да завърши с решение относно това, налице ли е конфликт на интереси. Това решение на комисията е от значение за прокуратурата. Днес е изпратено писмо, с което прокуратурата изисква от Комисията в момента, в който е постановено такова решение, то да бъде изпратено, за да бъде съобразено от нашите искания", каза Сотир Цацаров.

Главният прокурор обясни, че проверката за конфликт на интереси е самостоятелно производство на комисията. „Производството на Комисията има отношение и връзка с проверката на прокуратурата. При всички случаи резултатът от това производство ще окаже влияние в решенията на прокуратурата. Вярвам, че забавяне по производството от страна на Комисията няма да има, следователно и от наша страна няма да има“, добави главният прокурор Сотир Цацаров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генералът

    13 0 Отговор
    Ти определено си за ареста. А след това доживотен при максимално строг режим.
  • 2 Адвокат

    14 0 Отговор
    Има право на адвокат ако ти разрешът да се обадиш по телефона от РПУто!

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Телевизионен съд

    4 0 Отговор
    Чоков сутринта им го каза тоя Боци и Шиши са мафията.
  • 5 Кълвач

    8 0 Отговор
    Бля,бля, бля, кажи направо кога ще отваряте концлагерите?
  • 6 Робот

    4 0 Отговор
    Непослушните и злояди деца , ще бъдат ли задържани и за какъв период от време?
  • 7 goni

    6 0 Отговор
    Цацата освен че е изключително дебел, до тоя момент не е извършил друго престъпление! Или, поне никой не го обвинил! Честно казано никак не му завиждам! Ама, един ден!:)
  • 8 Ужас

    3 0 Отговор
    Добре, че президента наложи вето! Искахте да прекарате тихомълком глупавите си рекеторски работи!!! И сега почнахте ни лук ял ни лук мирисъл!!!!
  • 9 Усмивката

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адвокат":

    Отварят врати.Такива са множество закони в България.Но за първо това става така публично и явно.Оглед предстоящо което има да се случва .Протести,бунтове.Гражданско неподчинение.Милиционерите за това са учили.Такова е и на Бойко Методиев Борисов.преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове