21 Декември, 2018 11:20 3 697 21

Поредният ход на Тръмп във войната му срещу глобализма

  • петър кичашки-
  • доналд тръмп-
  • сирия

Петър Кичашки коментира изтеглянето на САЩ от Сирия

Поредният ход на Тръмп във войната му срещу глобализма - 1
Снимка: BGNES/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Америка е изпълнила своята роля в Сирия – победа над Ислямска държава. Следователно следващата стъпка на Белия дом е да изтеглят всички американски войски от Сирия. Това е нещо, което нямаше да се случи, ако глобалистите все още дърпаха конците в Овалния кабинет. Помним добре как именно администрацията на Барак Обама и Хилъри Клинтън превърна Сирия в плацдарм за военните упражнения на глобалистите срещу всеки опит за функциониране на суверенна държава, вън от неолибералния консенсус. В този смисъл изтеглянето на САЩ от страната не е само победа във войната срещу джихадистите, това е спечелена битка във войната срещу глобалистите.

Безспорно е, че Башар Асад не е човек, който трябва да бъде глорифициран. В неговото управление има много проблеми. Но трябва да се отбележат две неща – първо, неговото управление, добро или лошо, е светско. Той изолира и обезсърчава ислямския фундаментализъм, който се доказа като едно от най-опасните политически и идейни обществено-религиозни разбирания за света. Второ, което обаче е много по-важно – добър или лош, това дали Асад ще остане на власт е въпрос, който касае само и единствено сирийския народ. Не е ничия работа кой и как ще управлява една суверенна държава. Това, което прави Доналд Тръмп с изтеглянето от Сирия, е удар в сърцето на неоконсервативната визия за доминацията на САЩ във вътрешните въпроси на всяка държава на планетата. Президентът гледа неоконите в очите и им доказва с действия, че тяхната политика, която разруши Ирак, Либия, Афганистан и почти подари Сирия на джихадистите, е политика, която е изчерпана. Нейното място не е на терен да разрушава нациите, нейното място е в учебниците по история. Изтеглянето от Сирия има два резултата за Доналд Тръмп – вътрешнополитически и външнополитически. Продуктът, който е за вътрешна консумация, е поредното разбутване на неоконсервативния кошер в Републиканската партия. Президентът просто продължава да натиква неоконите в ъгъла на Голямата стара партия. С още няколко такива удара и републиканците ще се събудят в една коренно обновена и освободена от клишената на глобализма партия.

Във външнополитически план изтеглянето от Сирия също е удар върху неолибералния/неоконсервативен глобалистки консенсус. Това е знак, че САЩ се отказва от глупавата прокси война, която се водеше в Сирия между Вашингтон и „бунтовниците“ (преобладаващо терористи и радикали) от една страна и Русия, Иран и Асад от друга. Цяла Сирия пламна именно заради желанието на Обама и Хилъри да дестабилизират ключова държава в региона, за да затегнат обръча срещу Москва и Техеран. На това Тръмп слага точка. Той ще продължи да играе остро срещу Иран, най-малкото, защото страната се управлява от режим, започващ всяко свое утро с призива „Смърт за Америка!“. Тръмп ще продължи и сложната си игра на охлаждане и затопляне, която играе с Москва. Но решаването на споровете между САЩ и Иран и между САЩ и Русия вече няма да се случва на територията на Сирия и за сметка на сирийския народ. Не е случайно, че Тръмп подчерта, че единствената роля на САЩ в Сирия по време на неговото управление е смазването на Ислямска държава. Всичките прокси ходове за сплашване на трети страни, чрез използването на Сирия за военен полигон, не са цел и задача на тази администрация на Белия дом.

Във външнополитически план този ход играе и друга роля – дава знак на Китай, че САЩ ще започнат да концентрират влиянието и ресурсите си в друга посока. Нечестната игра на Пекин в икономическите отношения със САЩ е толерирана и подценявана твърде дълго от глобалистите в Овалния кабинет. С действията си Тръмп показва, че този тип политика е приключена. На международната арена с всеки свой ход, включително и с изтеглянето от Сирия, Тръмп променя геополитическата архитектура на света. Ако до преди 2016 г. целият свят бе субординиран на Вашингтон, то днес вече и на най-злонамерения критик на президента е ясно, че международното положение се навигира по оста между трите военни, икономически и политически суперсили – САЩ, Китай и Русия. Това плавно изтегляне на Вашингтон от международната арена, както и връщането на способите за защита на интересите на САЩ в здравословни граници, е част от идеологическата промяна в Белия дом. Президентът Тръмп е с ясното разбиране, че САЩ е най-мощната държава в човешката история, но за разлика от предшествениците си, които искаха със сила да американизират света, Тръмп просто гледа интересите на народа си и оставя другите световни лидери да правят същото за своите народи. Тази простичка промяна във възгледите е в основата на всички геополитически сигнали, които Белия дом излъчва от две години насам.

Като цяло Тръмп води една много сложна, многоизмерна и мултифронтова война. От една страна той воюва във вътрешнополитически план срещу неолибералите, неоконсерваторите и глобалистките им медии, НПО-та и специални интереси, които отказват да пуснат властта и са готови да минат през трупове, за да си я върнат. От друга страна той внимава с интересите на военнопромишления комплекс, който има ресурса да свали всеки президент. Например Тръмп от една страна се изтегля от Сирия, което е тояга за военните концерни, но от друга сключва огромни оръжейни сделки с държави като Саудитска Арабия, с което умело размахва моркова пред прозиводителите на оръжие. С регионалните играчи, като Европейския съюз или Турция, Тръмп играе остро и безкомпромисно следва доктрината „Америка на първо място“. Голямото му геополитическо предизвикателство е внимателно да следва американските интереси, балансирайки в сложните отношения с другите две глобални суперсили – Русия и Китай. Сирия е доказателство за това – той отстъпва на Русия, за да засили натиска върху Китай.

Всички фронтове и измерения на битките, които Тръмп води, са като огромни политически водовъртежи. Те грохотно опитват да засмучат американския кораб и да го пратят на дълбините на историята. За момента президентът, като опитен капитан, умело навигира между опасностите и продължава да движи кораба към бъдещето. Дали той ще успее да изведе американската нация до по-спокойни води, или бурята от водовъртежи ще доведе до грешка, от която няма да успее да се измъкне, това е въпрос, чиято мистерия единствено времето ще може да разбули. Единственото сигурно в момента е, че президентът се намира в политически условия, в които никой в най-новата световна история не е бил. Това обрича световната политика на турболетни, но и изключително интересни времена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ подви опашка

    23 4 Отговор
    Разбраха, че губят във въоръжаването и започват нова педалска война "Западният блок, САЩ и Европа, искат активно да реализират днес, 5 задачи.

    Първата е: да се премахнат от употреба понятията – баща и майка, и вместо тях – родител 1 и родител 2, и родител 35, и да се премахнат понятията – мъж и жена.

    Второ: да се премахне семейството и да се замени с непостоянни многочленни съюзи.

    Трето: да се легализира правото на смърт, – абортите, евтаназията, трансплантациите, което звучи дивашки за нашия морал и за нашия хуманизъм. Но това тяхното е друг хуманизъм.

    Четвърто: легализиране на джендърните бракове. Днес тези сатанисти натрапват 58 разновидности джендъри, а в Англия 70, т.е. – безкрайно множество… И ние ще трябва да предадем на тези джендъри – извращенци, нашите деца, за осиновяване и превъзпитание от тях.

    А тези джендъри планират да започнат и изкуствено производство на деца, което е и главната им цел.

    А петата цел е, да сексуализират децата ни, още от раждането. Това което се въвежда в нашите училища, във вид на разни конвенции за сексуална просвета, за да ги обучат за извращенци, т.е да ги подготвят за (секс играчки на) педофилите.

    Източният блок защитава своите традиционни ценности, несъвместими с джендърните им, и трансхуманистични ценности." Осъзнавате ли къде е нашето място?

    Коментиран от #9

  • 2 реалист

    11 1 Отговор
    Доста интересна статия.
  • 3 Borislav Popov

    18 1 Отговор
    А бе много утопични идеи му вменявате на бай дони . Няма нищо такова. Най простият вариант е най верен . Обора загуби тотално след края на студената война. Русия се реформира тотално като се освободи от ненужният баласт. За сметка на това от лакомия краварите се нагърбиха с него . Колко беше дългът на обора през 1984 година ? А колко е сега ? На това проспериране ли му се казва ??!!!

    Коментиран от #5

  • 4 !!!!!

    8 6 Отговор
    Евала Тръмп-най-добрия американски президент!!!
  • 5 Русофил

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Браво за статията. А какво ще коментират соросоидните глобалисти. Засега изчакват.
  • 6 Ъъъъъ

    7 2 Отговор
    Имаше преди няколко дни новина в сайта - Ердоган казал на САЩ "Махайте се, че влизаме с армия в Сирия!", след няколко дни - САЩ се махат. Дано да е съвпадение. Щото ако не е, време е за спешна емиграция - ако от юг могат да си поставят ултиматуми дори и на американците, тука може да стане доста страшно...
  • 7 Японеца

    9 1 Отговор
    Поздравеленя за автора на статията!
  • 8 Доктор Психологов

    2 4 Отговор
    Поздравления за Фактор, че в тези дни на добротворство дават възможност на хора с очевидни ментални увреждания да се лигавят, като коментатори на света. Надявам се, че са дали трибуна на този нещастен човечец от силно човеколюбие и поощряване на неможещи.

    Коментиран от #14

  • 9 ПАРЦАЛЕВ

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "САЩ подви опашка":

    Една важна подробност, която пропускаш - всичко което си описал е част от програмата на неоглобалистите и неоконсерваторите, а не на САЩ. И това което прави Тръмп е против тях. Целта на Тръмп е да разруши педе.раст.ката соросня.
    Това е много важно да се знае!
    Не случайно Тръмп казва "Америка на първо място", защото гнусарите съсипват и САЩ!
  • 10 Чудомир Радков

    9 0 Отговор
    Тръмп си изпълнява обещанията. За това ще бъде преизбран 2020г.

    Коментиран от #11

  • 11 Искрен

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Чудомир Радков":

    Ще ти кажа направо. Вярно е това което викаш. Но едва ли ще спечели през 2020г така лесно както смяташ. Според мен демократите ще победят, защото ще изкарат млад мъж (45-50 години), латинос (мексикански произход), който идва от щат където демократите губят последните 40 години (например Тексас). Поне така си мисля, дано да бъркам.
  • 12 стоян георгиев

    2 11 Отговор
    няма нормален човек в европа и сащ които да не приема тръмп за идиот.единствените дето го харесват са глупаците.деиствията му в сирия сега ги анализират като едва ли не някакъв стратегически ход,а всъщност тва е поредната му прищявка лишена от каквато и да е логика.самия факт че тои реши да се изтегля без да уведоми съюзниците си и без да подсигури тия на терен показва що за човек е.в българия го харесват само феновете на путин и те го харесват щото виждат колко е тъп и как работи в руска полза.както каза вчера един американски сенатор :след решението на тръмп идил и иранците трябва да танцуват и ако не го правят е само щото невярват в танците.тръмп съсипва изградения с много усилия и години ред,които работи и то много ефективно за сметка на нов властови център създаден от държави с диктатури начело като русия,иран и турция.виждам че анализатора е много доволен от това.интересно ако въпросния властови център реши, че сащ са слаби и страхливи ,а съюзниците им нерешителни дали ще продължат с експанзията?и как ли би ше чувствал анализатора в ситуация ако трябва да избира от лошия свят на глобалистите като обама пред добрия на диктаторите като ердогани или путин?

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Какъв го дирят краварите по света

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Защо не си гледат краварника, а се правят на световен жандарм, кой им е дал право да сеят демокрация, когато никой не им е искал? Ако не бяха се намесили в Сирия, и руснаците нямаше да се намесят, а и ИД нямаше да има!

    Коментиран от #19

  • 14 Доктор психопатов

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Доктор Психологов":

    Твоят коментар е доказателство,че се дава възможност за коментар на хора с очевидни ментални увреждания да се лигавят.
  • 15 доктор психопатов

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Мноого си си повярвал.Глупостите,които пишеш,трябва да се използват в ранната ти диагностика!

    Коментиран от #20

  • 16 Русофоб-лайнояд

    4 0 Отговор
    Шъ съ оплача на чичко Шорош .
  • 17 болен мозък

    0 3 Отговор
    "ТРЪМП, НАВИГИРА, КАТО ДОБЪР КАПИТАН, КОРАБА КЪМ БЪДЕЩЕТО".
    Г-н Кичашки, вие вярвате ли си, на това, което пишете, в тази статия, или пишете," да изкарате някой лев"?
    Ако, си вярвате, или сте, с психически отклонения, или с жестока истинофобия!
  • 18 пишман писател

    0 0 Отговор
    Такива, като теб драскачи, ще изкарат ,такива, като Догановите и Борисовите крадци, свенливи, девствени монахини!
    Смени успокоителните, тези са силни, за тази химикалка.
  • 19 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Какъв го дирят краварите по света":

    ами света винаги има и е имал лидери.сега лидер са сащ и за годините на лидерство те постигнаха много в спирането на воините,световния просперитет и спокоиствие.ако сащ си гледат само краварника теб още утре ще те налази някои по-голям и силен както беше преди въпросния краварник да наложи някакви правила.сега тръмп иска точно това да няма ред и всеки да си прави квото реши.интересно кво ни чака нас малките и слабите дето се намираме на кръстопът?може ли да ми отговориш на тоя въпрос?щото вие руските тролове сте лишени от национална отговорност и сте готови да убиете и собствените си маики ако партията ви нареди,нали така другарю.
  • 20 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "доктор психопатов":

    хора като теб дето дават диагнози без аргументи ,обикновенно са самите те пациенти !!!та погледни малко критично и се прегледаи ще ти е от полза макар че едва ли е лечимо!
  • 21 Николай

    0 0 Отговор
    Друг кандидат за дума на 2018-та - "глорифициран", предната бе "лидира"...